ROZHOVOR

 

Andy C: Za první hraní jsem dostal deset liber

Špičkový drum'n'bassový DJ, originální producent a úspěšný majitel labelu - to je Andy C. Ještě před tím, než se v sobotu představí jako headliner D'n'B stage na festivalu Hradhouse, jej vyzpovídala Ivana Veselková. 

 

Začínal jsi s DJingem už na počátku 90.let. V čem byla tehdy elektronická scéna jiná než dneska?

Tenkrát před lety, když jsem začínal, byla elektronická scéna mnohem menší. Pak přišel velký boom s příchodem acid houseu a potom se začal hodně rozmáhat hard core. K DJingu jsem se zkrátka dostal ještě dávno před tím, než se vůbec objevily styly jako jungle a drum and bass. Hlavní zázemí elektronické scény bylo tehdy v Londýně. A dneska? Ať už zavítáte do téměř jakékoliv země světa všude narazíte na relativně dost rozvinutou elektronickou scénu. Původně okrajová věc, jakou elektronická scéna byla, dneska tvoří dost podstatnou část lidské kultury.


Užíváš si DJing pořád tolik jako když jsi začínal nebo teď máš radši produkování vlastní hudby?

Miluju DJing čím dál tím víc. Řekl bych dokonce, že s postupem času si ho užívám víc a víc. Myslím, že parties jsou teď mnohem lépe propracované a připravené než dřív. Drum and bass navíc začíná poslouchat čím dál tím víc lidí. Můžu tak cestovat po celém světě, poznávám nejrůznější zajímavé země a jak jsem řekl užívám si DJing minimálně stejně, ne-li víc než dřív.

A pamatuješ si pořád ještě na svoje první opravdové DJské vystoupení?

Moje první vystoupení? Tak to bylo fantastický. Hrál jsem v Londýně v klubu, který se jmenoval Prison a zaplatili mi za to jenom deset liber. Tehdy to pro mě ale byla úžasná zkušenost. Každopádně dneska je to už dobrých šestnáct let zpátky.

Když ti bylo pouhých šestnáct let, založil sis vlastní label – Ram Records. Co bylo tehdy při zakládání vlastního hudebního vydavatelství pro tebe nejtěžší?

 Řekl bych, že jsem se dost věcí naučil za pochodu během několika dalších let poté, co jsem tu značku založil. Nejtěžší pro mě na začátku nebyly nějaké problémy spojené s finanční stránkou nebo byznysem jako takovým. Nejtěžší pro mě bylo najít se hudebně, zjistit, jakou hudbu bych chtěl vlastně produkovat. Těžké zkrátka bylo najít si ten přesný způsob, jak bych se chtěl hudebně vyjádřit.

Jsi vynikající DJ, jsi majitelem známého hudebního vydavatelství. Dá se říct, že jsi dost úspěšný člověk. Máš vůbec ještě nějaký sen, který by sis chtěl splnit?

Mám jich spousty! Myslím, že člověk zkrátka nikdy nemůže být úplně spokojený a pořád si klade nějaké další cíle. Nebo spíš takhle – já jsem spokojený a šťastný, ale pořád je tu spousta práce, kterou je třeba udělat. Chci ještě vydat spoustu vlastní hudby a u Ram Records teď máme podepsaných hodně nových umělců, jejichž hudební produkce čeká na vydání. Jejich hudbu bychom pak chtěli dostat do povědomí co nejvíce lidí a to taky bude dost práce. Chtěl bych zkrátka pořád pracovat na tom, aby se elektronická scéna posunovala dál a dál.

Tvé jméno je neodmyslitelně spojeno s drum and bassem. Jak bys řekl, že se tenhle hudební styl bude v budoucnosti vyvíjet?

Myslím, že velký vývoj probíhá v drum and bassu právě teď. Na scéně je nyní velké množství úplně nových producentů a všichni jsou neuvěřitelně talentovaní. Co tihle lidé potřebují je jenom to, aby je někdo nasměroval tím správným směrem a aby svůj talent mohli pořádně využít. Řekl bych, že teď nastává čas, kdy se na naší scéně objeví víc alb než dřív. Dřív to bylo hlavně o jednotlivých singlech. Nyní na celém albu mají umělci mnohem víc prostoru pro to, aby se mohli vyjádřit.

Vypadá to, že tvůj kalendář musí být pořádně nabitý. Jak vlastně relaxuješ?

Jak relaxuju? Spím (smích). Ale jinak ani nijak moc nerelaxuju. Popravdě ani moc nechci, na relaxování budu mít spoustu času později. Musím říct, že jsem vlastně šťastný, že mám tolik práce, že mi už na relaxování nezbývá čas. To je to, co mě žene dopředu - že mám pořád před sebou nějakou práci, kterou je třeba udělat.

Video:

Andy C and MC GQ @ Exit Festival:

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016