ROZHOVOR

 

Roger Sanchez: Hlavní je, aby se lidem doopravdy chtělo tancovat

Jednou z nejzásadnějších klubových akcí podzimu bude bezesporu oslava devátých narozenin pražského klubu Mecca. Jako hlavní host totiž 20. září dorazí jeden z nejrespektovanějších DJů a producentů Roger Sanchez. Jsme opravdu rádi, že se nám po dlouhé vyjednávání podařilo získat jediný rozhovor s tímto DJem, ale také opravdu zajímavým člověkem s nečekaným rozhledem... Vstupenky na akci již rychle mizí, seženete je ve všech obvyklých předprodejích.

 

Četla jsem, že jsi na vysoké škole studoval architekturu. Proč sis nakonec vybral hudbu jako své budoucí povolání? A bylo to tehdy těžké rozhodování?

Ne, nebylo to tak těžké rozhodování, protože jsem se chtěl mnohem víc věnovat hudbě než architektuře. Nějaký čas jsem zkoušel dělat oboje dohromady, ale pak jsem se rozhodl věnovat všechnu svoji energii pouze hudbě.

Přesto se ještě k té architektuře vrátím. Jaké je tvé nejoblíbenější architektonické dílo?

Řekl bych, že moje nejoblíbenější dílo je Guggenheimovo muzeum v Bilbau.

A tvůj oblíbený architekt?

Tak těch je hned několik. Ale určitě mezi ně patří Frank Lloyd Wright. Taky se mi líbí práce francouzského designéra Philippa Starcka.

Vraťme se zpátky k hudbě, kterou sis vybral. Kde bereš inspiraci pro skládání svých vlastních tracků?

Všude možně. Hodně cestuji, takže inspiraci si beru z míst, která navštívím. Inspiruje mě i hudba, kterou skládají ostatní lidé. Pořád poslouchám strašnou spoustu nejrůznější hudby. Každopádně pokud mi nějaká skladba přijde inspirující, není to tak, že bych se pak snažil vytvořit něco podobného. Naopak, snažím se přijít s něčím novým a jiným.

A na jaký ze svých producentských počinů jsi nejvíc pyšný?

Je to určitě moje první úspěšnější skladba Luv Dancin'. Tahle první úspěšnější skladba pro mě tehdy totiž znamenala opravdový producentský průlom. Pyšný jsem i na track Another Chance - ten také považuji za ohromný úspěch. I když musím říct, že vůbec všechny skladby z alba First Contact, na kterém najdete i písničku Another Chance, jsou mému srdci velmi blízké.

Rozhodně se dá říct, že jako producent taneční hudby jsi velmi úspěšný. Co je tajemstvím opravdu dobré taneční pecky?

Hlavní je, aby se lidem při poslechu té skladby doopravdy chtělo tancovat. Taková skladba musí mít opravdu dobrý beat a každá opravdu dobrá taneční skladba by v sobě navíc měla mít emocionální náboj. Musíte do ní dát city.

Máš dojem, že špatný DJ přesto může zkazit i tu sebelepší skladbu?

Myslím, že špatný DJ může zkazit tu sebelepší noc (smích).

V současné době je tvůj DJský kalendář opravdu nabitý. Hraješ teď v mnoha evropských městech. Jaký je podle tebe rozdíl mezi evropskou a americkou taneční scénou?

V Evropě je taneční scéna opravdu masivní záležitost, taneční hudba je tady velmi oblíbená. V Americe není taneční hudba ani zdaleka tak populární jako tady v Evropě, v Americe je to spíš taková undergroundová záležitost. I když v poslední době se to i v Americe mění a taneční scéna i tam začíná být víc populární.

Teď zase trochu z jiného soudku. Prý rád čteš politické thrillery a vůbec knihy o politice. Chtěl bys ty sám být nějak aktivní v politice?

V dnešní době bych aktivně působit v politice nechtěl. Ale rád bych měl větší schopnost naše politiky ovlivňovat. Ale jak říkám, v dnešní době je politická situace opravdu ožehavá, takže teď bych do politiky určitě nechtěl. V budoucnosti možná, teď ale ne.

A myslíš, že lidé z hudební branže, jako třeba ty, mají nějakou větší šanci politiky ovlivňovat?

Myslím, že každý má šanci nějak do politiky zasáhnout. Samozřejmě jsou tady lidé jako Bono Vox nebo Bob Geldof - tihle lidé cestují po celém světě a snaží se bojovat a získávat lidi pro věci, o kterých jsou přesvědčeni, že jsou správné. A já myslím, že ta jejich činnost pomáhá. Myslím, že pokud se bude zajímat o politiku víc lidí a víc lidí se bude snažit být její aktivní součástí, tak to určitě bude pro dobro věci.

Když jsme u té politiky - pokud to není tajemství, koho bys chtěl volit v příštích prezidentských volbách v USA?

Můžu rovnou říct, že to nebude Bush. Určitě to nebude žádný republikán. Zatím si ale nejsem přesně jistý, pro koho bych hlasoval. Musel bych si ještě víc nastudovat programy jednotlivých kandidátů. V pozici prezidenta by se mi docela zamlouval jak Barack Obama, tak Hillary Clintonová. Barack Obama má oproti Clintonové tu výhodu, že je na americké politické scéně relativně nový. Je to nová, svěží tvář, takže možná on by mohl být pro nás ten pravý prezident.

Moje poslední otázka je trochu zvláštní. Kdybys mohl zatelefonovat jakékoliv osobě zpátky do minulosti – komu bys zavolal a co bys mu řekl?

Zavolal bych Marty Andrupsovi. Byl to můj první manager a dnes již bohužel není mezi námi. Chtěl bych mu totiž říct, že pomoc, kterou mi poskytl a energie, kterou do mě investoval, se opravdu vyplatila. A tak doufám, že je na mě pyšný.

VIDEO:

DJ Roger Sanchez live set and interview in Vancouver:

Roger Sanchez: Another Chance:

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016