ROZHOVOR

 

DJ Breeth: Lidé mají zase chuť na melodie

Rozhovor s charismatickým slovenským DJem, moderátorem oblíbeného radiového pořadu 4 Elements, přináší mnoho informací nejen o slovenské scéně. Možná je vám toto jméno povědomé díky brněnské Apokalypse nebo festivalu Summer of Love. Sety v jeho podání bývají nezapomenutelné a za sebe mohu potvrdit, že jde o osobnost, kterých na taneční scéně není mnoho...

 

Dobrý den, pane. Toto oslovení mne napadá naprosto bez přemýšlení, neměla bych to říkat, ale v první chvíli setkání s tebou jsem měla pocit, že vzbuzuješ veliký respekt. Mohl by ses tedy zkusit zamyslet a říct mi, co by podle tebe mohlo vyvolávat tento dojem?

Fuha... Tak to nevím, to je těžká otázka, ale do této chvíle jsem se spíš setkával s názorem, že působím namyšleně nebo arogantně. Což není pravda a určitě by ti to potvrdilo i mnoho kluberů, s kterými si i kdekoliv na akci jen tak povídám. Je to možná jen mylný dojem, i když je pravda, že rychle vycítím povahu člověka, a zvlášť pokud ho neznám, tak se držím spíš zpět.

Jak se tedy díváš na takovou tu přehnanou ochotu některých lidí být s každým kamarád (samozřejmě pokud může být něčím prospěšný)? Proč máš potřebu se držet zpět?

Držím se zpět (někdy), neboť možná vycítím pohnutky člověka. Je to dané mou osobností, možná i z části tím, co mám vystudované, a možná jsem jen stydlivý. A snaha být s každým kamarád? To nevím, ale třeba jsou lidé, kteří mají jen míň průbojnou povahu ve smyslu konfliktnosti.


Říkáš, že to může být zapříčiněno tím, co máš vystudované… Co je to?

Je to určitá kombinace speciální pedagogiky a psychologie.

Jak ses prosazoval jako DJ? Nejsou právě vztahy na tan. scéně hodně ovlivněné tím, do jaké přízně se ti povede se dostat?

Myslím, že je to svým způsobem stále stejné, jen se to stává čím dál víc agresivnější a rafinovanější. Já jsem se vlastně nikdy neprosazoval. V roce 1999 jsem se stal residentem Doubledecker, což je v současnosti nejstarší klubová party na Slovensku, která se koná dvakrát do roka. To je trochu málo na prosazení se. No, a potom jsem hrál, kde se dalo, zadarmo, za pár stovek…vše nějakou dobu trvá. Když jsem odešel do Australie, už to bylo fajn, ale nastal rok přestávky a po návratu jsem mohl začít od začátku. Potkal jsem však Milana Buceka, přišlo 4 Elements… Ale jak mi někdo řekl: "Kdybys nehrál tak jak hraješ, mohl bych ti dělat promo jakékoliv a ani tak by po tobě pes neštěkl." Takže možná si někdo myslí, že se to dá všelijak...dá, a člověk všechny oklame, ale nikdy neoklame sebe samého.

Výborně. Jako moderátor radiového pořadu se setkáváš s mnoha stars. Jistě dovedeš odlišit opravdové osobnosti od těch hvězd, mám pravdu? Nechci po tobě jména, jen názor na to, jaký je mezi těmi dvěma pojmy rozdíl.

Neumím to popsat, jen to cítím. Třeba nedávno Umek – byl jsem s ním pár minut, prohodil pár vět. Ten člověk je osobnost, má fluidum, a je to pan Člověk. DJ velkého formátu, který i přes to, co dosáhl, je úplně normální, příjemný, zdvořilý. Až to šokuje. To je pro mne osobnost.

Vidíš, a na mnoho lidí zrovna on působí hodně arogantně… Čím to podle tebe je?

Tím, co vždy. Nevědomostí. To samé psalo mnoho lidí na našich stránkách. Mám vůbec velmi dobrý pocit z DJs z Knedeepu. Strávil jsem s nimi hodně času a hodně mluvil s Rushem, Kanzyanim, Pet Duo. Všichni jsou úžasní, specialně Anna a Dave, kteří na mě zanechali velmi dobrý dojem gestem, které pro nás udělali. Každopádně, můžu jen vzkázat, že Umek je hodně v pohodě, jen nesmí být hladový – asi jako každý chlap haha.

Takže malinko odlehčíme, ok? Pověz nám něco o tvém pořadu v radiu...podle jakého klíče si vybíráš lidi k sobě do studia?

Momentálně tomu nechávám volný průběh, nechci, aby byly 4 Elements výkladní skříní 20 rotujících djs, kteří si přihřívají polívčičku. Jakmile se ale vyskytne na Sk dj nebo producent, který je pro nás zajímavý, kontaktuju organizátory, nebo mnohdy kontaktují i oni nás. A vycházíme si takto vstříc. Ať už v rámci jejich promotion, soutěží. A pro nás jsou zajímaví právě jejich hosté. Takže příjemné s užitečným. Příležitost ale mají všichni, kdo si myslí, že mají co povědět. A jsou dostatečně sebejistí, aby zahráli Slovensku a desítkám tisíc lidí live set z našeho studia.


OK. Vzpomínáš si na své nejpříjemnější setkání? Na nějakého fajn hosta?

Páni, bylo jich za ty víc než dva roky až moc. Mám však velmi rád Corvina Daleka, je to malý-velký člověk, s dobrým srdcem, toho vždy rád vidím. Ale určitě jich bylo víc. Nejlepší jsou ti, kteří už přijdou v povznesené náladě, a potom to celé i tak povzneseně vyzní. Ještě, že se značná část programu vysílá po 22. hodině večer.

V podstatě se točíme stále kolem ostatních, takže teď už vážně k tobě. Proč Breeth?

Haha... To nevím. Určité věci mě napadají spontánně. A nicky speciálně. Dal jsem už několik přezdívek mnoha lidem okolo, které se ujaly a drží se doteď. Občas se i moje přítelkyně diví, kam na to chodím. Ale je to fakt spontánní. Myslím, že jsem to ale odvodil z anglického breath, v jaké souvislosti a proč, to už fakt netuším.

Nevadí. Zkus se nějak stručně představit lidem, kteří tě neznají, ať nemusím pokládat ty klasické PR otázky, a je čistě na tobě, jak to pojmeš.

Sebeprezentace je nejtěžší…

Tak to nějak zkus. Jakkoli…

Myslím, že jsem úplně normální. Chlapík, který se snaží dělat a hrát jen to, co ho baví. Někdy to bolí a někdy to i strašně dlouho trvá, ale snažím se vždy najít vhodnou cestu, jak se dostat do cíle. Nemusí to být rychle, ale mělo by to mít smysl, jinak člověk přichází o energii.

Přemýšlel jsi někdy nad tím, co pro tebe znamená DJing a vše, co souvisí s taneční hudbou?

Nechci odpovídat nějakým klišé způsobem, že vše. Trávím však s hudbou velmi mnoho času. Je opravdu více věcí, které souvisí s taneční hudbou jako takovou. V mém případě je to i komunikace s bookery a managmenty při přípravě akcí pro naši agenturu, příprava mé každotýdenní rubriky Music education a také čtyřhodinové vysílání 4 Elements. I toto je určitá část mé taneční hudby. Považuju to za štěstí, hodně se učím, hodně se dozvídám a mám možnost komunikovat se zajímavými lidmi.

Máš velmi zajímavou přítelkyni. Nebudu z tebe tahat takto soukromé informace, jen mi řekni, nakolik tě ovlivňuje její pohled na svět. Říká se, že za každým významným mužem se skrývá velká žena.

V mém případě to platí s určitostí! I přes to, že je hudebně zaměřená kamsi úplně jinam, tak mě velmi podporuje, chodí se mnou na mnohé akce, na kterých hraju a už si zvykla na některé platné principy. Dodává mi klid a harmonii a díky bohu nemusím řešit žárlivé výstupy kvůli fanynce, která se přijde vyfotit.


Mluvil jsi se mnou o různých vlivech, které tvou DJ osobnost utvářely. Nejpodstatnější z nich tě určitě ovlivnily nastálo, jaké to jsou?

Člověka utváří určitě přístup k sobě samému, ale i to, jak na něho působí okolí. Já jsem se snažil vždy dělat to, co jsem uznal za vhodné, nikdy jsem nechtěl být jako ten a ten DJ. Chtěl jsem být svůj, ale na druhou stranu vždy jsem rád poslouchal zkušenější DJské kolegy. Jsem rád, že jsem s některými opravdu silnými jmény měl příležitost prokecat hodně zajímavých témat.

Nedávno jsem se zamýšlela nad energií jednotlivých djs, resp. jejich setů...Co podle tebe dělá hudbu energickou? Je to rychlost? Tvrdost? Nebo něco jiného?

Je to věc pohledu, ale většina zkušených DJů ti poví, že tvrdost není v rychlosti. Je to určitě i o tom, k čemu tě to táhne, a co se ti podaří při výběru tracků a bádaní po nich objevit. Potom je podstatné, jak je člověk kombinuje. Mnohokrát, i když bys chtěla zahrát to samé z těch samých desek, tak to není stejné…

Vzpomínáš si na svou první párty?

Ano:)) hrál jsem pro asi 150 pionýrů v mezinárodním táboře v Kyjevě poslední rok před revolucí!

A je nějaká párty, na kterou bys raději navždy zapomněl?

Na to si vážně nevzpomenu, snažím se uchovat si jen pěkné vzpomínky.

Podílíš se na přípravě akce Oxygen. Jak bys ji charakterizoval? K čemu by se dala tady u nás přirovnat, a chtěl bys ji vůbec k něčemu přirovnávat?

Moje úloha co se Oxygenu týká, je více méně konzultační, nebo se podílím na bookovaní jednotlivých djs. Každá party má svá specifika a něco, co je pro ní charakteristické, takže přirovnává se těžko. Oxygen určitě po čase dorostl na prvotřídní párty, i když mu ne vždy přály všechny okolnosti. V Čechách se mi zdají některé věci jednodušší a komunita navštěvující parties je přece jen větší, což dává promotérovi jiné možnosti. Michal je jako promotér velmi šikovný a myslím, že kdyby působil u vás, tak by mohl dát Oxygenu jiný rozměr. I přesto doufám, že nezůstane jen u 7 pokračování Oxygenu.


V létě jsi hrál na SOL. Jak se ti vystoupení na tomto u nás velmi oblíbeném festivalu líbilo? A jak se ti líbilo SOL jako takové?

Výborně, tak jak při mé premiéře minulý rok. Pro změnu to bylo z opačného konce. Minulý rok jsem končil techno floor, tento rok začínal trancový, i když jsem nehrál trance. Vychutnal jsem si to naplno, protože hrát ať už při východu, nebo západu slunce má svoje největší kouzlo. Do 23 hodiny jsem stihl průběžně skouknout a ochutnat všechny floory. Pak jsme se už museli vydat domů, protože nás čekala několika hodinová cesta a mě pár náročných po sobě jdoucích dní. To co jsem však měl možnost vidět a slyšet bylo takové jako se na SOL patří.

Myslela jsem, že tvou doménou je především techno. Přesto jsi otevíral trance stage. Když pominu, že tvůj set byl velmi přijemný, a zábavný, s technem to mělo opravdu málo společného. Proč to? Znamená to snad radikální změnu stylu?

Souvisí to s mnohým. Umím ten vývoj v rámci sebe dost dobře zmapovat. Především to souvisí s tím, že už tři roky dělám rádiový program, jehož prsty vyťukávají hlavně housové tóny. To mě nutilo studovat, hledat a poslouchat i něco jiného co nemělo, jak říkáš, s technem nic společného. Najednou jsem přicházel na to, že mě to víc naplňuje, je to hudebnější, má to vnitřně větší drive. Samovolně se přikradlo to, že jsem s tímto druhem hudby začal trávit víc času... Nebylo to nic radikálního, šlo to samo. Techno je pro mne příjemným zpestřením, mám ho stále rád. Po schranzové éře konečně dostává rozumnější podobu i u publika, které už je schopné přijmout i jeho hudebnější plochy, na které se jaksi v poslední době občas zapomínalo.

Co máš nyní v deskách, které hraješ, rád? Já to možná podle několika tvých setů vím, ale zkus to nějak zobecnit. A přiblížit lidem, jak vlastně zníš.

Mám hlavně rád rozptyl. Sety, které jsem dal ať už tobě, nebo jsou zavěšené na různých webech, mají snahu být náladově každý jaksi jiný. Mám hlavně rád ten rozptyl, který mi digitální éra dala, to velké množství hudby. I když jsem klasik a mám za ty roky doma několika tisícovou sbírku vinylů od hip hop až po hard techno, toto je něco, co se nedá zastavit. Hudebně mám rád širokou škálu věcí, které se pohybují v rozmezí od houseu, progressive houseu až po dotyky elektra. No a jak to zní? Doufám, že dobře! Určitou oficiální malou ukázku budou mít snad za chvíli vaši čtenáři k dispozici prostřednictvím XMAGu, kde by se měla objevit moje kompilace, která však byla přirozeně stylově omezená i tím, co se na ní dalo autorizovat. Doufám, že se ale bude líbit.

Myslíš, že je konec éry tvrdé, studené a monotonní hudby?

Pomůžu si trochu odpovědí jednoho slovinského DJského velikána, který mi minulý rok v únoru na podobnou otázku pověděl, že je to jen přirozený vývoj a lidi mají možná zase větší chuť na melodie, anebo možná jen na změnu... Člověk je těžko prorokem, každopádně s určitostí jsou styly, u kterých se dá říct, že to nejlepší už mají určitě za sebou.


Může hudba otvírat lidem jinou formu vnímání světa kolem sebe? Pokud se ptám příliš divně, je to záměr. Takže natvrdo... Co říkáš na názory, že hudba je jedna z možností, jak měnit lidi a jejich pohled na svět?

Toto je dost filozofická otázka. V podstatě to není nic nového, když už dávné kultury se prostřednictvím hudby dostávaly do transu a "kamsi jinam". Hudba každopádně přináší pocity, barvy a dojem, který má vliv nejen na náladu, ale i na vnímání.

Co máš v nejbližší době v plánu? Představíš se nějak českým kluberům?

Momentálně finišuje vydání již zmíněné promo kompilace, s kterou bude souviset i podzimní tour za účasti hlavních producentských protagonistů, kteří na ní přispěli. Z datumů bych možná zmínil asi hraní na housovém podiu Mayday v Budapešti, na které jsem fakt zvědavý a těším se, protože to zastoupení je tam opravdu silné. V Čechách by to mělo být hlavně v Brně, v klubech Fléda a Perpetuum.

Prozatím stačí, tak mi prosím pověz jednu věc - co je pro tebe momentálně nejdůležitější?

Nejdůležitější je asi zdraví, i když to zní jako klišé. Potom je to asi nějaká vnitřní rovnováha spojená se spokojeností a štěstím. Vše ostatní s tím nějakým způsobem přímo či nepřímo souvisí, takže to je asi vše.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016