ROZHOVOR

 

Lily Pita: "Stala jsem se DJkou, protože mám ráda taneční hudbu."

Jednou z hlavních hvězd sobotní party Aphrodisia bude DJka s tajemným jménem Lily Pita. Jméno už ale není tak tajemné, když prozradíme, že Lily pochází až z Indonesie. V zajímavém rozhovoru nám prozradila, co se hraje u nich doma a jakou květinou jí uděláte největší radost... Připomínáme, že před začátkem party bude v klubu 7. nebe probíhat konkurz pro nový klip Michaela Poliaka.

 
Ahoj Pita, je Lily Pita Tvoje skutečné jméno? Proč sis jej vybrala? Zní skoro jako česká květina Lilie s bílým květem. Znáš tuto květinu?

Pita je moje skutečné jméno, Lily Pita se mi prostě jen líbí, z květin mám nejraději růže…

Máš ráda, když tě přítel zahrnuje květinami, dary?

Každá žena má ráda květiny od své lásky. Někdy je to velice romantické gesto, které vrací úsměv do tváře…

Máš přítele? Jaká je jeho profese a jak spolu vycházíte, musíš být obklopena mnoha nápadníky, fanoušky, kteří Tě obdivují a sní o tom stát se Tvým přítelem….

Mám přítele a jeho profese je stejná jako moje. Celkem mě tyhle otázky rozesmály, no myslím že nejdůležitější je věrnost, pokud někoho milujete a jste věrní, vycházíte spolu velice dobře.

Jaká je podle Tebe nejdůležitější věc ve vztahu?

Kromě lásky je potřeba udržovat ji stále živou a pracovat na ní, rozumět si, naslouchat si, být otevření a věrní…

Než se konečně obrátíme s otázkami na muziku, pojďme si něco říct o Indonésii. V tomhle století se tam stala jedna z nejvěších přírodních katastrof co lidstvo vůbec pamatuje – tsunami. Dotklo se to nějak Tvé rodiny, přátel? Nebojíš se, že se jednou vrátí vzhledem k tomu, že není žádným tajemstvím, že Indonésie leží na velice seizmicky aktivní oblasti?

Bydlím v Jakartě, hlavním městě a Tsunami se odehrála na jiném ostrově, docela daleko od nás. Naštestí z mého okolí nebyl nikdo zasažen, ale všichni v Indonésii jsme byli hluboce zasaženi touto katastrofou a žijeme v neustálém strachu z dalších možných katastrof…

Indonésie je mixem náboženství a národností z celého světa, jak spolu přežívají např. křestanská a muslimská komunita, jsou vztahy tak vypjaté jako ve zbytku světa?

V mé zemi je 5 různých náboženství – muslimové, katolíci, protestanti, hinduisti a budhisti. Všichni respektují mír a žijí v jedné společnosti. Jsou samozřejmě konzervativní odnože muslimské komunity, rebelové, kteří by chtěli Indonésii celou pomuslimštit, ale není to tak zlé jako ve zbytku světa. Většinou se všichni snaží spolu vycházet a respektovat ostatní. Jako příklad můžu uvést moji rodinu, většina je muslimská, ale mí rodiče jsou katolíci a nemáme nejmeší problém se navzájem respektovat.

Kdyby jsi chtěla přílákat do své zemi zahraniční návštěvníky, čím bys je přesvědčila?

Jako Djka hodně cestuji po celé zemi. Indonésie je nádherná země, máme 33 provincíí s odlišnými kulturami. V našem Indonéském moři, hlavně v Lomboku a Manadu, je nádherný podmořský svět, korálové útesy a velké vlny. V Yogyakartě jsou velkolepé staré chrámy, Prambanan a Borobudur. Bali je nejznámější ostrov s rozvinutou kulturou, plážemi, krajinou, lidmi a mnoha kluby.
 
Většina smýšlí o Indonésii jako o zemi plené vulkánů a džunglí. Žijí u vás ještě divoké kmeny domorodců v nepřístupných oblastech?

Ano, máme takové kmeny, například kmeny Papua, které žijí daleko na východě země. Rozhodně nejsou nebezpečné, ale žijí svým pravěkým primitvním životem. Vláda se je snaží ochranovat, protože jsou vzácní v moderním světě a určitě neví nic o moderní taneční muzice. Žádný dj tam nikdy nehrál, ani já ne, ale chtěla bych se tam jednou podívat.
 
Ted konečně něco o muzice, proč si se rozhodla stát se djkou? Jaké byly Tvé hlavní důvody a jaké jsou Tvé cíle v kariéře?

Stala jsem se djkou, protože mám ráda taneční hudbu. Poslouchám hudbu od malička, daleko dříve než jsem poprvé vkročila do klubu. Mám ráda ten pocit, když dj vyrazí lidem úsměv na tváři. Proto jsem se do toho pustila a opravdu to mám velmi ráda.

Řekni nám něco o scéne v Indonésii, je velká? Jaké jsou nejznámější styly? Co hraješ Ty za styl a proč?

Taneční scéna je u nás poměrně velká. Už se usadila a vzešla z ní spousta dobrých djs. Nejpopulárnější styly jsou progressive, progressive house, electro, techno, tribal, a trance.

Jak to vypadá v ostatních asijských zemích, jaká je scéna tam, kde všude jsi hrála?

Scéna v okolních zemích je docela podobná, hrála jsem v Thajsku.

Jaké jsou nejznámější kluby a party v Indonésii?

Máme spoustu velkých klubů – Embayssy, X2, Centro, WonderBar, K7, ale nejpopulárnější je Stadium club. Je obrovský a funguje od pátku do pondělí non stop a v tomto klub je nejatraktivnějším drinkem voda, nikoliv pivo. Z festivalů zde býval světoznámý Godskitchen. Z velkých rave parties je to např. Cast Away na Bali.

Co Tvá vlastní hudební produkce?

Zatím na tom pouze pracuji, ještě sem nic nevydala.

Co víš o České republice a chceš něco vzkázat českým fanouškům?

Moc se těším, slyšela sem, že české akce jsou plné energie a napětí. Přivězu ve svém setu chuť Indonésie, takže můžete očekávat spoustu příjemných překvapení.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016