ROZHOVOR

 

CYP – české klubové techno na export

Pokud fandíte ryze české produkci a zároveň máte rádi industriální klubové techno, jistě vám neunikly aktivity projektu CYP z Kutné Hory. Lukáš Novotný, který se pod tímto pseudonymem ukrývá, se chystá expandovat na (nejen) evropskou scénu. Právě při této příležitosti ho Daho vyzpovídal a přichystal krátkou mixovanou ochutnávku z aktuálních i nevydaných tracků projektu CYP.

 
Ahoj Lukáši. Pro mnohé je český projekt Cyp uznávaným pojmem v oblasti industriálního techna, pro jiné jsou tato tři písmena jenom výrazem ostravského akcentu a stále velká neznámá. Pokus se nám tedy zlehka představit a povědět neznalým, o co vlastně běží? Jakou děláš muziku a bude se líbit například fanouškům Paul van Dyka?(smích)

Ahoj Davide, projekt Cyp je zaměřený na progresivní elektronickou hudbu. Pokud bych měl zacházet více do detailů, jedná se o nekompromisní styl, v němž hlavní roli hrají pojmy: temnota, industrial, ruchy, šumy... Toto vše podložené techno rytmy. V žádném případě se nejedná o jednoduchou, lacinou pitominu se sladkými motivy. Proto jak píšeš: uznávaný techno producent nebo velká neznámá. Nic mezi neexistuje!



Tvoji produkci sleduju vlastně už od začátků. Do pamětí mnoha lidí ses zapsal zvukem ne náhodou podobným The 65D Mavericks a pak hlavně deskou "Territory of Fear", která ti vyšla u Inceptive records. Jak zní Cyp v dnešní době? Jak bys svůj současný zvuk čtenářům popsal? Vím, že došlo k podstatným změnám, tak se ptám proč to, a kam se po zvukové stránce chystáš dál vydat?

Časy zvuku ala 65D Mavericks jsou již ty tam. Nepopírám, že inspirace tímto duem byla občas až dost zavádějící, ale prostě v té době byl jejich styl pro mě obrovským momentem k otevřením mé mysli. Cítím, že současný zvuk se posunul o značný kus vpřed. Především jsem zapracoval na výsledné zvukové stránce a tracky tak mají mnohem větší dynamiku. Co se týče feelingu a struktury jednotlivých tracků, cítím, že v současné době se již CYP sound dá označit jako vlastní. Za dobu mé producentské dráhy jsem nastřádal již spousty zkušeností a hudebně jsem i celkově vyspěl, což se promítá do mé produkce. Jednoduše usiluji o to, aby výsledný zvuk tracku byl mým jednoznačným rukopisem.

Jsi jedním z mála, vedle Elektrabela, komu se podařilo vydat desku v zahraničí a vím, že se chystají další. Jak se to stane, že kluk ze zaprděné Kutné Hory (sorry) udělá téměř díru do světa? Elektrabela si všimnul Jeff Mills, ale jak je to s tebou? Tuším, že to asi není jednoduchá cesta. Jak to tedy celé bylo?

Pokud má člověk vlastní cíl, něčemu věří a není línej, tak se dokáže třeba i ze zaprděného Jablonce (smích) dostat do podvědomí v zahraničí. V současnosti se situace má tak, že díky oné desce na Inceptive jsem mírně nakročil do techno světa. Jelikož opravdu žiju pro hudbu, tak jsem se snažil stále více profilovat svůj zvuk, což oslovilo další hudebně spřízněné nadšence a především labely. Momentálně mám tedy solidní počet nabídek na nové releasy.

Mám tady před sebou tvé aktuální demo s hromadou tracků, které ti mají co nevidět vyjít, buď na vinylech, nebo jako digital. Pověz nám, o co přesně půjde a na co si tedy máme v nadcházejících měsících dát v recordshopech a na netu pozor?

V první řadě si dejte pozor na digital release UK labelu Limetree project, kde jsem s dalšími třemi producenty remixoval mého oblíbence Grovskopu. Možnost zakoupit jednotlivé tracky se nabízí na serverech Beatport, Junodownload atd. Dále v tomto měsíci vychází vinyl na španělském Psychoskunk rec. společně s projektem Exium a Kike Pravdou. Do konce roku se následně chystá počin na švédském labelu Pohjola. Deska vychází téměř s ročním zpožděním, ale nově s podporou distribuce (Triple Vision). Toho EP by mělo být podpořené i vlastním digital LP na stejném labelu! Dále se připravte na belgický digital počin na labelu Ante-Rasa, společně s kočičákem z Prahy, Dialectem. V poslední řadě jsou v plánu 12" na holandských labelech RETURN (s Go Hiyamou, Charltonem..) a AFTER TASTE (release je v plánu na rok 2008 a bude se jednat o společný celo-český release s vámi velice dobře známými interprety! (Nechte se překvapit). Možnost zakoupení jednotlivých vinylů bude možno samozřejmě i v mém oblíbeném vinylshopu NULA2.



Musím se tě také zeptat, jak vidíš aktuální situaci klubového techna. Co říkáš na to, jaké vycházejí desky a co se hraje na párty? Myslíš, že existuje nějaká cesta, kudy ven z komerce? Strašně moc lidí tomu podlehlo a industrial je zase těžkej underground. Co schranzz, minimal a podobný výstřelky, jaký na to máš názor?

V poslední době mám radost, že se kvalitní techno opět dostává do širšího podvědomí. Vzniká mnoho nových labelů a do nitra proniká celá řada mladých kvalitních producentů! Věřte, že do budoucna se máme na co těšit. Pokud se podíváme na "scénu" v ČR, je to tragédie. Společnost u nás je obrovským způsobem konzumní. Drtivá většina populace raději dá přednost parazitujícím, lživě-hvězdným reklamám, které má každý až nechutným způsobem dennodenně na očích. Bohužel tento problém se týká i většiny médií. Na serverech je většina článků složena z různých PR textů. Kvalitních informací se pak můžeme jen stěží dočíst. Lidi jsou líný a většina jich raději mávne rukou, než aby pohnula svým zadkem a začala něco dělat. Poté lháři a převlíkači kabátu vítězí! Tohle se nám líbi? Pojmy - schranzz (bussiness...nic víc, nic mín. O hudbě se v tomto případě nedá mluvit. Naštěstí můžeme říct, že to byla jen módní vlna a je na odchodu) - minimal (minimal je inteligentní promyšlená hudba s vlastní duší). V ČR ale minimal téměř neexistuje. Pouze pár nadšenců u nás tuto hudbu opravdu chápe a prezentuje ji správným způsobem. Ostatní je jen výplod moderních trendů. Stačí se podívat jen vedle do Německa a tam můžete zjistit, co tento pojem fakt znamená.

Ještě nám prozraď, jakou muziku posloucháš doma? Jakou si kupuješ hudbu a z čeho čerpáš nejvíce inspirace?

Doma poslouchám především různorodou elektronickou hudbu: industrial, ambient, čistou elektroniku. Od Richard Devineho přes Pan Sonic až po Biosphere. Nepohrdnu ale i Cure nebo Radiohead. Prostě vyhledávám hudbu, která je něčím zvláštní a má potenciál čistého progresu. Aby u mě hudba našla naplnění, musí mít hloubku a duši! V poslední době si kupuju kromě techna i různé dub-stepové, grime či electro tituly.



Ještě se nám pochlub, kde můžou zájemci projekt Cyp live do konce roku slyšet, popřípadě jestli se nechystáš vyrazit i někam do zahraničí? Možná bys mohl uvést i kontakt pro případné zájemce o booking, že? Najdou tě lidi na Myspace?

Jelikož se v naší krásné zemičce stavějí lidé k technu jako slepí k houslím, je hraní poskromnu. Hned 12. října mě můžete slyšet v pražském klubu Styx, na konci listopadu v libereckém Liquidu. V jednání jsou vystoupení ve Smržovce a v Chrudimi. Jinak jsem s Grovskopou pozván trošku pocuchat nervy do Litvy. Akci spravuje dj Gestapo, takže o adrenalin v krvi jistě nebude nouze(smích). Na tamní party jsou perfektní ohlasy, takže se už teď moc těším. Zájemci o vystoupení projektu CYP-Live PA nechť mě kontaktují na cyp.information@post.cz Další bližší info najdete na: www.myspace.com/cypproject a na www.cyp-project.net

Na závěr trochu jinak. Ptám se tě jako člověka - co by sis v životě přál? Máš nějaká nesplněná tajná přání?

Aby lháři už konečně prohráli.

Moc pěkné, díky Lukáši

A já těž děkuji, Dahomile

DAHOCYPMIX: http://www.nula2.cz/PUBLIC/DahoCypMix.mp3

CYP ACTUAL TOP 10 (October2007)

Ugandan Speed Trials / DN004
Aeto + Brom / ANSTAM001 + 002
Pan Sonic - Katodivaihe / PTYT 007
The Tuss - Confederation Trough EP / CAT190
Combat 13+14 Antikonsum 004
Surgeon - Whose Bad Hands part1,2 / DTR08,09
Ed Chamberlain - Fixxy pt3 / BASE004
Oscar Mulero - Only Dead Fish Go With the Flow / TRESOR230
Flying Lotus - Reset EP / WAP 228


CYP ALLTIME TOP 10

Aphex Twin - I Care Because You Do / Warp030
Richard Devine - Asect:Dsect / Schematic023
Pan Sonic - AALTOPIIRI / Blast First166
Jeff Mills - Metropolis / Tresor155
Robert Babicz - Desert / Mille Plateaux089
65D Mavericks - Defining The Sympton / Blueprint022
Autechre - Anvil Vapre EP / Warp064
Surgeon - Balance / Tresor096
Scorn - Greetings From Birmingham / Hymen027 VA - Exist / Exist001

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016