ROZHOVOR

 

DJ Yousef: "Pořád mám průšvih"

DJ Yousef patří k nejúspěšnějším houseovým DJům na světě a do své stáje Underwater jej vybral sám ex-Underworld Darren Emmerson. Teď připravil s Carlem Coxem dvě nové skladby a vydává u Underworld kompilaci, na níž mu opravdu záleží. Mimo to je to také neuvěřitelně vtipný chlapík, který si na nic nehraje...

 
Ahoj Yousefe, tak jak se cítíš po téhle letní sezoně?

(Smích) No tak teď zrovna hodně unaveně... Mám totiž za sebou celkem dlouhý, i když fakt zábavný víkend. Hrál jsem na Bestivalu - úplně nejlepším festivalu všech dob (festival v Robin Hill kousek od Newportu - pozn. red.), pak jsem hrál na Ibize v Dusted a v DC10 a to byla velká jízda. Hned po příletu domů jsem musel do studia dodělat jeden nový track a od té doby jsem ještě nespal, takže když s tebou teď ještě můžu mluvit, tak jsem na tom vlastně pořád dobře...



No ty ale musíš být už celkem zvyklý, ne? Když mi Kate (Kate Matheou - Yousefova manažerka - pozn. red) posílala tvůj kalendář, abychom si domluvili tenhle rozhovor, celkem jsem se divil, že stíháš spát. Čas mezi hraním a prací ve studiu máš vyměřený na hodiny, stíháš si vůbec ještě to hraní užít? Máš některá hraní, která ti z toho celoročního blázince nějak vyčnívají?

Když se podívám zpátky za uplynulým rokem, tak těch výrazných momentů tam bylo celkem hodně, ale nejdůležitější byla vlastně jen dvě vystoupení. Můj pětihodinový set v klubu Circus - to bylo něco dokonalého! V tomhle klubu jsem doma a když jsem viděl, jak mě lidé podporovali, tak jsem se v tom jen utvrdil. Byl jsem velice hrdý! (Yousef odehrál svůj pětihodinový set na 4. narozeninách klubu, set si můžete stáhnout na stránkách klubu http://www.circusclub.co.uk/djs.php - pozn. red.). To další vystoupení bylo pro Carla Coxe ve Space na Ibize. Hrál jsem čtyři hodiny před Danny Tenagliem a byl to rozhodně nejlepší set, jaký jsem kdy na Ibize odehrál. Když nad tím tak přemýšlm, tak možná úplně nejlepší co jsem vůbec odehrál.

Co vlastně považuješ za svůj největší úspěch?

To, že se mi podařilo udělat z mé nejoblíbenější zábavy práci. Vydělávat peníze něčím, co opravdu miluji je pořád neuvěřitelný pocit.

Slyšel jsem, že s Carlem Coxem nejen hraješ, ale spolupracujete i ve studiu...

No máme toho připraveného už opravdu hodně. S Carlem máme hotovou skaldbu "I Want You", kterou vydáme na Cr2 snad ještě do konce měsíce. Myslím, že bych měl ještě v říjnu stihnout vydat na značce Carioca i můj další track - "My Own Best Myself". Je to celkem našláplé techno s chytlavým vokálem, myslím že to bude pěkná prasárna, úplná bomba (smích). Teď ji chvíli bude Carl hrát jako svoji "tajnou zbraň" a hned poté jí vytáhnu i já!

Ale teď připravuji i novou kompilaci pro Underwater, budou to dva mixy a chtěl bych aby pokrývaly vše co mám rád - od houseu, přes electronicu a vokály, až po techno.



To by mě zajímalo - podle čeho vybíráš skladby? Tlačí na tebe třeba vydavatelství, abys jim ušetřil peníze a vybral skladby z jejich stáje?

Ne, to fakt ne (smích). Spíš mě tlačí, aby to bylo více hitové. Ale to já nechci, naopak bych rád, aby kompilace zachytila to, jak jsem viděl hudbu v minulém roce a kam se chystám ten příští. Nechci aby to byl mix na jeden poslech. Když jsme mluvili o tom hraní v Circus - chtěl bych, aby ta kompilace jakoby zachycovala atmosféru toho setu, aby tam byl kus atmosféry začátku setu, pak ten vývoj a závěr. Prostě projedu CD z minulého roku, přikoupím spoustu nových pecek, přimixuju pár mých oblíbených klasik a šup s tím ven. Věřím, že se mi výsledek bude líbit...

A prozradíš nám alespoň ty klasiky, které by neměly chybět?

Paul Ritch – Norbandahoff, Pier Bucci – Hay Consuelo (Samim mix), Yousef – My Own Best Myself (Fury edit).

Už jsme mluvili o tom, že vydáš dvě skladby ze spolupráce s Carlem Coxem, ale co tvá sólová dráha? Zařadíš nějaké nové věci alespoň na zmíněnou kompilaci?

No tak to každopádně! Spook a Approach už vyšly na Cr2 někdy ke konci minulého roku a obě byly pro mě opravdu důležité... tedy doufám, že i pro některé další DJe (smích). Pak samozřejmě použiju My Own Best Myself - ta sice ještě nevyšla, ale být tam prostě musí. Je to určitě nejtvrdší skladba, jakou jsem kdy udělal nebo snad i zahrál. Ale na druhé straně je tak šílená, že by mi lidé určitě nadávali, že jsem je nevaroval, že můžu zahrát i tohle...(skoro se dusí smíchy)

Spousta DJů říká, že Underwater je víc než jen vydavatelství...

To rozhodně! Jsme team, skoro rodina. Je to velké vydavatelství s úžasnou historií a já jsem opravdu šťastný, ž mohu být jeho součástí.



No a jak to vidíš s vlastním albem?

Hmm...tak to vůbec neříkej před Kate! (výbuch smíchu) Už teď mám neustále průšvih, že nestíhám ve studiu, pořád dělám na spostě hudby, na remixech a singlech a všechno dělám se zpožděním, takže mě Kate musí honit. Ale je to dobré v tom, že se tím o hudbě hodně naučím, píšu i texty, snažím se vymíšlet chytlavé motivy, takže kdo ví. Určitě ti nemůžu říct žádné datum, to by mě Kate zabila, ale určitě nad tím hodně přemýšlím.

Teď ale vyrážíš na turné, to pár měsíců asi nebudeš mít moc času...

No to moc ne...jen musím dohlédnout aby opravdu vyšly ty singly a vyrážím! Budu teď hrát doslova po celém světě, v Asii, Australii, po celé severní i jižní Americe, samozřejmě v Evropě... Ale upřímně, když jsem na cestách, tak možná udělám víc muziky než když dřepím doma, spoustu času někde čekám a navíc mě nic nevyrušuje. Teď bych chtěl zamakat na remixech pro Underwater pro Majika Johnsona a pro Mortona Alicka z Denmark's Okyo Records.

A kdy tedy uslyšíme tvojí kompilaci?

22. října, určitě ti pošlu kopii...


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016