ROZHOVOR

 

Ivana 'IM Cyber' Marcinová: "Matrix je pro mě Bible"

Pojďme se kouknout pod slupku IM Cyber – syntetické identity, kterou si před lety Ivana Marcinová ušila sama sobě na míru, ale dnes už jí začíná být poněkud těsná. Jak se staví k DJingu, co má ráda, co naopak nemusí vůbec, proč nechce producenta TCího na své akci Take Control a mnoho dalšího se dozvíte v tomto rozhovoru.

 
Ahoj, jak se ti daří?

Ahoj, díky za optání... Zrovna jsem v životním období lehčího zemětřesení, ale snažím si ho s vědomím toho, že přinese nějaký ovoce, užívat. Stagnace by mě bolela mnohem víc.

Koukal jsem tuhle na tvůj medailónek v pořadu Fokus ČT24. Celé to v podstatě vyznělo tak, že IM Cyber brzy definitivně zmizí z line-upů. Změna priorit?

To "brzy" je poměrně relativní, ale je fakt, že síly nejsou bezedný a čas nekonečný, a tak je třeba je rozvážně investovat. A i když mě (dobrý) hraní (zase) baví, noční život a cestování jsou stále únavnější a já tu energii potřebuju taky na aktivity, který mi z pohledu budoucnosti přijdou mnohem důležitější. Nechci jednou žít jen z plácání po zádech rukama o generaci mladších "fanoušků". Od určitýho věku mi to připadá nedůstojný, povrchní... Nejlepší věci jsou stejně ty nejnáročnější, tak se snažím si to trochu zkomplikovat.(smích) Každopádně nic dramatickýho se zatím neděje, akorát si víc vybírám a svým DJským zadkem hnu, jen když to opravdu stojí za to.



Kolik jsi už tak poskytla interview? Počítáš to ještě?

Vůbec, ale maminka se stala z vlastní iniciativy archivářkou těch v tištěných médiích. Asi pro vnoučata. ;)

Nejneoblíbenější otázka v rozhovoru?

Hloupá.

Poprvé jsem tě zahlédl v dnes už zesnulém Ultram:xu, jak tam předvádíš s kolegou vrtulník na Red Bull Music Academy – tu fotku do teď vidím jasně před sebou. Ale k věci: je tu něco, co bys nikdy nemohla zrealizovat, nebýt pobytu na zmíněné brazilské RBMA? A co si myslíš o Němcích?

RBMA je především o setkávání a sdílení, takže by mě nejvíc mrzelo, kdybych se nepoznala s několika současnými přáteli. A bez toho by vlastně možná loni nevzniklo Take Control CD pro XMAG, při jehož přípravách a nahrávání mě několik dní vydatně supportovali XRS s přítelkyní, kteří by tu asi jinak nebyli. Jinak spíš než konkrétní realizaci mi to přineslo nakouknutí do profesionálního hudebního prostředí z mnoha různých stran. Ten vhled ti pak určitě pomáhá stále, aniž by sis to uvědomoval. A Němci.. no nemají to lehký (smích).

"Ucpávám si před ním uši, zavírám oči a vůbec nikdy na něj nemyslím." Vzpomeneš si na kterého výstředního producenta a DJe jsi takhle jednou reagovala?

Na Honzu z Béčka.

Popsala by ses jako tolerantní člověk?

Jak v čem. Jsou věci a vlastnosti, který za žádných okolností nezkousnu...

Strkáš desky při hraní pěkně zpátky do obalu, nebo to tam cik cak naházíš a dorovnáš až potom?

Většinou je rozhazuju po celém pódiu, a pak trávím po hraní půl hodiny jejich skladováním do bagu. Nebývalo to tak ale vždycky. Za časů, kdy jsem pospíchala za zvuků poslední desky na bar, cestovaly domů obaly a desky zvlášť. Chudinky.

Co myslíš, patří scratchování do d'n'b setů?

Když to někdo umí a nemá potřebu se příliš předvádět, tak proč ne. Většina DJů, kteří jsou toho schopní, ale vnímají svoje vystoupení jako exhibici, což mi u drum'n'bassu moc nevyhovuje (stejně jako rewindování, agresivní mixy a další šaškování). Třeba Teebee to dělá v pohodě, jen by se už mohl naučit nějaký nový trik (smích).



Jak se ti líbí poslední album Linkin Park Minutes To Midnight?

Jejich starší věci byly zajímavější, ale tohle je taky dobrý. Moc teď ale Linkin Park neposlouchám, od jejich pražského koncertu mám nějaký blok, který mi vytvořili Mike Shinoda a Brad Delson – z vysněného interview se stal zápas se dvěma egy, která se chtěla za každou cenu zhnusit... a povedlo se (smích). Samotný koncert byl ale super!

Oblíbená knížka? Film?

Těch je hodně. Nedám dopustit na Malého prince, který je aktuální a moudrý v každém věku. K těm kulťárnám, které se mnou putují do každého bytu, patří ještě Zasvěcení od Elizabeth Heich, Meyrinkův Golem, Cesta pokojného bojovníka od Dana Millmana, Čtyři dohody, Ženy, které běhaly s vlky... Jinak žeru filosofa Ericha Fromma, díky škole jsem zavalená (i) zajímavou sociologickou literaturou a teď mám rozečtenou skvělou knížku Češi a dějiny v postmoderním očistci od historika Dušana Třeštíka, který bohužel nedávno zemřel.

Co se filmů týče, tak Matrix je pro mě Bible (kolikrát si říkám, že ti bráchové ani netuší, jak geniální dílo se jim podařilo natočit). Obecně mám na filmy špatnou paměť, ale za poslední rok mě nejvíc rozsekaly Životy těch druhých a Fontána. No a pak samozřejmě Prison Break... Třetí série je zase hustá!

Máš nějakého oděvního sponzora?

Momentálně jsem nezávislák.

Kdy přijede producent TC na TC (Take Control)? Napadá tě nějaké jméno, které na Take Control rozhodně nikdy neuslyšíme?

TC na TC jen přes moji mrtvolu! Stejně jako všichni ostatní, kdo produkují a hrají debilní tracky… A jsme zpátky u tý tolerance (smích).

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016