ROZHOVOR

 

David Černý: "Zatím se vše tak nějak pozvolně rozlétá"

Na pražském Smíchově vzniklo unikátní centrum pro současné umění. Prostor nazvaný Meet Factory se otevřel začátkem října a zatím je v provozu jen zčásti. Ovšem pokud se vše podaří, najdete v budoucnu v Meet Factory všechno možné od ateliérů, přes nahrávací studio až po taneční klub, galerii, kino, kavárnu a knihkupectví. Podobně multifunkční projekt zatím nemá v České republice obdoby. Za centrem Meet Factory stojí řada lidí, nicméně jedním z hlavních duchovních otců celého projektu je sochař David Černý.

 
Kdo všechno kromě vás za projektem Meet Facory stojí?

To je spousta lidí! Obecně prospěšná společnost Meet Facory má v boardu ještě Davida Kollera a Alici Nellis. Ovšem součástí skupiny lidí, která se kolem Meet Facory pohybuje, je třeba i část skupiny PSH s Vladimírem 518. Těch lidí je hodně. V závěru by kolem Meet Factory měla rotovat taková pestrá komunita nejrůznějších umělců.

Začátkem října proběhl v Meet Factory otevírací týden. Už všechno běží nebo ještě stále na Meet Factory pracujete?

V rámci toho týdne se jednalo v podstatě o takový zkušební provoz. Bylo to jakési představení toho prostoru veřejnosti. Ukázali jsme lidem, jak Meet Factory vypadá a poukázali jsme na to, že je k dispozici pro nabídky různých akcí. V současné době jsme s rekonstrukcí celé budovy zhruba ve třetině. Dalším důvodem, proč jsme ten otevírací týden pořádali je taky to, že ještě potřebujeme sehnat relativně velké finanční částky.



Meet Factory před rekonstrukcí

Projekt Meet Facory je díky své multifunkčnosti dost rozsáhlá a pracná záležitost. Jak dlouho vám vznik tohoto centra trval?

No, trval. Ta fáze vzniku stále trvá. Asi před rokem a půl se nám podařilo získat objekt bývalé továrny, ve kterém dnes Meet Facory vzniká. Pak nastal neuvěřitelně náročný proces shánění nejrůznějších stavebních a jiných povolení, což se nám za ten rok a půl podařilo. Kromě toho jsme stihli udělat i nějaké ty základní opravy a podařilo se nám budovu zprovoznit. Bylo k tomu ovšem potřeba poměrně mnoha sponzorů.

Pomohlo vám nějak, například při nekonečném jednání s úřady a podobně, že jste všichni tzv. "mediálně známé" osobnosti? Otevřelo vám to třeba některé úřednické dveře?

Upřímně řečeno, možná, kdyby někdo z nás byl třeba takový John Leonnon nebo Bill Clinton, tak by to možná fungovalo. Ale tady u nás se jinak moc dveře neotvírají. Prostě v momentě, kdy přijdete třeba na stavební úřad nebo správu železnic a žádáte je o pronájem 6 m², abyste si tam tudy mohla položit jednu trubku na odpad, tak vám žádné jméno nepomůže. To s vámi vyběhnou úplně stejným způsobem jako s kýmkoliv jiným. Takže jsme rádi, že se nám vůbec podařilo, to co se nám podařilo, i když to občas bylo dost vysilující.



Co bylo pro vás během toho roku a půl nejtěžší?

Všechno. Jak shánění všech těch povolení, tak samotná fyzická práce na opravě té budovy byly a jsou opravdu dost náročné.

Jak jsme už zmiňovali, začátkem října proběhl v Meet Facory otevírací týden. Setkali jste se už s nějakými ohlasy?

Ohlasy byly zatím veskrze pozitivní. Ale jak říkám, pořád musíme řešit spoustu věcí. Otevřít multifunční centrum zkrátka není tak jednoduché jako otevřít pouze hudební klub. Ten prostor je navíc obrovský, má 5000 m². Zatím se vše tak nějak pozvolně rozlétá. Až bude všechno hotovo, Meet Factory bude takový kulturní multiplex - tedy aspoň doufáme.

Kdyby se už chtěl někdo jít do Meet Factory podívat nyní, je to možné?

Samozřejmě. Otevírací týden už sice proběhl, ale v rámci zkušebního provozu tady proběhnou další akce. Program najdete na webu a na všechny akce, které tam najdete, už můžete normálně přijít.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016