ROZHOVOR

 

Ben Long: "Karty vybraly nás"

Space DJz mají v Čechách opravdu širokou základnu fanoušků, kterým se odměnili mimo jiné i skvělým výkonem na letošním Cosmic Tripu. Teď míří na party Techno Masters a v rozhovoru s Alešem Blehou vypráví jejich "polovička" Ben Long o své pokerové vášni nebo o tom, jak to vypadá s novou deskou.

 

Vaše vystoupení jsou velice originální. Jak vás napadlo hrát ve dvou na čtyřech gramofonech a dvou mixácích?

Hráli jsme v bruselském klubu Fuse a řekli si, že to zkusíme jako takové osvěžení. Udělali jsme to a fungovalo to skvěle a tak jsme tak začali vystupovat pořád.

Čím se liší Ben a Jamie? A co vás naopak spojuje?

Každý máme svůj styl, jak techniku, tak hudební vkus. No, a když to dáš dohromady, dostaneš Space DJz styl, šílené a energické funky techno, líznuté hiphopovou technikou mixování pro mimořádnou chuť (smích).



Space DJz

Pamatuješ si ještě na své první hraní v Čechách? Už je to dávno...

Poprvé jsme v Čechách hráli na prvním Summer of Love. Aleš Bleha se tehdy rozhodoval, jestli zabookuje nás nebo Darrena Price a aby se rozhodl, tak si vyložil tarotové karty. A karty vybraly nás. To bylo magické. Fakt skvělé rozhodnutí.

Od té doby jste tu hráli opravdu mnohokrát. Které vystoupení bylo to úplně nejlepší?

Vybrat z té spousty vystoupení jedno nejlepší je opravdu těžké, protože všechna byla skvělá. Ale asi Summer of Love 2006.

Když jste tu skoro jako doma, znáte nějaké české producenty? Co si o nich myslíte?

No asi nejraději mám Ladidu. Dělala dvě desky pro můj label Potential a ty vzbudily velkou odezvu.

Spousta lidí asi nezapomene na tvé nahrávky jako album On Patrol nebo singly AK47 a Face of Pain. Ale v posledních letech není o tvé produkci slyšet. Proč?

Já jsem se na čas trochu stáhnul, ale Jamie hodně pracoval na svém vydavatelstvím 50hz. Ale poslední půlrok jsme byli opět spolu ve studiu. Nahráli jsme nové mixované CD, vydali jsme desky u značky Mark Eg’s Black Out Audio, další u Bullshit Franka Kavitty, začali jsme nahrávat druhé album, k tomu ještě vydávám svoji vlastní mixovanou kompilaci.

Co nejraději děláš, když nehraješ nebo nejsi ve studiu?

Hodně hraju poker na internetu a mým životním cílem je hrát světovou sérii pokeru v Las Vegas. Také rád hraju golf a tenis a chodím na ryby, když mám čas. Jamie je blázen do aut, miluje trávit dny na okruhu se svým Mitsubishi Evo 8 a má i dva Peugoty 205 GTI, která předělává na opravdové monstrum.



V posledních letech se techno nevyvíjí a není tak oblíbené jako před pěti nebo šesti lety. Co si myslíš o dnešní pozici techna?

Jsme v téhle hře 14 let a viděli jsme popularitu techna růst i klesat. Takž to není nic nového, ale myslím, že teď je techno velmi tvrdé, přesně tak, jak to máme rádi (smích).

Co říkáš na světovou minimalovou horečku? Máš rád minimal?

Jo, mám ho rád, dokonce jsem nahrál i minimalový set a slyším fakt spoustu zajímavých desek. Ale nemyslím, že by fungoval v klubech, nemá takovou energii, je super v nějaké malé místnosti na velké techno party. A vypadá to, že holkám se líbí.

Spousta lidí říká, že se techno vrátí příští rok. Souhlasíš?

Souhlasím, že se techno vždy vrací ještě silnější a lepší, takže klidně můžeš pořád dělat svoji hudbu a ono to zas příjde.

Můžeš nám doporučit nějakého talentovaného producenta?

Mám opravdu rád Manu Kantona a DJe Ghosta z Belgie, dělají skvělou hudbu.

V prosinci budeš hrát na party Techno Masters. Máš rád vánoce v Čechách?

Jasně, Čechy jsou skvělé v každé roční době. Máte dobré kluby, skvělé jídlo, pivo, úžasné fanoušky na party a můžete být opravdu hrdi na svou kulturu.

Space DJz na festivalu Cosmic Trip 2007

Více info: http://www.spacedjz.com/

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016