ROZHOVOR

 

Dejan Milicevic: "Varianta mezi hard&soft"

Líbí se Vám sound DJů, jako jsou Marko Nastic, Valentino Kanzyani, nebo Umek? Možná už víte, že Srbsko nabízí již druhé jméno, které se stává obrovským pojmem na světové taneční scéně. Máme na mysli DJe, který prezentuje hardgroove a zároveň vynikající techniku, která nemá jen tak obdoby. DJ, hrající ze třech gramofonů a CD playerů, který nabízí tu podobu techna, která se na Apokalypse už dlouho neobjevila. Po dlouhé době opět v České republice, DJ ze stáje Kne'Deep Berlin, polovina dua Teenage Techno Punks s Markem Nasticem – srbský Dejan Milicevic!

 
Ahoj Dejane, pro začátek mne zajímá…co ty a rozhovory k akcím? Máš chuť se v takovýchto článcích opravdu rozpovídat?

Ahoj, nemám s rozhovory opravdu žádný problém. Beru je jako součást své práce, ke které patří. Už je to víc než 10 let, co se hraní věnuji a za tu dobu jsem už rozhovorů udělal celkem dost. Takže jak říkám, rozhovory mi nevadí a dělám je rád.

Je určitě mnoho věcí, které bys v rozhovoru neřekl. Nebudu se tě ptát na žádné pikantnosti, jen mi pověz, stalo se ti někdy, žes na sebe prozradil víc, než jsi chtěl?

Jsem ochoten odpovědět na jakoukoliv otázku, ale věci, o kterých se nechci bavit, jednoduše nesdělím. Nijak zvlášť o tom ale během rozhovorů nepřemýšlím.

Neodpustím si otázku, kdo je Dejan Milicevic? Nechám to na tobě, co nám prozradíš...

Takže…vyrůstal jsem v zemi s bláznivým politickým systémem, kdy bylo vše řízeno krutou a nelidskou vládou Milosovice. Každý z vás o tom asi něco slyšel, takže nemá smysl to blíže popisovat. I jako děti jsme pociťovali tlak této divné vlády, která nás „učila“ mnoho věcí, které můžou připadat lidem ze západních zemí naprosto nepochopitelné. Můj vztah k hudbě hodně ovlivnil můj starší bratr a já jsem postupem času, jak jsem dospíval, přicházel na to, že se chci hudbě věnovat profesionálně a pořád. Mou hudbu, produkci i sety, inspiruje mnoho věcí – ale nejvíc asi samotný můj život...

Jak již bylo řečeno, pocházíš ze Srbska, země, která si prošla jak sám říkáš, hodně těžkými časy. Ovlivnila politická situace nějak hudební vývoj ve vaší zemi?

Ano, samozřejmě, že ovlivnila, stejně jako ovlivnila i cokoliv jiného – celou kulturu, svobodu, celý život… Pro nás je situace v Srbsku už o něco lepší, stále se ale potýkáme s mnoha těžkostmi. A hudba je pro nás prostředek k uvolnění, k zábavě, k pocitům, že svět pro nás nemá žádné hranice…

Říkal jsi, že paradoxně nejlepší akce jsi zažil v době, kdy u vás bylo nejhůř. Dá se podle tebe ještě někde zažít takový ten správný underground, který byl dřív?

Upřímně těžko říct, ale celkově ta situace, co byla tenkrát, tedy velká izolace ve všech směrech a nedostatek peněz, daly kultuře té doby specifický nádech, který se už jen těžko bude opakovat.

Kdybys měl nalákat lidi do Srbska na nějakou akci, festival…co by to bylo a z jakého důvodu?

Určitě bych vás rád pozval na svou rezidentní noc, kterou mám společně s kamarády Markem Nasticem a Markem Milosavljevice.

Jak se daří djs a umělcům vůbec na vaší scéně? Jaké předpoklady musí mít u vás nováček, začínající nadšenec, když se chce prosadit v této sféře?

Dnes je to asi stejné, jako všude – pokud pracujete opravdu tvrdě a snažíte se, pak můžete očekávat nějaký úspěch. Šanci má každý stejnou. Myslím, že v současné době je v Srbsku mnoho kvalitních producentů a DJů, o kterých jistě brzo uslyšíte.

Vzpomínáš si na své začátky? Jaké to bylo?

Když jsem byl malý, tak jsem vždycky snil o tom, že budu jednou stát na podiu… Ale ne jako DJ, ale jako zpěvák! Musím se tomu dnes smát, protože já umím hodně špatně zpívat. Později jsem se začal raději orientovat na hudbu jinak – zajímala mě produkce a hraní. Takže jsem chtěl pořád stát na tom podiu, už ale trochu jinak. Hudbě jsem zcela propadl, byla to ta nejčistší vášeň.

Když se 23.2.2008 ráno řekne Dejan Milicevic, resp. jeho set…co by se mělo podle tebe lidem vybavit? Zkus, prosím, víc přiblížit svůj styl. Třeba jaká skladba určitě zazní.

Můj styl je určitou variantou mezi „hard and soft“ styly, vždy ale ve směru k technu. A co se týká oblíbených desek – mám každou chvíli jinou, která je v určitou chvíli tou nejoblíbenější. Momentálně jsem velkým fanouškem Franca Cinelli.

A naopak. Je 22.2.2008 Apokalypsa, polovina tvého setu- jak si představuješ atmosféru, která je v tu chvíli v Boby centru?

Očekávám velkou party s výjimečnou atmosférou, tak jedinečnou, kterou dokáže vytvořit jen české publikum!

Kdybys se měl rozhodnout a vybrat si versus set s jedním z headlinerů Apokalypsy - Eddie Halliwell, nebo Dave The Drummer, vedle koho bys nakonec na podiu stál? Dovedeš si představit, že bys se nechal přesvědčit k takovému vystoupení?

To asi těžko, neznám ani jednoho z nich tak dokonale, abych s nimi mohl hrát versus – na to musí být s druhým djem aspoň sehranej…takže společné vystoupení bez toho, aniž bych věděl, co můžu očekávat, by asi nešlo. Dave tuším hraje acid techno a vůbec docela tvrdě, takže si společný set neumím úplně ideálně představit. Halliwell je zase taková mašina, že bych mu určitě překážel! Hudebně je mi asi nejblíž Joris Voorn.

Než ti položím poslední otázku, zajímá mne, co konkrétně pro tebe znamená elektronická hudba, parties, možnost hrát lidem to, co máš rád…Jaký význam to vše v tvém životě má?

Řeknu to stručně – je to můj život.

Na závěr, prosím, pověz mi, kdy naposledy jsi se opravdu dobře bavil na party. Tak, že bys tu chvíli mohl nazvat nezapomenutelnou.

Nevím, je mnoho akcí, na které nikdy nezapomenu. Opravdu mě teď žádná party nenapadá, která by byla v něčem výjimečná oproti ostatním. Kdo ví, třeba mě naprosto unese právě Apokalypsa.



PROFIL DEJAN MILICEVIC

Kdo je Dejan Milicevic? DJ Dejan Milicevic Teenage Techno Punks/Teshka Mashineria/ReconWarriors Bělehrad, Srbsko

Dejan Milicevic se narodil 2.7.1979 v Bělehradě, v Srbsku. S hraním začíná počátkem roku 1995 ve věku 16ti let v malém bělehradském klubu Omen. Zde vystupuje společně s DJem Bozou Podunavacem, kterého vždy velmi obdivoval. V lednu roku 1996 zakládá společně s kamarádem, DJem Markem Nasticem projekt Teenage Techno Punks – společný back to back set, založený na typickém soundu obou těchto srbských DJů. O dva roky později byli Techno Teenage Punks oceněni rádiem B92 jako nejlepší techno duo projekt v zemi, což mělo velký vliv na jejich následnou kariéru. Oba, Marko i Dejan získali mnoho nabídek na vystoupení po celém Srbsku, nicméně špatná politická situace bránila jejich dalšímu rozvoji, konkrétně možnostem vycestovat za hraním i do dalších zemí. Později se situace „uvolnila“ a tak během roku 1999 hrál Dejan na neuvěřitelných 250ti akcích – nejvíce ale samozřejmě v rodném Bělehradě. Duo Teenage Techno Punks získává také svou oficiální rezidentní noc v klubu Industrija. Jejich akcí se účastní mnoho známých zahraničních hostů.

Dejanův sound se dá stručně charakterizovat jako směs techna, houseu a electra, to vše podané dokonalou technikou při hře na tři gramofony. V současné době Dejan pracuje na několika projektech – na TTP s Markem Nasticem a na projektu Teska Mashinerija s Markem Nasticem a Markem Milosavljevicem a také se samozřejmě soustředí na svoji sólovou kariéru. Společně s Nasticem a Milosavljevicem pravidelně hostují v pořadu Music For The Body And Soul na rádiu B92, které je nejpopulárnějším rádiem v Bělehradě.

Od srpna roku 2005 Dejan spolupracuje s projektem BELEF (bělehradský letní festival) a začíná vystupovat s Dusanem Skovranem a jeho orchestrem hrajícím klasickou hudbu. Jejich společná show se setkala s obrovským ohlasem a zájmem médií. Dejan je také skvělý producent, vydal mnoho desek – v duhu techna, hardgroove a minimalu.

www.apokalypsa.eu
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016