ROZHOVOR

 

DJ Wippenberg: "Zvuky pro své remixy hledám na internetu"

Nedávno odstartovala v pražské Mecce nová klubovka Musica. Její premiérové vydání hostilo německého DJe Wippenberga, kterého vypovídal náš nový redaktor MaX, který se o něj během jeho pobytu staral.

 

Ahoj Olafe, vítám tě v České republice. Jak by jsi zhodnotil uplynulý rok 2007 ve své tvorbě, DJingu a remixech?

Tento rok byl pro mě opravdu úspěšný. Rok 2006 byl trochu nudný na celé scéně, včetně tranceu, takže jsem omezil DJing a snížil jsem i četnost své produkce. Začátkem minulého roku jsem začal nacházet novou inspiraci. Načal jsem opět trovrbu nových tracků v jiném stylu a také jsem začal opět hrát a dostávat hudbu mezi lidi.

Trochu z jiného soudku. Máš vůbec nějaký volný čas? Jak ho vlastně vyplňuješ?

No, nemám zase tolik volného času, ale když už ho najdu, tak koukám na televizi, dělám tůry se psem nebo navštěvuji kamarády. Poslední dobou jsem našel také zálibu v běhání, ale má kolena to moc nezvládají. Hodně času mi také zabere surfování na internetu, kde vyhledávám neobyčejné zvuky, které mohu pak využít ve svém studiu právě pro své remixy.

Tvé remixy jsou velice oblíbené, co si myslíš o své tvorbě? Děláš dobré remixy?

S každým remixem se snažím o vlastní interpretaci originálního tracku. Ve většině případů se jedná o track s vokálem. Takže vezmu vokál a přemýšlím nad tím, co bych s tím mohl udělat. Nepřemýšlím ale nad tím tak, že bych mohl udělat originální track lepším. Každý remix začínám od scratchovaní, přes různé efekty, přidávání zvuků atd. Pokaždé s tím nakládám jako s mým vlastním trackem.

Jak dlouho Ti vlastně zabere remixování jednoho tracku?

Někdy to může zabrat i dva až tři týdny, abych získal finální podobu remixu. Jak jsem říkal, každý track začínám scrachovaním, což může někdy zabere několik dnů, než najdu originální bassovou linku, která mi tam sedí. Většinou dělám několik projektů najednou, takže když dám jednu část dokupy, tak pokračuji na dalším a později se vrátim zase zpět na předchozí rozdělaný.

S kým by ses chtěl podílet na spolupráci?

Na jedné se podílím. Jedná se o projekt s Cosmic Gate pro jejich poslení album. Společně s Nicem Chagallem se snažíme najít správný směr našeho projektu. Myslim si, že to ale půjde dobře.

Co by mohli posluchači slyšet nového tento rok?

Stále tam mám nedodělané remixy pro Above & Beyond, Dogzilla, Gabriel & Dresden, Enresto vs. Bastien, Sphaera a mnohé další. Snad své posluchače nezklamu!

TeĎ odbočím od tvé produkce a zeptal bych se tě na club Mecca, ve kterém jsi v lednu hrál…

O tomhle klubu jsem slyšel hodně už předem a velice se mi tam líbilo. Jak po technickém zázemí - zvuk, světla atd., tak i personál fungoval velice dobře. Trochu mě zklamala účast clubberů, ale jak jsem zjišťoval, tak předchozí den bylo v Praze mnoho akcí, tak lidé byli asi vyčerpaní.

Jak hodnotíš hraní a celý pobyt v České republice?

Včera jsem se projel po večerní Praze a musim říci, že je to opravdu jedno z nejkrásnějších měst Evropy. Klubový život zde žije trochu jiným směrem, než je mé hraní, a to sice housem, ale to není zase tak od věci. Měl jsem možnost se zde seznámit s několika lidmí a Češi jsou fajn lidé. Věřím, že si tady někdy ještě zahraji. Chtěl bych ještě dodat, že jsem byl navštívit afterparty ve Studiu 54 a překvapilo mě, kolik lidí sem chodí ještě pařit. Byla tam fajn atmosféra.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchu v další tvorbě.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016