ROZHOVOR

 

John B před Apokalypsou: "Chci si užít Eddie Halliwella a jeho stage diving!"

Jak jsme již zmínili, druhé podium bude mít tentokrát na Apokalypse daleko větší roli. Hlavní postavou druhého klubového podia je umělec z UK, který svůj sound pro Apokalypsu označil jako směs Electro&Rock&Drum'n'Bass – ano, jedná se o skutečného "pankáče", který si již několikrát získal české publikum, divocha, který vždy dokáže zaujmout nejen svým vystoupením, ale také svým netradičním vzhledem, který jen podtrhne celý koncept tohoto karnevalového dílu.

 
Ahoj. Myslím, že tebe není třeba příliš představovat. Než se ale dostaneme k hlavnímu tématu našeho rozhovoru, k Apokalypse, vrátím se ke tvým minulým návštěvám u nás. Vzpomínáš si, kdy jsi tady hrál poprvé? Mám dojem, že to byl jeden z letních festivalů a tvůj set je označován za nezapomenutelný.

Ahoj! Musím se přiznat, že si svoji první návštěvu v ČR moc nepamatuji, tuším ale, že to bylo buď v Praze, nebo v Brně. Ale určitě to bylo skvělé hraní, protože zatím všechna moje vystoupení u vás stála za to!

Loni v létě jsi hrál na Summer of Love electro set. Opět se na to hodně vzpomíná….řekni mi, co máš raději? Jaký styl ti sedí víc a proč?

Mám rád oboje, electro i drum & bass – i když musí přiznat, že právě D&B je mi stále trochu bližší… Ale poslední dobou se začínám stále více zajímat o electro a techno, respektive se snažím o vzájemné propojení všech těchto stylů. Když mám možnost hrát delší set, tak vždy v polovině hraju víc techno a electro, poté opět přejdu na D&B – je to hodně dynamické a s obrovskou dávkou energie.

Tvé jméno není spojeno jen s excelentními DJskými výkony, ale hlavně s neobyčejnou vizáží a show. Je pro tebe image důležitá?

Je to taková moje zábava, způsob, jakým se chci odlišovat od ostatních. Chci svou vizáží lidi pobavit, o to mi jde. Miluji styl 80.let, „romantický vzhled pod vlivem electroclasch scény“… Většina D&B DJs působí dost nudně a stereotypně, takže já chci být absolutně jiný, zábavný, crazy…

Jsi díky své profesi stále na cestách. Vnímáš jednotlivé země, odlišnosti v přístupu lidí k elektronické hudbě?

Určitě nějaké rozdíly vnímám a rád si jich všímám. Mám rád každé místo, kam zrovna cestuji, protože mi přináší mnoho nových zážitků a dojmů, baví mě poznávat lidi a nové kultury. Zkrátka svět je taková moje „laboratoř“.:)

Pokud nějakému cizinci položíme u nás otázku, co se mu vybaví, když se řekne ČR, odpověď bývá české holky a české pivo…Tak povídej, co ty, české holky a české pivo?

Haha. Chlapi vždycky budou odpovídat takto, a to myslím všude, ne pouze u ČR. České pivo je výborné, chutná mi Budvar, ale nejsem znalec piv - já piju pouze bílé víno. České holky…hmmm, před mnoha lety jsem měl nějakou zkušenost s holkama z Prahy, takže na ČR a holky mám jen dobré vzpomínky ))))

Budeš vystupovat na Apokalypse, resp. na druhé stagei jako headliner. Slyšel jsi nějaké reference na tuto party? Na co se můžeme těšit – zkus nám trochu přiblížit styl, který hraješ…

Bohužel, o Apokalypse jsem zatím neslyšel, veškeré informace mám zatím z webových stránek této akce. O to víc se ale těším a jsem zvědavý, jaké to všechno bude! Určitě budu hrát to, na co jste z mé produkce zvyklí – tedy electro/D&B, techno, také něco z 80.let, prostě směs všeho, co má tu správnou energii!

Co říkáš na line-up? Eddie Halliwell, Clodagh, Pet Duo, Dejan Milicevic, Dave the Drummer …Poslechneš si někoho?

Zatím jsem slyšel jenom Eddieho, ostatní bohužel ne. Ale Eddieho mám rád, líbí se mi, jak hraje. Doufám, že budu mít čas si také poslechnout nějaké další DJs z line upu – je důležité vědět, jak hrajou ostatní, i to je pro mě inspirací. Ale většinou chodím na akci až těsně před svým setem, protože se snažím odpočinout si po cestě a načerpat co nejvíce sil na vystoupení. Ale mohu říct, že nejvíce si chci užít set Eddie Halliwella! A doufám, že udělá svůj stage diving!

Co ty preferuješ? Dobrou klubovku se svou specifickou atmosférou, nebo větší akce?

Mám rád oboje… Na větších akcích dostávám příležitost zahrát pro hodně lidí, a tak se moje hudba dostane k širšímu publiku, třeba také k těm, co zatím neposlouchají D&B, nebo neznají přímo mě. Každopádně menší party mají také něco do sebe, zvuk bývá daleko intenzivnější a také se můžu víc spojit s lidmi. Jinak v malých klubech to vůbec neprospívá mému účesu, který tak pracně vytvářím – bývá zde většinou příšerné vedro a vlhko a já pak vypadám dost divně…

Jak jsi se vlastně dostal k hudbě? Resp. k djingu? Dočetla jsem se, že jsi studoval buněčnou biologii – můžeš nám tento obor přiblížit? A jak jsi se z takto vzdáleného oboru dostal k hudbě?

Buněčná biologie se zabývá genetikou, imunologií a rostlinnou stavbou, vývojem biologie a podobně… Už je to hodně dávno, co jsem to studoval, takže už si většinu věcí moc nepamatuji… Hudba mě vždycky moc bavila, začal jsem se zajímat o produkci a pak se to už celé tak nějak vyvinulo…prostě jsem věděl, že hudba je to, co chci dělat a čím se chci živit.

Co ty a moderní technologie? Mám za to, že s vinylů nehraješ, myslíš, že jejich doba už je také u konce?

Ano, hraju jen z CD. Vlastně jsem byl jedním z prvních DJs, kdo přešel z vinylů zpět k CD. Většina věcí, které hraju, totiž nejsou vůbec vydané, na vinylu vůbec neexistují. A navíc – s CD bagem se cestuje daleko pohodlněji a můžu si dovolit vzít daleko víc materiálu, než kdybych vezl kufr s deskama. Navíc CD bag si můžu vzít bez problému vždy na palubu letadla – a pak když se stane to, že se mi ztratí odbavený kufr s dalšími věcmi (jak to bylo mimochodem při cestě na festival Summer Of Love), tak jsem pořád schopný hrát – i když nemám oblečení, make up a další věci. Také když jsem na tour, tak mi můj kamarád posílá aktuální tracky a já si je můžu kdykoliv vypálit na CD. Samozřejmě, že vinylové desky mají své nenahraditelné kouzlo a já si z nich občas rád zahraju – doma jich mám pěknou sbírku. Ale jako DJ chci hrát novou produkci, své nové tracky, které zatím nevyšly, a to si u desek dovolit nemůžu.

Co vlastně říkáš na vývoj elektronické hudby… a vůbec kultury, která ji už tolik let provází?

Myslím, že věci mají dobrý vývoj…během uplynulých let jsem hrál na tolika akcích, procestoval jsem celý svět a myslím, že elektronická hudba má pořád svou důležitou roli. Jsem se svou prací spokojený, jen je škoda, že mám tak málo času na své přátele a jsem skoro pořád unavený, hlavně o víkendech, když hodně cestuju. Je obtížné si s takovým životním stylem udržovat zdraví a nějak se o sebe starat – navíc, když v týdnu trávím většinu času ve studiu.

Vrátil bys něco z uplynulých let? Vzpomínáš si na své začátky?

Z ohledu své kariéry bych asi nic neměnil. Jen bych chtěl přečíst víc knih, než doposud…

Prozraď nám na sebe, prosím, nějakou pikantnost – třeba, jestli máš přítelkyni…?

Ano, momentálně přítelkyni mám – od května minulého roku a zatím nám to klape. Sice jsem si vždycky myslel, že zůstanu single a s holkama si budu jen užívat na svých cestách, ale asi jsem se změnil. Pořád rád flirtuju a bavím se, ale už si nevodím skupinky holek k sobě na hotelový pokoj.

Užíváš si party také třeba tancem? Jak vlastně trávíš čas po svém setu – bavíš se dál, nebo čas věnuješ raději odpočinku?

Ano, rád tancuju, ale jsem poměrně náročný na to, na co se „roztančím". Jak už jsem řekl, většinou přijdu do klubu tak hodinku před začátkem setu, abych se „rozkoukal“, pobavil s fanoušky…ale po hraní už zase většinou odcházím na hotel, bývám unavený…asi proto, že neberu žádné drogy, tak toho tolik nevydržím…

Ok. A na závěr…české publikum tě miluje. Co bys vzkázal lidem, kteří ti to přijdou 22. 2. 2008 dát najevo?

Díky za vaší podporu a už se na vás a Apokalypsu moc těším! See u there!!!!


Rozhovor –kat- a Misa V. Salacova

Stalking you on Myspace



Kontroverzní a punková postava taneční scény, která vždy dokáže překvapit. To je John B, populární DJ a producent z Anglie, který během uplynulých 12ti měsíců procestoval celý svět (Austrálie, Singapore, Thajsko, Německo, Finsko, Švýcarsko, Island, Švédsko, Dánsko a USA). Už v šesti letech začíná John hrát na klavír a hudba ho od té doby provází už celým jeho následujícím životem. I když studoval obor, který má k hudbě poměrně hodně daleko (buněčná biologie na Durhamově univerzitě), ihned po závěrečných zkouškách se doslova vrhl na to, co ho zajímalo nejvíc – elektronická hudba, konkrétně drum’n’bass. V počátcích byl nejvíce ovlivněn DJ Fabiem a Grooverider Radio Show na londýnském rádiu Kiss FM. Brzy vznikají jeho první tracky. Jeho první počin vychází ve spolupráci s SDR & Subsonic nalabelu Shoe Box Records. John krátce na to zakládá také vlastní labely – Beta Recordings, TangentRecordings a Chihuahua. Vydává také oficiální CD kompilaci pro jeho oblíbenou Grooverider Show nazvanou Prototype Years. V roce 1998 se John může pochlubit prvním albem Visions, dále mu vychází singly Pressure, JazzSession a Salsa. Všechny tyto desky jsou výborně hodnocené médii, zejména časopisem Mixmag. O rok později John vydává druhé album, Catallyst. Jedná se o pestrou směs breakbeatu a D & B. Následuje remix album Redox: Catalyst Reprocessed, které bylo oceněno jako„album měsíce“ (časopisy WAX a Breaking Point). John B vydává také profilové singly na Creative Source labelu a na labelu Metalheadz. Jeho singl Up all Night ocenila mnohá média – DJ Magazine, Muzik Magazine D&B Johna hodnotí jako jednoho z nejlepších producentů současnosti. John také zrealizoval několik prestižních remixů pro americké labely a jeho hudba se také dostala do filmu – track Fiction. Pro americký label Rawkus John vytvořil remix Superstructure, pro label Hospital Records pak track Plastic Surgery. Styl Johna B by se dal charakterizovat jako směs electra, D&B, jazzu i klasické hudby. V jeho tvorbě ho nejvíce ovlivnili Beethoven, Stockhausen, Herbie Hancock, Kraftwerk, Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, Nirvana, Buddy Rich….
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016