ROZHOVOR

 

Deadmau5: "Nejlepší plán je nemít plán"

Když jsem se doslechl, že Deadmau5 vystoupí 1.2. v pražské Roxy, bylo mi hned jasné, kam první únorový pátek zavítám. Jeho v originální a osobitá produkce v čele s hitem Not Exactly, mě v poslední době hodně oslovila. Ještě před tím než si tento sympatický mladík, který rozhodně nemá žádné hvězdné manýry, odbyl své premiérové vystoupení, poskytl nám zajímavý rozhovor.

 

Máš před sebou premiérové vystoupení v České republice. Slyšel jsi v minulosti něco o naší zemi a elektronické scéně u nás?

Abych řekl pravdu ani moc ne. Jednou jsem vystupoval s kanadským DJem, který si říká DJ Czech. Ten mi o Praze, její kultuře a místní taneční scéně trochu povídal.

Deadmau5

Jak vypadá tvůj běžný den, když zrovna nehraješ nebo nejsi ve studiu?

Těch dnů je opravdu málo, tak jeden do týdne. Ale když se takový den naskytne, rád odpočívám. Dopřeji si dobré jídlo a hraji Counter Strike, který zbožňuji!(smích).

Kolik dní v týdnu tedy strávíš ve studiu?

Dříve jsem trávil ve studiu sedm dní v týdnu. V poslední době to bývá tak čtyři dny, zbytek pak vystupuji a nebo jsem na cestách.

Díky své osobité produkci jsi se stal velmi žádaným po celém světě. Zajímalo by mě ale, jak to všechno začalo? Skládal jsi hudbu ještě před tím, než jsi začal hrát jako DJ nebo tvá vlastní produkce přišla až později?

Vlastní tvorba přišla daleko dříve než samotný DJing. Produkování hudby se věnuji skoro deset let, s DJingem jsem začal poměrně nedávno, když mi promotéři a bookingové agentury psali, jestli bych nevystoupil na jejich parties nebo festivalech.

V tvé biografii jsem se dočetl, že jsi se podílel na produkci radiového pořadu "The Party Revolution". Můžeš nám svojí spolupráci na tomto pořadu trochu přiblížit?

To už je docela dávno. Můj kamarád měl na rádiu svůj pořad, občas jsem pro něj dělal nějaké věci a později jsem začal pracovat na tomto rádiu jako redaktor, který má na starosti především reklamu a vše, co je s ní spojeno. Začal jsem mu také více pomáhat s jeho show, ale ne jako DJ – žádný Deadmau5 (smích). Pořad "The Party Revolution" se věnoval především house music, kde nesměly chybět pozvánky na různé mejdany a rozhovory s DJi.

Jak by jsi vlastními slovy popsal styl hudby, kterou produkuješ a hraješ na parties?

Abych řekl pravdu, ani nemám jeden vyhraněný styl, kterého se držím. Jednoduše dělám to, co mě napadne a jakou mám náladu když zrovna sedím ve studiu. Jednou je to minimal, podruhé pak progressive house, trance, slash nebo electro house. V současnosti je tolik DJů a producentů, kteří hrají a produkují tolik stylů, že tohle nějak neřeším a v tom co dělám mám volnost a svobodu.

Asi pro každého producenta je zadostiučiněním, když jeho track zahraje nějaký DJ světového formátu. Jak to cítíš ty?

Určitě je to hodně příjemná věc, která tě do budoucna hodně nakopne, ale důležitější je pro mě, že to co dělám mě baví, naplňuje a chci se tomu věnovat i do budoucna. Když tě něco baví, tak se to snažíš dělat na 100%, ale jakmile nejsi přesvědčený o tom, že tě to baví, tak to není zrovna dobře...

Spoustu lidí by určitě zajímalo jak vypadá tvoje studio a nebylo by od věci trochu nahlédnout pod pokličku jak tvé tracky vznikají?

Vypadá příšerně, jak rozbombardovaná továrna ...(smích). Co se týče produkce, tak používám z padesáti procent software a z padesáti hardware. Tento rok rozšiřuji svoje vybavení a budu si pořizovat pár nových mašinek. Co se týče softwaru, tak jich používám více a snažím se je kombinovat. Ableton live je určitě super, ale pro mě má i své stinné stránky. Proto používám spoustu dalších programů a aplikací, které se dají mezi sebou zkombinovat a propojit.

Samply si vytvářím vlastní. Vytvořím si vlastní adresář zvuků a loopů a pak už si z něj jen vybírám. Vokály používám velmi zřídka. Do jednoho tracku jsem dokonce použil svůj vlastní hlas, samozřejmě trochu poupravený....(smích)

Jeden z tvých tracků nese název Faxing Berlin. Proč zrovna Faxing Berlin?

Tak k tomu ti řeknu zajímavou historku...(smích). Když jsem dodělal tenhle track a byl těsně před dokončením finálního masteringu, byl jsem ve spojení s Maxem Grahamem a napadaly mě různý ulítlý názvy, jak ten track pojmenovat jako například "Drop the bomb" a podobný nesmysly (smích). Pak mě napadl právě Faxing Berlin. Max mi řekl: "Jo pojmenuj ho tak". Pár dní na to posílal do Re*brand records důležitý fax ohledně jeho desky, najednou se mu přerušilo spojení a to ho dost vytočilo. Hned mi volal a říkal: "Ten track tak prostě musíš pojmenovat!" (smích).

V poslední době vydáváš jednu pecku za druhou. Který track z tvojí produkce je pro tebe ten nej?

Určitě "Secondary Complications" z desky Everything's Complicated.  Je trochu víc minimalová a fakt se mi líbí. Je pravdou, že Not Exactly nebo Faxing Berlin, které mají podobný zvuk, jsou pro DJe a party people hodně populární, ale určitě nepatří k mým nejoblíbenějším.

Vystupuješ raději na větších halovkách nebo dáváš přednost spíše klubové atmosféře?

Mám radši menší kluby až po středně velké podniky, protože jsem blíž k publiku a mám s ním lepší kontakt. Na větší akci jsi izolovaný od lidí a to není zrovna moje.

V poslední době cestuješ po celém světě, pozoruješ nějaké rozdíly mezi publikem v jednotlivých zemích?

Osobně to vidím tak, že někdo má rád elektronickou hudbu, někdo ne. Někdo si jde do podniku dát drink, posedět a jenom poslouchat, někdo si chce mejdan pořádně užít, zakalit si a pořádně to rozjet. To jsou podle mého názoru základní rozdíly, který můžeš pozorovat v každý zemi.

Když jsme u cestování, spousta DJů si chválí atmosféru parties v Asii. Měl jsi tu možnost tam vystupovat nebo dostal jsi z těchto zemí nějaké nabídky k vystoupení?

V Asii jsem vystupoval zatím jen jednou na outdoor festivalu. V Asii není moc klubů, takže se většina parties přesouvá pod širé nebe, kde se koná nespočet festivalů. Je to úplně jiná kultura než na jakou jsi normálně zvyklý. Lidé jsou hrozně přátelští. Pro mě to byl ohromný zážitek.

Sleduješ DJské žebříčky? Myslíš si, že jsou jejich výsledky pokaždé objektivní a umístění DJů je výsledkem jejich práce nebo spíše jejich managementu?

Nemám moc času to sledovat a ani se o to nestarám a tak nemám pořádně přehled o tom, jestli se to dělá dobře nebo ne. Myslím si, že to je práce obou dvou. Management ti v úspěchu určitě pomůže a pomáhá ti taky s bookingem. Ty zase musíš předvézt svou práci, takže je to vyrovnané jako Jing a Jang. (smích). Pro mě je to určitě o dost pohodlnější, ale špatné je, když s ním dostaneš do nějakého rozporu a management tě pak tlačí k něčemu, co nechceš.

Prozraď nám, co chystáš do budoucna a jaké jsou tvé plány na rok 2008?

Nemám žádné plány a nerad plánuji. Nejsem člověk, který by si něco naplánoval a snažil se toho dosáhnout. Nejlepší plán je nemít plán (smích). Někteří lidé to tak dělají, ale já opravdu ne. Chci jenom pokračovat ve vlastní produkci, která mě hrozně baví – to je můj plán!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016