ROZHOVOR

 

Glyon: "Tolik miluju ten český entuziasmus."

Již v pátek se v brněnském klubu Perpetuum uskuteční premiéra večírku Shadowboxing v režii stejnojmenného drum & bassového serveru. Headlinerem této akce bude rakouský DJ Glyon ze Serious Seriez, s nímž si popovídal Bifidus Aktif.

 
Ahoj Roberte, řekni nám něco o sobě a o pojmu Seriouz Seriez, který reprezentuješ…

Ahoj, jsem DJ Glyon, zakladatel Seriouz Seriez, který má své působiště v rakouském Linzi. Jsme drum & bassová crew, zároveň je naše jméno respektovanou značkou pro drum & bassové party a troufám si říci, že asi jednou z nejznámějších u nás. Fungujeme od roku 1999 a v tuhle chvíli makáme ve složení Yak, Contact, Scorpex a já.



Pořádáte akce jako Playaz Universe nebo No Comment. Můžeš nám o nich něco říct? A jaká z těch všech byla nejlepší vůbec? Máš nějaké veselé storky?

Playaz je tou větší, která se odehrává na třech stagích pro více než tisícovku lidí, kdežto No Comment je starší večírek, který jsem začal pořádat v roce 1997 s hlavní techno stagí a vedlejší drum & bassovou. Byla to freeparty odehrávající se ve squatu EKH ve Vídni. A veselé historky? Rozhodně jich bylo spousty, ale myslím, že by je měli spíš vyprávět lidé, kteří se jich přímo zúčastnili.

Headlinerem vaší příští akce bude Mistabishi. Máš rád jeho "rave“ styl?

Mám moc rád jeho sound, ale on neprodukuje jen raveový záležitosti – poslechněte si třeba Learn To Love The Rain na jeho Myspace www.myspace.com/themista. Jeho zvuk je ovlivněn dubem, dubstepem, technem a dalšími vjemy – on je hodně variabilní. Podle mě je to jeden z producentů, který jde momentálně nejvíc nahoru – checkujte jeho pecky!

Jak dlouho hraješ a jak jsi na tom se svými producentskými dovednostmi?

Hraju od roku 1994, začínal jsem s technem a breakbeatem, poté jsem koketoval s housem, electrem i minimalem, ale pak jsem najednou z ničeho nic přepnul na drum & bass. Bohužel jsem produkci vždycky zanedbával – asi proto, že na to jednoduše nebyl čas. Momentálně si ale domlouvám sezení s producenty, abych tuhle část posunul kupředu.

Tvoji nejoblíbenější producenti? A jaké pecky hraješ momentálně nejvíc?

V tuto chvíli je to opravdu Mistabishi! Pak TC a Alix Perez a samozřejmě i klasici jako Klute, Marcus Intalex a mnozí další…

Kdykoli tě vidím, tak s Yakem – je to skoro jako byste byli dvojčata :)

Dvojčata? To ne, spolupracuju i s Contactem a Scorpexem. Všichni tvoříme team :)

A proč je Linz vlastně tak cool? A když scénu porovnáš třeba s vídeňskou scénou, k čemu dospějeme?

Linz je skvělý v tom, že není ani moc velký, ani moc malý a vládne tu oproti Vídni rodinná atmosféra. Nelze ale porovnávat tyhle dvě města, Vídeň má desetkrát více obyvatel.

A co by lidi měli vědět, aby měli povědomí o rakouské drum & bassové scéně?

V Rakousku se toho děje tolik…! A to nejen teď, ale i v minulých letech. Třeba Camo ze Salzburgu momentálně vydává velmi kvalitní záležitosti na labelech jako Fokuz nebo Formation – a jen tak mimochodem – bude hrát i na naší příští akci No Comment v březnu…

Většina DJů se vyznačuje nějakou image, například úpravou vlasů, ale ty jsi jednoduše holohlavý. Jak často musíš na téhle image pracovat (resp. jak často si holíš hlavu?) :)

Hehe – není to zrovna moc práce, takže pohoda.

Na které akce v Čechách vzpomínáš nejraději?

Samozřejmě se mi nejvíc líbilo v Roxy, ale užil jsem si to i ve Slaném, Teplicích nebo Budějovicích. Já tolik miluju ten český entuziasmus!

Máš rád Shadowboxí DJs? Těšíš se na akci Shadowboxing, na které v pátek vystoupíš jako headliner?

Jasný, miluju Shadowboxáky – hlavně Nitrouse, 2Ke a Akiru… oni jsou boží! Těším se a buďte na mě v Brně připraveni – půjdeme na to hodně zostra, takže si pořádně zavažte tkaničky :)
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016