ROZHOVOR

 

Marco Remus: "Společně to u vás rozsekáme"

Na konci března přijede do Pardubic guru tvrdého techna, DJ a producent Marco Remus. Podle vizáže tvrďák, ale během povídání milý a inteligentní chlapík. Před jeho premiérovým vystoupením v ČR jej exkluzivně pro Techno.cz vyzpovídal DJ Agent.

 
Ahoj Marco, při příležitosti tvého vystoupení 29.3. v Pardubicích bych tě chtěl trochu vyzpovídat a představit českým partypeople. Představ se nám. Odkud pocházíš, kde žiješ a co jsi vlastně zač?

Zdravím pártypeople z Česka… Jsem Marco Remus a miluju být DJem a hrát hardtechno. Jsem hrdý na to, že jedu hrát do Čech. Společně to u vás rozsekáme.

Jsi majitelem labelu Nerven records, což je vydavatelství zaměřené na tvrdší techno hudbu. Řekneš nám, na jaké taneční hudbě jsi začínal ty a přes co jsi se dostal až k té, kterou hraješ nyní?

Začal jsem hrát v roce 1994 oldschool hiphop v malých klubech. Pak jsem trochu přičichl k house music a ještě později k elektru. Pak přišel rok 1998 a mé první hraní v klubu Trezor a rovnou s takovou hvězdou jako je Robert Armani. Od toho momentu jsem nakažen virem "techno".



Tina mi říkala, že jsi byl úplně první člen Kne'deep bookingu hned po Rushovi, který jej založil. Také k tomu měla jednu veselou historku. V jakém to bylo roce a máš i ty nějakou vzpomínku z tohoto období, na kterou se nezapomíná?

Ó můj bože, bylo to vážně legrační. Předtím, než jsem vstoupil do Kne'deep jsem znal Tinu dlouhou dobu, ale jen přes telefon. Mnohokrát jsme si volali a vždy si dlouho povídali. Jednoho dne jsem měl cestu do Berlina a tak jsem řekl Tině, je čas se konečně poznat osobně. Zeptal jsem se jí jak vypadá, abych ji poznal. Její slova byla: blondýna, vyšší, normal. Pak když mě viděla, byla v šoku, snažila se to maskovat, ale já jí to viděl na očích. Šel jsem k ní a řekl jsem: "Ahoj Tíno, já jsem Marco". A ona se začala strašně smát a nešla zastavit.  

Samozřejmě nezapomenu nikdy na ten okamžik, když mě Tina zavolala a řekla mi: "Hej Marco, vítej v Kne'deep". V té době jsem akorát dokončoval mojí třetí desku "The Blowjob EP", seděl jsem celé dny za mašinkami a v té době můj mobil zavonil. Volala Tina a říká: "Ahoj Marco, máš na mě chvilku?" Pak mi řekla, že by mě rádi mezi sebe. V tu chvíli jsem byl akorát na ulici před studiem, protože ve studiu nekouřím a dával jsem si na chodníku cigáro. Začal jsem radostí skákat a smát se… Musel jsem vypadat jako velká skákající veselá moucha. Od tohoto momentu mám svoji druhou rodinu. Je to již sedm let a za tu dobu jsme spolu zažili mnoho dobrého i zlého a máme se navzájem moc rádi

Vím, že jsi na nějaký čas odešel z Kne'deep, ale přibližně před rokem ses k nám zase vrátil. Přoc si vlastně odešel a proč ses vrátil?

Myslím že toto se v rodinách stává. Někdy je uvnitř napětí a občas se někdo zdekuje. Byl jsem pryč a vlastně nikdy neodešel. Je to přesně tak - opravdová rodina je ta, do které se můžeš kdykoliv vrátit.



Jako první producent si složil skladbu Unplugged Techno. Skladba je to veselá. Hraješ ji někdy na párty a jak Tě napadlo takovouhle skladbu složit?

Hahahahahaha.....dělal jsem na své nové desce pro label Abstrakt a všichni kdo mě dobře znají vědí, že vždy musím udělat něco speciálního. Například na mém posledním albu je jeden hiphopový track nebo na desce "indian beast" je track minimalový. Dělám takové věci rád. I tentokrát jsem přemýšlel, co že bych udělal tentokrát a společně s Frankem Kvittou a Quick and Smart jsme udělali unplugged techno track. Samozřejmě tuto skladbu semtam hraji, většinou na konci svého setu, a jsem často překvapen, kolik lidí ji zná a reaguje na ni. Legrační…

Jsi velký chlapík s impozantní figurou a vypadáš opravdu drsně. Měli by se tě návštěvníci bát?

Hahahahha……doufám, že ne. Vypadám drsně, ale mé srdce je otevřené a bez nežádoucího napětí. Hodně lidí mi říká, že reprezentuju svoji hudbu take tím, jak vypadám…….Tvrdě a sexy hahahahaha……



Jak bys popsal a charakterizoval svůj hudební styl?

Hardtechno pro mě není jen část hudby, které se říka schranz. Nehraji tak, aby celý můj set byl jeden bass drum a stejný zvuk. Moje hudba je mix Chicago, ghetto, booty a hardtechno. Snažím se stále zlepšovat a jít stále výš.

Vystupuješ také ve dvojici se svým kamarádem Quick and Smart a říkáte si Technogaldiators. V čem se liší vaše vystoupení od tvojí sólové show.

Projekt Technogaldiators jsem já a Quick & Smart. Když vystupujeme jako Technogladiators, děláme k tomu velkou show, máme na sobě kostýmy a tak. Hrajeme pouze hudbu, kterou jsme jako Technogaldiators zkomponovali. Marco Remus je DJ a hraju vše, co se mi líbí a podávám to tak, jak já sám chci, ale hrát jako živý projekt Technogaldiators není taková sranda. Používáme spoustu mašinek, jsme dva a musíme si rozumět.  

Nedá mi to, abych se tě nezeptal, kde v jaké zemi se ti hraje nejlíp, které publikum hodnotíš jako nejlepší techno pařany?  

Oh, to je těžká otázka. Zaprvé hraju rád kdekoliv. Každá země má svůj vlastní charakter a to je fajn. Cítím se doma všude, kde lidé mají rádi mojí hudbu. Když vidím lidi pod sebou veselé, jsem veselý i já.



Co říkáš na jiné taneční styly, které teď vedle hardtechna také slaví úspěch po celém světě, minimal, hardtrance, hardstyle?

Osobně mám rád a poslouchám i jiné hudební styly např. minimal nebo house. Myslím, že je důležité, aby lidé poslouchali vice hudebních stylů. Hraju téměř patnáct let a mohu po této době říci, že vždy je důležité sledovat všechnu hudbu, která se kolem nás děje. Myslím, že to nebude dlouho trvat a techno bude zase číslo jedna…všechny hudební taneční styly vzešly z techna.   

Takže Čechy si dáš poprvé. Vždycky si ze mě utahuješ, že jsem ze Slovenska a že vlastně nevíš, kde leží Praha. Ty jsi pokud vím z východního Německa. Máš v garáži zaparkovaného trabanta?

Hahahahaha…. To je pravda, vždy si vymýšlím jinou zemi…sorry za to. (smích) V garáži žádného trabanta nemám. Ale učil jsem se jezdit autem právě v trabantu, to mi bylo třináct. I autoškolu jsem pak dělal na něm… (smích)



Vím, že máš na těle vytetované jméno svojí přitelkyně. Omlouvám se ale nešlo to v tý sprše prehlédnout. A teď když je to venku, prozraď nám, bolelo to?

Hahahahaha ….Podívej se na mě ještě jednou a rozmysli se, jestli se mě znova zeptáš, jestli mě tetování může bolet. Miluju tetování a plánuju další.(smích)

Máš nějaké přání, které by jsi chtěl splnit v souvislosti se svým premiérovým vystoupením v ČR?  Stačí říct.

Jsem opravdu velmi nabuzen na hraní do Čech s tebou. Přeju si, aby lidé milovali mojí hudbu i mě. (smích) Vypadám hrozivě, ale vážně mám rád Čechy, protože je to východní Evropa…moje východní Evropa.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016