ROZHOVOR

 

Apparat: "Nesnáším rychlokvašky"

Sasha Ring aka Apparat byl dlouhou dobu ikonou hodně roztodivného pojetí elektroniky. Hledači nových zvuků jím byli nadšeni, ale širší publikum si muselo počkat. Vše se změnilo v roce 2006, když vydal společné album s Ellen Allien pod názvem Orchestra Of Bubbles. A když loni v květnu vypustil album Walls, bylo už jisté, že jeho hudba je chytlavá a svůdná pro všechny, kdož mají uši na správném místě a srdce otevřené. A teď nahrává nové album s klukama z kapely Modeselektor! Předtím, než v pátek 29.2. vystoupí v Abatonu na party V9kend, jsme ho vyzpovídali, co je nového.

 

Ahoj Sasho, co je nového? Před pár týdny jsem mluvil s Modeselektor, a ti říkali něco o vašem společném projektu.

Ano, to je pravda. Jsme s Modeselektor právě teď ve studiu a hodně pracujeme na novém materiálu. Vyjde to na konci roku a společně tomu projektu říkáme Moderat. To je také důvod, proč mi tak trvalo, než jsem ti odpověděl na rozhovor, nemám skoro čas. Zatím jsme s nahráváním na samém začátku, takže těžko říct, jak to bude nakonec znít. Každopádně to ale bude skvělé album!

Tak to jsem skutečně zvědavý, jak bude album Moderat znít…

Věř mi, že pro mě to bude taky překvapení. Pokud děláš s druhými lidmi, nikdy dopředu nevíš, jak to bude vypadat, až se projekt dokončí. Každý doneseme do Moderat něco svého, co jsme už dlouho chtěli udělat, ale nikdy jsme to ve svých projektech neudělali. Takže to nikdy není jen zvuk dvou nebo více producentů, vždycky jde o něco nového…

Máš v Čechách hodně fanoušků, hraješ tu vlastně každý rok a teď se opět vracíš. A opět odehraješ koncert. Co nového u tebe na pódiu?

Teď jezdím se svým sólovým koncertním programem s vlastní vizualizací. Jde o "klub set", takže je to uzpůsobené tomu, že lidé chtějí tancovat. To mě hodně baví, protože já chci taky tancovat.(smích) Doufám, že k vám do Čech taky konečně najdu cestu se svým celým bandem, to je Apparat tak, jak mě lidé znají z mých desek.

Na Summer Of Love 2007 jsi hrál společně s Ellen Allien. Myslím, že to bylo výtečné. A co ty?

Hodně moc se mi to líbilo. Bylo to pro mě hodně bláznivé, protože jsem ještě ten samý den odpoledne hrál se svou kapelou v Belgii. Letěl jsem přímo na Summer Of Love, potkal tam Ellen a šli jsme hrát. A že jsme hráli pro opravdu skvělé, vnímající lidi, kteří nám rozuměli. Krásná zkušenost. Někdy si myslíš, že jsi unavený a že ten večer už ze sebe moc nevydáš, ale pak přijdeš na party a lidi tě doslova napěchují novou energií. Tak jako na Summer Of Love…

Teď přijíždíš hrát sice sám, ale hned po tobě jde Ellen… Tak to se myslím sama nabízí otázka, zda si nezkousnete něco společného…

No, to vážně ne. Jsem teď úplně pohlcený spoluprací s Modeselektor, neměl bych ani kousek času si něco takového připravit. Ale určitě s Ellen jednoho dne nahrajeme Orchestra Of Bubbles II.

Od té chvíle, kdy jsme se na Wilsonicu v Bratislavě v roce 2005 poprvé potkali, uběhlo hodně času. Tehdy jsi byl mladý nadějný talent, dneska jsi světově uznávaný producent. Jak jsi se celé ty roky měl?

Vlastně můžu říct, že celé ty roky utekly hrozně rychle. Co je ale dobré, je skutečnost, že můj úspěch se nedostavil ze dne na den. Co opravdu nesnáším, jsou takové ty "hype", (rychlokvašky. pozn. Encoder). Když jsi totiž ten největší “hype”, tak máš jistotu, že za dva roky po tobě neštěkne ani pes… Doufám, že se mi mojí letitou prací podařilo najít ty skutečné fanoušky, kteří se mnou půjdou a porostou celé další roky.

Jsem si jistý, že do budoucnosti máš mnoho plánů…

Teď opravdu jen album Moderat. A koncertování s celou mojí kapelou na letních festivalech. A to je myslím na letošek až až…

Co teď právě nejraději posloucháš?

Sylvian Chauveau, Belong, nový Telefon Tel Aviv a nějaké ty klasické osmdesátky jako třeba The Chameleons.

A nějaký vzkaz českým fanouškům?

Vážně, ale opravdu vážně díky za všechno!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016