ROZHOVOR

 

Atomic Hooligan: "Máme rádi prasárny, které duní v podzemí Berlína"

Dvojice producentů Matt Welch a Terry Ryan, po jejich LP "We Are Here", se znovu hlásí s jejich přetrvávající zuřivou bezprostředností na druhém albu, pojmenovaném "Sex, Drugs & Blah Blah Blah", které vydá label Botchit & Scaper koncem března. Jejich bouřlivá směs zvrácenosti a elekropopové hrubosti, hiphopové surovosti a indické energie je vokálním heavy albem, které průzračně zapadá do breakbeatové přihrádky a míchá povrchní energii funku s hloubkou, tendencí a dynamikou. Zbořili předloňský Cosmic Trip, teď se chystají do Prahy, tak jsme je důkladně vyzpovídali.

 

Tak ze začátku. Proč název "Sex, Drugs & Blah Blah Blah"? Je tím něco specificky míněno?

Můžete si to vyložit několika způsoby...ale já jsem jen otrávený DJs, kteří chtějí být rockové hvězdy. A ne jenom DJové, každý chce být falešnou celebritou. Mě nezajímá sex, drogy, rock n' roll a podobné keci bla bla bla...prostě dělám muziku, která se líbí pár lidem a mě to vydělá peníze.

Jak se tedy z hudebního hlediska věci změnily od "We Are Here" k tomuto novému LP?

Vývoj od minulého je celkem logický. Je více ovlivněno hip hopem. Měli jsme dlouhou spolupráci s DJ Premierem a jeho spolupracovníkem Afu-Rem, který byl v původní sestavě Gang Starr Foundation. Je stále docela dost rockové, ale zároveň jsou tam věci muzikální jako je smyčcová část, kterou udělala ta samá holka, co dělala smyčcovou část pro Gorillaz a Roots Manuvu – Jote Sahn. Ona přinesla zcela novou muzikální dynamiku a hloubku tohoto alba, je tam také žesťová část, je to proste mnohem hlubší než album minulé.

Kdo další, mimo ty co jsi jmenoval, na desce spolupracovali?

Jasný.. tak měli jsme nového chlapíka známého jako Genesis Elijah. Je docela známý jako začínající hip-hopový MC a hostuje na songu 'Spread Good Vibes', což je rytmický elekrohiphopvý track s opravdu výraznou bassou linií. Justine Berry je zpět a zpívá na některých tracích a další chlapík, co se přidal, je zvaný jako Elmo Jones a zpívá song 'I Don't Care' spolu s ostatníma.

Jaký styl dává do placu?

Druh swaggery - indického stylu, který je prostě hustý. Je to velmi poklidná hudba, on je tradiční rock 'n' roll zpěvák, ale přizpůsobil se tomu co děláme my. Já jej nebudu a nechci k někomu přirovnávat. Ale když už to dělám... Je jako Brown, ale v podstatě s lepším hlasem.

Když někde hrajete živě, vystupují s vámi ostatní vokalisté. Nebylo by snažší vytáhnout klávesy dopředu a nechat ostatní tracky podporovat zvukovou stopou, jak je zvykem?

Já nechci nikomu nadávat, ale my děláváme věci tak, jak by měly opravdu být slyšeny. Reálný hlasy zpívají živě, reálný nástroje, ne jen jeden člověk podporovaný playbackem.

V LONDÝNĚ SPOUSTU HUDBY ZMIZÍ DO ZTRACENA

Je podle tebe pravdou, že breakbeat už není tak silný jak býval? Z tvého pohledu, ztrácí tato scéna fanoušky?

Ve světovém měřítku to tak samozřejmě není, naopak přibývají. Já sám a stejně tak celá spousta breakbeatových Djů, cestujeme po celém světě a děláme naši věc každý víkend. Asi víš, že londýnská scéna je jedinečná v tom, že se zaměřuje na nové umělce a vytváří nové žánry. Jeden měsíc to je electroclash, další minimal, a pak zase něco jiného... a někdy to zmizí do ztracena...

Jaký vlivy a druhy hudby tě inspirovaly v poslední době?

Celkem dost mě ovlivnil hip hop a inspirovali nás lidé jako J. Dilla. Nejvíc na nás zapůsobilo to, co vyšlo po jeho smrti. Dobrá a kvalitní rocková hudba, to je něco, co tě vždy prostě bude inspirovat.

Kdo z breakbeatové scény je teď pro tebe opravdu nejlepší?

Tak abych byl upřímný, je to někdo z našeho vydavatelství, a sice Rico Tubbs. Není zrovna na breakbeatové scéně nový, už to nějakou dobu dělá. A jak nedávno zamakal na produkci, tak udělal velký pokrok... hned jsem po něm skočil. Jeho poslední práce je fantastická. Kámo, je to prostě tak svěží a přitom tak neskutečné. Právě jsem od něj dostal album, nemůžu se dočkat, až ho pořádně sjedu.

Video: Atomic Hooligan - I Don't Care

Jaký druh hudby dělá?

Je to basová linie breakbeatu, ale s opravdovým baltimorským vlivem. Je to elektronická hudba s trochu nejasnou hranicí. To je to, o čem je breakbeat. Je pro lidi, kteří se jej snaží popostrčit kupředu, jako například k elektronice.

Chceš ještě něco dodat na závěr?

Jasný... běžte ven a jakmile vyjde singl 'I Don't Care' tak to kupte. Je tam fantastický breakový remix Ctlr Z Vs Pyramid a především Tomcraftovův remix. V podstatě to převrátil na pořádnou techno bassovou pecku...Já prostě miluji jeho hudbu. Je to ta největší nabassovaná prasárna, jakou si můžeš představit pouze jak tluče v podzemních kobkách Berlína.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016