ROZHOVOR

 

DJ Krush - Hip hop z dálného Východu

Povětšinou máme šanci setkávat se s hip hopem převážně americkým, občas ještě tak s britským, polským či ruským. Je tu ale jeden typan, co dost hlasitě vychrochtal do světa hip hopu už mnohý beat a přitom jeho původ je zcela orientálně dálněvýchodní. Je totiž z Japonska. Jmenuje se Hideaki Ishi aka DJ Krush a kromě toho, že právě teď v sobotu 1.3. přijede oblažit Prague Music V9kend do Retra, má na svém kontě také své první DVD Suimou Tsunenimasu (History Of DJ Krush). A kromě jiného, japonský hip hop, to tu dlouho nebylo…

 

Pro nás ve Střední Evropě je Japonsko hodně odlišnou zemí. Životní styl, hudba, umění, myšlení, to vše je hodně jiné. Co je Japonsko pro tebe?

Tak především jsem se v Japonsku narodil a vyrostl tam. Opravdu se cítím nejlépe, když jsem doma. Zvláště poté, co jsem začal cestoval a hrát po celém světě, jsem si opět uvědomil hodně dobrých věcí, které v mé zemi jsou a proč ji mám rád. A samozřejmě, jako všude, taky v Japonsku jsou i ty špatné…

Když jsem před dvěmi lety byl v Tokiu, nemohl jsem si nevšimnout množství mladých lidí, posedávajících po ulicích, se zvláštními účesy a v podivném oblečení. Jak silná je mladá kultura v Japonsku?

Řekl bych, že ten typ zvláštních mladých lidí na ulicích je už trochu na ústupu, ale stále se tu nějací najdou. Zvlášť v Tokiu. (smích)

V Tokiu jsem byl v klubu Womb a myslím, že je to hodně dobrý klub. Ostatně tam taky často hraješ. Ale optám se jinak: Který klub v Japonsku je tvůj nejoblíbenější a jaký je rozdíl mezi Tokiem a ostatními městy?

V Japonsku je tolik dobrých klubů, velkých i malých, že jen těžko vyberu jen jeden. V Tokiu je opravdu hodně klubů, ale tak je to v každém velkém městě a myslím, že Tokio je v tomto podobné, jako další megacities ve světě. Menší města u nás mají svoje hodně zajímavé kluby, jen jsou trochu menší a skromnější.

Nedávno jsi vydal DVD pojmenované History Of DJ Krush. Můžeš o něm říct něco víc?

Shrnuje moji kariéru od počátků až po aktuální současnost. Je tu také hodně šotů ze zákulisí, z náhravacích sessions, z míst, kam se moji fanoušci běžně nepodívají. Doufám, že tím lidem ukážu trochu odlišnou část mého života.

Po vydání tvého posledního alba OuMuPo z loňského roku se mnozí ptali, co je to vlastně za styl, který hraješ. Myslíš, že hraješ stále ještě hip hop nebo už jsi spíš tvůrce něčeho nového?

Tak především, OuMuPo je mix CD, nikoliv studiové album. Ale jsem s ním velmi spokojen, stejně jako s ohlasy na něj. Nikdy jsem svou hudbu neškatulkoval, to nechávám na každém posluchači. Ať si každý sám posoudí, zda je to ještě hip hop nebo už ne. Jestli bych chtěl kategorizovat moji hudbu, pak bych jistě zvolil škatulku "Krush".

Když už se bavíme o hip hopu, co si myslíš o jeho současné světové podobě?

Takový ten mainstreamový hip hop z MTV mě nezajímá, takže to těžko můžu komentovat. Ale když přijde řeč na undergroundovou scénu, pak musím říct, že po světě je opravdu mnoho velmi zajímavých umělců.

Máš nějakou představu, kam se bude hip hop vyvíjet v příštích letech?

Tak to vážně nevím, jestli se hip hop bude nebo nebude dál vyvíjet a zda tu bude i za další roky. Co ale říct mohu je to, že jak hardware, tak software se vyvíjejí čím dál rychleji a to vše hudbu velmi mění. To nejdůležitější je přijmout nové změny a rozvíjet svou individualitu, neztratit se někde v proudu na půl cesty.

Tak jako američtí hip hopeři často pocházejí z pouličních gangů, ty jsi zase byl součástí Yakuzy, když jsi byl mladý. Jakou zkušenost sis odnesl?

No comment!

Do Čech nepřijíždíš poprvé. Pamatuješ si něco ze své první návštěvy u nás?

Vím, že jsem v Čechách už hrál, ale nic si z toho nepamatuji. Je to škoda, protože je to jistě krásná země, ale já tam byl jen na otočku. Doufám, že teď to napravím a Prahu si trochu projdu, protože budu mít víc času.

Teď o víkendu se do Prahy vracíš na Prague Music V9kend. Co můžeme očekávat?

Doufám, že otevřete svou mysl, necháte se nést proudem mé hudby a že si každý moje vystoupení užijete po svém. Moc se na vás těším, lidi!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016