ROZHOVOR

 

The Tchendos: "Masky a převleky, to je naše"

Breakový projekt The Tchendos na sebe dlouho upozorňoval jen singly, které často nesly hlubší poselství, než jen touhu pobavit. Typickým příkladem byla silná skladba Nedovedu pochopit, jež se stala inspirací pro protináckovský happening, na němž vystoupí spolu s Jahcoozi. Ještě předtím se představí po koncertě breakbeatové party Atomic Hooligan a ještě na jarě chtějí konečně vydat první regulérní album. To je již pořádná řada důvodů pro rozhovor…

 

Za pár týdnů vydáváte debutovou desku, pokud se nepletu. Co na albu naservírujete?

Nepleteš se. Je to tak, jaro je naše. Ale přesné datum raději ještě nesdělujeme. Pokusíme se naservírovat nefalšovaný Tchendos elektro break punkový mix, na naše poměry hodně zpívaný, a to jak česky, tak anglicky. Bude to taková zpověď na prahu krize středního věku. Ale budou tam i veselé kousky, pro nás typické. 

Mluvilo se o jejím názvu - Hobby - platí to stále?

Je to naše první album, takže nemáme žádné zkušenosti a proto jsme sami překvapeni vývojem situace. Mysleli jsme si, že Hobby vystihuje to, co pro nás Tchendos znamenají, prostě koníček po práci,  ale postupem času se díky práci na albu z toho stalo něco víc. Do toho jsme četli v Revolver revue rozhovor s jednou starší českou basnířkou, která říká: "Tvořit znamená zabíjet smrt". A nový název byl na světě. Deska se bude jmenovat Kill Death- Zabít smrt. Ještě pro upřesnění, The Tchendos jsou teď Pete Kreff, Kejda a já. Producentem je Mimoň,  který nám také pomohl sehnat plno zajímavých hostů, mimo jiné zpěváka Amrita z Michael‘s Uncle.

Wokurko, proč jste si debutem dávali tak na čas? Máte za sebou více než deset let existence...

My jsme si nemysleli,  že někdy dáme dohromady celou desku. Cítili jsme, a průběh vzniku desky nám to potvrzuje, že je to veliký závazek. Dospěli jsme k tomu, že aby deska za něco stála, tak si musíme být opravdu jistí tím, co chceme říct. Ještě, že  máme v Mimoňovi rádce a soudce.(smích) Chtěli bychom, aby se deska dala poslouchat i za pár let, aby to nebyla pouhá rychlokvaška. Proto to tak dlouho trvá. Upřimně,  před deseti lety bychom na ní měli mnohem víc času, neměli jsme děti a hypotéky, ale zase jsme byli pěkný jelita. Na druhou stranu to má i výhodu, že vlastně jakoby teprve začíname a to jsme ve věku, kdy jiný kapely spíš končí, nebo jsou už za zenitem. My si tim vlastně prodlužujeme mládí…(smích) 

Na podzim jste labelu X Production pustili singl Commercial Breaks. Vyjde album u této brněnské značky?

Jestli s námi budou mít trpělivost i přes neustálé změny termínu odevzdání masteru, tak jo.

Jaký bude druhý singl z alba?

Bude to jedna z dalších dvanácti skladeb, která se na desce objeví. Ještě nejsme rozhodnutí.

Za pár dní vás čeká DJské vystoupení v Lucerna Music Baru po koncertu Atomic Hooligan, měsíc na to další po Jahcoozi. Proč zatím vystupujete jen jako DJs a nekoncertujete?

Protože chceme nejdřív dodělat desku, nechat jí posluchače zažít a pak udělat křest a pár koncertů. Měla by to být spíš taková show, za kterou se pokusíme skrýt, že vlastně nejsme hudebníci, že za vše vděčíme počítačům. Myslím, že se můžeme inspirovat i třeba Berlínskou scénou, kde je plno umělců kteří si pustí spodek z cédéčka a do toho rozjedou svou exhibici. I když to teď vypadá, že bychom mohli mít i bicí a basu. Uvidíme, děláme to poprvé. Asi uděláme  dvě varianty, jednu s kapelou a jednu s počítači. A nebo jen s cédéčkem a s hodně převlekama. Masky a převleky, to je naše.

Atomic Hooligan dali breakbeatu zajímavý pohled na produkci. Nakolik je ti jejich styl blízký?

Jo, líběj se mi, mám asi dva jejich vinyly, z čehož jeden je veliký tahoun na mejdany. Jsem hodně zvědavej na jejich koncert.

V jednom rozhovoru si AH posteskli nad tím, jaký je Londýn masokombinát na hudbu. Nemáš podobný strach z Prahy?

Nevím přesně, jak to mysleli. Ale jestli si tím stěžujou na nadprodukci hudby a koncertů, tak to je myslím pravý opak Prahy. Mám pocit, že teprve teď se to tady rozjíždí, že začínají vznikat zajímavé projekty. Taky mám velký respekt před promotery, kteří sem vozí skvělé kapely. My, co máme děti, už tolik času nemáme, ale mám pocit, že se teď dá najít dobrý koncert každý týden. Jen si to vem, tento víkend Apparat, DJ Krush, za týden Sperm atd.

Zastavme se na chvíli u koncertu Jahcoozi, který proběhne v rámci happeningu proti náckům 24. dubna v Roxy. De facto jste stvořitelé celé iniciaty jejíž logickým pokračováním tento koncert je. Na vysvětlenou čtenářům - před rokem jste přišli se skladbou Nedovedu pochopit a klipem k ní, který apeloval na nebývalý rozmach nazi aktivit v ČR. Jaký máš z chystaného happeningu pocit?

Tak je určitě dobré, že něco takového vzniklo, nám se tím jen potvrzuje, že rok strávený tvorbou klipu nebyl nadarmo. Na začátku jsme vůbec netušili, kam až to dospěje, že se třeba klip bude díky Člověku v tísni využívat pro výuku na školách, že se po něm bude jmenovat celý happening. Jistě to bude mít i medální ohlas, což je dobře. Jen si myslím, že by nemělo zůstat pouze u této akce, při které můžeme tak trochu přesvědčovat přesvědčené, ale mělo by se dál působit na mladý lidi, především na učňovskou mládež, která je nejvíce ohrožená zvrhlejma ideologiema.

Jahcoozi jsou multi-kulti projekt z Berlína, sleduješ je? Jak se ti líbí?

Moc je neznám, viděl jsem jejich myspace a teď je v hitparádě R1 jejich písnička. Myslím, že pro tento účel je to skvěle vybraná parta, která jasně ukazujje multikulturní prostředí, jakým Berlín je. Jsem na ně hodně zvědavej.

Koncem ledna 2004 jste uspořádali nevídaný happening v pražském metru. Zapomětlivým připomenu, že jste se se čtyřiceti známými označili Davidovou hvězdou. Chtěli jste tak připomenout atmosféru, v níž Židé nastupovali k transportům do koncentráků. Chystáte něco takového v budoucnu?

Jednu chvíli jsme si říkali, že už jsme své vykonali, že budeme dělat písničky o lásce a přírodě, ale bohužel to nejde. Dost prožíváme všechny nazi projevy a taky nás nenechává v klidu nejúspěšnější zpěvák Landa. Určitě se zase s něčím vytasíme. Minimálně budeme agitovat při vystoupeních.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016