ROZHOVOR

 

Zuzana Kropáčová ze S.O.I.L.: "Američané nás donutili změnit název kapely."

Pražští S.O.I.L. pojmenovali novou desku Looking Back, ale přitom se na ní posouvají vpřed. Frontmanka a zpěvačka kapely v tom nevidí žádný rozpor. "Naopak!" říká v rozhovoru, který vznikl pár dním před dokončením desky a točil se přirozeně kolem ní.

 
V názvu kapely od poslední desky přibyly tečky mezi jednotlivými písmenky. Proč?

To kvůli již existující kapele z Ameriky, která má na jméno Soil licenci po celém světě. Dostat se s nimi do právní potyčky by asi nebylo nic příjemného. Navíc tenhle název, resp. změna, celkem vystihuje i změnu v naší hudbě, žádný radikální převrat, ale posun tam je.



Novou desku jste pojmenovali Looking Back, ale přitom hlásíte nový zvuk. Není to v přímém rozporu? Proč jste vaši druhou desku pojmenovali právě takto?

Vůbec ne, ten název vyjadřuje spíš vnitřní rozpoložení než směr, jakým se naše hudba ubírá. Looking Back je o rekapitulaci, o pohledu zpátky do svého vnitřního, o pochopení svého dosavadního způsobu vnímání života...

Pokud se nepletu, prošli jste i menší personální změnou. Co tě, coby kapelnici S.O.I.L., vedlo?

Vyměnili sme bubeníka, teď s námi hraje Tomáš Herian. Důvodů bylo několik, ale hlavní je, že ta změna byla určitě ku prospěchu věci.

Master desky proběhne v Nizozemí ve studiu Daria Van Helfterenama. To je hodně respektované jméno, jak jste se k němu dostali, Stereophonics zrušili termín?)))

Dostali sme se k němu přes Ecsona Walese, který nám míchal minulou desku, stejně jako nám míchá tu novou.



Bude se Looking Back věnovat přímo Darius?

Jestli do Holandska master pošleme, pracovat na tom bude určitě, vždycky tu práci dělá hlavně on sám…

Ulovili jste i dalšího top spolupracovníka - Honzu Muchowa. Čím on přispěl? Naplnil vaše očekávání?

My jsme ani žádné konkrétní očekávání neměli, ta věc se tak nějak sama přirozeně vyvíjí a jsme s tím spokojeni. Honza je spíš takový kosmetický poradce, který celou tu věc uhlazuje, než že by to nějak zásadně překopal. Ale na desce bude třeba úplně nová věc, kterou jsem měla rozpracovanou čistě jen v počítačí, takže není nahraná ani od kapely, a tam si myslím, že se Honza pořádně vyřádí.

Pojďme k avizovanému novému zvuku. Před časem si mi říkala, že deska bude oproti minulé barevnější. Jakými styly / žánry bude prostupovat?

Ono je asi těžké definovat přesně ty styly, jde spíš o zvuky a nálady, které budou opravdu hodně barevné, někdy až kontrastní.

Nedávno ses odstěhovala kousek za Prahu. Nebude ti její ruch chybět?

Nebude, přesně naopak… : )

Jseš autorkou většinu textů. Co tě inspiruje, kde ji hledáš?

To je další změna, tentokrát je autorkou moje kamarádka Arwa Šalmajová, se kterou se mi skvěle spolupracuje. Jednak má perfektní angličtinu a jednak máme společná témata, jak pro naše obyčejné, téměř každodenní rozhovory, tak i pro naše texty.

Vydání alba ohlašujete na konec dubna. Bude po křtu následovat turné?

Jasně, už se nám plní diáře. Křest proběhne 6. 5. v pražském klubu Retro. Opravdu větší turné bude na podzim. Na konci března nám vychází videoklip na skladbu „Angel“, a pak už to jede...
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016