ROZHOVOR

 

Hyde (Lunar/Luxus/CZ)

Na Hradhouse, Apokalypse i Citadele zahrál či bude hrát DJ Hyde z agentury Lunar. V rozhovoru si ho trošku představíme.

 
 Hyde Přesto, že se na parties v Brně, v klubech po celé Moravě i jinde po republice pohybuješ už docela dlouho, zkus prosím popsat jak ses dostal k hraní, jak dlouho hraješ, co hraješ.

Co se týče délky hraní , končím pátý rok a začínám šestý . Přišel jsem k tomu jako slepý k houslím. V podstatě od 13 let dělám aktivně silniční cyklistiku, a víš jak je to , horké léto, denně na kole 4 - 6 hodin, hrůzostrašný stereotyp kolo, jíst, spát,jíst , kolo , jíst,spát, jíst, závod, jíst, spát, jíst, kolo atd. atd. den co den a tak jsem si jeden osudný pátek /roku 97/ prostě udělal volno a vydal se / do dnes již neexistující Picadili/ a tam poprvé uslyšel muziku, která mě strašně chytla a já protancoval celou noc. A pak už to šlo samo, začal jsem se o ní zajímat, nejdříve ji konzumovat /poslouchat samozřejmě / a později i ... však víš.

A co hraju? Nikdo neví, ani já sám..........škatulka pro to není, ale Tibor vymyslel novou - "smooth journey style" :) Jestli to mám trošku popsat, mám rád hotové věci, s deepovým beatem, hutnější spodní strukturou a zajímavou dějovou linkou a to všem musí být podpořeno decentní uhlazenou a dobře posazenou "hajtkou".......občas vybočím do odpočinkové jednoduchosti, založené na přirozenosti a nenásilnosti, občas vybočím do agresivní ponurosti, ale vždy je tam návrat k celkové zvukové rozmanitosti.

Jsi členem booking agentury Lunar, jak je to dlouho, jak ses vlastně do této výběrové agentury dostal?

Členem Lunaru jsem cirka 2,5 roku, a jak jsem se tam dostal? Jednoho dne zazvonil telefon a na druhé straně byl Nikola... no ale tak jednoduché to samozřejmě nebylo. Od začátku, když jsem si začal trošku věřit a vůbec začal věřit tomu co dělám a hlavně se zamiloval do muziky, kterou hraju... od toho začátku jsem dělal demo nahrávky a zásoboval jimi Nikolu a Tebe /Kaisersoze/. Nedělal jsem to proto, abych se někam tlačil, ale vždy mi leželo na srdci dát o sobě trošku vědět a věřit v to, že si to někdo poslechne třebas více než jednou..

Vím, že jsi spolu s kolegou Ondřejem pořádal zpočátku parties HardWork doma ve Frenštátě, později akce v Novém Jičíně a dnes organizuješ výtečné Luxus noci v ostravském Fabricu, to je slušný vývoj, popiš prosím všechny zmiňované akce, minulost, současnost a budoucnost, tedy plány na další.

Úplně na začátku byla vlastně účast na výstavbě a chodu klubu X-treme ve Frenštátě, který jsme vystavěli spolu s pár nadšenci. Tam jsem se právě poznal s Ondřejem /dj N-Dr.U/ a poté, co klub musel ukončit svou existenci kvůli restituci a já dostal klíče od frenštátského kulturáku co by civilkář správce, otevřela se mi možnost nové realizace. Tam ve frenštátském kulturáku jsem společně s Ondřejem začal dělat takové tehdy ještě undergoundové akce Hard Work, my dva + jeden host. Akcí bylo šest a díky jejich spontánnosti a tehdy originalitě měly velký úspěch. Pak přišla ta nabídka z Lunaru a otevření dveří a možností trošku dál. V Novém Jičíně vznikl toho roku klub Happy End a já se toho hned od začátku chytl a začal už trošku ve větším /také s Ondřejem/ orat neoranou půdu v novojičínském okresu pod hlavičkou Zenith. Zenithů bylo nakonec 14 v průběhu dvou let. Vybudovaly si docela slušné jméno v severomoravském regionu. Striktně se dbalo na jejich kvalitu a kvalitu obsazovaných djs, po roce konání se dokonce /díky celorepublikové komercionalizaci/ přistoupilo ke striktnímu vstupu od 18 let. Tohle se opravdu dodržovalo a jen díky tomu Zenith vydržel ve své kvalitě tak dlouho. Pořádání Zenithů jsem ukončil letos v únoru, jelikož jeho možnosti a také možnosti klubu mi již nevyhovovaly.

S kamarádem Ianem Blondem jsme letos na jaře , co by milovníci luxusu ve všech podobách .. od muziky, přes zvuk , klub a lidi samozřejmě taky, vymysleli novou noc Luxus v ostravském Fabricu /určitě nejlepším klubu v republice/ , na které si zveme pouze a jen luxusní hosty, neokoukané a hlavně originální. V dubnu na Luxusu 1 vystoupil s velkým úspěchem co by dj Christian Boreé, vynikající producent a teď už vím , že i dj!. Další Luxus se uskutečnil letos v červnu a mě se splnila polovina mého snu... přivezli jsme poprvé do ČR Alexandra Kowalského / live/ a ten si přibral sebou i zpěváka Raz Oharu... předvedli něco, co se slovy ani nedá popsat a i přesto, že většina lidí ani nevěděla, co od této dvojice může čekat, všichni byli absolutně nadšeni.... Já nejvíc...

A plány do budoucna? Splnit si druhou část snu. a to je Heiko Laux! Takže Luxus 3 pravděpodobně v říjnu. A dál už nevím. Nikdo více pro mě neexistuje.

Jsi známým ctitelem melodické muziky a silným odpůrcem tzv. smažení (tvrdého, rychlého techna), bylo tomu tak vždycky nebo sis také prošel obdobím "čím rychleji, tím lépe"?

To bude trošku složitější vysvětlit. Já pocházím z muzikální rodiny a byl jsem k muzice vždy veden. Absolvoval jsem 6 let v hudební škole hru na klavír, to mi dalo takové určité základy, a co se týče jiné hudby než vážné, vždy jsem poslouchal i v puberně náročnější kusy... různé soundtracky, např. Badalamentiho a později jsem přešel na instrumentálního mága Jarreho. Na této muzice jsem vlastně vyrost. A posledních pár let je pro mě no.1 Ennio Morricone, naprosto geniální tvůrce filmové muziky...např. La Piovra /Chobotnice/, Malena, Tenkrát na západě atd. Většinou když jedu hrát na party, pustím si v autě nějaký part, co by inspiraci:)

Tyhle vlivy / Morricone/ se odrážejí i v mém vnímání hudby a tak se není čemu divit, že jsem odpůrce monotóních , stupidních a nikam nevedoucích výplachů, kde chybí už jakákoliv podobnost k hudbě.

Snůška beatů není hudba. Když na to přijde, taky dokážu lidem pěkně vypláchnout hlavičky, ale jinak... decentím beatem......... a tornádem zvuků :))

Ale každý set a každé hraní je jiné, nikdy dopředu nevím, jak se to bude vyvíjet, hodně záleží na technických podmínkách a tom, jak budu slyšet, a záleží také na momentální situaci, pocitu a energii, kterou chytím z první desky a která mě bude snad dobře vést dál... Já svým deskám věřím.. a vím že je to to nejlepší co pro mě existuje.

Který producent nebo DJ Tě v poslední době nejvíc zaujal?

Nechci , aby to znělo nějak nafoukaně , odměřeně, opovrhovačně nebo tak. Odpovím ale upřímně. Z českých djs mě v poslední době nezaujal vůbec nikdo... ale je to tím, že jsem se posunul někam jinam, neříkám dál, ale spíš vedle.... v republice jsem jediný kdo hraje tyto desky a tímto stylem... tak se nesmíš divit... Nikdo mi prostě nehraje do not... Pokud se chci však bavit a nezaměřuji se na muziku a podání, tak raději zavítám na party, kde hrajou kvalitní housíky než špatné techno. Strašně rád si poslechnu třeba Loutku nebo Tvykse.

Koukneme - li za hranice, tak co se týče djs tak špička je pro mě Heiko Laux, který hraje mi blízké desky, ale míchá je takovým způsobem. že zůstává rozum stát. Michá strašně těžké desky, jedna dějová linka za druhou , každá jiná a přesto nehraje falešně...

S producenty je to horší,jelikož většina producentů udělá občas lepší , občas horší desku, výjimkou je snad jen Alexander Kowalski, který se každou deskou jen a jen zlepšuje a od té doby, co používá ve své muzice vokály nejde říct nic jiného než.............dokonalost. A jeho jméno si všichni zapamatujte!!! Ještě o něm uslyšíte!!!

Taky mě moc zajímají starší desky od Christiana Boreého a novější kusy Heiko Lauxe, z trošku jiného soudku......... špatné nejsou starší desky Roba Alcocka, Johanese Heila, Jamese Ruskina

Taky se těším na nové album Akufena ... Ma way.

Hodně DJs se teď chystá, nebo o tom alespoň hodně mluví, začít s vlastní produkcí, co Ty, neláká Tě to?

Určitě mě to láká... ale jak už jsem jednou řekl, nejdřív chci dopilovat hraní až do konce a pak se vrhnu na druhou věc, kterou budu taky dělat na sto procent.Hraní a sport mi teď zabírají nejvíce času. Měsíčně trávím za gramofony až 150 hodin, dopilovávám techniku a mixing náročnějších kusů a to vše musím dělat s čistou hlavou, takže zase sport a cyklistika, co by zdroj duševní regenerace a fyzické kondice.

Nechci skončit jako většina průměrných djs, kteří už neví kudy kam a jak by se prosadili, a tak začínají s vlastní tvorbou doufajíc že je to posune někam dál. Bohužel si neuvědomují, že špatný dj, hrající bezmyšlenkovitě, z něhož cítíš, že muzice vůbec nerozumí a prostě mu to nejde, nemůže být dobrý producent. Opačně to ale jde:))

Na Citadele jsi hrál už několikrát, jaký je Tvůj názor na tuhle živou legendu?

Citadelu mám rád, byla to moje první velká párty, na které jsem se i účastnil / ne jen hrál/ a které si vážím. Myslím si, že Citadela je ještě o hudbě a dostávají tam příležitost u nás ještě bezejmenní zahraniční djs či producenti , samozřejmě že vedle těch věhlasných. Citadelu mám taky rád pro její připravenost, a technickou zajištěnost. Technické podmínky a zvuk jsou pro mě vždy priorita a tam se tomu vždy bohatě dostává. Když před hraním za Tebou přijde zvukař, jestli Ti sedí odposlechy, a zda jsou dobře vylazeny.... není větší luxus.

Taky se tam potkávám se spoustou známých a lidí točících se kolem hudby, které mám rád, a ještě k tomu, když už je situace na show halle neúnosná a nevydýchatelná, vždy můžu utéct do chill outu:)

Co ostatní velké parties u nás, líbí se Ti vývoj, myslíš, že se vůbec vyvíjejí?

Když začnu u největší party Orion Hall, tak musíš logicky i trošku pozměnit měřítka.

Orionka má určitě největší vliv na partypeople u nás a z doslechu vím /jelikož jsem byl pouze na jedné - Svan Vath/ , že tomu tak opravdu je. Neustále se měnící neokoukané prostředí, nové a nové vychytávky, zajimavá jména v line upu, spousta techniky a lidí kolem, ........ já jen vzdávám poklonu, jelikož ukočírovat třebas osm tisíc lidí není jen tak a dovést je ještě k celkové relativní spokojenosti už vůbec není legrace. Z mého pohledu promotéra, který dělá pouze klubovky / a to mi bohatě stačí/ , vím o čem mluvím. Myslím, že Orionka má již vybudovanou neohrozitelnou pozici a v pohodě může fungovat dále.
* Bassblaster v Rondu měl taky svou atmosféru, díky místu konání a technickému zajištění a velice mile mě překvapil. Pokud se toho bude držet dál, určitě může taky fungovat.

Do budoucna však co se týče velkých akcí, neodvažuji se něco předvídat, důležité je to, jak si povedou páni promotéři, jak si budou vychovávat publikum, a zda to publikum bude spokojené s tím, co se jim za jejich peníze dostane.... Myslím si, že naše scéna je ještě v pubertě a lze ji ještě trošku modelovat.. Nesmíme ji však nechat napospas, nesmíme ji ochuzovat o některé osobnosti a umělce, kteří by ji možná trošku pomohli v rozkvětu a rozhledu a nesmíme si říkat: "vyždímejme z toho co nejvíc, dokud to ještě jde".

Už jsem zmínil, že pořádáš klubové parties, neláká Tě udělat velkou akci, kdyby ano, tak čistě hypoteticky, koho bys pozval?

Velkou akci mě vůbec neláká uspořádat. Já dělám hlavně akce o muzice a ruku na srdce, kolik velkých parties o té muzice je? Myslím si, že většinou je to o show a davovém "šílenství". Tohle není nic pro mě. Já jsem v klubu vyrostl a nejradši mám výbornou atmošku mezi 300 lidma a pohodu, a dobrý zvuk a umělce, na které si "můžu šáhnout". No a v klubu nejvíce poznáš kvalitu daného umělce...
a můj hypotetický line up na velkou party by nebyl jinačí od toho do klubu:

Akufen live
Christian Boreé dj
Alexander Kowalski feat. Raz Ohara live
Heiko Laux dj
a na konci bych si zahrál já a pak bych mohl v klidu umřít:)))

Nahrál jsi několik výjimečně dobrých demo nahrávek, nechystáš něco nového?

Po úspěchu The_Last, které jsem poslal mezi lidi v zimě a po tom, co se mi to konečně oposlouchalo, dospěl jsem k závěru , že je potřeba spáchat zase nějaký nový počin.

V květnu jsem konečně nasbíral nový použitelný materiál a v červnu se trápil s gramcema a mixákem a nějak jsem to dával do kupy. Myslím si, že se to povedlo a jsem relativně spokojen. Jmenuje se to "Beautiful place", je to celkově pozitivnější /už podle názvu:)/ než předchozí "The_Last", je to poslouchatelnější, náročnější, avšak myslím si, že i kvalitnější... Brzy se to dostane ke všem, kteří to budou chtít slyšet, tak uvidíme... První odezvy jsou zajímavé:)

připravil: Lunar
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016