ROZHOVOR

 

Rozhovor s Airtem a duem WeKi o budoucnosti Elektry

Čas od času mohou popadnout elektrikáři svou brašnu, elektrikářky své kabelčičky s blesky a zamířit na Elektru. Ti z Brna do Flédy, ti z Prahy do Roxy. Nejen o rozdílu mezi elektřinou moravskou a tou českou se točil náš rozhovor hned se třemi rezidenty té pražské noci. Airto získá od 12. dubna posilu a k ruce mu teď budou Wega a Kim Pixa coby dvojka WeKi! Dočkáme se v Praze také minimalu? Jaké jsou dosud nesplněné sny těch tří? Jak bude vypadat nový koncept? Kdy to všechno začalo? Zahrají již brzy WeKi live? V příjemném letenském baru při poslechu Mobyho jiskřila jedna otázka za druhou...

 

Marku, první dotaz bude mířit na Tebe i přesto, že jsou kluci v převaze. :) Jsi u tohoto mejdanu nejdéle, tak zavzpomínej na úplný start. Kdy to všechno dění kolem voltů, ampérů a wattů v Roxy vypuklo?

Airto: Že ty jsi zapomněl na jednu podstatnou věc a sice, že já jsem na té startovní metě nebyl? :) Znám to jen z doslechu, takže tuším, že se psal rok 2003 a na tomhle večírku hrál Orbith, Ladida a jejich host. Docela bych stál o to, poslechnout si jejich sety z té doby, abychom viděli ten rozdíl mezi Elektrou tehdejší a tou dnešní. To obsazení se mění potřetí. Začátkem roku 2005 měl klub nucenou pauzu, Aleš mezitím použil jméno a koncept večera a s Flyem začali dělat Elektry v Brně. V prosinci roku 2005 se opět otevřelo, já jsem za gramofony vystřídal Lindu a s Alešem jsme pokračovali až do toho už tolikrát propraného incidentu, tedy do září loňského roku. WeKi nebudou mít v dubnu premiéru, ale už si se mnou párkrát pod hlavičkou Elektry zahráli, jen se teď na každém večírku budeme objevovat společně...

Airto

Elektrikářů za gramofony je u nás hlavně v Praze aktuálně hodně a ty jsi měl možnost si s řadou z nich po odchodu Orbitha zahrát. Proč jste se nakonec rozhodli s vedením Roxy právě pro ně?

Airto: To je úplně jednoduchý... S Roxy jsme se shodli na tom, že lidi stojí o večírky pestré. Mě jako pouhého návštěvníka taky nebaví, když přijdu do klubu a během pěti hodin slyším jednu písničku třeba třikrát. Proč si brát k ruce někoho, kdo hraje úplně stejně a budete jen soupeřit o to, kdo se k dané skladbě dostane dříve? To u kluků nehrozí... Jsou orientováni spíš na ten německý zvuk, který zase nehraju já, takže jde o takový kompromis a věřím, že tu stylovou rozmanitost lidi ocení.

Určitě se shodneme, že s electrem se i v Praze roztrhl pytel. Tenkrát tu fungovala jen Elektra, která na ty dnešní poměry zas až tolik o electru nebyla, pak přišel Plastique, dneska fandové tohohle stylu neví, kam zaskočit dřív. Vždyť i v Roxy je teď nová noc T.R.A.S.H., to se budete prát o publikum?

Airto: Pevně věřím, že ne. T.R.A.S.H. mají pod palcem kluci z kapel, preferují uvrčený kytary, baví je electro-clash, mají taky úplně jiný styl mixování, takže doufám, že to pro nás konkurence nebude, ale ať si každý vybere to, co mu vyhovuje. :) Třeba naučíme lidi chodit na Elektru i na T.R.A.S.H., to by bylo fajn...


WeKi

Dobře, tak pojďme k tomu, v čem bude odteď Elektra jiná... Nepředpokládám, že příchod dvojky WeKi na stejnou prkennou podlahu, na níž budeš stát ty, je to jediné, co se vlastně změní. :)

Airto: Máš pravdu, to by bylo trošku málo. :) Tu třetí éru Elektry startujeme se zbrusu novým logem, které pro nás vyrobil náš kamarád Filip Đ a vzhledem k tomu, že nás úplně posadilo na zadek, dohodli jsme se s Filipem, že pro nás bude dělat taky flyery. Když se podíváš na ten první z nich, musíš uznat, že má svůj styl, navíc sám má k electru hodně vřelý vztah, takže dostane jen text a zbytek je už jen na jeho kreativitě. Už teď se nemůžeme dočkat těch dalších. Pořád málo, viď? :) Ale nezapomínej, že první kontakt s návštěvníkem je právě přes tu pozvánku! Tak dobře, s vedením Roxy jsme se dohodli na čtyřech zahraničních jménech za rok a na zbývající akce si budeme zvát DJe od nás. Je tu spousta nových tváří, spousta nadějných hráčů a se vstupem zdarma by se mohly povést i tyto díly, jak už jsme se několikrát přesvědčili na vlastní kůži. Pokud budeme mít nějaké peníze navíc, plánujeme i performance, které z našich klubů poměrně vymizely. I přesto, že šla úroveň dekorací teď hodně nahoru, chtěli bychom se jim taky po létě věnovat s trochu originálním, tématickým přístupem a za přispění dvou kamarádů tak docílit nového vizuální vzhledu, ale nechme taky vlastně mluvit kluky...

Kim Pixa: Naším cílem je, aby byla Elektra především o kvalitní hudbě! Budeme si hodně pečlivě vybírat to, co je zábavné, originální a především energické. Nechceme tu tlačit komerční braky do lidí, jako je tomu u spousty jiných nocí a dělat z téhle už zavedené značky laciný cirkus. Budeme si prostě zvát hosty, kterých si vážíme a kteří patří mezi oblíbené a zajímavé tváře tanečního světa...

To zní přímo přepychově, vážně jsou to moc hezké plány, ale co mi povíte k tomu, že startujete na akci, na níž už zase dorazí Jonty Skrufff a už zase Fidelity Kastrow, zatímco o pár kilometrů na východ měli před chvilkou na stejné párty Olivera Koletzkiho a připravují se na Stephana Bodzina? Zatímco dubnovou návštěvu Roxy oželím, Stefana si fakt ujít nenechám!

Airto: Ach jo, už jsme zase u toho srovnávání... Klobouk dolů kvůli tomu, co kluci v Brně dokázali. Ve městě, kde vždycky byly na prvním místě halovky a teprve potom nějaká klubové scéna, dokážou měsíc co měsíc zaplnit právě díky Elektře Flédu k prasknutí a tím pádem pak můžou mnohem víc experimentovat. To publikum už prostě mají jisté, Elektra se stala jakousi značkou. Každopádně nedělám si iluze, kolik těch vyfiknutých holek, které právě přišly od holiče s novými hadýrky na sobě a teď se nutně musí vyfotit na všechny možné servery, vůbec tuší, kdo jim teď zrovna hraje. Vždyť se jich pak v září pro zajímavost zkus zeptat, až tam budeš. Tohle publikum bys v Praze na 100% potkal v klubech Mecca, Duplex nebo v Celnici, u nás jsme orientováni na trochu jiné návštěvníky a tak holt musíme sázet na jistotu. Hlavně bych rád zdůraznil, že brněnskou Elektru nebereme jako konkurenci, jak si někteří myslí. Je to párty v jiném městě a s jinou klubovou historií!

Kim Pixa: Já bych Marka doplnil... Když uděláš tady v Praze mejdan, který bude originální, taky se stane Elektra tou značkou. My těm lidem chceme něco říct, něco jim předat a chceme to dělat jako androš, což samozřejmě nepřiláká hned napoprvé davy. Jasně, že kdybychom to dělali vypočítavě, lidí dorazí víc, ale to není náš cíl. Ta šance na tu prosperitu tam je, tenhle styl je teď populárnější mnohem víc a třeba ZEN šel nahoru taky pěkně dlouho, tak snad bude vedení Roxy trpělivé. Je to trošku běh na dlouhou trať, tak snad to udýcháme...

Dobře, tak to vezměme za ten opačný konec. Jaké máte dosud nesplněné sny a s kým byste se rádi jednou v Roxy rádi střídali?

Airto: Určitě bych stál o Justice, Princess Superstar, Digitalism v Akropoli byli perfektní, takže ty klidně znova, Erol Alkan určitě a Alexander Technique je prima. Aktuálně přemýšlíme o Joost van Bellenovi a rádi bychom opět přivezli Miss Kittin, která tu měla velký úspěch!


Kim Pixa: Za nás oba určitě The Boyz Noise, Oliver Huntemann...

Wega: Taky na Lützenkirchena nezapomínej, ten teď vydává snad jeden track týdně a každý je jiný a vždycky je to bomba!

No tak kde je problém? Je tak daleko od slov k činům? Jak to vlastně funguje?

Airto: Nejen u Elektry to funguje tak, že rezidenti navrhnou jména, Roxy zváží, zda po hudební stránce do konceptu párty pasují a pak se řeší, jestli je tu šance, že se akce alespoň zaplatí... Musíš brát v potaz to, že jména, o kterých jsme si teď povídali, si říkají honoráře od dvou tisíc euro výše. Ty se necháš napsat na guest list, párty si určitě užiješ, ale dorazí v hojném počtu i ti, kteří ze vstupného ty dva tisíce euro + hotel a další poplatky dají dohromady? To je otázka, zvlášť při tom množství nejrůznějších akcí, které se ve stejný den v Praze budou určitě konat. Máme zkušenost, že jména pro fajnšmekry, kterých je v Praze jen několik stovek, jsou spíš do menších klubů, jako je třeba Radost FX. Ale utáhnou je? To je pořád dokola... Sám víš, že v Roxy je mrtvo, když nedorazí minimálně 500 lidí a právě proto sázíme na jistější jména, které na sebe nabalí i ty návštěvníky, kteří tento styl sledují jen okrajově.

Když nad tím tak přemýšlím, Huntemanna i Lützenkirchena už můžeme klidně zařadit do minimalu a vaše poslední tvorba k tomuhle stylu taky tíhne. Všichni víme, jak hlavně Pražáci ten minimalový boom vítají, neprojeví se to na návštěvnosti?

Kim Pixa: Když jsme si s Wegoušem před časem padli do noty, vytvořili jsme si takový svůj vlastní styl. Nedá se říct, že je to striktně minimal, ale spíš to máme tak, že si v každém žánru najdeme jeden zajímavý track, který nás oslovi a snažíme se těmi škatulkami volně proplouvat, než abychom se na něčem zasekávali. Stojíme o to, aby ta párty byla taková víc barevnější a veselejší než dosud. Pokaždé tam máme ukryto strašně moc energie, ta muzika je našláplá, rozhodně bychom hrozně neradi nudili...

Dneska už toho vlastního materiálu máte tolik, že by to vydalo na live hraní, neuvažujete o tom?

Wega: Určitě to máme v plánu a když to dobře dopadne, možná už teď v dubnu zahrajeme historicky poprvé live. Hodinku bychom si dali klasický DJský set a tu druhou potom jenom naši produkci. Rádi bychom taky Elektru využili k tomu, že bychom na ní vždy premiérově představili náš nový dokončený track, aby měli lidi představu, na čem jsme teď aktuálně pracovali. Třeba novou hymnu na Summer Of Love 2008.

Připravili jste si pro svůj vstup nějaké překvápko? Když se na Tebe Kime tak dívám, nechcete si třeba s Wegou vaše role výjimečně prohodit? Mohl bys být zase jednou za slušňáka a on si pro změnu natužit roh, navléknout Tvé prsteny a nalakovat si nehty na černo. Umíte si to vůbec představit? :)

Wega: Ale za temnýho slušňáka, teď jsi ho urazil... :)

Kim: To bych si asi dokázal představit - vzal bych si dark kravatu a dark oblek, akorát bych si nemohl zvyknout na to, že nemám roh, který nosím už pět let od rána do večera a prsteny, které pro mě znamenají vzpomínky. Já si myslím, že každý z nás představuje svou osobu a asi to měnit nebudeme. Určitě časem přitemníme... Co to znamená, poznáte! :)

Prima, díky moc za fajn povídání, rozhodně vás přijdu někdy zkontrolovat a teď už jen přeju té pražské Elektře stejný zájem publika i tak zajímavé hosty, kterých si teď užívá ta brněnská!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016