ROZHOVOR

 

Rozhovor s Alešem Blehou

Připravil jsem pro vás rozhovor s Alešem Blehou, ve kterém se vracíme k úspěšnému festivalu Summer Of Love, ale stihli jsme probrat i mnoho dalších věcí...

 
 AB Ahoj Aleši! Tak jak se cítíš po dalším ročníku Summer Of Love?

Teď zrovna si dávám celý týden oraz. Jsem úplně mrtvej, protože letos to bylo opravdu hodně moc náročný. Povodně nám daly zabrat, sklady techniky, firmy, aerolinky, banky, to všechno vypadávalo, kde mohlo a bylo velmi, opravdu velmi náročné sehnat vše potřebné, tak aby festival vůbec mohl být. Stálo to několik dní práce nadoraz, ale když jsem v noci viděl tisíce spokojených a šťastných lidí, všechno se mi vrátilo a děkuji Bohu, že to takhle skvěle dopadlo. Cítím se spokojený z dobře odvedené práce a nemyslím to jako frázi. Atmosféra byla přátelská a bylo ze všech stran cítit hodně pozitivní energie, lidi se bavili a užívali si, prostě Summer Of Love jak má být. Byla to akce, udělaná ze srdce a o muzice, o zážitku, kterej vydá na celej další rok. A to se vydařilo na výbornou. Nejlepší Summer Of Love, který kdy bylo!

Já osobně ti musím dát za pravdu - mám ze Summer Of Love opět dobrý pocit - ať už po hudební stránce, prostorem, atmosférou, počasím... Sám jsem bohužel díky aktivní účasti Techno.cz na festivalu neslyšel vše, co jsem chtěl... co bys vyzvedl ty sám? Jsi spokojený s výkonem hlavních hvězd?

Tím, jak hrála většina vystupujících jsem spíš nadšen, než jen spokojen. Osobně byl pro mě No. 1 Green Velvet, je to nejen super člověk, ale i výborný performer a muzikant. A jeho koncert byl něco, co tu lidi nikdy neslyšeli a tak to na 150% splnilo svůj účel, tedy zase jednou lidem u nás rozšířit hudební obzor. Stejně tak byl hodně dobrý Billy Nasty, taky jsem rád, že jsem ho u nás mohl představit. Jako jeden z z TOP 10 techno DJů u nás dlouho doplácel na to, že tu prostě nikdy nehrál. Teď se to změní, rád bych ho vozil častěji. Je přesně ten typ, jako Zaffarano - Mr. DJ, kterej čím víc jezdí někam hrát, tím víc se lidem líbí. A samozřejmě Space Djz - ti ráno předvedlo opravdovou show, jakou jsem, přiznám se nečekal. Výborný byli Swayzak, KemeticJust - a samozřejmě naši, Orbith zahrál svůj životní set, Stephunk T byl skutečně machrovina a třeba Over3 mě úplně dostali. A hodně dalších, Muddling Thru, Hardcell, ScanX, Felipe... A ranní set Iana Voida? Škoda mluvit! Myslím, že tentokrát jsme nabídli opravdu hodně kvalitní muziky a že Summer Of Love po hudební stránce bylo letos nejzajímavější ze všech letních open airů. A nejvíc ze všeho jsem rád za to, kolik nové muziky se na tomhle ročníku představilo lidem. Takže jsem opravdu nadšen, protože všichni (až na Hypnotix) to vzali jako velkou výzvu a odvedli ten nejlepší možný výkon. A o tom je Summer Of Love - muzika na prvním místě, muzika která jinde není ke slyšení.

Green Velvet udělal velký dojem i na mě - už jen tím, jak seděl mezi lidma v čajovně, sám chodil po areálu... bylo vidět, že si užívá počasí i atmosféru Summer Of Love. Častější návštěvy Billyho Nastyho ti můžu jen schválit... hrál hodně zajímavě.
Když už jsi to nakousnul... čekal jsem na hlavní stage půl hodiny na Hypnotix, stále hrál Jim Masters a Hypnotix nikde... copak se stalo? Dostali výborný čas - proč ho nevyužili?


Mr. Jones, což je pravé jméno Velveta je opravdu pohodový týpek, svým přístupem a jednáním mě prostě nadchnul - a určitě nejen mě. Ani on tu 100% není naposledy, už jsme si plácli na SOL03. Ostatně, můžu říct, že od Swayzak po Space Djz či Hardcella byli všichni naprosto v pohodě, kdykoliv byl nějaký problém, tak se obratem vyřešil a domů odjížděli všichni nadšení a když i Billy Nasty mi poslal děkovný email, to už je co říct!

Ovšem, to se netýkalo Hypnotix. Nevím co se to stalo, protože je znám a mám rád velmi dlouho a měl jsem pocit, že jsou to naprosto pohodoví lidi. Opak se ukázal pravdou. Přijeli už navečer, začali si připravovat aparaturu na vystoupení a vše bylo v pořádku. Měli mít vybavenou šatnu s občerstvením, to jsme vyřešili tak, že dostali kupony na žetony a šatnu jako takovou si udělali ve svém autobusu. To byl jediný problém, který jsme opravdu nedodrželi - na Závodišti se ukázalo, že je to složité někde vytvořit šatnu. Nakonec to ale bylo v pohodě, vzali si žetony a začali se připravovat. V průběhu setu Jima Masterse už byli kompletně připravení a tak jsme jim vyplatili plnou částku 80 000 Kč. To se stalo cca kolem 23:00. A začal problém. Najednou bylo pódium příliš malé, takže prý nevystoupí. Začala hádka, která byla postupně hodně emotivní a týkala se především jejich manažera Davida Urbana. Ten najednou nebyl jejich manažer - potom tedy netuším, za co si naúčtoval provizi kolem 20.000 Kč. A pak zase byl jejich manažer a tak dokola. Každopádně se prý na pódium nevejdou a odmítali i nadále hrát. Vše se protahovalo, blížila se půlnoc a tím i vypršel čas, určený pro jejich koncert. Hádka nabírala na síle, připojil se i třeba Milan Hrůza z Prodance, který stavěl pódia. Bylo evidentní, že na Summer Of Love ani zahrát nepřijeli, od počátku dělali vše proto, aby hrát nemuseli. Neustále byl nějaký problém, neustále se jim něco nezdálo. Vrcholem bylo, když prohlásili, že tedy hrát budou a vylezli na pódium, že to dostaví. Pohnuli asi dvěmi bubny a bylo dostavěno. Tím se potvrdilo, že prostě a jednoduše to byl bojkot. To už jsem opravdu řval, protože to byla čistá provokace. A další bonbónky následovali - ač ještě v pátek mě osobně utvrzovali, že nemusejí přijet dopoledne na zvukovku, najednou prý potřebují asi na 15 minut přerušit hlavní pódium, aby si mohli odzkoušet a sladit nástroje. Další podraz? Zkus si Mellow, představit, jak ten rozjetý dav o půlnoci vypneme a bude 15 minut ticho s vrzání pár nástrojů, aby se "umělci" mohli naladit. A to není všechno. To už jsme byli rozhodnutí, že je nenecháme hrát. Orbith totiž na Summer Of Love naživo nahrával CD k Bassline, takže to ani nešlo nějak moc posouvat line-up. A víš, co mi na to řekli? "Nějakej posranej DJ, co se do toho sere!" To bylo už i na mě moc a jako poctivý zastánce djské kultury jsem je okamžitě vykázal z areálu. Jediným problémem nyní je to, že odmítají vrátit peníze, byť i jen část. Urban nebere telefony a neodpovídá, prostě to ignoruje. V téhle souvislosti musím říct, že Urban podobný podraz na Summer Of Love neprovedl poprvé, už v roce 99 se pokoušel festival poškodit a zlikvidovat pomluvami, vyvoláváním fám a následně také uplácením zvukaře Tribal Drift za účelem likvidace soundsystemu. Tehdy jsem mu odpustil a zapomněl na to, nyní si už ale takovéhle věci líbit nenechám. Je mi z toho smutno, jak až hluboko někteří lidé dokážou spadnout.

Tak to opravdu není moc veselé. Techno.cz ještě samozřejmě zkusí získat i vyjádření druhé strany - něco, co se mi zdá úplně mimo, se objevilo na www.hypnotix.cz. To ale teď necháme stranou - otočme list.

Summer Of Love je hodně provázané s časopisem Bassline. Připravují festival lidé kolem časopisu? Kolik lidí a jak dlouho na přípravě festivalu pracovalo? Jak vycházíte s městem a s Dostihovým spolkem?


Summer Of Love a Bassline jedno jsou. Celej festival máme na starosti dva - já a Pavel Žák, stejně jako časopis Bassline. Náš editor Pavel Čejka je třetím, kdo nejvíc makal - měl na starost všechny zahraniční dje, přílety, odlety, hotely... Chudinka, na festival se dostal na 15 minut Velveta a na kousek Space Djz... Dál nenahraditelnou součástí teamu byl Ondra, ten řešil komplet postprodukci, Matěj měl na starost web a věci kolem, Lukáš dělal dokumentaci a taky se staral o dje, Michal Hoblík vypomáhal s logistikou a organizací, Martin Polívka s produkcí, Marek Nespěchal.... A určitě by to nebylo celé, kdybych nezmínil a nepoděkoval Milanovi Hrůzovi z Prodance, který na výbornou zvládnul celou tu krizi technika vs. Povodně, Derek Saunders z Waxu za skvělou přípravu a organizaci C.Lounge, Stáňa Zahradníčková měla na starost celý cathering, tedy bary a vše kolem... To jsou ti hlavní, celkově se na Summer Of Love podílelo asi 200 lidí.

Dostihový spolek je vysloveně na naší straně, vychází nám maximálně vstříc a hodně nám pomáhá. Jsou to prima lidi a je s nimi skvělá spolupráce. A rozhodně chtějí pomoci k tomu, aby Summer Of Love mělo tu nejlepší možnou pozici do příštích let. Magistrát je též na naší straně, primátor Pardubic, pan Stříteský byl na párty osobně i se svými náměstky a byl nadmíru spokojen, provedl jsem ho po festivalu a musím říct, že jeho zájem o mladé lidi by měl být vzorem pro všechny další. Jeho zájem o mladé lidi a jeho podpora podobným aktivitám jako je Summer Of Love je velká a jako politik má podle mého mínění velkou budoucnost. Kéž by takových bylo víc. Už na příští rok chystáme něco společných věcí ohledně podpory Magistrátu a pana primátora, velmi se jim líbí naše myšlenka rozšířit festival na dvojdenní a ten první den udělat multimediální konferenci. Něco jako je Sonar. Bez jejich přispění by Summer Of Love ani nemohlo existovat!

Tak to je skvělé, to se dobře poslouchá!
Už letos byl SOL vetší než minulý ročník... Vím, že je ještě brzo, ale nějaké plány pro další ročník už tedy existují? Doufejme, že už se nebudou opakovat povodně...


 AB Tak předně musím říct, že letos jsme konečně celé Summer Of Love dostali tam, kde jsme ho mít chtěli už dávno a protože ne všechno je hned, pár let trvalo, než se to povedlo. Po velmi finančně problematických ročnících 98 a 99 bylo v roce 2000 prostě nutné to zkrouhnout na minimum a teprve poté dle možností znovu začít nabírat na síle. Loni to už bylo lepší, bylo na výběr z více stylů hudby, ale ještě to nebylo ono. Letos jsme nabídli nejen zajímavé koncerty, od funku po techno či electropunk, techno, techhouse, jungle, hip hop, tvrdé techno i výtečný chill out na C.Lounge. Na každém z pódií bylo dost zajímavé muziky, která měla co říct a myslím, že lidi to hodně ocenili. Byť jasněže, bylo toho tolik, že to všechno stihnout bylo nadliským výkonem. A všechno se zvládlo bez problémů, včetně organizace a příprav, a to i za problémů, které nám na poslední chvíli způsobily povodně a že to nebylo jen tak jednoduché. Nepřeju nikomu, aby ho potkalo něco podobného. Zvlášť v Praze až děsivě moc lidí tvrdilo, že SOL bude zrušeno, že nepřijdou lidi a že to nebude vůbec stát za to. Holt, naši obvyklí nepřátelé, kteří závidějí, že něco takového nemají oni si zase jednou přihřáli svoji falešnou polívčičku. Takže jsme před akcí i doslova bojovali s tím, že fámy kolem SOL nabíraly takového rozměru, že i někteří lidé z teamu tomu začali podléhat. Nakonec jsme několik dní obfaxovávali a obvolávali všechna česká rádia a majlovali na všechny weby se zprávou, že všechno je v pořádku a že Summer Of Love bude. To, že se to povedlo jste viděli na místě a těch 8.500 lidí, kteří letos přes to všechno kolem přišli jen dokazuje, že Summer Of Love je dneska už opravdu silným a zavedeným festivalem.

Pro příští rok chceme udržet stávající úroveň, dopilovat rozmístění a rozsah jednotlivých pódií, opět připravit co nejzajímavější line-up, aby opět bylo co poslouchat. Chceme určitě posílit jungle pódium, které bude ShadowBox stage... A taky chceme přidat house a trance stage, protože tahle muzika tam letos chyběla a byla to chyba, zbytečně jsme se nechali vyplašit Creamfieldem. No nic, chybami se člověk učí. Máme už i hotový lineup, který se dozvíte ale až 1.5.2003, jak už je naším zvykem. A až budeme posílat objednávku na počasí, určitě zvýrazníme: povodně NE! Jo, vlastně ještě něco - nejspíš se o týden posune termín, místo zůstává stejné. A vidíš, ještě něco - rád bych se tímto omluvil, že nebyla warm up party, ale L-Klub je v přestavbě a nestihli to. Next year to uděláme úplně jinak, warm up, festival i after budou na Závodišti, takže Summer Of Love bude od pátku až do neděle večer. A pochopitelně, pro asi 1000 stanů nabídneme místo ke kempování. Víc už teď prozrazovat nebudu. OK?

OK, určitě vám budu držet palce!
Stíháš vůbec někdy odpočívat? Co třeba dovolená?


Radku, přiznám se, že už je to lepší. Dřív, tak v tom 98 až tak do půlky 2001 jsem na sebe kašlal úplně a jen jsem dělal. Pak jsem se loni na Massive 'přejel' a musel si dat vynucenej oraz, pak bylo Summer Of Love, před kterým jsem dostal další ránu - v půlce července mě kouslo klíště a já dostal encefalitidu. Naštěstí s pomocí jógy a vnitřních cvičení se mi to podařilo zvládnout, ale hned po SOL01 jsem se trochu začal dívat sám na sebe, jak a co dál. Těch několik let, kdy jsem jen seděl u počítače a dělal časák, projekty, párty atd už prostě muselo skončit, začal jsme být v docela velkém stressu a taky hodně vyčerpanej. V říjnu jsem s Trávou vyrazil na týden do Londýna, což byla má první dovolená po asi 7 letech. A pak na podzim, po návratu jsem až do konce roku zase jen dělal. Znovu se stress, tentokrát už provázený kožními problémy a neschopností koncentrace, objevil na konci roku a to už bylo finální rozhodnutí přede dveřmi. Dal jsem si tři týdny úplného klidu, hned po novém roce začal dělat s jinými pravidly - například už v žádném případě nepracuji přes 22:00, o víkendech atd. Prostě co stihnu, to stihnu, co ne, nedá se nic dělat. Lepší něco prošvihnout, než se zlikvidovat. Hodně mi pomohlo, že jsem na jaře našel odvahu si dát dárek k 32. narozeninám a veřejně jsem přiznal, že jsem gay. Zpočátku to byl šok, doslova náraz o stěnu, asi se mi to dařilo dobře skrývat... Nakonec ale všichni kolem mě to vzali, takže jsem se docela dost uvolnil a začal znovu žít svůj život. Koho se to netýká, jen stěží pochopí, jak těžký to je, ale je to za mnou a jsem hodně rád, že jsem k tomu našel odvahu. Za poslední půl rok jsem změnil vlastně všechno, od podoby Bassline až třeba právě po Summer Of Love, ale asi nejvíc svůj osobní život. Takže Radku, po tom obsáhlém úvodu ti řeknu: Ano, pojedu na dovolenou do Londýna a to hned dvakrát do konce roku, teď v říjnu a pak na Silvestra. Už se těším, mám pozvánku od Billy Nastyho a Swayzak na špeka k nim do studia. To je hřích nevyužít, ne?

Tak to každopádně! Taky už cítím únavu - potřebuju moře - asi vyrazím. :) Nicméně nechce se mi věřit, že bys nejel do Londýna i trošku pracovně. ;) Asi nic neprozradíš, že? :) Měl jsi na letošní SOL spadeno na někoho, koho se ti nepodařilo "ulovit"? :)

Já jsem zvláštní člověk, taky bych jel k moři, to jo, ale vydržel bych tam asi tak půl dne. Dýl se slunit nevydržím, pak nejdřív začnu procházet okolí pláže, sbírat kameny a kytky, zanedlouho se už vysloveně toulám. Takže radši ten Londýn. Asi to, přiznám se, bude trochu pracovní, to ano, ale neříkej, že bys i na dovolené nezašel na kafe do Intecu za C1 a Coxem, do Endu, Eukatechu, na Tortured za Nastym atd atd... Navíc, Londýn je nádherný město, kde můžeš brouzdat celý dny křížem krážem a kochat se různorodostí tohohle světa. Loni jsem chodil pěšky, protože jsem se prostě chtěl podívat a tak jsem za den našlapal 20 i víc kilásků, dal jsem si jedno nádherný odpoledne v Buckinghamským parku, další zážitek mám z indický čtvrti, kde jsem se setkal s jedním guruuem, nebo třeba Soho - to už radši mlčím. Takže ono se někdy dá odpočívat a pracovat zároveň, stačí si hodit bágl přes rameno a vyrazit.

A jestli jsem měl na SOL na někoho zálusk? Radku, ty to asi nevidíš, ale těch krásnejch kořenů, který tam byli... No, vlastně - asi stejně jako krásnejch holek. Ale narovinu - dělat takovouhle párty je úplně dokonalej antisex, nemáš na to ani pomyšlení, tudíž jsem ani nelovil. :)

Ehm, OK, i když jsem tu otázku myslel trošku jinak... ;o) Já se chtěl zeptat, jestli jsi chtěl na letošní SOL pozvat nějakého umělce, kterého se ti nakonec nepodařilo pozvat...

Aj tak, pochopil jsem to úplně jinak. :) A víš, že ani nebyl nikdo, koho bysme chtěli a odmítl pozvání? Chtěli jsme Richie Hawtina, nakonec ale se podařilo za stejnou cenu pozvat Green Velveta, takže jsme ho vzali. A taky jsem chtěl Kosheen, ale cena byla velkým problémem. A nakonec, když jsem je viděl na Creamfields, ani nelituju, měl jsem o nich podstatně lepší představy. Nejsem z těch, který se koukaj po hvězdnejch výšinách typu Underworld, Chemical Brothers nebo Orbital a podobně, jsou to zajímavý a superslavný jména, ale nejsem přesvědčen, že má smysl je vozit. Viděl jsem všechny z nich a nikdo se mi nelíbil až tak, abych začal trdlovat s tím, že bych někoho z tý tzv. první ligy přivezu. Od toho tu máme jiný promotéry, ne? Prostě a jednoduše - tyhle megastars stojí jako polovina celého našeho festivalu a my nejsme z těch, který mají několikamiliónový sponzory, takže musíme hodně počítat. Osobně spíš bookuju lidi, který mi něco říkaj a průběžně s nimi třeba děláme rozhovory do Bassline, takže když je to někdo, kdo za to vážně stojí, neboj, že nekuju železo za žhava. :) Takhle přijeli třeba Swayzak nebo právě Green Velvet. Děláme si to po svém a tak ani moc nevadí, když o nás v Ultramixu napíšou, že jsme festival pro kožíškáře a v Xmagu, že prý máme moc vysoké vstupné za málo jmen. Summer Of Love je o pohodě a určitý vzájemnosti všech, tedy i umělců. Ty si dokážeš představit, že by Underworld seděli celý odpoledne v čajovně a v C.Lounge a bavili se s lidma? Vidíš, s Green Velvetem jsi s námi taky seděl. A přitom je to v tomto smyslu nejslavnější člověk, kterýho jsem kdy přivezl - mít No. 1 hit roku v mnoha zemích a TOP 5 album, to už je hodně vysoká liga. Mám rád dje a muzikanty, který jsou v pohodě jako lidi, protože o tom tahle muzika je a měla by být. Otázkou je, zda takhle úspěšní budeme i příští rok, protože jsme oslovili dvě opravdu velká jména, která bychom příští rok chtěli na Summer Of Love mít. Ale vypadá to dobře! A Summer Of Love už má i ve světě takovou pozici, že si můžeme vybírat. Neboj, i za rok vybereme to nejzajímavější, co projde našimi ušními bubínky! Vidíš, to už bude po sedmé....

Díky za rozhovor!

Mellow
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016