ROZHOVOR

 

Sean Tyas: "Alex M.O.R.P.H a Woody Van Eyden jsou super kaliči!"

Tranceový producent a DJ Sean Tyas byl prvním hostem nové klubovky Mind, která tento oblíbený styl reprezentuje v klubu Retro Music Hall. Před jeho vystoupením jsme pořídili zajímavý rozhovor, v němž Sean mluví řeba i o tom, že na album chystá i D'n'B tracky nebo co vzkazuje těm, kdo ho nenávidí.

 

Čau Seane! Tak jak se vede a jaká byla cesta k nám?

Čau, mám se skvěle! Let byl naprosto bez problémů. Očekával jsem, že poletím nějaké dvě hodiny a ona to byla slabá hodinka!

Vypadá to, že jsi nadobro změnil svou image – kratší vlasy, vousy...

Jojo, už mě totiž nebavilo trávit pokaždé takovou dobu úpravou vlasů. Navíc byl kolikrát problém i na letišti s tím, že jsem s sebou vláčel dost gelu na vlasy a divili byste se, že i pro tohle existuje limit 100ml na osobu! Takže jedinou možností bylo jít úplně nakrátko a teď už žádný gel vozit nemusím. Toť moje strategie a objasnění současné image :-)

Jak sis užil zimu? Byl jsi doma v USA?

V USA jsem byl jen na otočku, bohužel jsem toho měl přes zimu dost na práci a nestíhal jsem. Chystám se tam ale znovu za 4 týdny. Zase si po delší době užiju pár chvil s rodinou a zahraju si v New Yorku.

Proč sis vlastně vybral za druhý domov Švýcarsko? Usadil ses tam už nastálo?

Věřím, že ano, jsem rozhodnutý ve Švýcarsku zůstat nadobro. Když nad tím tak přemýšlím, dostal jsem se tam shodou několika šťastných náhod. Dříve jsem totiž bydlel v Německu a právě tam jsem poznal svou manželku, která je Švýcarka. Takže to je první důvod. Zároveň jsem dostal nabídku z jednoho švýcarského studia, jestli bych s nimi nechtěl spolupracovat, tak jsem si řekl: "Jasně, proč to nezkusit, stěhuju se do Švýcarska!" A musím říct, že to bylo asi nejlepší rozhodnutí mého života, jsem tam naprosto spokojený.

Kam chodíš na ta svá typická gesta s rukama, které známe z fotek?

Hehe, to byla záležitost jedné hooodně dlouhé noci, kdy jsem se snažil nafotit nějaké cool promo fotky. Jenže já nejsem zrovna model, takže to byla práce na hodiny! Udělal jsem na foťák snad padesát nebo šedesát póz a jen jedna jediná vypadala ve výsledku dobře. No a to je přesně ta, co znáte. Mám tam ruku větší než hlavu (smích) 

Při psaní tvé biografie jsem objevil jeden velmi zajímavý poznatek – Paul van Dyk zahrál na akci tvůj track Remember zrovna ve chvíli, kdy jsi byl na záchodě. Můžeš to potvrdit?

No nebyl to zrovna záchod, ale nějaká vedlejší chillout místnost. Byl jsem strašně na šrot :-) Najednou se ke mně zběsile přihnal brácha Ryan a hulákal: "Seane, pojď, dělej, Dyk hraje tvůj track!" S klidem jsem mu odpověděl: "Jo jasně, radši už nepij, meleš hovadiny! Paul van Dyk by můj track těžko zahrál!" Ale šel jsem se tedy podívat do hlavního sálu a byla to pravda!

To musel být úžasný pocit...

To si piš, měl jsem snad i slzy v očích!

Máš nějakou osobní definici pro svůj specifický styl?

Nabušený energický trance. Sázím v první řadě na energii, která by měla z tranceových tracků přímo sálat...

Tvůj sound poslední dobou dělí nejen české trancery do dvou skupin – tyasovci versus antityasovci. Jak si to vysvětluješ a co bys vzkázal té druhé skupině, které se nelíbí fakt, že je v každé skladbě jasně rozpoznatelný tvůj rukopis?

Jednoduše bych vzkázal: "Neposlouchejte mé tracky, nikdo vás přece nenutí. Poslouchejte kohokoliv jiného, kdo je vám bližší..."

Hele, sám to moc dobře nechápu, proč tě někteří nemají rádi jen kvůli tomu, že si udržuješ svůj styl...

Já bych zase rád řekl, že to chápu, ale to bych lhal. Už tak před rokem jsem přestal číst veškerá fóra a diskuze, protože mi to celé nedává smysl. Přijde mi, že je v současnosti hrozně cool nenávidět někoho nebo něco, co je aktuálně úspěšné a co boří kluby. Koukněte se třeba i na Deadmau5e. Ten to schytává jako na běžícím páse. Na internetu se objevilo video Leave Deadmau5 Alone, kde jakoby brečí nějaký kluk, protože si dělají srandu z jeho oblíbence. Naprostá chujovina! Hele upřímně, potkat toho magora z videa, tak bych mu nejradši přerazil obě nohy. Co on tak asi dokázal kromě trapného videa? Je taky docela smutné, že třeba na www.tranceaddict.com nebo www.trance.nu je spoustu mladých producentů a DJů, kteří by se chtěli stát známými a klidně by i mohli, ale museli by přestat vysedávat u diskuzí a začít něco opravdu dělat. Jenže většinou se spokojí radši s tím tlacháním a trefováním se do někoho jiného. Myslím si, že trance je hudební žánr, který má nejvášnivější fanoušky a zároveň fanoušky nejvíce počítačově vzdělané. To znamená, že skoro každý ví, kde sehnat tracky zadarmo a tím pádem je to pro producenty jeden z nejhůře placených žánrů. Taky se podivuju nad tím, kolik je dnes 15-16letých "expertů" ohledně trance music, kteří třeba nikdy nebyli na party, poslouchají trance pár týdnů a na diskuzích překypují moudrostí. Málokdo z nich pamatuje třeba rok 1998, kdy se hrála Gouryella – Gouryella. Tam se tvořily základy pro dnešní podobu tranceu. No, nějak jsem se rozkecal, vzkaz pro tu druhou skupinu bych tedy uzavřel tím, že mají jednoznačně na kritiku právo, ale prosím: "Klidně mě nemějte rádi, ale z toho důvodu, že se vám moje hudba skutečně celkově vůbec nelíbí. Ne proto, že je cool nenávidět Tyase!"

Vyčerpávající odpověď! V poslední době jsi v porovnání s posledními roky produkčně ubral. Čím to je? Zaměřuješ se víc na kvalitu?

Ano, i tak se to dá říct. Snažím se každý track co nejvíce vypilovat. Hlavním důvodem je to, že nějak nad vším moc přemýšlím a hrozně všechno porovnávám. Říkám si pořád: "Je tohle lepší než Drop? Mohlo by tamhleto být úspěšné jako Lift?" atd. Dalším důvodem, proč jsem ubral, je to, že se mi hodně zaplnil kalendář – skoro každý víkend někde hraju a zabere to dost času. Ze začátku jsem měl klidně 7 dní týdně na vysedávání ve studiu. Dnes když mám tři, tak jsem rád.

Loni ses zmínil, že chystáš album. Jak to s ním vypadá? Sliboval jsi dokonce i nějaký drum'n'bass...

S prací na albu začnu během letošního léta. Nijak s tím nespěchám, ale album každopádně bude! D'n'b mám určitě v plánu na album zařadit. Nejprve si ale budu muset otestovat, jak to bude zabírat na lidi a až pak se definitivně rozhodnu.

Můžeme se ještě před albem těšit na nějaké singly?

Určitě! V brzké době dokončím dva úplně nové tracky, tak snad budou úspěšné. Jinak na albu budou také jen samé nové a nevydané singly, nic z předchozí produkce. Takže nějakých těch 12-15 tracků spatří světlo světa až v momentě vydání alba.

Už jsi vymyslel nějaké názvy pro jednotlivé tracky?

Nenene, zatím ještě vůbec. Nejdřív udělám tracky a pojmenuju je až pak.

Jak si vysvětluješ svůj velký vzestup na trancové scéně? Jsi jeden z nejoblíbenějších a nejžádanějších DJů...

Uuu, jak si ho vysvětluju? (přemýšlí) Hodně velké štěstí! Popravdě to moc vysvětlit neumím, sám jsem byl tím úspěchem hodně šokován. Pamatuju si každý den z těch začátků, kdy jsem se probojovával na přední příčky trancových žebříčků, chodil jsem hned s každou takovou novinkou za manželkou a nechtělo se mi věřit, že se to skutečně děje. Myslím, že jsem byl ve správnou dobu na správném místě a měl jsem pořádný kus štěstí.

Je něco, co bys ve svojí kariéře změnil?

Hmm... Ani ne, jsem naprosto spokojený a neměnil bych. Jediné, co bych změnil a změnit obecně ani nejde, je ten shon, ta uspěchanost, která dnes provází skoro všechno. Raději bych zpomalil, ubral to napětí a tlak, který je spojený s tím rychlým vzestupem. Vyhovoval by mi třeba styl kariéry Sandera van Doorna. Ten vystoupal na špičku hezky pozvolna, zatímco u mě to proběhlo řekněme během 18 měsíců.

Co tvé hudební sny, máš nějaké?

Chtěl bych si udržet hudební vývoj v tomhle směru, se kterým jsem prorazil. Pokud budu dál úspěšný, bude to skvělé, ale pokud ne, nic se neděje, nějak moc bych si to asi nebral. Mohl bych se věnovat klasické produkční práci na zakázku, která by mi vynesla i mnohem více peněz, ale zbožňuju trance a DJing, takže u toho chci zůstat. Produkovat minimal house nebo něco takového? To fakt ne, to jsou v mých očích sračky.

A jak vidíš své umístění v žebříčku DJ MAGu? Skončil jsi někde kolem 106. místa, tuším...

Obsadil jsem 105. místo, s čímž jsem opravdu nadmíru spokojený! V roce 2006 jsem byl na 196. místě, takže to byl pořádný skok dopředu a to by mělo snad každému udělat radost. Hodně lidí se ptalo, jestli mě to umístění za stovkou neštve, ale kdepak, málokdo poskočil o 91 míst nahoru, takže jsem za to fakt moc rád.

Jak vidíš obecně vývoj trancu? Jaká je tvá vize trancu za pár let?

Myslím si, že trance jde všude na světě po takové sinusoidě: neustále nahoru dolů a na každém místě je to jinak. Třeba v Británii a Nizozemsku je momentálně trance na ústupu, i když taková ta tranceová základna je tam pořád velmi silná. Takové Německo, Rakousko, Švýcarsko nebo i USA, všechno slabota, všude vládne minimal. Ale když se podíváte na Polsko či Rusko, tam je to naprosto monstrózní a trancem v poslední době přímo žijou! Byl jsem v Rusku jen jednou, ale stálo to za to. Letos se chystám do Petrohradu, tak se už dost těším. Zmínil bych mimojiné i Asii. To by skoro nikdo nečekal, jaké davy chodí třeba v Číně nebo Malajsii na tranceparties! Pokud to vezmu globálně, věřím tomu, že trance stále míří vzhůru, ale nelze to tak brát při pohledu pouze na jedno místo, je třeba se dívat po celé Zemi.

Takže věříš tomu, že se trance za nějakou dobu vrátí do popředí i třeba v tom Holandsku?

Co se týče Holandska, viděl bych to na roky. Ubírá se to tam "housy" směrem a opačným extrémem je zase hardstyle, hardcore. Tomu se mi ani nechtělo věřit. Říkal jsem si, jestli se ti Nizozemci neposrali, ale už jsem se s tím smířil…(smích)

A teď na první pohled jednoduchá otázka. Myslíš si, že DJing je umění?

Hmm, no jak se to vezme. Já se v tomto ohledu za nějakého megaumělce nepovažuju, prostě si užívám hraní svých oblíbených tracků. Ale takový Eddie Halliwell nebo James Zabiela, to jsou mistři řemesla a u nich bych se nebál mluvit o umění. Halliwell je skoro až takový extrém, ale zkrátka je to machr a baví svým DJingem spoustu lidí.

Představ si, že bys měl na párty zahrát jen jeden track. Jaký bys vybral?

To bych asi musel sáhnout pro Lift, ten se mi zdá nejžádanější. Ne, moment, vlastně ještě větší poptávka vždycky byla po mém remixu Diary Of Jane!

Kdo jsou tví nejbližší přátelé v hudebním průmyslu? Asi se dost kamarádíš se Simonem Pattersonem, který nás v lednu rozsekal na kusy! Mimochodem od tebe máme podobná očekávání...

Přesně tak! Se Simonem jsme fakt dobří kámoši a zmínil se mi, že to u vás v ČR bylo naprosto fantastické vystoupení! Dalším kamarádem je támhle Manuel Le Saux, takže je super, že jsme se tu dneska takhle sešli. Jmenoval bych ještě Johna O'Callaghana, Grega Downeyho a Toma Colontonia. To jsou všechno super borci.

Jak trávíš volný čas? Máš nějaké dobré tipy na relaxaci?

Hehe, o mně je známo, že všechen svůj čas prosedím u Xboxu 360. Hraju jedině singleplayery. Pořád do mě někdo reje: "Seane, nedělej fóry a pojď si dát multiplayera!" a já na to: "Nasrat, já mám svůj single!" Hraju teď Call of Duty 4. To je řežba!

A nějaké sportovní aktivity?

Chodím akorát občas do posilovny, to je všechno. Dám si hoďku ve fitku a pak se vrátím domů ke svému Call of Duty... (smích)

Co se ti během DJingu stalo nejzábavnějšího?

Nooo, asi celkem obligátní podepisování prsou a zadků (smích) Nebo ještě něco? Hmm...popřemýšlím... Ne, nic, tohle je nejlepší!

Můžeš nám na závěr prozradit něco, co jsi ještě nikdy v interview neřekl?

Ne! Anebo počkejte, ještě se zamyslím... Málokdo ví, že vstávám bez problémů v 5:30 ráno a jdu do studia pracovat.

5:30? Kruci, to by mě zničilo!

To by asi zničilo hodně lidí, ale jsem tak zvyklý. Pracuju většinou přibližně od 5:30 do 18:00. Narozdíl od ostatních producentů, kteří pracujou spíš v noci. Ale mě ráno budí i můj kocour. Šťouchá mi prackama do obličeje a chce dát nažrat, parchant (smích)

A co takhle tvůj oblíbený fór?

Chcete můj oblíbený vtip? Vím přesně, který vybrat! (smích) Byl takhle malej klučina ve škole a strašně potřeboval jít srát. Poprosil učitelku o svolení, ta ho pustila a tak klučina šel. Jenže na záchodě byly všechny mísy hrozně zprasený, tak si řekl: "No nic, naseru si do rukou a pak to někde vyhodím!" Vrátil se do třídy a učitelka na něj hned spustila: "Co to máš v rukou?". A on na to: "To je jen malý skřítek, nechci ho vystrašit a nemůžu ho pustit!" Učitelka se naštvala a poslala ho za ředitelem. Ředitel se otcovsky zeptal: "Tak synku, co to máš v rukou?". Dočkal se stejné odpovědi: "To je malý skřítek, nemůžu ho vystrašit, nenuťte mě otevřít dlaně prosím!" Ředitel tedy naštvaně zavolá chlapcově matce. Ta se přiřítí do školy, švihne klukovi facku a hovno z jeho ruky se rozletí po celé místnosti. Kluk začne brečet a huláká: "Maaamiii, koukni co jsi provedla, teď je můj skřítek v hajzlu a posral se strachy!!!" (smích)

Do rozhovoru vstupuje Tomáš - manažer Michaela C, ukazuje na flyer s fotkou Seana se sepjatýma rukama a ptá se: "Hele Seane a co ty máš na té fotce v rukou, že by malej skřítek?" (smích)

Ty vole, tos mě dostal! (řeže se smíchy)

Na konec mne ještě napadlo co říkáš na pozvání dvojice Alex M.O.R.P.H Back2Back Woody van Eyden?

Jsou to super kaliči a určitě přijďte jako dneska!

Díky moc za rozhovor! Máš ještě něco, co bys vzkázal českým fandům?

Ne, zeptejte se mě na to až po setu, jsem velmi zvědav, jak tu lidi paří a jak budou reagovat na mé tracky...

...později...

Aaaaah, bylo to super! Čeští partypeople byli naprosto skvělí a celá akce měla úžasný náboj. Perfektní! Jo a máte vynikající pivo!(smích)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016