ROZHOVOR

 

Sasha Perera z Jahcoozi: "Nesnáším breakbeat"

Už ve čtvrtek ovšem s kolegy Robertem a Orenem rozvíří breakbeatovo-hiphopovou show v Praze v klubu Roxy na happeningu proti rasismu Nedovedu pochopit. Proč miluje Asii a Evropu a nelíbí se jí v Americe? Stál za vznikem Jahcoozi osud?

 

Kde jste vzali ten nápad říkat si právě Jahcoozi?

Jméno pochází z mého textu, který jsem napsala v roce 2003. Jacoozi vlastně znamená takové splynutí...slovo složené z různých nápadů různých stylů...prohlubuje fantazii, stejně tak jako hudba.

Sasha pochází z Londýna, Robert z Německa a Oren z Tel Avivu. Všichni jste se seznámili v Berlíně v roce 2002, ale co jste vlastne dělali před tím?

Já vyrůstala v Londýně a 90. léta jsem strávila po londýnských klubech! Taky jsem studovala evropskou politiku a němčinu a také jsem hodně cestovala. Učila jsem se hrát na různé hudební nástroje, ale nikdy jsem nezpívala nebo nebyla "frotmankou" nějaké skupiny, do té doby, než jsme založili Jahcoozi.

Robert žil pár let v New Yorku...V mládí hrál v hardcorové skupině v Kasselu v Německu a také studoval. Oren byl technik ve studiu a hipík! Vydělával peníze prací ve studiu produkce israelského popu!

Celá Evropa si povídá o vaší hudbě, i když jste vlastně takový nováčci. Jak si to vysvětlujete?

Hmm.....internet, blogy, myspace...prezentujeme současnou undergroundovou scénu...Naše hudba byla vždy nadčasová... dokonce, i když jsme začínali v roce 2003.

Lidé si rádi povídají o undergroundu! Také jsme vždy hodně hráli...všude možně...také hodně mimo Evropu.. Během hraní v Evropě jsme hráli na různých místech..... na velkých festivalech nebo v rádiu, stejně tak jako v uměleckých galeriích, sqatech anebo na open airech. Takže si myslím, že jsme se dokázali dobře prezentovat i mimo hranice.

Sasho, myslíš si, že tě s Robertem a Orenem spojil osud?

V nějakém smyslu ano. Kdych se nepoflakovala po Berlíně, nikdy bych asi neměla šanci stát se vokalistkou. S Robertem a Orenem jsme den po dni zkoušeli různé věci a vypadalo to, že se nám daří a i nás to bavilo. Byl to dobrý impuls pro to začít dělat něco víc...neměli jsme od toho sice žádné velké očekávání, ale zato spoustu nápadů, které nás hnali dopředu. Myslím, že jsme byli na správném místě ve správný čas... Takže vlastně ano, byl to tak trochu osud.

Hrajete mix hip-hopu a breakbeatu-co ovlivňuje vaši produkci?

Nevím, jestli dokážu přesně odpovědět...je hodně cest, jak popsat naši hudbu...základem je ale elektronický pop...s dubstep, dancehall, hip-hip, IDM, tribal, rnb a techno prvky...seznam použitých prvků je nekonečný...ve smyslu produkce, máme rádi futuristický zvuk. Robert a Oren mají všechny nejnovější elektrické zvukové vychytávky. Doslovně bych řekla, že hlavně děláme, to, co cítíme a nejsme schopní si vybrat jen jeden směr, kterého bychom se drželi...ale máme nějaké produkční "stálice" jako jsou například typy zvuku.

Jaký z prezentovaných směrů preferujete?

Ja nesnáším název breakbeat...připomíná mě to polovinu 90. let...V té době to bylo v pohodě, ale nerada používám toto označení ve spojení s naší hudbou... Já mám ráda všechny tyto směry...ale jak jsme řekla, základem je elektorická hudba... Hip-Hop je určitě taky jeden z důležitých činitelů.

Jaké jsou momentálně vaše oblíbené skupiny?

King Midas Sound, Rustie,Flying Lotus, Radiohead, Black Sabbath, Chris de Luca vs Phon.o, Anti Pop Consortium - brzo bude nové album!!!

Během vašeho tour jste procestovali Ameriku a Asii. Jak se vám to líbilo?

Já miluji Asii... bydlela jsem v Asii jako dítě. Ale hraní v Bělorusku nebo Rusku je také úžasné. USA je taky dobrá zkušenost... Já ale miluji cestování jako takové.

Ale jako muzikant musím říct, že v Americe se o nás zase tak nestarali. Dali nám poukázky na tři drinky. A co mám jako dělat s poukázkou na tři drinky...??!! Já mám radši láhve vodky a tlustý jointy v backstage v Evropě!!! Ale Američani tomu moc nerozumí...pro ně undergroundová scéna může znamenat zasraný soundsystemy a nedostatek alkoholu!!! Proto všichni americký muzikanti milují Berlín a Evropu...protože je o ně tady líp postaráno!!!  

Můžete říct, že jste tam načerpali inspiraci pro vaše třetí album?

Je těžký přesně určit, kde čerpáš inspiraci...je to rostoucí zkušenost...  Právě pracujeme na nové věci. Je to pořád trochu otevřené. Momentálně je to takové náladové, nežli nějakej nářez. Ale my nikdy nevíme, se třemi neposednými dětmi nazývanými Jahcoozi, se mohou věci změnit ze dne na den. Takže musíte být trochu trpělivý...

Jste poprvé v Praze. Víte co zde očekávat?

Ne, já jsem tady byla asi před 8 lety...Roxy jsem navštívila jako opilá turistka... Myslím, že to byl hezký klasický klub...těším se tam. Hráli jsme taky v Brně asi před rokem a půl, ale v Praze nikdy. Je to dobře, protože jsme hráli v dalekých zemích jako je Brazílie, takže je důležité hrát v sousedním městě jako je Praha... Praha a Berlín by měli opravdu mít silné propojení jako sousední města.

A co vlastně Roxy může očekávat od vašeho představení?

Pražáci by měli využít té příležitosti a přijít si pořádně zařádit a vyzkoušet sluchovou jahcoozi masáž!!!

Co jste chtěli vyjádřit názvem svého aktuálního alba Blitz'n'Ass?

Je to rozpor v našem albu....je to muzika, která rozhejbá vaše zadky, stejně tak jako muzika agresivní, v textech najdete současná a opravdová témata. Také naše hudba zní trochu jako britská, ale s berlínským nádechem...
 
Budete vystupovat na happeningu proti rasismu, který se jmenuje "Nedovedu pochopit". Jste multikulturní skupina, máte nějaké zkušenosti s rasismem nebo anti-semitismem?

Je toho opravdu hodně k povídání v tomto rozhovoru. Já jsem vyrůstala v Londýně v 80. letech, takže jsem s tim jako malá měla dost problémů. Jako Srí Lančanka mám hodně zkušeností, ale jak jsem řekla...něco si schovám pro svoji autobiografii! Nechci tě nudit...Ale je fakt skvělý hrát na takové akci a pomoci šířit v lidech uvědomělost.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016