ROZHOVOR

 

LinDee aka Linda Hammelová: "Každá Redbull Music Academy, na které jsem byla, byla super!"

S LinDee se znám už nějaký ten pátek, ale opravdu jsem netušil, že spolupracuje na tak významném projektu, jakým je Redbull Music Academy. Pro ty, kdo přemýšlí o tom, že se do RBMA někdy přihlásí a zkusí štěstí, snad přinese tento rozhovor zajímavé informace, které se jim budou do budoucna určitě hodit. Ti, co po účasti na RBMA netouží, mohou prostřednictvím tohoto rozhovoru alespoň trochu přičichnout k neopakovatelné atmosféře, která během jejího konání panuje. Přeji hezké čtení.

 

Ahoj Lindo, jsem velice rád, že jsme se po několika letech opět setkali. Lidé tě znají především jako zpěvačku nebo chceš-li MC, která vystupuje hlavně s drum&bassovými DJi, ale málokdo tuší, že jsi se produkčně podílela na projektech jako je například  Cosmic Trip, Cosmic City a spoustě dalších. Poprvé jsme se poznali v době, kdy jsi pracovala v pražské DJské škole LIVC (později TWM), která byla základnou pro spoustu mladých začínajících DJů. Jak jsi se k této práci dostala?

K DJské škole jsem se dostala jako slepé kuře k zrnu (smích). Zamilovaná do DJe jsem přijela do Prahy. Jak to tak bývá, byla to jen taková letní láska, která samozřejmě po létě skončila. Já už jsem ale v Praze zůstala, protože jsem potkala kluky z DJské školy, která byla v té době ještě ve Vodičkové ulici. Kluci mi nabídli práci sekretářky, a tak jsem souhlasila a začala pracovat jako sekretářka ve škole a postupem času jsem se starala i o DJské kurzy a vlastně o to aby škola nějakým způsobem fungovala. Přes školu jsem se vlastně dostala  k DJům a tak dále.

Na povrch nějak vyplynulo, že jsem měla na Slovensku kapelu, se kterou jsem zpívala a dostala jsem nabídku, jestli bych si nechtěla zkusit zazpívat s DJem do jeho setu. Tuším, že to bylo s Touchwoodem, který v té době někoho sháněl. Já jsem to v životě nedělala a vůbec jsem netušila do čeho jdu, ale řekla jsem proč ne. A tak se od té doby na mě nabalovaly kontakty, někdo chtěl abych s ním zpívala a někdo zase, abych  mu pomáhala s produkcí.

Lindee

Pamatuji si třeba Cosmic Trip nebo Cosmic City. Bylo těch projektů, na kterých jsi se podílela více?

No moje spolupráce s Cosmic Tripem byla spíš v jeho začátcích. Já jsem se pohybovala mezi lidmi, které nevím jestli si budeš pamatovat. Byly to holky z EastBase, které v té době bookovaly třeba IM Cyber, Trávu nebo Tvykse. Pomáhala jsem jim s různými eventy, diskotékami, festivaly a tak dále. Pořád jsem se  tak motala kolem produkce a pak už nejen kolem tanečních parties a festivalů, ale i večírků pro firmy a podobně. Vlastně v okamžiku, kdy holky činnost  agentury EastBase ukončily, jsem i já skončila s produkcí zaměřenou na taneční parties. Martina, dnes už Kafková, si založila agenturu M-Ocean, která se zabývá převážně promo akcemi pro firmy. Já jsem parties měla po pravdě docela po krk a začala jsem dělat produkční práci tak nějak normálně jako člověk. (smích).

No a tak jsem se v této branži pohybovala a pak samozřejmě zpívala. Nejdřív s DJi a později mi přicházely nabídky jiné, například na nazpívání spotu do reklamy a písniček k nějakým filmům.

Vážně?

No k jednomu slovenskému filmu jsem ve spolupráci s Honzou Muchowem nazpívala písničku.

Tvůj hlas se objevil i v jedné písničce od TATA BOJS na jejich NANOALBU. Jaká byla tato spolupráce?

Já se znám s Klárou Nemravovou, která v TATA BOJS zpívala a kluci si vymysleli jednu  písničku a chtěli, aby jim tam zpívala nějaká holka slovensky. Byla to ta, kde se zpívá to bláznivé "Hledám tě ICQ". Přemýšleli nad slovenskými zpěvačkami a moc se jim nechtělo do zpěvaček jako je Jana Kirschner a jiných známých jmen. A protože je pod lampou největší tma, napadlo je: "Vždyť tady Klára má kámošku Lindu, která taky zpívá a je Slovenka". A tak jsme to dali dohromady, ale byl to takový pokus omyl. Není to zrovna můj šálek čaje tento druh muziky, který kluci dělají. Oni to dělají super, ale asi bych si nedokázala představit zpívat s takovou kapelou. Každopádně určitě to byla dobrá zkušenost.

A když TATA BOJS vyrazili na turné s tímto albem,  které  obsahovalo právě tuto písničku, koncertovala jsi s nimi  také?

Na tom jsme se předem domluvili, že vláčet mě po koncertech kvůli jedné písničce je nesmysl, takže na koncertech to zpívala Klára. Byl to takový experiment, kterým to začalo a vlastně i skončilo.

No a jak jsi se vůbec dostala k Redbull Music Academy?

K Redbullu jsem se dostala, když jsem pracovala v DJské škole. Jednou nám tam  přišla pozvánka nebo mi zavolal Honza Babka, to už si přesně nevzpomínám. Honza Babka v té době spolupracoval s kluky, kteří vydávali časopis Tripmag, a nějakým způsobem se začal starat o Redbull Music Academy pro Českou republiku. Dostal se k nám do DJské školy, protože potřeboval sehnat lidi a DJs, kteří by se do ní mohli přihlásit. Zavolal mi a řekl: "V Praze pořádáme setkání s lidmi, kteří se starají o pořádání Redbull Music Academy celosvětově. Nechceš přijít? Možná by tě to zajímalo." V Duplexu pak byla taková session s lidmi z Německa z Redbull Music Academy, kteří to celé vlastně vymysleli, a pozvali si tam další lidi ze střední Evropy starající se o každý stát a celý projekt nám představili. Mě to zaujalo, znělo to super a Honza mi nabídnul, jestli bych mu s tím nepomáhala. Takže nějaký rok, dva jsem mu s tím pomáhala. Tím, že jsem Slovenka jsem měla nějaké kontakty i na Slovensku, které on neměl, a tak  jsme to dávali dohromady. On z toho postupem času vyrostl, jak se říká, a vlastně mi to předal.

Jak dlouho funguje Redbull Music Academy v České republice?

U nás funguje zhruba od roku 2001, ale ona tak defakto funguje celosvětově. V roce 1999 byl nultý nebo první ročník. Vymysleli ji Němci, kteří si řekli: "Uděláme něco pro tu naší novou muziku. Jsou tady DJové, jsou tady producenti, pojďme jim udělat nějaký event". Tak si vymysleli takový workshop na způsob DJské školy nebo chceš-li akademie, kde se budou setkávat začátečníci s lidmi, kteří už hrají nebo skládají, takže si pozvali na dva týdny lidi a udělali si takový malý happening.

Proč zrovna Redbull Music Academy?

Němci po tom, co dostali tento nápad, sháněli firmu, která by jim to celé zasponzorovala a napadl je právě Redbull, který dělá spoustu aktivit pro mladé lidi. Redbullu se to samozřejmě zamlouvalo, takže od té doby Redbull Music Academy. Na druhý ročník Redbullu se už rozhodli přizvat další země kolem Německa. Pak už se Redbull Music Academy rozšířila do celého světa a teď už se do ní přihlašuje kolem dvou až dvou a půl tisíce lidí z celého světa.

Co se týče přihlášek do Redbull Music Academy, zástupce z České republiky vybíráš ty nebo jakým způsobem probíhá přihlašovací fáze?

V současnosti se tedy o Redbull Music Academy starám já spolu s dalšími lidmi. Dostali jsme název Mr. X. Ten název je pro člověka, který se v dané zemi stará o to, aby se o Redbull Music Academy vědělo, aby se o ní psalo, naběhlo o ní nějaké promo a aby hlavně zájemci, kteří se chtějí do Redbull Music Academy přihlásit, dostali kompletní informace jak na to. Když se pak přihlásí, tak přihlášky posílají přímo do centrály v Německu, takže mi nad tím nemáme žádnou kontrolu a nemůžeme to, kdo na akademii pojede, ovlivnit. V Německu neví, kdo je například DJ Franta nebo DJ Pepa (smích), tudíž tě vybírají spíš podle toho, jaký jsi člověk. Když tu přihlášku pošleš, tak v Německu sedí porota, která z těch 2500 přihlášek vybere 30 a 30 lidí, kteří na Redbull Music Academy pojedou. 

Probíhá ve dvou turnusech. Každý z turnusů trvá 14 dní a každý rok je místo konání na jiném místě na světě. Poslední akademie byla v Torontu, před tím byla v Mellbourne, Sao Paulu, Kapském městě, Seattlu a tak dále. Prostě každý rok si organizátoři vyberou jiné místo a město na světě, kde Redbull Music Academy uspořádají.
Když už se na Redbull Music Academy dostaneš, což v podstatě nikdo jiný než ty neovlivní, tak se o tebe postaráme. Veškeré věci máš hrazené a jedeš vlastně na výlet. Já už pak jen obdržím zprávu, že porota vybrala toho nebo onoho a já už si je zkontaktuji, udělám s nimi třeba rozhovory, domluvím termín, zařídím letenky a podobně. Letos je první turnus od 21. září do 3. října a druhý pak od 12.října do 24. října.

Když se budu chtít přihlásit, co mám udělat?

V současnosti má Redbull Music Academy svůj český web. Udělali jsme ho na stránkách Redbullu, takže se mohou všichni zájemci navštívit webové stránky www.redbull.cz/redbullmusicacademy. Máme i slovenskou verzi www.redbull.sk/redbullmusicacademy. Na těchto stránkách jsou základní informace spolu s přihláškovým formulářem, najdeš tam i kdy je aplikační fáze. To znamená, že se do Redbull Music Academy nemůžeš hlásit celý rok. Organizátoři vždy určí dva měsíce nebo měsíc a půl, kdy se můžeš do akademie přihlásit. Oficiální web je www.redbullmusicacademy.com, kde najdeš kompletní informace. Dnes už se může hlásit prakticky kdokoliv. První ročníky byly zaměřeny především na DJing a postupem času,  kdy začali DJové vytvářet  vlastní muziku a používat i živé nástroje, se to změnilo. Na akademii nejezdí jen DJs, ale i producenti, hudebníci, MC´s, zpěvačky, prostě všichni, kteří nějakým způsobem tou hudbou žijí. Tím, že to je mezinárodní workshop, je hlavní podmínkou angličtina, aby pro tebe měla Redbull Music Academy vůbec význam. Všechny přednášky jsou v angličtině, s lektory, kteří s tebou pracují ve studiu, se taky bavíš anglicky, takže za sebou rozhodně nemůžeš mít pár lekcí.(smích)

No a co kdybych nějakým například odborným termínům nerozumněl?

To nevadí. Odborný termín už ti růčo strůčo vysvětlí. Když ne, tak ti například ve studiu řeknou ať zmáčkneš tenhle čudlík a uvidíš, co to udělá.

Když se budu chtít přihlásit, jsou tam nějaká věková omezení?

Když se jezdilo do Ameriky, tak ta věková hranice dospělosti tam je 21 let a  je to kvůli tomu, že vlastně večer chodíš do klubů, hraješ v klubech a tak dále, takže tam by tě nepustili. Jinak je věková hranice pro přihlášení do Redbull Music Academy 18 let.

Co všechno obsahuje přihláška do Redbull Music Academy? Počítám, že tam musíš přidat i svou biografii...

Biografii ne. (smích) Přihláška je docela zapeklitá věc, která může na první pohled lidi odradit, protože je to takový psychologický formulář.(smích) Obsahuje kolem 60 otázek. 80% otázek toho formuláře jsou tématicky úplně mimo muziku. Je to vlastně taková sonda do tebe, jaký jsi člověk. A o to tam jde, protože když se sejde třicet lidí z celého světa, tak musí vytvořit nějaký celek a super atmošku. Nemůže tam být nějaký mistr světa, který tam bude dělat "kůžičky, bardotky", a nezapadne do kolektivu !(smích) Musíš být v pohodě.
Abych ti odpověděla na tvou otázku, tak oni si vlastně zjistí, jaký jsi jako člověk.  Vůbec je nezajímá, jestli hraješ deset let nebo rok. Samozřejmě pošleš tam i CD se setem nebo s muzikou, kterou děláš, který slouží k tomu, že oni si o tobě přečtou, řeknou si: "Ty jo, to je super chlapík, tak co hraje?". A pak si pustí to tvoje CD.
Vyplněný formulář pak prochází mezi více lidmi. Dostane se do rukou nějakému hudebníkovi, DJovi, producentovi, organizátorovi, možná tam sedí i nějaký psycholog (smích), který tě posuzuje, ale to si teď vymýšlím. Každý ten formulář projde asi  čtyřmi nebo šesti lidmi a každý z nich si napíše své poznámky a vlastně z tohoto síta vyberou ty, kteří se Redbull Music Academy zúčastní.

Musím říct, že každá Redbull Music Academy, na které jsem byla, byla super! Lidi odtamtud odcházejí překvapeni a nechápou, co se tam děje a jaká je tam atmosféra. A kvůli tomu vlastně je i ten šílený dotazník. Například v něm máš zakreslit sebe ve vesmíru muziky (smích), prostě kolikrát takové věci, u kterých si řekneš: "Co vlastně po mě vůbec chtějí?"(smích). Má to určitě svůj smysl.

Předpokládám, že se tam asi nemůže hlásit každý, kdo má doma gramce a hraje.

Nevadí, že hraješ "jen" jako DJ. Samozřejmě nemůžeš být nějaký Jarda, který si koupil před měsícem gramce. Je fakt, že v tom formuláři jsou otázky typu  jakou hudbu máš rád nebo jaký je tvůj nejoblíbenější track, jako hudbu jsi poslouchal, když ti bylo deset nebo napiš svých deset tracků, které bys zahrál při východu slunce na afterparty na Ibize. Z toho už určitě zjistí, jestli tušíš a máš přehled.

Jak to místo, kde se Redbull Music Academy koná, vlastně vypadá?

Letos je RMA v Barceloně a  samotné místo musí splňovat nějaký kulturní a  historický potenciál. Například Španělsko – Flamengo, to znamená, že tam je nějaká historie. A pak samozřejmě festival Sonar, jsou tam kluby, spousta lidí pohybující se v této branži, kteří se kvůli ní stěhují do Španělska, tudíž to má nějaký vibe.
Když organizátoři přijedou do města, kde se má RBMA konat, vyhlédnou si tam budovu zpravidla v centru města, kterou si pronajmou, a tu udělají a předělají kompletně podle svého. Ale zvenčí bys ani nepoznal, že se tam nějaká takováhle událost koná, protože organizátoři nemají zájem o to, aby o RBMA věděla veřejnost. Myslím tím v místě konání. Vždycky je to místo takové schované, takže nečekej velké červené býky(smích). Například Seattle je pověstný svými coffee shopy, kavárničkami a knihkupectvími. Tam byla udělaná RBMA jako knihkupectví (smích). Organizátoři udělali výlohu s nápisem knihkupectví a nikdo nevěděl, že se tam něco takového vůbec děje.

Uvnitř ale udělají studia, udělají tam velký přednáškový sál, natahají tam techniku, udělají tam velkou společenskou místnost, kde mají ti zúčastnění catering apod. Všechno to ale vypadá jako u někoho doma v obýváku(smích). Redbull Music Academy má své vlastní rádio, takže tam je i vysílací místnost, studio pro nahrávání živé muziky, studia, která jsou spojená s tvorbou elektronické hudby. Samozřejmě všechno je ultra-hyper moderní a nejnovější a všechno máš k volnému použití.

Jak vypadá běžný den na RBMA?

Každý den vypadá tak, že dopoledne a odpoledne jsou dvě hlavní přednášky, na které organizátoři pozvou nějaké legendy nebo hrozně zajímavé lidi, kteří ty přednášky vedou. Po těch přednáškách s nimi můžeš zapadnout do studia, kde spolu třeba uděláte track a tak.

Fakt?

No už se to několikrát stalo. Třeba teď tam učí a je stálým lektorem breakbeatový DJ a producent Zinc. Ten byl na Redbull Music Academy na přednášce jako host a jemu se to celé tak hrozně zalíbilo, že říkal: "Hele a já tady chci učit". Takže teď jezdí každý rok na každou akademii a je  normálně v těch studiích a péruje tam ti studenty a říká: "Jakto, že tady už nejsi? Já jsem s tebou chtěl dělat track. A pojď na tom makat!!". (smích) Pokud už začneš makat na nějakém tracku, tak rozhodně stojí zato ho dokončit, protože později se některé tracky vyberou a vznikne z nich dvoucédéčková kompilace, která také slouží k promo účelům 

Čeho se přednášky vlastně týkají?

Téma přednášky závisí na tom, jaký host je na ni pozvaný. Není to přednáška v pravém slova smyslu. Je to spíš diskuze, na kterou přijde třeba již zmiňovaný Zinc a vypráví o tom, jak začal hrát a skládat, pouští tam své tracky a lidi se ho ptají, jak to udělal a tak. Pak si s ním právě můžeš zalézt do studia, kde se ho můžeš ptát na konkrétnější věci typu: "Hele ta basa mi tady nehraje". Tak on přijde, otočí pár korekcemi a řekne ti: "Zkus to třeba takhle".

Přednášejí tam také promotéři?

Jsou tam i tací, kteří přednášejí o těchto věcech právě na těch dopoledních nebo odpoledních přednáškách, které trvají tak hodinku, dvě. Jsou to takové debaty, kam přijde host, který organizuje například Creamfields nebo někdo, kdo udělal první party a povídá o ní.

A pak jdou večer všichni kalit ne? (smích)

Jo. Večer se jde kalit (smích). Pro všechny zúčastněné "studenty" je vymyšlený program, v rámci kterého si zahrají v místních klubech. Není to samozřejmě prime time, ale dostaneš šanci si zahrát před nějakou velkou hvězdou. A druhý den zase. (smích) Pak se dá samozřejmě i večer zapadnout do studií a když chceš, můžeš i jít spát. (smích)

To musí být opravdu zážitek něčeho takového se zúčastnit!

To určitě! Další důležitou věcí, kterou stojí za to zmínit je to, že i když se na Redbull Music Academy nedostaneš, můžeš se podívat na všechny přednášky, kurzy atd. na oficiálních stránkách Redbull Music Academy, kde jsou streamy a tak ten, kdo tam třeba nechce jet nebo se tam nedostal, se na ně má možnost podívat.

Když se účastníci z Redbull Music Academy vrátí zpět do Čech, tak se o ně ještě nějakým způsobem staráš?

V podstatě to, co si z akademie přivezeš je na tobě, to co s tím uděláš je také na tobě. Není naším úkolem z tebe udělat nějakou star nebo něco podobného. Může ti to pomoct, ale taky nemusí. Jde hlavně o to, že si vyměníš s těmi lidmi tam kontakty a pak už si domlouváš "kšefty" mezi sebou. Třeba tě někdo pozve, abys přijel zahrát na party do Holandska. Ty pak zase někoho pozveš na party do Prahy. Někdy se to dá udělat i s těmi lektory. Vím, že Nailer někoho z Redbull Music Academy volal a pozval ho na mejdánek.

Zpěvačka z Alviku, která tam byla také, strávila rok po návratu téměř permanentně v Rakousku, kde nahrávala tracky z Rakušákama a pak s Němci. Záleží opravdu na tom, s kým se na RBMA skamarádíš a vyměníš kontakty.
My už nefungujeme jako agentura, která by se o tebe starala a domlouvala ti kšefty. Částečně s tebou pracujeme formou takovou, že například uděláme Redbull Music Academy stage na nějakém festivalu, ale cíleně jako bookingová agentura nepracujeme.

Děláme například i Redbull Music Academy info sessions, v rámci kterých mluvíme o tom, jak probíhá aplikační fáze, kam pozveme někoho, kdo se RBMA zúčastnil a následně uděláme party, kde si účastníci RBMA zahrají, ale není to kredit, z kterého by jsi měl stovky hraní do roka.

Já myslím, že už jsi mi podala vyčerpávající informace. (smích) Chtěla bys ještě něco k Redbull Music Academy dodat?

Určitě důležitá věc je ta, že nikde není psáno, že se na RBMA dostane vždy nějaký zástupce z Čech. Porotci mohou nakonec vybrat dva Holanďany, tři Němce a tak dále. Není kvóta, která by určovala, že se na každý ročník RBMA dostanou zástupci všech zemí, kteří se do ní přihlásili. Je to opravdu o tom, kdo sedne porotě a koho porota vybere. Je možné, že na letošní ročník nikoho z České republiky nevyberou.

Závěrem rozhovoru bych ti chtěl mockrát poděkovat za krásné povídání o RBMA a budeme doufat, že se i toho letošního ročníku zúčastní nějaký zástupce z čekých luhů a hájů.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016