ROZHOVOR

 

Machine Funck: "Keď do pekla, tak na poriadnom koni!"

Jsou mladí, krásní a talentovaní – sympatické duo Machine Funck už zkrátka nelze přehlížet. A už vůbec ne přeslechnout! Ještě jedno je jisté. Abu & Nailer nezahálí. Nedávno rozjeli dubstepový pořad Bass Trap na pražském R1. Pilně se věnují djingu, vlastní produkci, MF webu, punku a v neposlední řadě pořádají hodně divokou ale neméně kvalitní párty sérii SMASH. V tuto sobotu se dočkáme dalšího zaručeně de-luxe dílu. Jak už bývá zvykem, koná se v pražském klubu Cross a vstupné vás rozhodně nezruinuje. Více se o MF, párty SMASH i pořadu Bass Trap dozvíte v rozhovoru. Otázky nakládal FlyBoyEda.

 

Kdybyste měli v krátkosti definovat párty SMASH, jak by zněla její charakteristika nebo koncepce? Jak dlouho funguje, co nabízí a čím může být pro potenciální návštěvníky zajímavá?

No, Smash! vzniknul tak, že nám v létě 2005 Lorenzo z  Crossu zavolal, že potřebuje na další pátek postavit akci a nemá ani line up ani jméno. Během odpoledne jsme z Rígráčů obvolali kámoše a bylo. Takže takový rychlý šplouchnutí, proto ten název. Pak se to ještě jednou zopakovalo a pak jsme si řekli, že bychom takový zmatky mohli dělat nějak víc systematicky. Vstup byl zdarma a byla to náramná zábava. K tomu jsme vymysleli speciální drink, kterej tě odstřelí pryč, ale udrží na nohách, aby to nebyla ani nuda ani nasucho. Asi nejvíc na tom celým je to, že začít od nuly je výzva, ale potom postupně pronikáš do toho promotérování, zjišťuješ, co se kde dá podchytit líp, eliminuješ slabiny, užíváš si reakce, ale hlavně mejdan, kde máš (nebo aspoň plánuješ) všechno podle svého gusta... A vůbec, pošlem ti pár starejch letáků, když už to jako starý sentimentální ťuňťové schraňujem :)

Je něco, co má pouze párty SMASH? Něco co ostatním mejdanům v Praze i zbytku republiky evidentně chybí?

No, to jsou otázky. Těm mejdanům samozřejmě chybíme my, naše myšlenky a přístup k zábavě! Keď do pekla, tak na poriadnom koni! Abuovy tajný pokrevní obchodní triky vždycky pomůžou, Najla zase umí na prázdným parketu svým tělem vytvořit stohlavý jásající dav. Ideální podmínky pro tahání známejch i neznámejch jmen.

Kdo všechno se skrývá za tímto hudebním večírkem? Jedná se o večer v režii samotných Machine Funck nebo se na organizaci podílí celá parta lidí jako v případě Sound Headquarters?

Máme Cross za zádama, což je supr fíílink, ale hlavně lety prověřenou cateringovou a dopravovací partu, která se sjíždí z celý republiky. Bez nich by to nebyl tak dobrej Smash. Základ je, že i tyhle kamarádíčci si plaťej vstupný, některý navíc s předstihem, takže můžeme odpovídat takhle v klidu ze soukromýho tryskáče po cestě na chatu do Pyrenejí. Ale pokud jde o lajnap, kámo, tak každej tip oceníme, ale jinak nám do toho fakt nezkoušej kecat!

Má vaše párty nějaký konkrétní cíl jako vzdělávací ambice nebo vám jde především o to (se) bavit?

Po každým Smashi si říkáme, že ten další Smash si necháme sobecky sami pro sebe, pozvem si nějaký béčkový hosty, ať pořádně zazáříme v prajmtajmu. Jenže pak objevujem super lidi, který chcem pozvat, a už to jde zase do kopru. Dva dny před Smashem mlátíme hlavou o prázdný půllitry, co jsme si to na sebe zase vymysleli. Baví nás totiž přesně takový ty věci, který všichni hrozně moc "dělat a hrát chtěj, ale tady u nás v Čechách to nejde". Vzdělávací ambice jsou jasný, vytrvale odmítáme psát jakejkoliv guestlist a všem joudům se snažíme vysvětlit, jak je potřeba tu naší taneční scénu podporovat. Ale jinak se nás na tohle klidně dojdi zeptat v neděli v 6 ráno.

Díky SMASH dýchánku jsem objevil například vynikající domácí projekt Anhedonia. Máte v ohni další horká želízka, které byste návštěvníkům rádi představili?

Jasně že jo, snažíme se vychytávat lidi, který ještě letos můžeme pozvat za pětikilo, ale za rok už budou stát pořádnej balík. Třeba dva měsíce před tímhle Smashem sem ukecával jednoho šikovnýho Moraváka s prima zvukem, ať už kouká zprovoznit živák, že ho chcem do Crossu :)


Vaším promo sloganem je "SMASH! …aneb žádné s*aní". Dobrá volba, ale zdá se, že si na výběru účinkujících dáváte hodně záležet. Jak probíhá selekce hostů a následné pozvání. Podle čeho si hosty vlastně vybíráte?

No, jak jsme říkali, vybíráme hlavně podle toho, že si budoucí hvězdy ještě říkaj o málo peněz. A pak, arabská sekce MF+Cross má hodně dobrý kontakty. Tomu štěstíčku se musí víš co... Ty dva se s tím prostě neserou. Jak se někomu ozvou, už je dál nemusí přemlouvat :) Navíc se snažíme neopakovat. Hafo lidí nám zahrálo super, ale točit to pořád dokola není cesta! Někdy můžem zkusit nějakej Smash Allstars Prasopal, ale na bilancování je dost času, zatím je pořád z čeho vybírat.

Zvolili jste si za útočiště pražský klub Cross. Co rozhodlo? Interiér, lokace, zvuk, dobrá spolupráce anebo finanční stránka věci? Zvažovali jste i jiná místa nebo kluby?

Osmahlej strojvedoucí Crossácky mašiny je ze stejný diverzní buňky jako Abu. To hodně vysvětluje. A pak, neumíme si moc představit, že bychom fungovali v takovým rozsahu v nějakym jinym prostoru – zvuk, velikost, dekorace, přístup provozovatelů a hlavně s tím související svoboda stylů, obsazení a výše našich honorářů.

Jaký je poměr živé muziky a djských setů na párty SMASH?

Víceméně náhodný. Na horní stejdži ale teď za ty vinylový papriky budem jenom my. Jenže s těma živákama a kapelama jsou jenom problémy – musíš dělat zvukovky, furt někoho někam stěhovat, kontrolovat, jestli jim to hraje. Dýdžeje jenom postavíš za gramce a máš vystaráno.

Co Machine Funck a vlastní produkce. Využíváte své skladby pro hraní na párty SMASH?

Jasný, stejně tak jako pro jakýkoliv jiný hraní. Pár skladeb, který hrajem, máme, jenže jsou tak různě stylově zařazený (od hip-hopu až po natranclý electro), že složit z toho nějakej kompletní set by bylo možná až moc konceptuální.

Dočkáme se jednou na SMASHi i 100% živých Machine Funck?

My teda doufáme, že jo! Už o tom mluvíme dva roky. Před rokem jsme si dali jeden improvizovanej čistej živák. Ale přestanem už o tom mluvit, nechcem to zakřiknout. Jen sháníme někoho, kdo to za nás oddře.

V současnosti jste začali vysílat na pražském Radiu 1 dubstepový pořad Bass Trap. Jak k této spolupráci došlo? Víte o nějakých dalších dubstepových pořadech na českých rádiích?

Měli jsme tajný plány dostat se nějak do nějakýho rádia a šířit tak naše exhibiční sklony. A pak se jednoho krásnýho dne ozval Forace z Roots’n’Future, že R1 oslovilo jeho, ale že slyšel naši Masáž a že si myslí, že se na to hodíme víc. No, co na to říct, že jo... :-D

Dočkáme se dubstepu i na noci SMASH nebo si dubstepové placky syslíte spíš na SHQ a v rámci SMASHe dáváte prostor dalším stylům? Co všechno vlastně hrajete? Je nějaká hranice, za kterou byste rozhodně nešli?

Tys nebyl na posledním Smaši, že jo? Ranní československá dubstepová rozvědka by ti ukázala... Jo nešli bychom za hranice levnýho kurevství, drahýho uzenýho a falešnýho zlata.

Byl, ale asi trochu moc. Co nabídne aktuální díl párty SMASH, na co se návštěvníci mohou těšit?

Dobrou hudební zábavu! Spousta muziky za málo peněz! Hovězí spirály na létající večeři! Prostě na co si vzpomeneš... Víš jak, asi není potřeba opisovat to znova, tak ať si lidi kliknou třeba sem. Ale jednu věc bych stejně vypíchnul, protože ji oceňujem – Sonoriťáka & Acustic Terroristu - borce, kterejm není cizí připravit si materiál na míru konkrétnímu hraní, jako tomu bude v sobotu. Respekt :) A taky bandičku z Cartonnage, že přijdou zahrát na takhle haluzní akci s pochybnou alkoholickou imidž... Ale říkal sem snad, ať si lidi kliknou!

Jaký díl / vystoupení v rámci série SMASH jste si nejvíc užili, který byl pro vás ten nej?

Vždycky ten poslední, protože byl časově nejblíž a letáky máme ještě doma... Nic jinýho si z toho dílu ani z jinejch předchozích nepamatujem. Jen si teda matně pamatuju první takty glasgowskýho Espiona a silný běhačky mrazu po zádech. Týpek, kterej nás do tý doby bavil jen z desek, stojí mezi vším tím haraburdím v Crossu a hraje nám... masakr :) Ale jinak je ta otázka irelevantní, páč MF motto zní: dobrý akce si nepamatujem a na těch špatnejch jsme nebyli.

Jaké mají Machine Funck plány do budoucna a jak vidíte další vývoj párty SMASH? Jste s momentálním stavem spokojeni?

Spokojeni? Tak to snad nebudem nikdy a s ničím, ale to neznamená, že bychom se nebavili. Nejhorší je zatuhnout. Plány máme, momentálně hoblujem, jak to jde - upravujem dřevo na stavbu akustickejch záležitostí do naší budoucí zkušebny. A co se týče Smashe, tak by to chtělo větší pravidelnost a víc systematickou práci. Je prostě fakt, že když chce člověk hudebně "dělat" co se mu zlíbí, hafo věcí kolem si musí zařizovat, řešit nebo prostě podchytit sám a trošku máknout. Jenže to je sice zaručený recept, ale čas je největší svině. Bylo by třeba super, kdyby se objevilo pár lidí, který by měli chuť a vlastní iniciativu se do nějakejch vlastně už osvědčenejch a fungujících prasečinek zapojit. Třeba právě Smash! Pak bychom mohli jenom dodat to pozlátko a ráno po sobě vytřít zvrat....!

Kde vás a informace ohledně párty SMASH najdou fanoušci na internetu?

Napadlo mě, že bychom teďka mohli ukrást odpálkování týhle vesměs nudný otázky Mátohovi a zasejt novej trend – takže poslouchejte dobře: nebuďte líný, už jsme ten internet zasvinili vcelku solidně, takže gůgl or die!

Ok, chtěli byste svým příznivcům a případným návštěvníkům sobotního SMASH mejdanu něco vzkázat?

Vezměte si z sebou létající pantofli, pod sebe platný kanystr a na sebe malinový obal. Jedině tak je modré odnést nejjasnější záklon neurčitého žezla. Doma radši oddělte zoranou veverku a hovězí kamion. Ty uhašený obzvlášť. A nezapomínat, že prasopal útočí vždycky na hlavu, i když si ho vychutnáváte pod límcem nádraží!

To byl krásnej vzkaz kluci, jsem dojat, díky za rozhovor a těším se na sobotu!

INFO:

http://www.machinefunck.info/
http://basovapast.blogspot.com/
http://www.radio1.cz/basstrap
http://www.myspace.com/abumachinefunck
http://www.myspace.com/djnailer


Starší letáky:


Smash 08.04. 2006
Smash 01.12. 2006
Smash 12.05. 2007
Smash 01.12. 2007


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016