ROZHOVOR

 

Pořadatel Creamfields Pavel Tesař: "Je pro nás velká tragédie"

Naše diskuzní fóra jsou plná spekulací a obviňování pořadatelů festivalu Creamfields, který v sobotu rozmetala silná bouřka. Dalo se zachránit z festivalu více? Nemohly hlavní hvězdy vystoupit alespoň ve stanech? Padaly ploty na auta? Bude se vracet vstupné? Ptali jsme se hlavního pořadatele festivalu – Pavla Tesaře. Těšíme se i na váš pohled na věc v našich diskuzních fórech.

 

Mohli byste stručně shrnout průběh festivalu před příchodem bouře vašima očima? Dorazili všichni Djové, probíhala organizace dobře?

Ano všichni Djs dorazili, pouze jsme po vichřici upozornili Ferryho Corstena, že festival zasáhla přírodní katastrofa a že je zbytečné, aby odlétal z Rotterdamu. Ladytron, Gus Gus, Andy C a Coldcut přečkali katastrofu v hotelu International v Brně, Sasha a Digweed v hotelu Le Meridien ve Vídni.

Co způsobilo problémy s akreditacemi – např. mě jako DJe odmítala ochranka pustit do stanu, kde jsem hrál s tím, že nemám správnou pásku…

O takových problémech nevíme, zřejmě se jednalo o chybu v systému.

Proč nebyly v areálu k dispozici cisterny s vodou, jak býva zvykem na obdobných akcích?

Místo cisteren tam byly umyvárny a dostatek pitné vody na barech.

Byli jste ve spojení s meteorology kvůli aktuální vystraze blížící se bouře? Dostali vystupující včas upozornění, že mají ukončit produkci a ukrýt se do bezpečí?

Situaci jsme monitorovali na obrazovce, ale do poslední chvíle "oranžový flek" na monitoru směřoval mimo území ČR a na obrazovce nebylo možné zjistit, že první nárazová vlna má ničivou sílu 22-26 m/s.Vše se jevilo jako bouřka míjící areál. Navíc lidé z Břeclavi i z aeroklubu nás ujišťovali, že nás to mine, že Pálava vždy odkloní bouřky mimo Břeclav. Bouřka se ale náhle stočila ze směru z Rakouska.

Proč nebylo možné pokračovat po skončení vichřice s produkcí na hlavních pódiích? Poškodila bouře elektroinstalaci nebo statiku pódií?

Zaměstnáváme nejlepší firmu v České Republice – T Servis. Technici této firmy upozornili, že přívalová vlna deště byla nebývale silná a že další spuštění stageí je nebezpečné životu. Žádná konstrukce není dimenzovaná na tak rychlý a silný úder větru. Nebylo jisté, zda konstrukce není poškozena a nikdo nechtěl riskovat její zřícení a ztráty na životech.

Vedoucí ochranky VAN Group hodnotil situaci slovy, že podobnou bouři v ČR ještě nezažil, něco podobného viděl jen na Floridě či v Africe. Podobná bouře a tak vysoká rychlost větru byl naprosto neobvyklý jev.

Nebylo možné presunout vystoupení hlavních Djských hvězd alespoň do krytých stanů a umožnit tak zbylým návštěvníkům vidět umělce, na které z vetšiny přijeli?

Stany nebyli vybaveny na vystoupení Sashy nebo Digweeda a už vůbec ne na koncerty a jejich náročné technické požadavky.

Spukuluje se, že za nevystoupením hlavních hvězd byla snaha ušetřit alespoň část honorářů. Je to pravda nebo budete muset vyplácet celé honoráře bez ohledu na to, zda umělec vystoupil či ne?

Všechny honoráře byly dle smlouvy vyplaceny Creamu – opět ověřte u tiskové mluvčí Creamu, či u managementů účinkujících. Rádi poskytneme kontakty.

Budete vracet alespoň částecně vstupné? Na fórech se hlásí lidé, kteří přijeli v době bouře a ochranka je odmítla vpustit do areálu. Vrátíte vstupné alespoň těmto lidem?

Je to asi tak – představte si, že na závody F1 v Monaku udeří tornádo od moře, při hromadné kolizi vozidel zahyne několik pilotů, vypukne požár a chaos a pořadatel raději závody zruší a ochranka uzavře část areálu. Napadlo by někoho v této chvíli chtít vrátit vstupné ? V naší situaci bylo prvořadé zdraví návštěvníků, personálu a umělců. Nikdo nebyl vážně zraněn, nikdo nezahynul, udrželi jsme festival v nouzovém provozu pod kontrolou. Máme čisté svědomí, odvedli jsme pro festival maximum a to, co se na festivalu stalo, je pro nás velká tragedie, protože jsme na přípravách akce pracovali 12 měsíců 10 hodin denně v týmu desítek lidí. Všichni s platnou vstupenkou na Creamfields 2008 mají nárok na 30% slevu na další ročník festivalu.

Nebylo možné instruovat ochranku, aby vpouštěla zpět do areálu lidi, kteří se museli schovat v autech, neboť je ochranka nevpustila do přeplněných stanů?

Lidé s s platnou páskou na ruce se do areálu dostali.

Několika návštěvníkům údajně poškodily padající ploty jejich auta. Jednáte s dotyčnými o odškodnění? Jste jako pořadatelé festivalu na tuto situaci pojištěni?

Auta poškozena nebyla, protože ochranka instruovala již v předstihu návštěvníky k parkování 5 m od plotů. Opět – ochranka VAN Group je naprosto nezkušenější firma v ČR a situaci zvládla.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016