ROZHOVOR

 

Futurebound: "Posbíral jsem děti z ulice"

Futurebound zásobuje svět kvalitní muzikou již více než dvanáct let, jeho hvězda však maximálně stoupla díky spojení s Matrixem, s nímž složil megahit American Beauty a vyprodukoval album Universal Truth. Majitel prestižního labelu Viper si se mnou před výletem na Let it Roll open air festival povídal o otcovství, svých svěřencích, koncepci svého vydavatelství, ale třeba i fotbalu…

 

Posledně, když jsme měli možnost číst rozhovor s tebou na Shadowboxu, ses rozplýval nad tím, jak je to krásné být otcem: že je to ta nejlepší věc, co Tě v životě potkala. Co si jako taťka užíváš nejvíc právě teď?

Nejnádhernější je vidět moje dítě, jak každým dnem roste a učí se nové a nové věci. Nejen že je náramně šikovný, k tomu všemu z něj roste přesně takový ďábel, jakým je jeho otec. :)

Vyhovuje Ti jako otci být producentem, DJem a šéfem labelu Viper oproti tomu, abys chodil vysedávat do kanclu od nevidím do nevidím?

No jasně, pracuju doma ve svém studiu, odkud řídím i label. Nedovedu si představit, že se vrátím z kanceláře těsně před tím, než malý zaleze do postele a nebudu si ho moc užít.

A jak to máš s cestováním?

Tak to skutečně nenávidím. Ty dlouhé a nekonečné tours, kdy musím odjet a být bez něj, to je mi smutno.

Možná bychom mohli říct, že nejsi jenom otec svého dítěte, protože sis pod svá křídla vzal mnoho nových mladých producentů. Ať už to je Shock One, Soulmatic, Metrik nebo slovenský L Plus…

To víš že jo, posbíral jsem mnoho dalších dětí z ulice a postaral se o ně. :)
 
A myslíš, že právě nabírání mladých a zatím neznámých producentů je základ pro úspěšné vedení labelu?

Viper v podstatě funguje stejně tak, jak jsem zamýšlel v roce 2003, kdy startoval. Nikdy jsem nechtěl zahlcovat scénu svými deskami, ačkoli bych klidně mohl. Můj plán byl vydávat silnou, různorodou muziku, která bude umět rozhýbat dění a vybuduje si na scéně pozici.

Můžeme říct, že se tak v poslední době skutečně stalo. Nejdříve jsi ale začal vydávat své vlastní věci a teprve poté si věnovat prostor talentovaným nováčkům…

Ano, nejdřív jsem vydával sám a rychle se mi podařilo dostat Viper do povědomí, takže se objevili další producenti a zapojili se. Chtěli být součástí příběhu, který jsem začal vyprávět…

A kdo tedy zajistil ten opravdový boom?

Ačkoli jsem vydal pár releasů dvojici kámošů J Majik & Wickaman, a dal prostor teprve se rozjíždějícím State of Mind, až Shock One byl tím, který se maximálně zviditelnil a jeho hvězda tak stoupla raketově vzhůru. A věřte, že má pořád v zásobě ranec neuvěřitelných pecek…



Takže pak už si měl možnost si dojít pro všechny ty děti z ulice? :)

Jo jo, Po Shock Oneovi jsem získal Metrika nebo L-Pluse, pak přišel Soulmatic a teď si hodně slibuju od nového člena teamu, T-Phonica, jehož hudba je taneční, ale zároveň krásná a duchaplná. Momentálně pro Viper tvoří i dvojice dancefloor killerů DC Breaks, která má ambice se začlenit i mezi reprezentanty labelu Ram. Všichni výše jmenovaní mají odlišný sound a tak skvěle zapadají do konceptu, jaký na Viper razím.

A je někdo, koho bys měl rád ve své sestavě? Nemrzí tě třeba, že jsou Sub Focus a Culture Shock upsáni Andymu C a právě jeho Ram Records?

To si piš! Bral bych je na Viper hned. Neuvěřitelně talentovaní producenti, dva z mých nejoblíbenějších, ale i tak jsem maximálně spokojený s tím, koho mám, protože cítím, že jdeme všichni společně jedním směrem a to je pro mě důležité. Možná by ses měl raději zeptat Andyho, jestli ho nemrzí, že nemá moje chlapce :)

Když se zaměříme jen a čistě na tebe, musíme zmínit, že tvé jméno šlo nahoru hlavně v souvislosti s albem Universal Truth, které si natočil s Matrixem. Za poslední dobu si poznal spoustu nových borců – nemyslíš, že můžeš mezi nimi najít někoho, s kým by ti to ve studiu klapalo ještě víc?

Jsem na scéně stejně dlouhou dobu jako Matrix a za tu dobu každý z nás spolupracoval s mnoha lidmi. Pro mě osobně je ale Matrix tím nejlepším, kterého jsem potkal. Stali se z nás skvělí přátelé a strašně se spolu nasmějeme, což je nejpodstatnější na jakékoli práci, kterou děláš – nebrat to tak vážně a užívat si to. A právě proto bych Jamieho nikdy nevyměnil.

A jak vám jde další společná produkce?

Momentálně makáme na dalších peckách a můžu slíbit, že se rozhodně máte na co těšit. První novinky by mohly vyjít na konci tohoto roku…



Kromě všech těch věcí spojených s muzikou… co tě vlastně baví? Někde jsem četl, že fotbal. Užil sis třeba Euro 2008?

Jsem fotbalový nadšenec, blázen, ale víc než národní tým mě bere Liverpool. Jasně že chci, aby Anglie vyhrávala, ale Liverpool jsou prostě moji miláčci. Euro jsem si užil právě díky tomu, že tam Anglie nehrála. Nároďák vždycky slibuje, ale nikdy z toho nic není…

A jsi spokojený s tím, kdo vyhrál?

Samozřejmě! Liverpool má silnou španělskou základnu: hraje za nás Torres, Reina, Alonso a samozřejmě Rafa Benitez.
 
Kdybys mohl vybrat jeden ze svých tracků, aby by se stal fotbalovou hymnou, jaký by to byl?

Tak teď si mě dostal… ale rozhodně by to muselo být něco s pozitivní energií a textem, který by si lidi mohli neustále zpívat… Takže bych vybral Coast to Coast. Jo, jo! Vidím všechny fotbalové fandy, jak se vlní zleva doprava a zpívají stejně jako Louis v našem tracku… "Ouuuuh straight to the front!"

Nenapadá tě ještě nějaký další?

No možná ještě track Knightriderz, s fantasticky nakažlivým vokálem MC Spydy, by takový dav utáhl…

Teď už jen zbývá zavzpomínat na tvou poslední návštěvu a zeptat se, jak se těšíš na tu následující. V květnu jsi hrál na Breakartu v Retro Music Hall a poté ses do Prahy dočista zamiloval, je to tak?

Miluju Prahu nejvíc ze všech měst z této části Evropy. Publikum je vždy maximálně vnímavé, zná a reaguje na většinu tracků a vytvoří naprosto ojedinělou atmosféru, takže si hraní strašně užívám.

Tentokrát se podíváš na velký open air festival Let it Roll, kde budeš v sobotu hrát společně se Scratch Perverts, Freestylers a Phantasy; a na vedlejší stagi to rozjedou Vicious Circle a Raiden. Těšíš se, že si někoho z nich poslechneš, nebo se budeš bavit nezávisle na tom, kdo zrovna bude hrát?

Já si moc rád poslechnu každého, zajímá mě, co za tracky DJs hrají a jak je umí podat. Ale skutečně vyhlížet budu Scratch Perverts a myslím, že Freestylers budou také hodně zajímaví, protože to nebude jen o drum & bassu. Hodně se mi líbí tenhle váš nápad, promíchat styly, takže si nenechám nic ujít…

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016