ROZHOVOR

 

Elektrabel: Jsem rád, když je dostatek času na vlastní "čudlíkování"

Nejen o dobrém moravském víně, ale například i o zážitcích z daleké cesty do přetechnizovaného Japonska jsem si povídal s domácím producentem Elektrabelem aka Tomášem Hartlem, který vystoupí první zářijový víkend na severočeském open air festivalu Shotgun. Přeji hezké čtení.

 

Ahoj Tomáši, na rozehřátí ti položím takovou odlehčující otázku. Je čas dovolených a teplých slunných dnů. Plánuješ na nějakou dovču letošní léto vyrazit?

Letos jsem se dokonce dostal i k tomu plánování. Ale stejně jako každý rok nakonec nikam nejedu, žádná dovolená se nekoná.

Jaký máš vůbec vztah k cestování? Je nějaká země, kterou bys v budoucnu rád navštívil?

Neutrální. Cestování mi nevadí a ani ho nevyhledávám. Rád bych navštívil každý kout naší planety, ale život mám jen jeden.

Pocházíš a žiješ na Moravě. Čemu dáváš přednost? Vínu nebo pravé domácí slivovičce?:-)

Já žiju na jihu a to je spíš vinařská oblast. Slivovice je moc zákeřná, takže raději víno.

Morava byla v minulosti kolébkou českého techna. Pamatuji si na to, jak z Prahy jezdilo spousty a spousty clubberů na prestižní halovky, jako byla například Citadela nebo Orion hall. Jak to tak vypadá, tak ty časy jsou nenávratně pryč a techno samotné se také posunulo jiným směrem. Jaký máš na současnou situaci názor a co říkáš na vlnu minimalu, která nás na rozdíl od zbytku světa ještě ne zcela pohltila?

Tuhle otázku čtu a slýchám už několik let. Není na tom něco divného?

Měl jsi od počátku jasno, že budeš vystupovat jako live projekt nebo jsi byl ještě dříve djem a až později jsi asfaltové placky vyměnil za notebook a midi controler?

Už je to hodně dávno. Bylo to asi nějak souběžně, že jsem hrával z desek a CD a pokoušel se o nějaké skladby na PC. Tenkrát hlavně neexistovaly ani vypalovačky na CD, takže byl problém prezentovat vlastní tvorbu. Pokud ovšem člověk nebyl zrovna kytarista. A z toho vzniknul ten nápad přinést počítač na podium a "odehrát" tak svoje skladby.

Kdy jsi tedy poprvé přinesl počítač na pódium ty?

Asi někdy v roce 1996 a bylo to určitě v břeclavské Dance Hall Koruna. Pamětníci určitě vzpomínají. Jeden z prvních podniků, kde se pravidelně pořádaly techno party.

Tvým zásadním krokem vpřed v tvé kariéře bylo vydání již zmiňovaného ELEKTRABEL EP  na labelu Axis. Jak se ti to vlastně podařilo a jaký to byl pocit vydat desku na labelu věhlasné a světoznámé techno ikony, kterou je Jeff Mills?

Poslal jsem CD s trackama do AXISu, to je celé. Pocit je to velice zvláštní. Těžce se to popisuje slovy.

Tušíš, proč si vybral Jeff právě tebe?

Asi proto, že to bylo absolutně jiné. Něco, co před tím ještě neslyšel.

Pociťoval jsi po vydání tvého prvního EP nějakou zásadní změnu ve tvé kariéře?

Změnu asi ano, zásadní určitě ne. Nebo co je ta zásadní změna?

Mám na mysli například řinčení telefonů s nabídkami na vystoupení a zájem médií...

No.. tak jak si to asi představuješ, to rozhodně nebylo. Ale je fakt, že z jednoho hraní na dvě hraní za 4 měsíce je to pokrok. :-D

Na Axisu jsi pak vydal ještě další tři počiny, jestli se nemýlím...

Vlastně dva a půl. Jednostranný singl jako promo pro LP. To se jmenuje For Various Reasons. Pak ještě vyšlo EP Trefa. Mezitím ale vyšly i jiné skladby u jiných labelů, ať už na 12" nebo digitálně.

Jak bys charakterizoval hudbu, kterou produkuješ a kde bereš inspiraci?

To škatulkování je složité, já tomu říkám techno. Hypnotické temné techno. Inspiruje mně asi všechno, každá skladba kterou slyším, každý zvuk v mém okolí.

Dokonce jsi byl pozván Jeffem Millsem do japonského Tokya, kde jsi vystupoval. Popiš nám atmosféru tvého premiérového vystoupení v exotickém Japonsku.

Japonci jsou prostě jiní. Každopádně tam asi není akce, která by se "nepodařila". Oni se prostě baví.

Elektrabelovo studio

Když pomineme tamní elektronickou scénu, jak na tebe zapůsobila ta země sama o sobě?

Za ty tři dny, které jsem tam byl, se toho moc vstřebat nedá. Navíc jsem se pohyboval pouze v samotném centru Tokya. Samozřejmě si nejde nevšimnout, jak jsou napřed v technologiích a promyšlenosti jejich používání. Jinak to funguje asi jako v každém takto velkém městě.

A v Tokyu jsi se  poprvé osobně seznámil s Millsem?

Nene, viděli jsme se už před tím v Budapešti a v Táboře.

Jak na tebe jako člověk zapůsobil?

Jako člověk v práci, profesionálně. Ta setkání nikdy nebyla tak dlouhá, abych mohl nějak přesněji určit, jaký vlastně je.

Sleduješ produkci ostatních domácích producentů? Který z nich tě nejvíce oslovuje?

Popravdě, nesleduji ničí produkci. Občas se ke mně něco dostane, ale abych sám něco vyhledával, tak na to nemám bohužel čas. Jsem rád, když si najdu dostatek času na vlastní "čudlíkování".

První víkend v září vystoupíš na severočeském festivalu Shotgun Euro, který tradičně uzavře letní festivalovou sezónu. Na festivalu jsi v minulosti už vystupoval. Jakým dojmem na tebe zapůsobil?

Určitě výborným dojmem, i když si z toho posledního moc nepamatuju. (smích)

Zajímalo by mě, jakou techniku při svém live vystoupení využíváš a jak vlastně probíhá?

No tak s tím jsem si dlouho nevěděl rady. Pořád jsem nevěděl, jakým způsobem ty svoje výplody odprezentovat, aby to nebylo moc technicky náročné, tzn. musí to být mobilní, a zároveň aby to dobře hrálo. Vyzkoušel jsem několik přístrojů, různých zapojení a propojení. Pořád to ale nebylo ono. Tak jsem si řekl, že se nechám inspirovat nějakým skutečným profesionálem. Kdo jiný by to měl vědět lépe, že ano. No a bylo to velice prosté. Takže teď už si jen nechám vypálit CD s nějakým mixem, to pak na akci pustím a celou dobu jen mávám na lidi a culím se do foťáků, stejně jako můj velký vzor DJ Tiësto (smích).

Máš čas při tom neustálém sledování monitoru komunikovat s publikem?

Čas by snad i byl, ale já jsem stejně vždycky v takovém zvláštním tranzu, že sotva vidím do první řady.

Video: Impulse Project - This World

Nepřemýšlel jsi někdy o tom, že by jsi s někým vytvořil třeba dvoučlenný projekt?

Elektrabel byl původně dvoučlenný. Vydržel jsem ale jen já. Jinak mám projekt s DJem Saykem, který se jmenuje Impulse. Momentálně se nám aktivity kolem tohoto uskupení potloukají někde kolem mrazáku, ale na podzim snad něco zase rozjedeme. Loni jsme například jako Impulse Project vystupovali na SOL. Nebo lze shlédnout náš animovaný videoklip, který pro nás vytvořila Množina, což je Martin a Tomáš 3ax (výtvarno, střih a režie) a kameraman Tomáš Choura.

Závěrem rozhovoru se tě ještě zeptám, co plánuješ v blízké budoucnosti?

V blízké? No snad dodělat zase konečně nějaký track.

www.elektrabel.info
www.myspace.com/elektrabel
www.shotgunfestival.cz
www.myspace.com/shotgunfestival

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016