ROZHOVOR

 

Female: "Budu dělat své věci bez ohledu na to, jestli jsou populární nebo ne"

Pokud jste si mysleli, že s koncem prázdnin končí i letošní festivalová sezóna, jste na omylu. Již příští pátek 5. září se otevřou brány areálu Kristýna, který bude hostit další ročník festivalu Shotgun. V souvislosti s tímto festivalem vám společně s Dahem přinášíme krátký rozhovor s headlinerem techno stage, opravdovou legendou birminghamské techno scény - Peterem Suttonem aka Femalem, ve kterém se dovíte, na čem tato ikona světového techna v současnosti pracuje. Přejeme hezké čtení.

 

Ahoj Petere, poměrně dlouhou dobu jsme o tobě neslyšeli. Pověz nám, co je u tebe nového?

Zdravím, v současnosti jsem nejvíce zaměstnán labelem Sandwell District. (pozn. redakce: briminghamský label)

V České republice má tvoje hudba širokou fanouškovskou základnu. Downwards tady platí za kult kvalitního techna a každá nová deska je silně podporována. Můžeme se těšit na něco nového od Female ?

Je velmi pravděpodobné, že ještě tento rok vydám svůj nový release právě na Sandwell District. Na Downwards by měl velmi brzy vyjít nový Regis.

Můžeš nám něco říct o současné techno scéně v Británii? Kam by jsi nám doporučil vyrazit za kvalitním birminghamským technem?

Určitě do klubu Sequence v Manchesteru a také do klubu House of God v Birminghamu. Tam by jste si rozhodně přišli na své.

Myslíš si, že se techno vrátí zpět v té samé síle, v jaké bylo před několika lety?

Na tom nesejde. Budu dělat své věci bez ohledu na to, jestli jsou populární nebo ne.

Co říkáš na vlnu minimalu, který v posledních letech válcuje taneční scénu? V Česku to s minimalem není moc slavné, lidé se chtějí bavit a zůstávají spíše u klasického techna. Jak to vidíš ty?

Elektronická hudba se logicky postupem času vyvíjí. To je ten důvod, proč tu stále je a existuje.

Teď trochu odbočím. Provozuješ nějaké sporty?

Jo jasně. Jezdím na kole a hraju fotbal.

V roce 2012 bude Londýn hostit další olympijské hry. Před těmi letošními v Pekingu s jejich pořádáním spousta lidí nesouhlasila. Jak se díváš na tento problém, který byl několikrát propírán v médiích a jak se těšíš na ty příští, které proběhnou v Británii?

Abych řekl pravdu, o politiku se moc nezajímám. Myslím si ale, že olympiáda v Londýně bude fajn.

Co Downwards, RSB, a vůbec stará birminghamská scéna? Děje se vůbec něco na této úrovni ?? Vídáš se s ostaními, děláte společně  muziku, jako kdysi? Přijde mi, že aktivity Downwards jsou jaksi zmraženy.

Jsme stále v kontaktu. Společně s Karlem Regisem spolupracujeme na muzice jako před tím. Stále pracujeme s Harvym, Nielem a Richardem (tým lidí, kteří v minulosti spolupracovali na distribuci Integrale) na distribuci VMW (pozn. redakce: Veto Music Wholesale – www.veto.co.uk). Na Downwards nebyl vydán release už nějakou dobu, ale co se má stát stane se a nějak to neplánujeme.

Tahle otázka je docela choulostivá. Celá scéna byla nedávno zaskočena Regisovým odchodem z projektu British Murder Boys (pozn. redakce: dvoučlenný projekt Surgeona a Regise). Neprozradíš nám, co se vlastně stalo? O pár týdnů později jsem viděl tvou a Karlovu  fotografii z nějakého společného vystoupení...

Bližší informace o situaci v BMB nevím. Karl a já společně vystupujeme docela často, ale není to spojováno s BMB. S Karlem a Tonym jsme přátelé velmi dlouho – to se nezměnilo.

Když chceš relaxovat a trochu vypnout, co nejčastěji děláš?

Pracuji na skladbách v mém studiu. (smích)

Jakou muziku posloucháš, když zrovna někde nehraješ?

Muziku beze slov. (smích)

Těšíš se, že opět navštívíš Českou republiku?

Určitě, bude to hezké jí znovu navštívit.

Jak se těšíš na festival Shotgun a jeho line-up, který je přecijen o něco odlišný než na ostatních letních festivalech?

Moc se těším na to, až na něm vystoupím a poslechnu si hudbu, kterou tento festival nabízí.

My se zase moc těšíme na tvé vystoupení na Shotgunu! Co si pro nás a návštěvníky festivalu připravíš?

Pořád pracuji na svém soundu, takže je těžké předvídat, jakým směrem se budu ubírat, ale právě teď experimentuji s vlastními tracky více než v minulosti.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016