ROZHOVOR

 

Jan Novotný: "Mecca je skvělý koníček, který by neměl prodělávat"

Klub Mecca slaví letos již desáté výročí existence a právě v těchto týdnech oslavy vyvrcholí - tento víkend se v klubu představí Judge Jules a hned týden poté Eric Prydz. O tom, jak bylo těžké sem Prydze dopravit, ale hlavně o tom, jakých těch deset let bylo jsme vzpomínali s dlouholetým produkčním klubu Janem Novotným.

 

Už jsi to říkal v minulém rozhovoru, který s tebou dělal Juki, ale padnout to na úvod musí – jak ses ty vlastně dostal do Meccy?

Do Meccy jsem se dostal v roce 2000 ještě za Jardy Krampola, kdy tu produkci dělal Karel Šilhan. Já jsem začínal jako PR manager, psal jsem tiskovky a připravoval propagaci klubu. Když Karel odešel, tak jsem přibral i produkci… Tak po třech letech jsem odjel na kole do Tibetu. Po návratu jsem dělal pro časopis Report a reportáže pro T-Music na Primě. Ke konci roku za mnou přišel majitel Meccy Roman Řezníček, jestli se nechci vrátit. Tam jsem dělal zase do roku 2006, kdy koupil Meccu David Mizrahi. Zůstal jsem tedy jako externí produkční své noci Meccamix a po čase mi můj kamarád a DJ Tony Haze nabídl práci v klubu Space na Ibize, což je nabídka, která se neodmítá. Po návratu mi jsem se zapojil do chodu Meccy opět na plný úvazek.

Jan Novotný

Tenhle rozhovor by měl být hlavně vzpomínkový. Můžeš připomenout nějaké významné promotéry, kteří se na programu Meccy v minulosti podíleli?

Když se ohlédnu zpět, vidím obrovskou řadu akcí, které utvářely podobu klubu, ale do značné míry i podobu české taneční scény. Nemá cenu tu vypisovat nekonečný seznam, ale z DJů, kteří se u nás představili a na jejichž vystoupení jsme patřičně pyšní.

Jako první produkční klubu se zapsal do historie sice krátce, avšak o to výrazněji, Jarda Krampol. On byl tím, kdo stál u zrodu fenoménu jménem Mecca. Mezi Jardovy legendární mejdany, které znal tehdy prostě každý, kdo chodil na party, patřily Saladas (rezident DJ Loutka), Brownies (rezident DJ Braun), Camouflage (rezident DJ Chris Sadler) či Discotheque (rezidentem byl DJ Petr Moskito). Jardovo působení v Mecce bylo velmi úspěšné dílem i proto, že zvolil cestu spolupráce s nejuznávanějšími produkčními tehdejší doby.

Leták na Silvestr 2002
 
Jedničkou v tomto směru byl tehdy zcela určitě Derek Sanders s agenturou Wax. Tato agentura stála za neuvěřitelně populárními večírky, jakými byla jejich vlajková houseová loď Honeypot a občasník C-Lounge. Na posledně jmenovaný mejdan se podařilo přivézt takové hvězdy jako třeba kompletní osazenstvo amerického deep houseového labelu Naked Music nebo zakladatele fenoménu Café del Mar – José Padillu. Derek představil poprvé českému publiku legendární MTV Dance Floor Chart party, na které nejenže vystoupil Junior Sanchez, ale z klubu se i vysílalo celé jedno vydání tohoto pořadu přímo na MTV.
 
Ty budeš určitě znát Martinu Zahradníčkovou, dnes Kafkovou (manželka majitele Techno.cz – pozn. red.), která s agenturou Eastbase dělala party Suiit s Djem Tvyksem…  Nesmím zapomenout ani na Kristiana Szabó,  který přivezl DJe jako Masters at Work.

Leták Camouflage

Nelze opomenout ani akce Tick Tack, založené Karlem Šilhanem, který pracoval na počátku jako produkční právě po boku Jardy Krampola. Tyto akce vynikaly zejména skvělým zvukovým i světelným zázemím a obrovskými dekoracemi, které se speciálně na tuto akci vozily z barrandovských ateliérů.

Rok 2006 je pro Meccu přelomový i tím, že od Romana Řezníčka kupuje klub David Mizrahi, začíná se s postupnou rekonstrukcí interiérů a nedlouho poté se začíná s vydáváním klubového Mecca Magazínu. Zejména v tomto období došlo k většině nejpodstatnějších změn, které Meccu definitivně katapultovaly mezi špičku v ČR, ale také na pozici mezinárodně uznávaného klubu. Když pomineme, že klub Mecca jako jediný v ČR vydává vlastní pravidelný klubový magazín se spoustou informací a slev, určitě nelze přehlédnout fakt, že většina těch opravdu největších hvězd navštívila klub právě v tomto období od roku 2006. Mezi ně patří ti nejobtížněji bookovatelní DJové světa jako jsou Darren Emerson, Felix da Housecat, Josh Wink, Roger Sanchez či DJská megastar Tiesto. Kromě toho je toto období typické tím, že zde vykrystalizovaly nynější hvězdné party klubu Mecca jako jsou Meccamix, Opera House, Vibe, LookBetterNaked, Musica či Rehab. V tomto mezidobí rovněž vznikly stále populárnější středeční klubovky se vstupem zdarma, které jsou zvláště v poslední době tak plné, že stěží stačí kapacita klubu… Rok 2008 je také rokem expanze, kdy už přestává platit, že musíte přijet do Prahy, abyste se podívali do Meccy. Meccamix Tour 2008 se objeví ve více než 30ti klubech po celé republice a tak si budete moci vychutnat to nejlepší z klubu Mecca třeba právě ve vašem domovském klubu.

Které noci se nejvíce zapsaly do historie Meccy?

Když mám říct za sebe, tak Speedfreax… To byl neuvěřitelný cirkus s Joostem van Bellenem v čele a dodnes na něj spousta lidí vzpomíná jako na nejsilnější zážitek svého klubového života. Holanďané tehdy dovezli celý autobus dekorací a performerů, takže vystoupení bylo po klubu tolik, že už nikdo nevěděl, kdo je vystupující a kdo návštěvník…(smích)

V současnosti má majitel Meccy i druhý pražský klub, Duplex, jehož program máš také na starosti. Nemohu se ale zbavit dojmu, že je teď tak trochu na druhé koleji, jakoby jste si prostě nechtěli dělat zbytečně sami sobě konkurenci…

Nesouhlasím s tebou. V Duplexu máme nyní kvalitní program od úterý do soboty, tedy jsme vytížení pět dní v týdnu, což v Duplexu nikdy nebylo, právě jsme dokončili rozsáhlou a velmi nákladnou rekonstrukci všech teras. Nově rozjíždíme úterky, kdy u nás zahnízdily exotické párty plné temperamentní latinské a africké hudby, plné vystoupení profesionálních tanečníků a nejlepších kubánských kapel. V současnosti chystáme velkou přestavbu interiéru, ve spodním patře bude nově otevřená restaurace, takže prostor bude žít takřka non stop  (od pondělí do neděle) a program tak bude plynule přecházet mezi denním a nočním provozem.. V Duplexu děláme party i s kvalitními Dji ze zahraničí, minimálně jednu až dvě za měsíc (Bon Trip pokaždé se zahraničním DJem, Junior Sanchez, Royal Gigolos, Layo & Bushwacka atd. – ti všichni zahráli poté, co jsme převzali Duplex). Program ovšem hodně cílíme na kvalitní české DJe. Pro někoho jsou problémem vysoké ceny, jenomže ceny na barech jsou ve skutečnosti oproti minulosti nižší a každý má ještě možnost se zaregistrovat na našich stránkách a získat zdarma kartu, která znamená volný vstup do Duplexu a slevu až 30%  na baru. Samozřejmě, že děláme Duplex jinak než Meccu, jsou to jiné kluby, které nelze porovnávat.

Tiësto a David Mizrahi

Čím myslíš, že Duplex nevyužívá potenciál, který má?

A zase se musím kategoricky ohradit viz. to, co jsem řekl v předchozí odpovědi. Pokud má někdo pocit, že tohle všechno, co jsem tu jmenoval, znamená, že nevyužíváme potenciál Duplexu, tak prosím, je to jeho názor.. Já za sebe však musím zcela jasně říct, že jsem skálopevně přesvědčen, že to, co jsem zde popsal, je právě nejlepší cestou k plnému využití potenciálu klubu jako je Duplex. Když jsme klub přebírali, tak byl po mnoha stránkách na naprosto katastrofální úrovni, děláme ho něco přes rok a já doporučuju všem kritikům, než začnou kritizovat, ať se tam jdou podívat..

Mecca vždy slavila narozeniny ve velkém stylu a tentokrát to jen potvrzuje. Judge Jules a Eric Prydz jsou velká jména, dá se na takových party vydělat nebo je to prostě jen nutná investice do image klubu?

Je to investice, u níž doufáme, že se vrátí. Ale když slavíme desetileté jubileum, tak se do oslavy prostě musí investovat. Na rozdíl od minulých let slavíme v podstatě celý měsíc, každý víkend bude jedna party, z nichž bude Prydz samozřejmě vrcholnou oslavou. Z finančního hlediska je to samozřejmě risk, ale bereme to jako náš dárek našim návštěvníkům.

Armand van Helden v Mecce

Eric Prydz je známý tím, že se vyhýbá létání. Jak jste ho přiměli letět do Prahy?

Prydz patří k lidem, kteří přes obrovské honoráře raději tráví čas ve studiu a skládá. Chce, aby tu po něm něco zbylo a tak ho nepřesvědčí ani hodně štědrá nabídka. Největší problém byl najít vůbec volný termín, měli jsme obrovské štěstí, že právě na naše narozeniny hraje v Evropě, takže bylo možné ho zabookovat. Do letadla ho ale nedostaneme, jedeme pro něj autem…(smích) Celé jednání trvalo kolem roku a půl.

Mecca prošla za svoji existenci mnoha etapami – od jednoho z prvních houseových klubů, který byl na začátku ještě celkem underground, přes absolutní boom, kdy měla Mecca narváno na každou party ať už hrál kdokoliv, stagnaci, až po dnešek. Klub je většinou plný, ale velkou část návštěvníků tvoří cizinci a atmosféra tím trochu trpí.

Nesouhlasím s tím, že Mecca crowd tvoří hlavně cizinci, naopak, Mecca byla odjakživa (dnešek nevyjímaje), proslulá tím, že tam chodí hlavně místní. Podíl cizinců je v Mecce maximálně 20% a to z toho ještě značnou část tvoří cizinci žijící v Praze. Vážně nevím, kde jsi tu informaci vzal, ale myslím, že každý věrný návštěvník Meccy si udělá obrázek sám. Mecca dnes šlape úplně fantasticky. Například Středy Gratis a celý prázdninový program byl i v průběhu července a srpna, kdy jinak promotéři brečí, úplně přecpaný. Každý měsíc vozíme hned několik špičkových Djů. Samozřejmě nemůžeme mít Erica Prydze každý víkend, ale myslím, že program Meccy je v současnosti, promiň mi tu troufalost, na nejvyšší možné úrovni v ČR.

Jak moc chybí klubu Roman Řezníček? Mám pocit, že to nebyl "jen" majitel, který má klub jako investici, ale byl doslova duší klubu, znal se s polovinou návštěvníků a byl zárukou velké kreativity jednotlivých nocí… Je tam dnes někdo podobný?

V první řadě, každý kdo kdy měl kvalitní klub, do jehož produkce musel vrážet miliony každý rok, nedostával žádné dotace od městských částí a neměl nějakou diskotéku, ze které by to všechno topil, mi dá jistě za pravdu, že v tomto smyslu nelze chápat klub jako je Mecca jako investici, ale spíše jako skvělého koníčka, na kterém by ovšem neměl prodělávat. Tehdy byla úplně jiná doba. Roman nebyl jen majitel, ale opravdu ikona a máš pravdu i taková "duše klubu".  Na druhou stranu Roman k nám řádit pořád chodí, i když sice už ne tak často, ovšem když potom po čase přijde, tak o to víc nás baví…(smích) Takže já bych se na to nedíval tak černě… Co se týče "starých dobrých časů", dneska je všechno dál, na trochu jiné úrovni, nemůžeš nikomu zazlívat, že se na základě svých skušeností a kontaktů profesionalizuje, konečně i ty jsi byl jinde před deseti lety, ne?! Nicméně i jiných ulítlých lidí (ne sice jako Roman, to je originál), máme v Mecce stále dostatek…(smích)

Oproti jiným klubům máte originální reklamu, např. Mecca Magazín…

Mecca Magazín chápeme jako službu našim návštěvníkům i cizincům, protože vychází v češtině i angličtině. Celý časopis děláme vlastně ve třech lidech, přesto myslím, že se nám celkem daří. Lidé se každé dva měsíce dozvědí nejnovější novinky z programu, mají možnost získat vstupy zdarma a celou řadu dalších výhod. Mecca Magazín se bude i nadále rozvíjet, chystáme články ze společenského života, fashion rubriku a možná i změnu formátu časopisu. Velmi nás těší vzrůstající počet inzerentů, kterým bych chtěl tímto poděkovat za přízeň.

Co plánujete na podzim?

Na podzim dorazí ve velkém stylu La Troya, jedna z nejoblíbenějších party na Ibize. Dále chystáme bombastického Silvestra, spoustu zahraničních hvězd, částečnou rekonstrukci a celou řadu nových rezidentních večerů..


Na závěr bychom rádi poděkovali všem, kteří se na fenoménu jménem Mecca po celou dobu jeho historie podíleli. Za podporu a pomoc děkujeme:

Clemence Trevillot (Le Clan), Richard Hrádek (Cafe-Cafe / K.U.), Frederic Ailery (Pacha, Ibiza), Nicolina Ris, Romuald Páv, DJ Lafayette, Sonia Watkins, Pavel Staněk (LookBetterNaked), Veronika Hladíková, Václav Skala, Filip Šorm, Karel Smrž, Petr Vlasák (Styx), Yemi AD, Dick Miller, DJ Loutka, DJ Tráva, Rola Brzobohatá, Antonín Baťka, Veronika Peukertová, Nina Baťková, Lenka Slámová, Jana Tesárková, Monika Veselá, Veronika Javorská, Michael Burian, Thorsten Brünig, Eli Marciano, Viliam Sivek, Adam Stříteský (Studio 54), Saša Jány (Elite Model), Jiří Zalabák (Elite Model), Lenka Lexová (United Music), Anco van der Kolk (United Music), Martin Kučera (United Music), Miroslav Masár (BAT), Vladimír Sup (Maxxium Czech), Jiří Štětina (Maxxium Czech), Patrik Kopřiva, Filip Ropek (Red Bull), Karolína Štaidlová (Vodafone), Charlie (Expres radio), Dr. Bob (Expres radio), Věra Vithová (Expres radio), Zoltán Janík (Expres radio), Rostislav Fanta (Wild music), Bedřich Vlach (Ciggi Design), Jiří Pokorný (Pink Dot), DJ Chris Sadler, DJ Yaroush, DJ Kuba Soulcheck, DJ Neo, DJ Orion, DJ Teddy B., DJ Pat Heart, DJ Texx, DJ Tripmain, DJ Macio

PS.: Pokud jsme na někoho zapomněli, tak se omlouváme a DĚKUJEME!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016