ROZHOVOR

 

DJ Rush: "Legenda? To si děláš srandu?"

První Pig Fest pod širým nebem se odehraje už o nadcházejícím víkendu na letišti v Rokycanech. Techno headlinerem není nikdo jiný než dj Rush a kdo si vzpomíná na jeho vystoupení na Pig Festu pod mostem Milenia, ví, že ten večer nastala nová éra. Chicagský dj a producent, světoznámý bavič a hlavně člověk s obrovským srdcem je totiž tím, jehož návštěva se nezapomíná. Je tahounem agentury Kned'eep a autorem mnoha techno hitů jako třeba Highballin-Feel My Drums, Keep Da Peace, Russian Roullette, Club Freaks nebo My Palazzo. Král se vrací na PF a na premiéře letního open airu představí svůj zvuk roku 2009. Před tím než se tak stane, však odpověděl na pár otázek...

 

Ahoj,pro začátek ti děkuji za možnost položit ti pár otázek. A zajímá mne, jak vzpomínáš na své první vystoupení na PF? Bylo to na podzim 2006, v Plzni, přijel jsi s Boldem a PF toho večera způsobil malé zemětřesení. Pamatuješ si na to?

Wow, ano, pamatuji se na svůj první Pig Fest. To byla noc. Nemyslel jsem si, že by to mohl být takový mazec. Už jsem předtím v Česku hrál a vždy to bylo úžasné, tak jsem samozřejmě očekával  že to bude dobrá noc a byl jsem dost nervózní. Když jsem vešel do haly, byl jsem úplně ohromený. Dav šílel a lidé se bavili tak, že jsem nevěřil vlastním očím. Myslel jsem si, že už to v Česku nemůže být lepší, ale tohle má očekávání předčilo. Byla to výjimečná noc a potkal jsem na ní mnoho skvělých lidí, seznámil se s ostatními djs a taky si zapařil na parketu. Byla to noc na kterou nezapomenu, protože mi všichni dali najevo, jak moc mě mají rádi.

Za roky své kariéry jsi se stal ikonou hardtechna, a jméno Rush nezůstává svému významu nic dlužné.  Kde bereš tu neuvěřitelnou energii?

Legenda? To si děláš srandu? Abych byl upřímný, tak pořád nevěřím tomu, kolik mám kolem sebe fanoušků a lidí, kteří mě podporují. Je to šílené, ale je to pro mě velká čest... Vždycky jsem měl spoustu energie a potřebu ji nějak vybít. Už v Chicagu, když jsem vyrůstal, tak jsem vždy vyrazil někam ven na akci, zapomenul na všechno okolo a nechal se unášet hudbou. A to mi zůstalo. Když hraji, tak neznám odpočinek. I když hraji house, tak vkládám do svých setů energii. Lidé si mě jdou poslechnout s tím, že chtějí zapařit. Ne zevlovat na baru a snažit se vypadat dobře. Vyrazili ven protože si chtějí zakřičet a zapotit se. Když je vidím a slyším, tak mám hned spoustu energie. Lidé jsou můj „energy drink“. Když je vidím, tak začínám šílet a mám chuť taky zapařit.  

Nenapadlo tě někdy zvolnit? Na velkých akcích platíš za nekompromisního dje s vražedným BPM, já ale vím, že občas hráváš i disko sety. Jak tedy dnes zní dj Rush?

Zkouším trochu zpomalit a jen tak odpočívat. Ale je to těžké, protože zbožňuji to, co dělám. Není to pro mě práce, ale zábava. Spíš něco jako koníček. Ale i tak si najdu čas na odpočinek. Relaxuji skrze hudbu. Hraju 70s disco, které mi pomáhá se uklidnit a vrátit se ke svým kořenům, tam kde to vše začalo. Když hraji hodně techno setů, tak si někdy mezi nimi nebo na konci turné udělám house či disco party. To je po milování se svým miláčkem ten nejlepší pocit co znám... Jinak mému soundu nemůžeš dát žádnou nálepku se jménem. Proto stále tvrdím, že hraji čistou energii. Energie je to, co nutí tělo do pohybu a má hudba je stejná. Pomalá nebo rychlá. House nebo disco. Moje hudba tě rozhýbe.

Jaké to vlastně je, žít takto hektický život, stále cestovat mezi různými zeměmi? Kde jsi doma a jaké to je, být doma?

Na neustálé cestování už jsem si zvykl a naučil se vše vypustit z hlavy. Soustředím se na to, jak dobře se budu bavit, až dorazím na místo určení. Ale létat každý týden mě opravdu unavuje. Kdybych tak mohl někdy jet autem, nebo udělat turné s autobusem. Když se mi podaří dostat zpátky do Chicaga, tak jen odpočívám. Cítím se skvěle, když vím, že nemusím o víkendu nikam jet. 

Jako producent jsi známý velmi specifickým zvukem, a na většině tvých desek je zásadní součástí tvůj hlas. Propůjčuješ jej i jiným projektům? Občas mám totiž pocit, že tě slyším i v jiných než tvých skladbách...

Hudba je důležitá část mého života. Někteří lidé se za její pomoci snaží porozumět životu, přiučit se něčemu, pocítit emoce nebo se pobavit. Já cítím, že mám něco zajímavého a vzrušujícího ke sdělení a snažím se využít svůj talent k tomu, abych se o to podělil s dalšími. Když slyšíš z repráků hlas, tak ti to prostě víc dává a můžeš se do hudby lépe vcítit, zazpívat si. Vytváří se tím víc energie a je to větší zábava. Moje vokály můžeš někdy slyšet v jiných projektech, na kterých jsem hostoval. A pak taky můžeš slyšet některé ne moc kreativní osoby samplující můj hlas bez toho, aby požádali o dovolení.

Co tvá performance Russian Roullette, stále takto vystupuješ? Jednu dobu to bylo velmi diskutované téma...

Russian Roulette pořád jede, ale objevují se různé "alias". Když se naskytne něco speciálního a je to na správném místě, tak je někdy super se vytunit. Miluji tuhle moji část. Mohu být kým chci a rád si s lidmi zahraji takovou malou hru. Dav se má čím pobavit a na co dívat. Většinou to po sobě zanechá takový zvláštní pocit v mysli a brnění po celém těle, hehe... Co lidé asi netuší je, že Roussian Roulete to jsem stoprocentní já. Ne jen tak nějaký obleček pro zábavu. Věřím v to, kdo jsem a v to, co tvořím.

Než se rozloučíme, trochu změním téma...co říkáš na to, co se děje ve světě? Jak vnímáš dopady finanční krize na taneční scénu, na ochotu lidí bavit se a utrácet peníze, myslíš, že se toto vše nějak změnilo?

Myslím si, že média akorát každého straší a výsledek je ten, že si každý myslí jak strašné všechno momentálně je. Osobně se domnívám, že je v pohodě vyrazit ven a utratit peníze za to, abych se pobavil. Jen se musíš naučit, jak utrácet rozumně. Přestat se snažit jít na každou party jen proto, že není co jiného dělat. Neoslňuj slečny na baru svým falešným D&G a přestaň se snažit dokázat, že máš prachy. Nenakupuj tolik nových věcí, aby sis je oblékl na party, vyraž do second handu, do hračkářství pro doplňky nebo se mrkni do skříně a vytáhni nějaké starší kousky a předělej si je. Pokud ti vystupující hvězda nesedí, tak radši ušetři peníze a vyraž až příště na někoho, koho máš rád. Pokračuj v tom, co jsi vždy dělal, ale přemýšlej o něco víc než sáhneš do kapes.

Pro majitele klubů a promotéry je to úplně o něčem jiném. Je třeba aby se zaměřili víc na lidi a na to, co dělá akci dobrou. Přestat natahovat na vstupu, když scéně nic nevracíš. Kvalitní světla, dobrý parket, dobrá jména a zvuk - když dáš lidem to, co chtějí, tak přijdou. A co se týče vystupujících – přestaňte si za svá vystoupení účtovat nehorázné sumy. Specielně ti, kteří bývávali. Byli jste někdo před pár lety, ale pořád si účtujete ty směšné částky. Přestaňte s tím, když na parketu nemáte plno a těch pár lidí na něm je vám stejně ukradených. Je to jen na nás. Na nás všech. Můžeme změnit to jaká je finanční situace na hudební scéně. Jen musíme otevřít oči a udělat to, co je správné.

A neodpustím si otázku, co říkáš na nového amerického prezidenta? Pravda, festivalu u nás se to příliš netýká, přesto tvá odpověď bude zajímat určitě mnoho lidí.

Nerad odpovídám na otázky jako je tahle a to z mnoha důvodů. Fakt to nemám rád a doufám, že mě nikdo na parketě nebo v zákulisí nebude kvůli tomuhle zastavovat a ptát se. Myslím si, že Obama je na dobré cestě dát Ameriku zpátky dohromady a zkouší napravit to, co náš poslední prezident zmršil. Ale tohle vyžaduje čas a existují lidé, kteří mu to znesnadňují. Je prezident, ale stále máš Kongres a další, kteří mohou vetovat věci, které se Obama snaží změnit. Spousta lidí vidí jen to, že je prezident. Že může to a to. Ale není to tak jednoduché. Pak také existují tací, kteří se nepřenesou přes jeho vizáž. Některým vadí to, že černoch může mít moc, mluvit inteligentně a řídit věci. Já osobně mám radost, že máme prezidenta, který chce to nejlepší pro americký lid a nezajímá se pouze o to, jak udržet Ameriku bohatou v termínech dolarů.

Na závěr ti děkuji za rozhovor, a těším se na osobní setkání. A lidem, prosím, ještě řekni, co je v srpnu čeká, věřím, že se už také nemohou dočkat… 

Všichni moji fanoušci mohou očekávat opravdovou show od pana starosty (smích), spoustu energie a nějaké to překvapení. Doufám, že všichni vyrazí ven s myslí otevřenou hudbě a připraveni pocítit tu energii, kterou budu vyzařovat jako nikdy předtím. Strašně se těším a to se projeví v mém vystoupení. Love you all.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016