ROZHOVOR

 

Wippenberg: "Na narozeninách končím většinou opilý…"

Hlavní den oslav narozenin Clubu Prdel proběhne dnes večer s hlavním gratulantem DJem a producentem Wippenbergem. Ale předtím, než popřeje tomuto mladému klubíku vše nejlepší k úspěšnému prvnímu roku existence, vrhli jsme se na Wippenberga s pár otázkami. Sympaťák Olaf Dieckmann byl hned ochoten nám odpovědět a tak jsme se dozvěděli, jak si myslel, že jeho dnes velmi známá hitovka "Chakalaka" skončí jako propadák, o trémě, kterou zažíval při svém vystoupení na Trance Energy, co to je Wippenbergův styl, co nového chystá jeho studio a jaký má vlastně názor na narozeninové oslavy…

 

Ahoj Olafe, brzy přijedeš do Prahy na další vystoupení. Už jsi dříve hrál v některých z nejlepších klubů v České republice jako Mecca, Fabric a SaSaZu, v sousedním Slovensku v top klubu Dopler a podobně také na polském festivalu Tunnel Electrocity. Jak si užíváš svá vystoupení po východní Evropě?

No, letos jsem hrál skoro všude ve světě, od San Francisca po Sydney a od Murmansku až po Singapur, ale opravdu musím říct, že si nejvíc užívám hraní ve východní Evropě. Myslím, že to říkají všichni DJové, ale je to prostě pravda. Je to vždycky něco zvláštního, protože lidé jsou přátelští a vědí jak si užít dobrou party. Moc se těším na další hraní v Praze, protože v minulosti jsem se tam měl vždy výborně, zvláště pak všechny ty menší after klubíky, kam jsem rád zašel po svém setu.

Track, který tě u mnoha lidí proslavil, byl "Chakalaka". Získal taktéž širokou podporu od houseových DJů jako Sebastian Ingrosso, Tocadisco nebo Eric Prydz, ale i od tranceových DJs jako Armin van Buuren nebo Tiësto. Očekával jsi, že se z "Chakalaka" stane tak velký hit?

To vůbec! Vlastně když můj label rozeslal první promo mail některým velkým DJs, nedostali jsme žádnou odezvu, což je pro takový track zcela nenormální, protože normálně dostáváme alespoň odpovědi typu "líbí se mi" nebo "nelíbí se mi". Po šesti týdnech bez odezvy jsem si už myslel, že ten track bude obrovský propadák a nikomu se nebude líbit. Pak se můj label rozhodl pro další pokus a rozeslali druhou vlnu emailů a najednou to všichni začali hrát. Myslím, že tohle je jedna z věcí, která činí tuto práci velmi zvláštní, protože nemůžete plánovat vůbec nic. Všechno záleží na štěstí a správných okolnostech.

Jelikož je tvá produkce velmi různorodá a obsahuje vlivy různých žánrů jako progressive, minimal, electro či trance, předpokládám, že tvé DJské sety jsou v podobném duchu. Jak zní typický Wippenbergův set?

Moc se nestarám o rozdílnost žánrů, prostě hraju cokoliv co se mi líbí, takže můj set je v podstatě něco jako výlet skrz všechny tyto žánry, které jsi zmínil. Někteří lidé tomu říkají Wippenbergův styl. :)

Kromě vlastní tvorby vydáváš neustále remixy pro velká jména jako Paul van Dyk, Sebastian Ingrosso, Above & Beyond a tak bych mohl pokračovat dál a dál. Na jakých věcech nyní pracuješ?

Právě jsem dokončil několik remixů, např. klasiku "Kay D. Smith & Mark Tall - Hoipolloi" a na nadcházející Tocadiscův singl. Nyní jsem začal znovu pracovat na několika vlastních traccích, jako třeba na mém dlouho očekávaném projektu Sphaera a samozřejmě novém Wippenbergově tracku.

Tento rok jsi hrál na nejvýznamější tranceové akci světa - Trance Energy. Na Youtube jsou k vidění úžasná videa z tvého vystoupení. Jak jsi se cítil být součástí tak speciální show?

Popravdě řečeno jsem byl před setem trošku nervózní, protože jsem se bál, jestli se bude líbit můj sound. Obvykle lidi na Trance Energy preferují typický uplifting trance, který vůbec nehraju. Udělal jsem tedy pár bootlegů tranceových klasik, tak aby sedly do mého stylu a na konci se ukázalo, že to byla jedna z nejlepších akcí letošního roku, protože se lidem můj sound líbil a já jsem si hraní velice užil.

Tenhle pátek budeš hrát v novém pražském Clubu Prdel na oslavě 1. výročí. Děláš stále narozeninové party na vlastní narozeniny? Co se ti líbí a nelíbí na narozeninových parties?

Dělám to pouze na velká výročí. Jinak to pro mě není až tak moc o narozeninách, ale spíše o tom užít si hezké okamžiky s rodinou a přáteli. Jsem velký fanoušek hraní na narozeninových parties, protože pro clubbery to není jen další party, ale oslava, většinou jsou všichni v dobré náladě a chtějí se bavit. Věc, kterou nemám na narozeninových akcích rád je samozřejmě to, že ráno většinou končím příliš opilý… (smích)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016