ROZHOVOR

 

Ixer: "Úlety si asi neodpustím"

Hraje elektro v rozličných podobách, dělal tour DJe pro Moimir Papalescu and The Nihilists, založil vlastní booking disHARMONIC... A je toho mnohem více, co ještě nevíte o DJ Ixerovi! Nalaďte se před dnešní Elektrou na stejnou vlnu jako on, a to přečtením tohoto rozhovoru ;).

 

Ahoj Petře, hraješ už přes deset let, co jsi hrál tehdy za styl a co hraješ dnes?

Ahoj! No, před těma zhruba 10 rokama jsem začínal technem, hrával jsem ale spíš tu veselejší odnož techna jako Gateka, Bailyho, Umeka atd.. To trvalo něco přes 3 roky, ale postupně jsem začal do setů víc a víc mixovat elektro, tenkrát mě hodně bavily věci od Fixmera, J. Heila, Alter Ego, Hackera.. I když tenkrát myslím, že bylo electro o poznání tvrdší než je teď.. no i když.. :D

Možná to je i tím, že pod elektrem si asi každý představí něco jiného…

Dnes se tomu, co teď hraju, říká všelijak, indie/dance, elektro house, nu-disco, electroclash, ale pro mě je to prostě elektro. Hodně hraju francouzský a německý věci z labelů jako jsou Because Music, Bang Gang, Domino, Kitsune, Boxon, Boysnoize rec. atd, což je přesně ten zvuk, kterej mě posledních pár let nejvíc baví.

Začínal jsi v boskovickém klubu Sklepy, který již neexistuje. Klub to byl legendární a dodnes na něj lidi vzpomínají. Máš ve své DJské kariéře i nějaké další podobné kluby, které bylo škoda zavřít?

To máš pravdu, ten kdo znal Sklepy, na ně nikdy nezapomene, a i když od těch dob vznikla spousta dobrých klubů, tak Sklepy jsou prostě nepřekonatelný, teda alespoň v těch našich končinách. Ještě byl v Boskovicích DD Club, kde se událo taky spousta dobrech mejdanů, ten už je bohužel taky cca 2 roky zavřenej... Je to pořád dokola, vznikne klub, lidi tam začnou chodit, druhý lidi štve, že to funguje, začnou se dělat naschvály, pár návštěv policie, atd a klub se z nějakého důvodu zavře. Naštěstí se před nedávnem znovu otevřel klub Prádelka, o kterým se dá říct, že je to fakt hodně příjemnej klub, takže snad ten náš kulturní život v Boskovicích neumře. Ale k tomu jsou samozřejmě potřeba i lidi, kteří tam budou chodit, což snad není problém, protože je to klub, kde se hraje taneční hudba, rockový koncerty, různý hudební projekty atd., takže jen doufám, že se nezařadí mezi ty kluby, kterých je škoda…

DJ Orbith tě několikrát pozval na svou party Elektra, kde sis zahrál např. po boku Electric Indigo nebo Martina Matiskeho. Kterého jména z parties, kde jsi hrál, si nejvíce ceníš?

Jj, to byly časy... ? nevím, jestli můžu někoho z těch lidí jednoznačně vyzdvihnout a říct, že byl nejlepší, protože každá z těhle akcí byla jedinečná a nezapomenutelná... Ale když už mluvíš o Matiskem, tak to byl každopádně zážitek! Celkem dost dlouho jsme se před jeho vystoupením bavili o hudbě a musím říct, že takovej hudební přehled, talent a nadání produkovat svoje vlastní věci v jeho tenkrát 16 letech nemělo obdoby... Další jména, kterých si cením a se kterýma jsem měl tu čest si zahrát, jsou např. Steve Morell, Scan X, Paul Mogg, I Am X, Mignon, Warren Suicide..

Když už jsme zmínili DJe Orbitha, co si o něm myslíš, jaký k němu máš vztah?

Aleše znám už poměrně dlouho, snad 8 – 9 let, nevím přesně… Ale seznámil jsem se s ním díky jeho bratranci DJ Diorovi… Aleše si cením nejen jako super dje a elektro-průkopníka v té naší krásné zemi, ale samozřejmě jako člověka, kterej má můj obdiv v každým slova smyslu... Navíc pomohl řadě djů tím, že jim dal příležitost si zahrát na prestižních akcích a klubech po boku světových jmen...stejně jako mně.

Svého času jsi dělal tour DJe pro Moimir Papalescu and The Nihilists. Jakou ti to dalo zkušenost a co jsi říkal na jejich rozpadnutí?

No jo, tak v tom má zase prsty Aleš! :D tenkrát mě pozval do Roxy na Free Mondays, to bylo někdy koncem roku 2003, kde měli Nihilisti snad jeden z prvních větších koncertů, tam to tak nějak tenkrát všechno začalo. Na koncertech, kdy jsem s nima hrál, jsem měl tu možnost zahrát si i věci, který bych si asi na klasické párty nemohl dovolit zahrát, možná i proto, že jejich publikum nebyli jen příznivci taneční hudby, ale i rockeři a lidi, který na klasické párty nepotkáš. Mohl jsem si proto hrát moje oblíbené kytarovky a vokálovky, aniž by si někdo myslel, že jsem diskofil... :D

Z jejich rozpadu jsem stejně jako ostatní fanoušci radost neměl, jediné, co nás mohlo trochu uklidňovat, byl fakt, že se alespoň každý z nich vydal svou cestou a vytvořili dva různé projekty, Hank se Soňou Kill The Dandies a Papež s Van Krebetzem Magnetik.

V roce 2005 jsi spoluzaložil vlastní booking disHARMONIC. Jaká jsou v něm známá jména a co vás spojuje?

Je to spíš seskupení kamarádů jako je Scorn, Yareck, Nelo, Flower, Stek.. všichni se známe už řadu let a paradoxně nás spojuje to, že jsme všichni úplně jiní, teda co se hraní týče... Prakticky se dá říct, že každý z nás hraje to svoje, od techna přes elektro, progressive až k housu. Víceméně si ale každý jede po vlastní ose a párkrát do roka uspořádáme mejdan, kde se všichni potkáme, zahrajem a něco málo i popijem. ?

Kdo si myslíš, že v současné době hraje to nejlepší elektro?

Tak to je těžká otázka, možná by bylo lepší zeptat se, o kom si to nemyslím :D. Jak v produkci tak i v hraní jsou moji nejoblíbenější Alex Metric, Boys Noize, Danger, Young Punx, Yuksek, Vitalic.. Neřekl bych, že mám úplně někoho na prvním místě, každý měsíc je to někdo jiný, v závislosti na tom, co od nich nového slyším.

Dnes večer tě uslyšíme na brněnské Elektře, kde vystoupí němečtí Extrawelt. Už jsi měl někdy možnost je slyšet a co na ně říkáš?

Extrawelt uslyším teď na živo poprvé a přiznám se, že už se dost těším, ale to asi nejsem sám. Pro spoustu lidí i pro mě jsou Extrawelt pojmem asi stejně, jako je samotný Cocoon Recordings, z jehož řad není asi nikdo, koho bych rád neslyšel. Jsem přesvědčen, že to bude super zážitek!!!

Co od tebe na Elektře uslyšíme? Elektro s prvky rock´n´rollu a diska z osmdesátých let? :)

No nevím, jestli by právě tohle dost dobře zapadalo do celkové atmosféry Elektry s Extrawelt, ale máš pravdu, asi si to neodpustím… :D Každopádně já už se těším, tak se taky těšte! ;)

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016