ROZHOVOR

 

Rozhovor s brněnským webmasterem party webů Tomminem

Rozhovor s brněnským webmasterem Tomminem, který se většinou specializuje na tvorbu party webů (Orion Hall, Eternity, International Techno Event atd.). Vše o jeho začátcích, jeho firmě UP-NET, komerčních webech, ukázky screenshotů a pracovní den webmastera.

 
jméno: Tomáš Říha
narozen: 24 let (3.4.1979)
bydliště: Brno
vzdělání: střední škola s maturitou - IT technik


Kdy jsi se začal věnovat tvorbě www stránek a co tě k tomu vedlo?

Kdy jsem začal? Tak to už si teď přesně nevzpomenu. A co mě k tomu vedlo? No vedly mě k tomu okolnosti a víceméně lidé a potřeby kolem mě. Asi největší zásluhu na tom má Gabo, který snad jako první u nás přišel s "partywebem" a dal mi možnost udělat web. V té době spíš šlo ale o jakési hmatání do neznáma.

Kdy vznikla tvoje firma UP-NET (www.up-net.cz)?

Up-net jako takový vznikl v roce 2001, ve chvíli kdy jsem byl už pevně rozhodnut, že jediný můj šéf budu já sám. Jsem beran a přirozený odpor k autoritě jsem měl odmalička. V době před tím jsem dělal klasické DTP, čímž se vlastně Up-net zabývá též.

Ovšem není to hlavní produkt, mezi ty hlavní patří www prezentace, multimediální prezentace atd. Prostě takové věci, kterým můžeme dát pohyb, dynamiku, zvuk, svým spůsobem se podílíme na vytváření virtuálního světa internetu. :)

A který to tedy byl, ten první partyweb?

Jak jsem již uvedl největší zásluhu na tom má Gabo tzn. musel to být Orion Hall, vůbec první stránky na Orion dělal Slobik (velkej respekt) a hned ty další na Orionku já. Pak přišli i ti ostatní Lunaři, Mersyové, Bassblastři atd.

Jednu dobu jsem dodával weby pro téměř všechny větší akce v Brně, postupem času situace krystalizovala a vykrystalizovala do dnešní podoby, kdy partyweb jsou spíš jakousi onanií nehmatatelna a dávají větší možnost tam, kde vás klasické komerční weby nepustí.

Kde asi ta hranice komerčního webu v ČR je?

Záleží jak se to vezme, jsou firmy, které se nebojí investovat a nechají si poradit, pak i tady se dají popouštět hranice fantazie - jako například: využítí interaktivnějších prvků, doplnění webu o různé drobnosti, ať už flashových her, screensaveru atd.

V dnešní době, s rozmachem internetu a jeho rychlosti, si dnes člověk může dovolit "kapánek" větší soubory (viz poslední Orion Hall - tím bych se i zároveň omluvil uživatelům modemů). Ale na jedné straně je dynamika a rychlost načtení a na straně druhé propracovanost, detaily a efekty a co efekt to kilobajtíky navíc.

Podle tebe tvoje nejlepší www?

Podle mě? Hmm... těžký hodnotit sám sebe, ale myslím, že www.riha-interier.cz je v poslední době asi nejen můj nejvypečenější kousek.

Máš nějaký vysněný web, který by jsi chtěl dělat?

Vysněný? Ani ne, protože vždycky, když sem si myslel, jak bude super pro toho či onoho dělat, tak to vždycky dopadlo pěkně nanic, tudíž beru věci tak, jak přicházejí. Jsem tak mnohem spokojenější a kolikrát i příjemně překvapen.

Můžeš popsat svůj pracovní den?

Ráno přijdu do práce, dám žhavit mašinku (protože cosi budeme povídat woknům to trvá), nakrmím rybičky a rožnu jim, proberu poštu a pustím se do práce. Někdy člověk dlouho čeká na můzu, tak je potřeba vyrazit za inspirací, mě pomáhá projít se městem, pozorovat věci, lidi, funguje to vždycky. Je důležité se vždy před takovým to výletem patřičně stimulovat, no pak zase zpět k PC a začít tvořit.

Pak už hodiny ubíhají, do toho pár telefonátů a z ničeho nic je najednou tak kolem sedmé. To vždycky poznám podle toho, že přijde MartinS, je přesný skoro jako hodinky. Poté již pracovní den tak lehce poleví a člověk přeladí na večerní vlnku, tzn. již kreativně nenáročnou práci, někdy se sklenkou vínka a tak kolem deváté, desáté většinou končím a buď se jdu bavit a nebo domů.

Díky za rozhovor.

Cosmics


Ukázky práce UP-NET:

www.riha-interier.cz
www.orionhall.cz
www.bassblaster.cz
www.danceparty.cz
www.crystalsound.cz
www.smorava.cz

Pokud budete chtít využít služeb firmy UP-NET kontaktujte cosmics@techno.cz.


Enter 2002 Eternity Ibiza Night Internationa Techno Event 2002 Orion Hall Orion Hall Bassblaster Loop

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016