ROZHOVOR

 

Kollektiv Turmstrasse: "S technikou jsme si zažili svoje"

S tímto projektem jsem se poprvé setkala teprve nedávno díky remixu tracku, který mi od začátku naháněl husí kůži. Měsíc na to už jsem v iPodu obehrávala stale dokola Tristesse a jistá závislost na hudbě tohoto typu byla tu. Do Roxy jsem se na ně těšila už měsíc a přes vystoupení jen "nekompletního" kolektivu jsem odcházela opravdu nadšená… Ale protože rozhovor s Christianem na místě nevyšel, podařilo se mi udělat krátký rozhovor přes email.

 
Úplně na začátek – pojďte se nám v krátkosti představit...

Kollektiv Turmstrasse je projekt dvou kamarádů, kteří by si ještě před  pár lety vůbec nepomysleli, že se jim někdy podaří si zahrát v Praze! :) Oba pocházíme z malého města Wismar na pobřeží Baltského moře. Ve Wismaru to všechno i začalo, každopádně nyní je naším útočištěm a domovem již pátým rokem Hamburg.



Váš projekt funguje 10 let. Co vás svedlo dohromady – hrála v tom určitou roli náhoda? Někde jsem četla, že všechno začalo až poté, co jste se stali spolubydlícími?

Jojo, přesně tak to tentkrát bylo!

Pamatuju si, že jsme se do podnájmu stěhovali hned asi dva měsíce po tom, co jsme se dali do řeči na nějaké klubové noci. Ve Wismaru je klubová scéna opravdu malá, a bylo více než jasné, že dřív nebo později bychom se stejně někde setkali :)  

S Nicem jsem si výborně rozumněl už od začátku, měli jsme velice podobné zájmy, bavily nás stejné věci a hlavně jsme si opravdu rozumněli po hudební stránce – proto nebyl problém začít okamžitě realizovat i společnou myšlenku a tvořit muziku podle naší chuti! Jako opravdoví supernadšenci jsme všechny peníze okamžitě vrazili hlavně do desek, syntetizéru a techniky... K názvu jsme se nechali inspirovat tehdejší adresou našeho bydliště, ulicí Turmstrasse ;)

Kde začala vaše hudební kariéra? Pamatujete si své první vystoupení - jak vám bylo?

Poprvé jsme KT představili v klubu "Gerberei" na party, na které jsme byli nesčetněkrát předtím. Pamatuju, že kromě té hrozné nervozity, jsme během vystoupení museli řešit i nějaké problémy i s naší technikou. Na prvních vystoupeních jsme totiž použivali hromadu HW vybavení a věřte, že jsme si s tím fakt zažili svoje :) Teď už k hraní používáme ve větší míře hlavně software.

Stále se vám daří působit na taneční scénu svým velmi unikátním a osobitým zvukem, kde po celou tu dlouhou dobu berete inspiraci na další nové unikatní tracky?

Samozřejmě existují dny, kdy se toho ve studiu moc nevymyslí. Na druhou stranu jsou zas chvíle, kdy vytvoříme spousty nového materiálu. Obecně se necháváme velkou měrou inspirovat každodenním životem a lidmi okolo nás. Neveřili byste, kolik maličkostí už nastartovalo chuť k práci...



Jaké hudební žánry si KT rádi pustí, když zrovna nepracujé na své tvorbě. Máte na to vůbec ještě čas? A jaká hudba vás asi jako kluky ovlivnila nejvíc?

Bohužel, máme tak nabitý rozvrh, že na hudbu nám opravdu nezbývá moc času. Ale kdykoli jsme na cestách, posloucháme věci ostatních… Což je většinou rozmanitá škála různých stylů od Sigur Rós, přes Archive, Beirut po The XX.

Jako spousta dalších umělců elektronické scény jsme vyrůstali na hudbě ranných 90. let. A ještě než se do Evropy dostal "Detroitsound" a my začali skupovat všechen dostupný import z USA, naše pozornost se mimořádně upínala k Jeanu Michelovi Jarremu. A stále jsme jeho skalní fanoušci  :)

Od založení vašeho vlastního internetového labelu No-response.org., kde si každý může volně stáhnout mj. i vaše dvě alba, uběhlo více než pět let. Plánujete se k němu někdy v budoucnu ještě vrátit či No-response.org už splnil svůj účel?

No-response bylo cestou, jak si vyzkoušet práci s vydavatelstvím. Byla to jakási platforma pro naši vlastní produkci, ovšem zároveň se propojovala i s dalšími umělci. Při dnešní rostoucí netlabel kultuře to byla skvělá šance, jak nejlépe naši hudbu sdílet s lidmi. Bohužel činnost kolem no-response už tak trochu utichla. Vzhledem ke všem dnešním povinnostem je těžké udržet i tenhle projekt v chodu. KAŽDOPÁDNĚ pro všechny čtenáře: Web i hudba je stále přístupná a všem k dispozici – check it out!!

Když už jsme nakousli ty labely – co nového na vašem Music Gewinnt Freunde (Hudba vyhrává přátele– z angl. Music Wins Friends– pozn. red.)? Představíš nám nějaké nové talentované producenty?

Teď v lednu jsme vydávali například MGF 1 featuring Comic Cowboys. CC nejsou na našem labelu úplnými nováčky, ale pořád to jsou velmi talentovaní mladí umělci, pocházející z Benátek. Podle mě mají tihle dva naprosto úžasný cit pro techno s "dub závanem". Z nových tváří se na labelu jako #12 objevil Adriano Filippucci, mezi hudebními zasvěcenci je špička, ale v žádném případě to není "starter". Jeho EP The City Light, které vyšlo právě na Musik Gewinnt Freunde mluví samo za sebe! Je to warm&deep s rytmickym soulem a má to neskutečný drive. Tahle skvělá nahrávka rozhodně stojí za to – určitě si ji poslechněte! :)

Kromě již zmíněných aktivit jsou KT i velmi vytíženými a stále více vyhledávanými remixéry. Poslední remix, který během vánoc vylétl z vaší dílny a téměř okamžitě bodoval byl Touch Too Much pro Hot Chip… Předtím se mi zas nezapomenutelně vryla do paměti kolaborace KT s Federleicht - melancholický On The Street se okamžitě objevil v tracklistech těch nejslavnějších DJs… Lze ze všech remixů vybrat jeden nejoblibenější?

Lze a určitě tě nepřekvapí, když zmíním právě remix Touch Too Much od Hot Chip… Ovšem nutno přiznat, že zrovna tahle verze zřejmě nikdy nikde nevyjde... Škoda, něco podobného svět a nikdo na něm doposud neslyšel :)

Koncem roku 2009 jste obecně byli velice činorodí – stihli jste i vydat EP Like The First Day. Až se trochu bojím si představit, jak přibližně vypadá váš pracovní rozvrh na rok 2010?  A přemýšlíte po New Weakness a Verückte Welt o dalším albu?

Stále více lidí je přesvědčeno, že 2010 bude rokem Kollektiv Turmstrasse, zatím však cítím jen zimní únavu… Ale hned jak začne konečně pořádně svítit slunce a probere nás k životu, začíná intenzivní práce na novém albu. Zároveň se na Musik Gewinnt Freunde objeví i další náš release a na dalších labelech pak vyjde pár vyjímečných a ojedinělých remixů! Czech audience and readers - watch out for it!


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016