ROZHOVOR

 

Pořadatelé Open Air Festivalu: "Báli jsme se, jestli nám Röyksopp nezamrzli"

Ač se všude mluví o krizi, stále vznikají nové party a festivaly. Hodně nadějně vypadá Open Air Festival, který dle slov pořadatelů, kteří stáli třeba za loňským Sázavafestem, aspiruje na 30000 návštěvníků. Dle prvních odtajněných vystupujících, Faithless a Röyksopp, to vypadá, že by měli mít šanci, zvláště když vyráží jinou cestou než ostatní... Nakonec přečtěte si sami náš rozhovor s Michalem Lukešem a Marií Markovou...

 
Open Air Festival bude letos vůbec poprvé, ale pro vás to určitě není první podobná akce. Na jakých akcích jste se dosud podíleli a proč jste se vrhli na nový festival?

Michal Lukeš: Já se v tomhle hudebním průmyslu "potácím" už zhruba 15 let, začínal jsem jako řadovej bedňák, od bedňáka k produkčnímu, od produkčního k promotérovi. Naší základnou je prostor Abaton, kde už snad pět let děláme akce, řadu sami, řadu koprodukčně. Naší další prací je, že se podílíme na festivalech Hip Hop Jam a ve spolupráci s Beat Promotion na Let It Roll a Reggae Ethnic Session v České Lípě. Jako servisní organizace máme pod sebou po dlouhodobé spolupráci s Live Nation cateringový servis na megakoncertech typu Madonna.

Tenhle festival mám v hlavě už dlouho, ale letos se, i díky lidem co mám kolem sebe, řada věcí hezky pospojovala, takže jsme se rohodli do toho jít. U nás je většina festivalů "festivaly jednoho muže", akce, které, když to přeženu, vyrostly u někoho na louce za barákem. A je to na nich vidět. Já chci být promotér, ale chci, aby se mnou u toho kulatého stolu seděl team lidí, kteří každý dělá ten svůj obor dobře a společnou diskuzí jsme došli ke kvalitě, kterou chceme všichni.



A kolik lidí u toho stolu sedí, je tedy v nejužším pořadatelském teamu a kdo má co na starosti?

ML: Tak v tom nejužším teamu jsem de facto já a Maruška, coby mladá krásná žena, což bohužel nebude z toho rozhovoru tak vidět... (smích) Ne, tak team se skládá z řady lidí, se kterými spolupracuji dlouhodobě, jako je můj dlouholetý kolega Jindřich Knédl, který reprezentuje takovou tu starší generaci a samozřejmě máme podporu celé naší kanceláře, kde je zhruba pět lidí, kteří mají rozdělenu práci i na jiných projektech, jako je PR, partneři, práce s médii, tisková produkce, produkce pódií a další.

Marie Marková: No já bych se nebála ještě dalších jmen, dramaturgii zaštiťuje Milena Palečková z agentury 10:15, která má z nás nejdelší historii v oboru, pak je tu Aleš Bleha, kterému děkujeme za krásnou kreativu, kterou dává našim webovkám a tvoří vlastně grafiku toho festivalu.

Kdy jste začali s plánováním OAF? Slyšel jsem, že to byla celkem rychlovka...

ML: Tak my festival plánujeme dlouhodobě, ale otázka byla, v jakém roce to zrealizujeme. Chtěli jsme to odložit ještě o rok, ale po diskuzi s partnery jsme najednou zjistili, že je spousta lidí, kteří do toho chtějí jít a chtějí do toho jít teď. Najednou se ukázala nějaká energie, kterou bylo potřeba uchopit a najednou to bylo teď nebo nikdy. Takže s organizací jsme začali v srpnu a ty konkrétní úkony probíhají od listopadu.

MM: Na konci listopadu vznikl bianco projekt, kdy jsme dali na papír to, co jsme nosili od toho srpna v hlavách, v prosinci jsme se domluvili s generálním partnerem, v lednu jsme začali organizovat a v únoru spustili kampaň.

Nebojíte se, že si vás budou lidi plést se Sázavafestem, přecijenom i ta grafika je trochu podobná...

ML: Určitě je to pro lidi zajímavé a kontroverzní téma, ale je to stejné jako plést si třeba Trutnov a Rock for People. Je to samozřejmě nový festival a lidé nevědí co čekat, ale nám jde o to, jít tou cestou, kde se loni Sázava ocitla, dál. Každý má nějaké vize a myšlenky a co jsem koukal na stránky Sázavy, tak oni jdou zase trochu jiným směrem než my.



Dnes jste odkryli další headlinery, kteří jsou každý z trochu jiné hudební oblasti, myslíte, že už není doba na čistě žánrové festivaly?

ML: Žánrové festivaly jsou hodně komunitní věc, mají své skalní fanoušky a fungují, ale to není cesta kudy chceme jít. Ten trh je víceméně nasycen, ty festivaly jsou super a fungujou. Ale ten náš festival je něco, co i když to vypadá, že tu je, tak ve skutečnosti není. Tady se každý soustředí jen na muziku, narve tam 140 kapel a divadlo jen tak napíšu na plakát. A tohle je věc, kde se chceme odlišit.

Chápu, že u prvního ročníku je to těžký, protože to říká každý... (smích) Ale snad i tím, jaký jsme dali třeba právě divadlu prostor na tiskové konferenci, se už trochu odlišujem a to spoustu dalších věcí ještě vůbec nekomunikujeme. Budou tam i vysloveně experimentální věci, představíme velkou festivalovou hru...

Bude celotáborová hra? Nějaká bojovka?

ML: Nech se překvapit... (smích)

I když jste začali s přípravou festivalu poměrně pozdě, podařilo se vám zajistit hodně zajímavá jména. S kým byl největší problém?

MM: Tak asi právě s Röyksopp. Ti se po první komunikaci na dlouho odmlčeli a my si z toho děláme trochu srandu, ale oni opravdu žijí někde za polárním kruhem, a tak jsme se trochu báli, jestli tam nezamrzli. Ale naštěstí to všechno dopadlo a stihlo se to včas.



Techno.cz je server o elektronické hudbě, takže naše čtenáře určitě zajímá, jestli budou na festivalu i nějaká taneční pódia?

MM: Na festivalu bude stan, který bude přes den zázemím pro divadla a večer se promění na taneční klub. Zatím mohu prozradit, že pátek bude věnován drum’n’bassu. O booking se nám stará Suki s IM Cyber. Sobota bude spíš k rovnějším beatům a techhousu, máme rozjednaná na oba dny nějaká zahraniční jména, ale nemohu je zatím prozradit… Ale určitě vaše čtenáře potěší, že nebudeme omezováni žádnými hlukovými limity a bude se moct hrát až do rána…

Na tiskovkce jste prozradili divadelní představení inspirované fanoušky Depeche Mode s Markem Taclíkem. Jaké další nehudební aktivity lidé v areálu najdou?

MM: Budou tam ještě dvě další představení, ale samozřejmě divadlo je hodně náročné na přestavby, takže se tam víc jak tři představení nevejdou. Proto se snažíme vybírat opravdové pecky. Dál jednáme s Divadlem v Celetné a divadlem Minor, které by mělo podpořit dětský program.

Myslíte na odhlučnění stanu? Na Pohodě se sice hrají skvělá představení, ale bohužel občas nejsou přes vedlejší pódia slyšet...

MM: Tak v době představení budou hrát spíš tišší kapely a co přijde potom, bude odtlumeno.

ML: Na festivalu je hluk, to je trochu problém a úplné ticho tam nebude. Ale máme velký prostor a budeme se snažit už při stavbě areálu využít naše zkušenosti a stavět tak, aby se pódia vzájemně nerušila. Naštěstí ten prostor tu variabilitu umožňuje a nejsme jako třeba některé projekty ve městě, kde se s tím pódiem prostě hnout nedá.



Ale pojďme ještě k těm dalším doprovodným aktivitám...

MM: Jednáme s řadou neziskovek, které připraví pro návštěvníky různé workshopy a třeba rukodělné výroby...

ML: My chceme hlavně zapojit lidi do hry, takže budou různé sportovní turnaje, aby se daly partičky dohromady a na konci si užili přímo na festivalu nějakou tu výhru, jako třeba neomezenou konzumaci. Chceme, aby si užili i ten den a večer samozřejmě skončili u hudby a na baru... (smích)

Asi všichni doufáme, že počasí vyjde a bude teplo a sluníčko, je v okolí nějaká možnost koupání? Budou se mít návštěvníci možnost svlažit i přímo v areálu?

MM: Necelé dva kilometry je v Žerotíně takové přírodní koupaliště s písečnou pláží a hned vedle i tvrz...

Pokud by ale počasí přecijen nevyšlo, jste připraveni i na déšť? Kolik bude zastřešených pódií?

MM: Na déšť samozřejmě připravení budeme. Bude jedna velká krytá stage a potom spousta dalších přístřešků našich partnerů. Ale budeme tvořit i stinná místa pokud by naopak sluníčko pálilo až moc.

ML: Samozřejmě připravujeme jak zastřešení, tak třeba i kropení lidí, chystáme se na obě strany.

OAF se uskuteční na místě, kde se dosud žádný festival nekonal. Jak dlouho jste lokaci hledali a co pro vás bylo při jeho výběru nejdůležitější?

ML: To místo jsme hledali hodně dlouho na hodiny, ale hodně málo na dny.

MM: Během asi 14 dní jsme objeli opravdu velkou spoustu míst v okruhu do 150 km od Prahy, takže pokud někdo potřebuje tip na nějaké místo, jsme teď velcí odborníci... (smích)

ML: Lokality obecně jsou problém, zvlášť domluva s městem, protože samozřejmě na jedné straně my to město propagujeme, přivedeme tam nějaké lidi, na straně druhé to letiště přímo zasahuje do chodu města, takže je potřeba řešit třeba dopravu tak, abychom my ani návštěvníci nijak neomezovali jeho obyvatele...



Bude v areálu nějaká zavírací hodina?


ML: Tohle teď právě řešíme, ale ještě jednáme s našimi partnery a nemohu zatím říct ani tak ani tak.

Festival bude dvoudenní, takže bude důležitým faktorem i stanové městečko. Bude dostatečně velké, aby vyšlo místo opravdu na každého? Budou mít návštěvníci případně možnost si koupit něco k jídlu  a pití i ve stanovém městečku?

ML: Tak my toho máme myslím v tomhle hodně za sebou, takže máme spoustu zkušeností a vídíme jako chybu, že se festivaly zaměřují hodně jen na ty kapely. Já teď ještě nemohu říct úplně podrobně "bude to takový nebo takový", ale chceme, aby se nám lidi vrátili, což je pro nás hlavní. Myslíme na to, že když lidi přijedou a budou stát hodinu v zácpě, pak nemají kde zaparkovat, třeba zapadnou v bahně, není kam postavit stan, tak ten večer už nemají úplně náladu se bavit.

Je naším zájmem, aby si měl člověk kde koupit jídlo a pití, kam si dojít na záchod a umýt ruce a byl v tom pozitivním smyslu nastartovanej si ten festival užít. Kemp je pro nás tedy samostatné téma, řešíme rozparcelování, navigační systém ulic, třeba jako někde u Tesca Pivní Rybí, Sýrová, možná budem dělat nějakou dražbu názvů...

Na závěr – charakterizujte OAF třemi slovy...

ML: Léto, zábava, fresh. Chceme být jiní...

To už je víc jak tři, díky za rozhovor...

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016