ROZHOVOR

 

Tom Middleton: "Guettu? Tak si ho zahraj sama!"

"Jak se máš? Dlouho jsem vás neviděl! Těší mě! Smím prosit?" Ještě dneska si vtipný úvod jeho setu na 16. narozeninách Roxy pamatuju. Pak pozvedl sklenku a z reproduktorů se ozvalo: "Na zdraví!" :) I tentokrát bude ten, který chtěl být v deseti letech Jedim, připíjet – ke třetím narozeninám One Night. Už to vypadalo, že pro samou Winter Music Conference neodpoví, ale nakonec si přeci jen udělal čas. A na co, že jsem se ho ptal? Zda bude hrát dubstep, jak odmítá žádosti o Tiësta, kdy se hit změní v shit, jak to vypadá s Global Communication, zda nemá chuť ty snobské podniky postříkat graffiti i kolikrát už viděl Star Wars...

 
Tome, v první řadě díky za to, že sis před svou další návštěvou Prahy udělal čas na tenhle rozhovor a než se budeme bavit o naší společné vášní, tedy o muzice, napadla mě otázka úplně odjinud. Jsi znám coby velký fanoušek Star Wars, ne nadarmo se skrýváš za převleky Cosmos či Jedi Knights... Představme si situaci, že máš na účtu těch dvě stě tisíc dolarů, za něž už by se člověk do vesmíru údajně mohl podívat. Šel bys do toho? A nebo jsi jen velký snílek?

No, určitě nepochybuju o tom, že by to byl zážitek na celý život... Nicméně bez toho, abych se o něj podělil s někým blízkým, s rodinou nebo s kámošem, tak to trochu postrádá smysl. Když nad tím přemýšlím, právě teď mě napadají mraky opravdu kreativnějších a ekologicky prospěšnějších projektů, do nichž bych tenhle balík investoval tak, aby pomohly těm, kteří je opravdu potřebují. Jinak mi to totiž přijde jen jako hloupé vyhazování peněz. :(



Asi by bylo zbytečné, ptát se, jaká je tvá nejoblíbenější postava ze Star Wars, ale kolikrát jsi vlastně Star Wars viděl a která epizoda je pro Tebe ta NEJ?

Tu originální trilogii jsem ve skutečnosti neviděl tolikrát... Možná tak šestkrát sedmkrát? Nejvíc mě dostalo asi to drama, napětí i stavba příběhu v epizodě Impérium vrací úder. Dodnes si pamatuju ten šok, když jsem jako desetiletý kluk opouštěl kino s tím, že Darth Vader je Lukův otec. :)

Na šestnáctých narozeninách klubu Roxy, v němž budeš opět hrát, jsi během svého setu roztočil třeba i drum´n´bassový track a přidal efektní rewind. Prozraď alespoň malé tajemství – dojde letos pro zpestření třeba i na nějaký ten dubstep? Mr. Scruff s ním na stejném místě také nešetřil. :)

Určitě ze všeho nejvíc hraju house, techno, electro a minimal, ovšem pokud je publikum otevřené, na drum´n´bass a dubstep klidně dojde. Ale dík za tip! :)

On je totiž dubstep a to nejen tady v Čechách teď hodně populární... Troufneš si odhadnout, jak se bude tenhle styl vyvíjet dál? Nastane klasické fúzování s jinými škatulkami?

Jasně, on je ten vývoj patrný už teď. Dubstep a grime do sebe náhle absorbovaly britské funky a lidi jako Joy Orbison nebo Martyn se teď odpoutali od toho temného hlavního proudu a dělají tenhle styl mnohem více emotivním, harmonickým a vlastně i přístupnějším.



Párty One Night, na níž se v Roxy představíš tentokrát, známými hity z dob minulých, ať už v těch originálních verzích či v nových remixech, skutečně nešetří... Kde je ta hranice? Kdy je to ještě pořád hit a kdy už je to vlastně shit, na který by bylo lepší zapomenout?

Ha, ha, těch příkladů by bylo hrozně moc... Celá řada neskutečně líných producentů, kteří dělají house, bezostyšně vykrade starou house nebo techno pecku z 90. let, zařídí přezpívání vokálů, přičemž výsledek je většinou příšerný a nakonec to nasadí na ten stupidní elektro nebo proggy beat. Kde je nějaká invence? Fakt hrůza, co někdo dokáže vypustit do světa! :(

Nedávno se mi v tomhle klubu stalo, že po mně hned dva lidi chtěli nějaký track od Tiësta, ačkoliv jsem hrál house a když už jsem si myslel, že nic horšího přijít nemůže, nějaký chlápek si řekl o Metallicu – Nothing Else Matters... Mají při tvých setech lidi také nějaká přání a jaké bylo to nejkurióznější? A plníš je nebo s nimi diskutuješ?

No, na takových těch pop/dance akcích je to úplně normální. :) A většinou jsou to holky. Ty chtějí hrát Black Eyed Peas, Davida Guettu, Akona a podobně... Dám ti radu. Nejlepší je podat jim sluchátka se slovy: "Víš co? Pusť si to sama, já tu vůbec nemusím být!" a tvářit se, že jdeš pryč. To stoprocentně zabírá!

Máš představu, když bys dneska nebyl uznávaným DJem a producentem, co bys vlastně dělal? Čím jsi chtěl být, když ti bylo, řekněme... Deset? :)

Asi bych pořádal večeře a párty na jihu Itálie. Jsem totiž kulinář, labužník, rád vařím a taky se rád bavím. Hodně mě teď bere asijská kuchyně. Když mi bylo deset, chtěl jsem být automobilový závodník nebo pilot, nějaký super hrdina... A samozřejmě Jedi. :)



Jak často si zajdeš na koncert nějaké vážné muziky? A nechybí ti jako bývalému hráči na piáno a cello tyhle ušlechtilé nástroje v té dnešní až příliš digitální produkci?

Na koncerty rozhodně nechodím tak často, jak bych si přál. Když už jsem ale ve městě, kde se zrovna koná nějaké živé vystoupení nebo i recitál, snažím se být u toho. Obecně mi klasické nástroje zas až tolik nechybí, ale je pravdou, že v mých skladbách najdeš hodně opravdových strunných nástrojů...

Vím, že jsi se podílel i na muzice k různým filmům a k TV pořadům. Kdo je pro tebe ten NEJ hudební skladatel v tomhle žánru? Já třeba dodnes nedám dopustit na Johna Williamse...

Tak to se shodneme, John Williams je opravdový velikán. Jinak miluju aranže i přístup Thomase Newmana a samozřejmě lidi jako Ennio Morricone, John Barry a Danny Elfman jsou stejně skvělí...

Oprášíte s Markem Global Communication, nebo už je to nadobro uzavřená kapitola? Nedávno jsem zaregistroval jeho muziku u slavné značky Hyperdub a i jeho další EP bylo dubstepové. Pokud byste provedli reinkarnaci, co přesně bychom v roce 2010 mohli od GC očekávat? Máš alespoň představu?

Není to příliš pravděpodobné, ale kdo ví, možná někdy... Pokud bychom zase spolupracovali, náš zvuk by se určitě dál vyvíjel. Asi bychom spolu dali dohromady nějakou rozsáhlejší kompozici pro orchestr nebo i celý film.



Máš za sebou až neskutečně dlouhou řadu remixů... Koho bys ještě rád přemíchal a komu z popových stars bys jednou klidně produkoval desku?

Rád bych se jednou dostal k základům mých oblíbených synth-pop a nu wave kapel z 80. let, takže určitě k Depeche Mode, k Human League nebo k OMD. A co se týká produkce, hodně mě teď baví The Killers, Coldplay, U2 a nebo velká dáma s nádherným hlasem - Chaka Khan.

Nemáš někdy chuť jako bývalý grafiťák vzít v některém z těch posh klubů, v nichž občas hraješ, sprej a trošku jim všechna ta naleštěná místa a množství zrcadel zkrášlit? :) Nebo už je to nadobro uzavřená kapitola?

Ha ha, je pravda, že se hodně zajímám o design interiérů, architekturu jako takovou a kluby, které navštívím, pak samozřejmě nějak hodnotím. Dneska už bych raději určitá místa od základů předělal, než jen maloval po zdech. :)

Josef Sedloň, s nímž se znáš už pěkných pár let a v pátek si s ním zase podáš ruku, je velmi dobrým průvodcem a společníkem. Co přesně si po tolika návštěvách Prahy z mého rodného města pamatuješ? Nebo je pro tebe Praha jen dalším městem, které jsi při svém kočování po světě navštívil, prohrál a prospal?

Je mi jasné, že to bude znít jako klišé, ale Praha je fakt jedno z nejúžasnějších měst v Evropě! Už jen ta krásná architektura a kultura, kterou tu máte. Vaše město mě zajímá už od doby, kdy jsem ve škole poprvé slyšel a následně pak studoval to parádní dílo Má vlast od Bedřicha Smetany.

Ještě jednou díky za rozhovor. Vlastně, jedna otázka by tu přeci jen byla... Když se tak dívám na všechny ty profilové fotky, kolik vlastně máš pokrývek hlavy? Počítal jsi je někdy? :)

Heh, fakt jenom odhaduju, že má sbírka dohromady čítá tak třicet čepic a klobouků. :)

Video: Tom Middleton @ 16. narozeniny klubu Roxy

Ptal se Myclick v březnu 2010.

foto: archiv, Palji palji@techno.cz, Vítek, hofer@fo.cz  Saiha saiha@techno.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016