ROZHOVOR

 

Roman Rai + Fatty M: "Flow – hudba na prvním místě"

Původně jsme se chtěli sejít už zkraje února, abychom si o noci Flow popovídali mezi šesti očima, ale nevyšlo to... Tehdy bychom se zřejmě strachovali, zda do Roxy na Paula Kalkbrennera lidi dorazí, teď byla úplně jiná situace. A zatímco jsme jednoho březnového úterý (paradoxně v Crossu) tak dlouho čekali na pizzu, optimismus z Romana i z Milana sálal. V sobotu na stejném pódiu uvítají Sébastiena Légera, teď vzpomínali na premiéru a odhalili i recept, proč se to povedlo. Těch očí bylo nakonec osm a přísedící Nitrous prozradil horké novinky ze zákulisí – věděli jste, že v červnu se brány legendárního klubu opět uzavřou?!

 
Kluci, první Flow je s velkým ohlasem za vámi, ta druhá právě před vámi, ale než se tak stane, pojďme spolu trošku nahlédnout do historie... Kdy vlastně vznikla prvotní myšlenka a jak se od ní pokročilo k tak skvělým výsledkům už na premiéře?

Roman Rai: Možná tě to překvapí, ale o nové noci v Roxy jsme začali jednat už v srpnu loňského roku. Tehdy se také řešila úplně nová koncepce včetně jedné zajímavé myšlenky. Každý pátek by v tomhle klubu hráli rezidenti spojení s vydavatelstvím Roxy Records, kteří by si k sobě vždycky zvali nějakého zajímavého hosta. Nakonec to neklaplo, do toho měl zavedený ZEN stále sestupnější návštěvnost a jména, o která já jsem tolik stál, do jeho zaměření vůbec nezapadala, tak proč už tuhle párty poněkolikáté měnit?



Takže takové logické vyústění, s nímž se v lednu po více než deseti letech tato noc s těmi, kteří byli tak často u toho, pohřbila. Jak to bylo dál? Na koberečku před novým vedením jsi nestál ani s Joelem Einhornem, ani s Michaelem Burianem ani s Martinem Grednerem, coby pozůstalými...

Roman Rai: Moc dobře jsem věděl, že pokud se mi povede novou párty prosadit, tak do toho půjdu spolu s Milanem, se kterým si už pár let rozumím nejen hudebně a první schůzka se uskutečnila v prosinci. Tam vlastně vznikl i nápad na prvního únorového hosta, kterým měl být Oliver Koletzki. Nakonec jsme se s Lenkou Senovou domluvili, že by to byl příliš velký risk rozjíždět novou párty takhle zkraje roku. Sám víš, že návštěvnost v lednu a únoru poměrně stagnuje, takže jsme to raději posunuli...

Proč vlastně Flow?

Fatty M: Ten úplně první nápad zněl Let It Flow, tak nějak nám to k tomu zaměření samo pasovalo... Každopádně trošku ten název kopíroval jinou zavedenou noc Let It Roll a když jsme nad tím přemýšleli, to jedno slovo je vždycky víc údernější, takže proto Flow. Prostě taková plynulá nebo plynoucí párty po celý večer, nic víc za tím nehledej. :)

Jak vlastně probíhá výběr hostů? Dáte si schůzku s Lenkou, přinesete balík jmen, o něž byste vy dva stáli a nakonec se z něj vylosuje jedno, kterému odpovídá poměr cena/výkon. Rozuměj honorář hosta vs. předpokládaná návštěvnost?

Roman Rai: Dá se to tak říct. Třeba předtím, než bylo definitivně potvrzeno, že na premiéře bude právě Paul Kalkbrenner, v úvahu připadali i Ellen Allien, Villalobos a další...

Fatty M: Je však třeba zmínit, že my v žádném případě nebudeme zvát jen ty, které aktuálně hrajeme. To by bylo pořád stejný - Luciano, Villalobos, my naopak chceme, aby to bylo co nejpestřejší a tím pádem pro lidi i zábavnější a rozmanitější... Moc rádi bychom si jednou podali ruku třeba s  Henrikem Schwarzem.

Tak toho bych vám moc přál, loni na Wilsonicu byl fakt neuvěřitelnej! Nejen tím, co hrál, ale taky jak u toho za mixem vyváděl... Kdo je pro vás momentálně nedosažitelným?

Roman Rai + Fatty M: Jednoznačně Trentemoller!



Zase ty prachy, že jo?! :) Neznám přesně výši jeho honoráře, ale je mi jasný, kolik těch nul asi obsahuje. Je už české publikum připraveno na to, že když Trentemollera, tak hlouběji do kapsy a za lístek třeba tisícovku nebo patnáct set? S Dubfirem se to moc nepovedlo, že jo?! Ondro to bude asi otázka spíš na tebe...

Nitrous: Ten dražší lístek je jedna varianta, tou druhou je smlouvání s agentem. Nezapomínejme, že Roxy má venku hodně dobré reference, takže občas se to dá. Každopádně pokud se ptáš na tu připravenost našeho publika, musím říct, že připraveno určitě není. Mám pocit, že v současné době existuje asi jen jedno jméno, kdy by byli lidi ochotní sáhnout hlouběji do kapsy, což naštěstí není nutné. High Contrast! :)

Jasně, jeden z mála DJs, kteří Roxy dokážou spolehlivě vyprodat a hned několikrát po sobě. Jak to však bylo právě s Kalkbrennerem? Po akci se na vaše hlavy snesla velká kritika, která vám vyčítala že jste to tentokrát přehnali a klub neúměrně přeprodali...

Nitrous: Přeprodali stoprocentně ne, máme určitý limit a ta čísla naprosto přesně seděla a hlídali jsme si je. Už dopředu jsme podle extrémně vysokých předprodejů věděli, co se na nás chystá, takže jsme si to pojistili a v té špičce dokonce ochranka další lidi dolů nepouštěla. Ti museli klasicky počkat, až pět lidí klub opustí a teprve pak jich dalších pět mohlo dolů...

V tuhle chvíli je samozřejmě nutné vyseknout poklonu za to, že se to až takhle povedlo... Přiznávám, že jsem byl hodně velký skeptik a návštěvnost viděl podobně jako při návštěvě Shur-i-kana nebo Jimpstera, tedy maximálně na tři stovky platících. Prozradíte alespoň ve stručnosti recept, jak ty lidi k návštěvě přemluvit?

Roman Rai: My jsme ale už od začátku měli pocit, že zrovna na Paula Kalkbrennera díky filmu Berlin Calling nemusíš lidi zase až tolik přemlouvat, on za nás vlastně udělal tu největší reklamu. :)

Fatty M: No a právě reklamu jsme ani v nejmenším nepodceňovali a bez sponzorů bychom ji určitě nezvládli v takovém měřítku. Takže velký dík za podporu patří firmám Growshop, CAMMO a MEX925, sami jsme si přitom lepili plakáty a byli nadšení, když nás zastavovali cizinci a žebrali o ně. :) Je to prostě takové naše děťátko, takže tomu obětováváme fakt všechno. Už máme MySpace, http://www.myspace.com/flowinroxy chceme spustit i Facebook, aby se ti, kteří si nás přidají do přátel, dozvídali o nových termínech, kdo další u nás bude hrát, případně s námi komunikovali, koho by sami chtěli a taky bychom rádi rozjeli vlastní radio show, kde bychom hráli muziku od budoucích hostů. Prostě nechceme nechávat reklamu jen na klubu - začínáme u sebe...

Aby se každá nová noc uvedla a zviditelnila, je třeba ji nějak odlišit - vy jste to s těmi míči vzali za správný konec. Ještě dneska se o nich mluví... :)

Roman Rai: Ale to bylo fakt neplánovaný. Jeden z nich byl nízko, někdo skočil z pódia, vzal ho s sebou a to bys koukal, jak rychle se rozebraly ty ostatní, lidi jsou fakt vynalézaví... :) Ale k něčemu to dobré bylo, uvědomili jsme si, jak moc musíme taky máknout na výzdobě, takže pokud by nám s ní chtěl někdo pomoci a hýřil nápady, budeme samozřejmě moc rádi.

Fatty M: Taky máme velkou radost, že vizuálně bude naši noc doprovázet VJ Quark. V Roxy je teď možnost velké projekce a teprve na ní všechno skvěle vynikne. Každá ta párty bude tématická, tedy spojena vždy s tím konkrétním hostem a i s jeho grafickými podklady.



Jak jste byli na premiéře Flow spokojeni se zvukem? V Roxy v posledních letech taky docela propírané téma a není nic horšího, když návštěvu super hosta zazdí špatný zvuk... :(

Nitrous: Já bych možná s dovolením začal... V Roxy teď máme nového produkčního, ten se se zvukaři v tom sound systému neustále šťourá a mám pocit, že se konečně povedlo ze všech jeho možností vymáčknout maximum.

Roman Rai: Možná by si měli všichni ti nespokojenci uvědomit, že Roxy má jeden z nejlepších aparátů v republice a taky nezapomínejme na ty hlukové limity, aby nám tenhle klub nezavřeli. Základy fyziky jasně říkají, že čím více lidí, tím více vibrací pojmou, takže pokud chcete dobrý zvuk, vezměte kámoše a přijďte, dalo by se s nadsázkou říct. :) Konkrétně na nastavení zvuku na Kalkbrennerovi si fakt nemůžeme stěžovat!

Bohužel jsem u toho nemohl být, udělejte mi tedy takový váš minireport a jaký byl vlastně Paul jako člověk?

Roman Rai: Nás potěšily hlavně reakce od známých, kteří si to nemohli vynachválit. Jasně, bylo tam pekelný vedro a chyběl nám tam větrák, ale kdo byl tenkrát na Sashovi, ví moc dobře, že tohle se ještě pořád dalo zvládnout. Ty známé tracky nechával často dohrát až do konce, takže to byl spíš takový koncert, ale atmošku to vždycky parádně nakoplo. A Paul jako člověk? No, neměli jsme zase takovou možnost ho poznat osobně, ale je takový zvláštní, což nemyslím vůbec nějak hanlivě a taky je hodně na holky, v tom jsme si podobní. :)

Nitrous: Lenka říkala, že už se u něj začínají projevovat takové ty hvězdné manýry, na druhou stranu, když byl na párty, tak si to za mixem neskutečně užíval a na tom videu od vašeho Honzy je krásně vidět, jak hladí Romana po hlavě, takže myslím, že ho to samotného hodně chytlo...

Předpokládám, že jste ho pak určitě tahali na nějakou after párty... :)

Roman Rai: A tak to víš, že jsme mu nabízeli, aby s námi zaskočil (jenom na chvilku) na Bukanýr, ale on byl hodně zodpovědný... "Kluci, podívejte se, jak vypadám, vždyť já jsem čtyři dny nespal," říkal nám a znělo to fakt přesvědčivě, tak už jsme ho dál nelámali.

Super, tak tolik k první akci, podívejme se do budoucna - už v sobotu vás čeká ta druhá a rozhodně vám to nezávidím. Laťku jste si nastavili hodně vysoko, ta se bude špatně přeskakovat...

Roman Rai: Jenže ta párty ji potřebuje mít takhle nastavenou. My jsme do toho šli s nejistotou a chtěli jsme Paula představit. Vždyť ten film u nás není oficiálně v distribuci, z těch lidí, co tam byli, ho slyšel jen málokdo a tak jsme to s Roxy propagovali, jak nejvíc to šlo.

Fatty M: Ale teď schválně sleduj naše promotéry. Ukázali jsme prstem na někoho zajímavého, uvidíš, že se toho chytnou a bude tu hrát každý rok... Naším záměrem je vozit ty, kteří venku něco dokázali, ale tady je skoro nikdo nezná. Třeba ten Sascha - venku rezident jednoho z nejoblíbenějších klubů na světě WaterGate, ale kolik clubberů zná aspoň to Mango?!



V dubnu tedy Sébastien Léger, ovšem potom dochází ke kuriózní situaci. V pátek 22. května má Tráva na Acid Boxu SCSI-9, na které se moc těším, v sobotu 23. května vy Saschu Funkeho, na něhož se moc těším. :) Vždyť stylově je to naprosto totéž - to tu ještě nebylo, aby si jeden klub konkuroval dvěmi víkendovými akcemi...

Nitrous: Bohužel to tak vyšlo s volnými termíny obou. Jasně, že by se to nemělo do budoucna opakovat a jenom pevně věříme, že skuteční fanoušci u nás stráví víkend. :)

Já bych možná teď klukům poděkoval za příjemný rozhovor a pojďme si Ondro spolu povídat o klubu, který ty musíš ze své pozice PR, co nejlépe prodat. Těch novinek je spousta, ale tou hlavní je rekonstrukce, o níž se teď šušká...

Nitrous: Tak už to prosáklo na povrch, jo? :) Zatím máme skutečně v plánu po posledním červnovém víkendu se zahraničními hosty náš klub uzavřít a hned potom se začne kopat do země... Důvod je jasný – Roxy se musí stát uživatelsky více přívětivější a budeme odstraňovat všechny ty nedostatky, na které si naši návštěvníci tolik stěžují. To obnáší minimalizování front na bary, na šatnu, na záchody, posílen bude světelný park a taky máme v plánu zvýšit kapacitu klidové zóny.

A bude chillout konečně chillout?! Nezřídka se stávalo, že tam muzika frčela rychleji než v hlavním sále, takže si člověk příliš neorazil ani nepokecal... :)

Nitrous: Přesně, šéf by rád úplně změnil koncepci a mělo by se z toho konečně stát příjemné místo, které bys měl vyhledat, když ti to v sále zrovna nesedne a nebo nemáš zrovna chuť tancovat. Takže hrát už by se měl skutečný chillout a ne, aby šlo jen o jakousi druhou stage.

Co téma, které už jsme nakousli, tedy klimatizace?

Nitrous: Na té se samozřejmě bude také pracovat a pevně věříme, že ji po svém návratu ti pravidelní návštěvníci ocení!



Paráda, zase se k vám budu těšit o něco více! Co tedy do konce června kromě zmíněných Flow stihneme? Zalistuj v diáři, prosím...

Nitrous: Trávovy pravidelné čtvrtky s volným vstupem Ventil už asi všichni zaregistrovali a rozhodně je můžu doporučit, protože záměrně hraje úplně jinak než na Acid Boxu. A když jsme u téhle další jeho nové párty u nás, 30.4. přivítá Sid LeRocka, zástupce značky Kompakt, což je hodně zajímavá fůze techna a rocku, 21.5. již zmíněné SCSI-9 a loučení před rekonstrukcí 25.6. proběhne se Steve Bugem!

Pak tu máme Tvyksův Vibrátor...

Nitrous: Přesně, ten bude u nás čtyřikrát do roka a 19.6. dorazí Zinc, který přestal s dramcem a poprvé se u nás představí v tom rovném tempu...

Co stále nabušená Bush?

Nitrous: V první řadě jsme hrdí na to, že se nám podařilo získat exkluzivitu pro hraní High Contrasta v Praze, takže se stává dalším z našich rezidentů a bude u nás dvakrát do roka - letos poprvé 15.5. Předtím samozřejmě ještě Marky se Staminou, což je další z velkých úspěchů vidět u nás zrovna tyhle dva pohromadě a v červnu to bude Klute.

Pak se vlastně objevil Relaps...

Nitrous: Jasně, ale Relaps není naše párty, Relaps si vzali na triko sami organizátoři, takže jen klasický pronájem klubu. 



A jaká tedy bude ta úplně poslední párty před rekonstrukcí?

Nitrous: Vychází to na Climax 26.6., kam si Chris pozval Abela Ramose.

Nějak se nám z toho úplně vytratil dubstep a taky už jsem u vás strašně dlouho nebyl na nějakém zajímavém koncertu...

Nitrous: Dubstep určitě bude, ale až po rekonstrukci - někdy na podzim a koncerty? Na jaře nebyla z určitých důvodů chuť je dělat, Jarda s Lenkou je momentálně řeší, takže návrat se chystá také na podzim...

Prima, nezbývá než se těšit na tohle nevlídné roční období, které klubům přeje a zatím si krátit čas do rekonstrukce se všemi těmi zajímavými jmény, která nám přivezete. Díky za ně, stejně jako za tohle příjemné povídání a ať to šlape i do budoucna - jak Flow, tak klub...



Video: Roman Rai + Fatty M @ Flow/Roxy (20.3. 2010)

 
Ptal se Myclick v březnu 2010

foto: MHD, mhd@techno.cz P@lci, p@lci@techno.cz a milo milo@partylife.cz

video: Jan Frejm frejm@techno.cz
 
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016