ROZHOVOR

 

Jay Beck: "Pracuju na soundu, který rozvrní bránici!"

Sám říká, že teď to teprve začíná. Pracuje na nové desce s odlišným soundem, taky proto, že nechce hrát „jako přes kopírák“. Jay nám prozradil, co chce na produkci udělat jinak a kam celé jeho počínání směřuje. Přejeme příjemné počtení!

 
DJ, producent, vysokoškolák, pilot, workoholik, stále vysmátej člověk ve svým světě. Zapomněla jsem na něco?

Vypadá to, že jsi se na mě dobře připravila :)



V poslední době se o tobě lidi dozvídají z každého rohu, jak můžeš stíhat takových věcí naráz? Máš nějaký speciální systém?

Možná timemanagment, možná, že pořát na něčem dělám a možná tím, že jsem tak trochu šílenec :). Každopádně mám kolem sebe skvělý lidi, kteří mi pomáhájí jak v osobním životě, tak co se týče věcí kolem hraní a to je pro mě moc důležitý.

Co tě na tom nejvíc baví, být DJ? Proč ses tak rozhodl?

Víceméně to bylo spontánní rozhodnutí, které vygradovalo po pár událostech, které se staly. Poté jsem už jen začal zjišťovat, co bych mohl udělat v muzice jinak, aby mělo vůbec smysl v ní figurovat.

A přišel jsi na to?

Napadlo mě pár věcí, které elektronické muzice jako takové chybí. 1) Už jen taková zásadní věc, že hraju, protože vidím cestu, jak to někam posunout. To je na rozdíl od mých kolegů zřejmě odlišná cesta, což mě docela šokovalo, protože jsem si donedávna myslel, že většina lidí, co dělá muziku jí dělá proto, aby jí někam posunula. Bohužel to tak většinou není. 2) Mě dnešní clubová muzika přijde jako přes kopírák. Je jedno na koho nebo kam přijdete... na většině místech uslyšíte to samé a právě toto chci změnit. Podle mě měla dřív taneční scéna jako taková punc originality. Každý umělec měl svůj zvuk, který byl originální. Je jasné, že s popularizací a rozrůstem muziky je těžké držet si originalitu svého soundu, ale právě proto to chce zapojit více mozek a tu pravou fortel, což už je trochu složitější :)

Ví se o tobě, že chceš jít studovat do zahraničí hudební produkci. Myslíš, že ti to něco zásadního dá?

Rozhodně, pro mě je důležité znát myšlenkové postupy z více národností a už jen proto, že více hlav více ví :). Konkrétně v Anglii, kam se chystám, mají výborné vybavení a zázemí velice zkušených lidí přes muziku a tuto společnost vyhledávám, takže proto.

Jaký je tvůj nejoblíbenější styl produkce a hraní?

heh:) to je trochu různé. Když hraju na párty, hraju pro lidi. Oni tam přijdou a chtěji se bavit nebo dostat hudební zážitek. Je to neuvěřitelný pocit, když hrajete a víte, že to ty lidi prostě baví, pak za váma někdo přijde a s čistou hlavou vám řekne, že to bylo super, pak je to nejvíc :) Minulý rok jsem hrál v Praze a prodral se tam ke mě před pódium nějaký kluk a jen mi ukázal mobil, kde měl napsáno “You are the best DJ I know.“ Pochybuju, že jsem nejlepší DJ, ani o to nestojím, ale člověka to potěší :) Když produkuji, dělám to pro sebe. Jedině tak vyjádřím, co vyjádřit chci a dám do toho sám sebe.



Vím, že teď pracuješ na vydání svojí druhé desky. Prozraď nám v čem bude jiná?

Jiná? Nevím co to znamená slovo jiné, protože neznám žádný mustr, podle kterého se porovnává kvalita nebo jinost muziky :) Rozhodně bude udělaná jinak, než jsou na to lidé zvyklí a nejsem si jist, zda tento styl muziky pochopí. Ať je to tak nebo tak, jsem na to, co právě vytvářím docela pyšnej, i kdyby se to nikomu nelíbilo :)

Ještě si nejsem jistý, kolik bude na desce tracků, ale předběžně to vypadá, že 4 – 5 plus remixy od dalších vybraných producentů. Každý můj trek bude mít své vlastní intro a dohromady bude mít každá věc kolem 10 minut. Takže to vlastně bude takový trackový set. Uslyšíte křištálově čistý sound, na kterém pracuju skoro dva roky a bassu hutnou, že vám rozvrní bránici a chudovlasým utrhá poslední chloubu jejich pleší :)

A chceš dobít vody jen tady v Čechách nebo i za hranicema?

Nechci nic dobíjet, chci dělat hudbu, která bude technicky a pocitově na tak vysokém levlu, že si budu moc za pár let říci, Jaříne, chytře jsi to vymyslel! :)

Už se nedivím, že máš tolik lidí, kteří tě v hudbě podporují :-) Kde bereš inspiraci?

Beru jí třeba právě teď. Ze všeho se děje si něco vezmu. Naši mi vždycky říkali, stačí mít otevřený oči a čistý uši, tak se tím řídím :)

:-) Nedávno jsi se představil ve Frisbee na Óčku s Michalem Řandou…

S Michalem jsme si sedli po hudební stránce velice dobře. Je to výborný bubeník a řekli jsme si, že by nebylo špatné obohatit rovný beat o trochu atraktivní změny v rytmice. A světe div se, dosti to funguje :)



Kde vás teď spolu lidé můžou vidět?

Připravujeme vystoupení na Summer session 6 a také možná na letním Pigfestu. Každopadně se ještě upřesní co si na vás jako perličku přichystáme :)

Tak to se nechme překvapit. Každopádně také vím o tvé Beckstyle session radio show a velice cool dubstepovému okénku :-)

:) Tento pořad se vysílá na Fun1 station na Fun1.cz od 22:00 každou čtvrtou neděli v měsíci a repríza je následující středu. V tomto prostoru se snažím posluchačům předat ty nejaktuálnější novinky a tracky, které mě něčím oslovili. Co se týče dubstepového okénka, které děláme společně s Mírou Lukešem, tak si berem na paškál to nej, co se urodilo v poslední době z Dubstepu. Vždycky se při tom moc bavím, protože s Mírou se známe už x let a je potom v tom studiu užasná atmosféra :) 25.4. se bude vysílat šestý díl a záznamy ze všech dílů jsou hned po premiéře k vidění na stránkách mého bookingu Nubreed.cz nebo na mých stránkách: www.jaybeck.eu



Ovlivnil Dubstep nějak tvou novou desku?

Rozhodně z nej čerpám po zvukové stránce. Tento styl je mi velmi blízký, ale pouze poslechově. Lidé, kteří ho tvoří, si velice dobře umí hrát se zvukem a na masteringové vyblbnutí je dubstep, kvuli své “ pomalé struktuře” ideální. U nás je Dubstep považován za spíše undergroundovou záležitost, ale v Anglii je to mainstream, na který jsou Angličani, a nejen oni, patřičně hrdí :)

Dokážeš si přdstavit, že v následující době tady bude dubstep zásadní třeba jako DnB?

Těžko říci. Ale spíše myslím, že ne. Dubstep, ačkoli je velmi kvalitní, není taneční. A v tom bude tady asi problém.

A jak vnímáš vůbec takové velmi omílané téma: krize vs. taneční scéna? Ovlivnilo tě to nějak?

Asi každého, kdo se v tomto “ průmyslu “ pohybuje to nějak ovlivnilo. Ovšem není se čemu divit. Bylo tu za jeden víkend po republice 80 akcí a každý kdo měl bedny a CDčka, dělal akce. To se muselo podepsat na návštěvnosti a celkovém zájmu o tuto muziku. Teď se to hodně protřídí a přežijou ti, kteří mají zázemí a zajímavý koncept za kterým lidi přijdou.

A jako poslední otázka, kolik ti je let?

21.

Tak to se máme na co těšit! :-) Díky za rozhovor.

Taky děkuju a přeju hezký zbytek dne :)

Pavlína, techno.cz
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016