ROZHOVOR

 

Ondřej Liška: "Hraju všechno, nujazz, drum'n'bass i fláky"

Zacílit na voliče se dá různými způsoby... Ondřeje Lišku dnes určitě nepotkáte na náměstí s mikrofonem v ruce, spíše si bude na hlavu nasazovat sluchátka. Kde? V klubu Friends od 22:00! Dvaatřicetiletý předseda Strany zelených umí nejen bezchybně vyjmenovat jména Erik Truffaz, Asian Dub Foundation, Lamb, Massive Attack, Amon Tobin a 4Hero. On je totiž i příležitostný DJ, takže vám s muzikou od svých oblíbenců rovnou umíchá set! Aleš Bleha rozhovoru s ním nemohl odolat a tak těsně předtím mladého politika s tuze dobrým hudebním vkusem vyzpovídal - třeba vás ta jeho dnešní selekce u volebních uren přesvědčí!

 
Jste jedním z nejmladších politiků u nás. Nemáte s tím v jinak dost přestárlé politice trochu problém?

Jasně, že mám. Často mi někdo vyčítá, že jsem příliš mladý, než abych mohl být předseda, než abych mohl být v čele ministerstva, než abych mohl to či ono. Namísto toho, aby poslouchali, co říkám a jaké argumenty kladu. A jaká práce je za mnou. Ale dokud mi někdo zazlívá moje mládí a nikoliv to, že dělám věci špatně, tak to není tak zlé. Naše politika potřebuje generační obměnu, ale ne pouze ve smyslu mladší generace, to taky, ale hlavně ve smyslu, změny myšlení, pohledu na svět.



Zbude vám ještě chvíle na hraní s kapelou Lesní zvěř?

S Lesní zvěří hraju už jen velmi zřídka jako host a je to spíš ze starého přátelství, než že by to bylo pro posluchače zajímavé. :-)

Kromě jiného, jste též DJ. Nebývá ale často příležitost si Vás poslechnout v klubu.

Spíš jsem hrával při různých party, nikdy ne pravidelně. Teď hraju jen výjimečně, když mě pozvou přátelé nebo na nějaké benefiční akci. A hraju všechno, nujazz, drum'n'bass i fláky.

Na akci Rainbow Factory - Green Evening v klubu Friends teď ve středu 19. května si zase jako DJ zahrajete. Co budete hrát?

Pustím hodinový set svých nejoblíbenějších písní od funku až po tvrdší věci :-)

Jistě jste byl na nejedné taneční párty. Jaké vám bejvíc utkvěly v paměti?

Byla jich spousta. Snad nejraději vzpomínám na skvělý set, který zahráli DJs ze skupiny UFO asi před pěti lety tady v Praze. Tak inteligentní a přitom neuvěřitelně groovy hudbu jsem dodneška znova neslyšel. A pak taky atmosféra berlínských nebo bruselských party, kde atmosféru dělají hlavně industriulní prostory, mi dost utkvěla v paměti.

A co hudba? Posloucháte třeba techno, house, drum'n'bass nebo breaky? Jaké máte oblíbené kapely a DJe?

Poslouchám hlavně nujazz, jazz, drum'n'bass. Mám rád většinu věcí od Erika Truffaze, starší Asian Dub Foundation, ale taky Medeskiho a vždycky mě dostanou Lamb a Massive Attack. V taneční hudbě je toho spousta, bere mě hodně Amon Tobin, 4Hero a další.

Tenhle rozhovor budou číst asi hlavně mladí. Jenže mladí lidé se k volebním urnám zrovna nehrnou. Je nějaká šance, jak to změnit?

Anglicky se politická strana řekne party. A party přece stojí za trochu času a zájmu, ne? Ale teď vážně: Je pozdě začít se zajímat o nešvary tohoto světa, až se se systémem srazíte sami osobně. Už teď je potřeba jednat a myslet na budoucnost. Kdo jiný by měl mylste na budoucnost, než ti, kdo ji mají před sebou. Přijdťe k volbám a změňte ji. Ale nejde jen o volby. Jde o celkový pohled na svět. Pokud je vám blízký ten, který se snažím prosazovat já, ozvěte se - ondrej.liska (zavinac) zeleni.cz

Jak myslíte, že letošní volby dopadnou a co z toho bude?

To rozhodnete vy. Politologové se shodují na tom, že pokud mladí lidé přijdou k volbám, můžou radikálně zamíchat kartami. A to je sakra potřeba. Volte zelené!
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016