ROZHOVOR

 

Murat Kilic: "Australská klubová scéna je na opravdu skvělé úrovni“!

Již tuto sobotu zavítá do pražské Meccy na Soundcream closing party přední australský producent a dj původem z Turecka - Murat Kilic, který se postará o skvělé zakončení série těchto parties před letní prázdninovou odmlkou. Věřte, že ten, kdo nedorazí v sobotu do Meccy, bude určitě litovat, protože vystoupení tohoto sympatického Australana je opravdu něco jedinečného. Přinášíme vám exkluzivní rozhovor, ve kterém vám přiblížíme situaci na poli australské klubové scény, probereme také Muratovo dětství a prozradíme vám, na čem zástupce značky Stil Vor Talent v současnosti pracuje. Přejeme hezké čtení!

 
Ahoj Murate, od tvého posledního vystoupení v České republice uběhl už nějaký ten čas a proto bych se tě rád zeptal, co je u tebe nového a co se u tebe za tu dobu změnilo?

Od mého posledního vystoupení v České republice jsem navštívil Spojené státy a dvakrát Evropu, kde jsem měl několik speciálních vystoupení, mezi které patřilo například hraní v berlínském Watergateau a klubu Rainbox v Birminghamu. Tyto vystoupení pro mne byla ty nejdůležitější za posledních dvanáct měsíců. V květnu tohoto roku jsem také vydal moje Summer Traffic EP na labelu Stil Vor Talent a světlo světa spatřilo i několik remixů na dalších labelech včetně Message od Chi-Town na Beef records.



Jak vzpomínáš na tvé poslední vystoupení v ČR?

Můj poslední gig v ČR byl ve známém afterklubu Le Clan, kde jsem hrál asi 8 hodin s Patem Heartem do čtvrté hodiny odpolední. Je těžké zapomenout na tento mejdan, navíc když potkáš partu super lidí, kteří tak moc milují hudbu. (smích)

Australská taneční scéna je pro mnohé české clubbery velkou neznámou. Můžeš nám ji ve zkratce trochu poodhalit?

Australská klubová scéna je na opravdu skvělé úrovni. Můžeš navštívit opravdu nespočet klubových nocí a festivalů undergroundovějšího charakteru. Lidé žijí hudbou a mají možnost navštěvovat opravdu parádní kluby s excelentním sound systémem, kde mohou spatřit a užít si vystoupení svých oblíbených umělců. Například v Sydney jsou to kluby jako Civic Underground a Home Terrace. Zde vystupují dj´s a producenti, kteří dělají opravdu skvělou hudbu a mezi které patří Tokio, Mic Newman, český dj Schwa, Lewie Day, Robbie Lowe a spousta dalších…

Jaké kluby a parties by jsi případným českým turistům lačným po kvalitní hudbě doporučil?

Nejznámější noci jsou v afterklubu Spice v Sydney, který funguje více než pět let a který hostil například Adama Beyera, Tiefschwarze, Olivera Koletzkiho nebo Johnnyho D. Dalším super klubem je Civic Underground, který má úžasný sound systém a pravidelně v něm každý pátek a sobotu vystupuje celá řada známých umělců.

Dočetl jsem se, že tví rodiče pochází z pro Evropany poměrně exotické země – Turecka. Vedli tě již v útlém mládí nějakým způsobem k hudbě nebo jsi měl v dětství jiné zájmy jako je například sport?

Oba rodiče se zajímali o hudbu, ale především o tureckou hudbu, ne zahraniční. Faktem bylo, že jsme měli zakázáno poslouchat „západní“ hudbu v našem domě a neměli jsme dovolené ani nahlédnout do různých magazínů o popové kultuře, když jsme byly malé děti. Má největší angažovanost ve sport spočívala ve sledování světového poháru (smích). Sporty mi nikdy nějak nešly, protože jsem holt nebyl ten typ, ale za to mi docela šlo popíjet, takže jsme samozřejmě společně s kámošema sledovali zápasy někdy až moc často a popíjeli u toho dobré pivo (smích). To je taky dobrý sport ne? (smích).

Jakou hudbu jsi v dětství poslouchal?

V mládí jsem poslouchal například Happy Mondays, New Order, Depech Mode, Kima Wildea nebo Human League. V jedenácti jsem si začal kupovat svoje první desky a musím říct, že moje kolekce je dnes poměrně rozmanitá. Mám spoustu desek ze sedmdesátých a osmdesátých let a pořád některé z nich beru na svá turné, i když to už není tak časté, protože využívám technologii Traktor.

Je v současnosti v Turecku vůbec nějaká klubová scéna?

Věřím tomu, že zde malá scéna pro kvalitní hudbu určitě je, ale to se týká hlavně větších měst jako je Istanbul nebo Ankara. Slyšel jsem, že kluby jako Crystal nebo Indigo v Istanbulu pořádají dobré akce.
Abych řekl pravdu, nejsem s tamní scénou moc v kontaktu, ale Istanbul je skvělé místo, které by měl každý alespoň jednou navštívit!

Co tě vedlo k přestěhování do země klokanů? Bylo to spontánní rozhodnutí nebo jsi k tomu měl nějaký vážnější důvod?

Rodiče se tak rozhodli a já neměl na výběr. (smích)



Pojďme se teď trochu pobavit o tvé vlastní hudební produkci. V současnosti produkuješ pro německý label Stil Vor Talent, česko-australský Beef records, milánský Stereo Seven Plus, Kaato, Subsonic a Tribal vision. Nutno podotknout, že se hudba na těchto labelech pohybuje na pomezí deep housu, housu a techhousu. Zajímalo by mě, kdy jsi s vlastní produkcí začal a jaké styly a vlivy tě v současnosti nejvíce ovlivňují…?

S vlastní produkcí jsem začal před čtyřmi lety. Z počátku jsem toho o produkci moc nevěděl, takže jsem šel na univerzitu a začal studovat Digital Media. Svůj první počin jsem vydal až v září roku 2008 u Beef records. Od té doby jsem na sobě začal poměrně hodně tvrdě pracovat, ale snažil jsem se o to pokračovat v klidu a vyrovnaně, což je určitě důležité pro umělce, který chce vyrazit za hranice své země a vystupovat v zahraničí.

Co se hudebních stylů v mé vlastní produkci týče, ty jsou odkázány jen a jen na mé emoce, které cítím. Emoce při tanci, pláči, mejdanu nebo řízení auta, to je jedno! Nemám rád poslouchání hudby, která ti nic neříká a nic u ní nepociťuješ. Mám rád hudbu, která se nějakým způsobem vyvíjí a má smyslné melodie a strukturu. Oceňuji samozřejmě i kvalitu produkce a využití organických nástrojů. Styl pro mne není až tak důležitý jako všechny tyto velmi specifické aspekty samotného tracku. A pokud je to v nějaké jednodušší formě a je to track, který mě roztančí, je u mne na předním místě mého repertoáru!

Na čem v současnosti pracuješ?
Pracuji na mnoha budoucích releasech včetně dalšího, který vyjde na Stil Vor Talent . Mimo jiné makám na svém novém live setu, který by měl být hotov na konci tohoto roku. Mimo jiné pracuji na našem vlastním Reckless Republic record labelu v Austrálii a samozřejmě se starám i o chod bookingové agentury. Spousta práce!

Za svou kariéru jsi vystoupil po boku nespočtu věhlasných světových umělců ve spoustě zemích světa. Která země na tebe nejvíce zapůsobila a jaký jsi měl nejkurioznější zážitek spojený s tvým vystoupením?

Musím říct, že mám nezapomenutelné djské zkušenosti ze Sydney z mé rezidentní noci v klubu Spice za ta léta, co tam vystupuji. Obvykle hraji od desáté hodiny dopolední v neděli, takže lidé jsou opravdu nadšení z mé hudby a mezi námi panují opravdu zvláštní vibrace (smích). Přijde mi, že lidé se duševně mění a vytváří se jaká si nová undergroundová hudba. To je podle mě nevětší djský sen! Skvělé zážitky mám z mého nejoblíbenějšího vystoupení v berlínském Watergateu, kde jsem hrál od šesté hodiny ranní téměř pět hodin. Bylo to opravdu něco úžasného. Lidé uměli opravdu ocenit můj hudební projev!

Tuto sobotu vystoupíš v pražském klubu Mecca na Soundcream closing party. Jak se na své vystoupení těšíš a na co se mohou těšit návštěvníci tohoto úspěšného večera?

O tomto klubu jsem slyšel už spoustu věcí od mého dobrého kamaráda Michala – dje Schwy a Lucase Hulana. Návštěvníci sobotní party se můžou těšit na skvělou hudbu, která je určitě roztancuje a která je svěží a přitom undergroundovějšího charakteru. Těšte se na kombinaci stylů od houseu přes tech house, disco až po techno a věřte, že to bude stát za to!
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016