ROZHOVOR

 

Robert Babicz: "Je super, když jsi venku a můžeš se podívat při hraní na oblohu..."

Pokud se na něho při hraní díváte, vidíte jen obrýleného chlápka s kamennou tváří a dneska už legendární patkou. Pokud však zavřete oči, slyšíte kvanta jeho sofistikované muziky s velmi funkčním a velmi svěžím zvukem – takový je Robert Babicz. Po rozhovoru před festivalem Hradhouse 2010 však musíme říci, že není příliš ukecaný a TOP 5 nesděluje - všechny jeho tracky jsou pro něho ty TOP. :) Přesto už dneska víme, že napíše knihu o tom, co za zvěrstva za dvacet let hraní zažil, že Německo nepotřebuje další DJ stars, kdo jsou Tarja a Milo, jak zní pravý Babiczstyle i co mu šeptají duchové. Pusťte si ke čtení také dvě nové skladby!  

 
Ahoj Roberte, doufám, že se máš fajn. Od doby, co jsi byl naposledy v ČR, jsi vydal album Immortal Changes, založil label Babiczstyle a na něm hned vyšlo EP Remote Kiss. Na čem pracuješ v současnosti?

Právě teď dělám na dalším kusu pro label Babiczstyle.

Už za týden tě čeká hraní na festivalu Hradhouse. Jak vnímáš rozdíl mezi hraním v klubu a na akci venku?

Čerstvý vzduch. :) Je super, když jste venku a můžete se podívat při hraní na oblohu.

Léto je v plném proudu a jistě už máš za sebou řadu vystoupení. Jaká tě ještě čekají?

Jo, hrál jsem na pár opravdu vydařených. :) Teď už se těším znovu na Kazantip na Ukrajině a německý Nature One.

Letošní album Immortal Changes vyšlo 3 roky poté, co jsi vydal desku Cheerful Temper. Když obě alba porovnáš – jaký je mezi nimi zvukový rozdíl?

Dívám se na svou hudbu jako na soundtrack ke svému životu, pak je jasné, že se mění a vyvíjí. Immortal Changes je víc otevřené než předchozí, nicméně miluji obě alba tak, jak jsou stvořena. A už začínám přemýšlet nad dalším...

Jaké jsi dostal ohlasy na toto album?

Dostal jsem mnoho pěkných reakcí... Někteří lidé mě měli zaškatulkovaného především pod techno, ale teď už je nemožné použít toto zařazení. Já sám označuji svůj styl jako emocionální elektronickou taneční hudbu... Prostě babiczstyle. :)

Můžeš popsat proces, jakým se rodí tvé album?

Mám v hlavě prostě nějaký větší obrázek, téma.... Můžeš to přirovnat ke knize nebo filmu. Pak už jen sleduji svůj vnitřní hlas, co mám dělat. Někdy si myslím, že mně našeptává nějaký duch, co mám dělat. Protože mé myšlenky neustávají, je to jako řeka nápadů a myšlenek, co plyne skrze mě.

Máš už v hlavě koncept další desky?

Další koncept ještě není připravený, mám zatím jen první neuspořádané představy o obrazu, o tématu. A jelikož je to moje metoda práce, zkouším z toho vytáhnout nějaké emoce a myšlenky, které přetransformuji do zvuku a groove.

Kdo jsou podle tebe vycházející hvězdy, ať už na poli DJském nebo producentském, v současném Německu?

Hmmmm... A potřebujeme vůbec další hvězdy? Myslím, že spíš potřebujeme více skutečných hudebníků. Jsem znuděný ze všech těch produktů...

Jsi hodně pracovně vytížený. Jak rád trávíš svůj volný čas?

Svůj volný čas, kterého popravdě mnoho nemám, trávím se svými dětmi Tarja a Milo, a jdeme plavat, do kina a tak. Také jsem se rozhodl učit o fotografii a filmu.

6. srpna vystoupíš na festivalu Hradhouse 2010, který se koná na středověkém hradě. Hrál jsi už někdy na hradě? :)

Na toto místo se opravdu moc těším, miluji kontrasty. Hrad mi přijde hodně dobrý. Jinak vzhledem k tomu, že hraji už skoro 20 let, je obtížné vyjmenovat jen pár super míst. Ale myslím, že jednou bych měl určitě napsat knihu o těch všech šílenostech, co jsem zažil...

Na závěr bych poprosila o tvou aktuální TOP 5:

Protože hraji pouze svou vlastní hudbu ve svých setech, nemám žádnou top 5... Miluji totiž všechny své děti. :)



 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016