ROZHOVOR

 

Honza Furčák: "Na CzechPointu hrají ti, jejichž hudba vychází hlavně ze srdce a ne z peněženky!"

Strávit léto v tuzemsku, znamená zažít alespoň jednu festivalovou noc. Ať už jde o velký či malý festival, pokaždé má své kouzlo. Tentokrát jsme si popovídali s jednim z pořadatelů festivalu CzechPoint Open Air, který se letos koná poprvé a určitě se od toho budou odvíjet i další ročníky. Takže máte teď jedinečnou šanci se dostat pod pokličku samotných příprav na festival a přečíst si pár odpovědí od Honzy na mé všetečné otázky...

 
Ahoj Honzo, jsi jeden z pořadatelů CzechPoint párty, dohromady jste dva – ty a DJ Zviry. Věřím, že to dá hodně zabrat, abyste jenom vy dva pořádali párty. Kdy a jak jste přišli na to, že právě tohle chcete dělat? Znali jste se už předtím?

Ahoj Natálie. S Jirkou jsme se poznali až díky hraní před mnoha lety, tehdy ještě jako zarytí technaři. Sedli jsme si okamžitě i lidsky, byť jsme každý uplně z jinýho soudku a dnes už jsme opravdu dobří kámoši. Je to samozřejmě fuška to dát všechno dohromady jen ve dvou, ale můžeme se na sebe 100% spolehnout, jdeme do toho oba vždycky naplno a navíc kolem sebe máme skvělý kamarády, kteří nám vždycky rádi nezištně nebo za hubičku pomůžou. Celý CzechPoint je tedy de facto naší společnou prací a určitě bych rád využil týhle možnosti a všem jim za jejich pomoc poděkoval!


V jakém duchu se konala první party, máš na ni nějaké vzpomínky?

Moc dobře si vzpomínám, jak mě ráno po akci bolely nohy z toho neustálého lítání po schodech z jedné stage na druhou. :) Byla to, si pamatuju, taky docela vystreslá záležitost, chyběla marná sláva větší zkušenosti, ale všechno jsme nakonec zvádli a už hned další díl akce nám ukázal, že by to všechno mohlo fungovat. A jsme rádi, že funguje až dodnes.

Tenhle rok je pro Czechpoint docela zásadní – poprvé jste se rozhodli pořádat CzechPoint Open Air festival, který čtenáře asi teď zajímá nejvíc. Čím je tedy chcete oslovit, kdy a kde se pořádá?

CzechPoint byl vždycky akcí zaměřenou na široké spektrum elektronické hudby a jeho hlavní myšlenkou byla a stále je podpora našich domácích DJs a hudebních projektů. Kdo CzechPoint zná, ten ví, že ho ve Věšíně nemůže čekat nic jiného, než pestrá přehlídka hudebních stylů, oblíbených českých DJs a pohodová domácí atmosféra. Velký důraz pokaždé klademe taky na vizuální stránku mejdanu, a tak i ve Věšíně se můžou všichni návštěvníci těšit na originální festivalové dekorace, vycházející z designu letáku a samozřejmě i na pořádná světla a VJ projekce. Třešinkou na dortu pak bude určitě luxusní zvuk od Noise Control Audio a Funktion One, který zaručí dokonalý poslech. Na Funktion One jsem měl možnost nedávno hrát a běhal mi docela mráz po zádech. :) Když si k tomuhle všemu ještě připočteme krásné prostředí brdských lesů, ve kterých se kemp Věšín nachází, doufám, že to bude dostatečná pozvánka na nadcházející víkend 20. - 21. srpna. Počasí by mohlo být milosrdný, takže holinky snad nebudou třeba. :)

Co hrálo hlavní roli při vybírání DJs?

Line up jsme od počátku chtěli postavit především na DJs, kteří už v minulosti na CzechPointu vystupovali. Na DJs, o kterých víme, že za to dokážou pořádně vzít a jejich hudba vychází hlavně ze srdce a ne z peněženky. Nevím, jestli se naši sousedi ze Slovenska a Polska dají považovat za ty pravé zahraniční hosty, mnozí z nich totiž už u nás žijou nebo působí delší dobu. Každopádně ti doplní jinak ryze český line-up, který jsme se snažili namixovat pro co nejširší okruh posluchačů.


Když budeme mluvit celkově o všech večírcích CzechPoint, čemu dáváte přednost – starému nebo mladému masu, respektive sázíte na kvalitu ověřených DJs nebo dáváte možnost předvést se novým talentům?

Akce jsme začali pořádat už v roce 2001 a to proto, že nás štvalo, že moc nehrajeme a měli jsme přitom hroznou chuť. Moc nabídek na hraní na tehdy už zajetý techno scéně nebylo, tak jsme se rozhodli dělat mejdany vlastní. Výsledek se nakonec po několika letech práce dostavil, a protože nám v počátku několik lidí dost pomohlo, chtěli bychom to teď poslat dál přirozeně dalším. Na naše mejdany si tak vždycky zveme jak známé tváře a zkušené DJs, tak i neokoukané nováčky, o kterých si myslím, že před sebou mají zajímavou budoucnost a jen potřebují nakopnout. Poslední dobou se nezřídka setkávám s novými a mladými DJs, kteří hrají třeba jen rok či dva podomácku a nestačím se divit!

Na koho ty sám se nejvíc těšíš?

Já osobně se hrozně těším na vždycky skvělé lajfko od Elektrabela, speciální set Pavla Krejdla a Čendy aka Detrik ze čtyř gramofonů a dvou mixpultů a na tuhle otázku zrovna odpovídám při poslechu libovýho setu od slovenskýho DJe Heraka, který na akci vystoupí v sobotu společně s jeho parťačkou DJane Julien G. Ze zlomenejch hostů se těším hlavně na hraní s X-morphem, úžasnou Babe LN a skvělými baviči One Way z Polska. Jen doufám, že všechno pošlape jak má a pracovní povinnosti mi nezabrání se taky trošku bavit.

Jaký máš předpoklad ohledně počtu návštěvníků festivalu?

No, to asi necháme osudu. Bude se to hodně odvíjet od počasí, které je pro letošní open air akce všeobecně docela nemilosrdný. Každopádně pohodlná kapacita kempu je cca 1500 lidí. V Abatonu jsme měli nejvíc asi 700 návštěvníků, tak uvidíme, kolik duší zláká první open air vydání.


Nebojíte se, že ty velké a respektované festivaly vám ty návštěvníky ukradnou? Nebo máte svoje vlastní ověřené publikum, které vždycky dorazí?

Za ta léta už se na akci naučil chodit určitý typ lidí, ten typ, který nepotřebuje nutně mít na line-upu zahraniční star, aby se mohl pořádně bavit i na větší akci. Navíc jdeme záměrně proti Hip-Hop Kempu a Mácháči, protože to opravdu není naše cílovka. Proti ostatním festivalům by to byla asi sebevražda, to přiznáváme!

Tohle léto je hodně uplakaný, tím největším zádrhelem je počasí, díky kterému se třeba neuskuteční Shotgun a takový Let It Roll byla velká bahenní lázeň. Pojistili jste se nějak proti tomu?

Počasí je v současné době pro mě asi tím největším strašákem. Denně sleduju dlouhodobé předpovědi a modlím se, abychom zůstali ušetřeni. Každopádně obě hlavní stage budou kryté prostorným cirkusovým šapitó a kopulovitým dómem, vnitřní indoor kill-out je v suchu. Zastřešená je i velká terasa u místní restaurace s dalším velkým prostorem uvnitř, a pokud bude hlášen déšť, postavíme ještě u hlavního festivalovýho baru další kryté sezení. Dohromady se před deštěm schová cca 700 lidí. Akce se na tomto místě konají často a pravidelně a nikdy tu nedošlo k nějaké větší potopě!

V době ekonomické krize musím říct, že festival pořádáte bez nějakých opravdu velkých sponzorů. Nebojíte se, že se vám to třeba nevyplatí a hodně na tom proděláte?

My především musíme poděkovat všem těm "malým" partnerům, bez kterých bychom nikdy nebyli tak daleko, jako za ty čtyři roky jsme. Oni pochopili, co je CzechPoint za typ akce a proč ho děláme a chtěli tomu alespoň částečně pomoc. Samozřejmě riziko prodělku tu vždycky bude, ale snažili jsme si to dobře propočítat a hlavně nemyslíme na neúspěch.


Festival je dvoudenní, to znamená, že tam musí být dostatek místa i pro stanové městečko. Vybírali jste dlouho místo? Proč zrovna kemp Věšín?

Stále jsou ještě volné luxusní, nově zrekonstruované chatičky pro čtyřčlenné grupy za 1200,- za celou chatku na celý víkend, takže kdo preferuje pohodlí, má ideální možnost. Pro ostatní bude jen asi 50 m od kempu připravena prostorná louka, kde si budou moci řidiči za mírný poplatek zaparkovat svá auta a ostatní i postavit své stany. Doufáme, že k sobě budou návštěvníci ohleduplní a budou maximálně využívat prostor tak, aby bylo dost místa pro každého. Louka pojme cca 200 aut a je relativně možné ji rozšířit o další místa.

Chtěl bys někdy ty sám zkusit uspořádat fakt velký festival se špičkovými headlinery?

Asi hele ani ne. Na naší scéně sleduju poslední dobou, že panuje určitý napětí a hlavně dost nefér konkurenční boj, kterého se nechci účastnit. Sám jsem byl svědkem nejednoho šméčka, i třeba mezi kamarády a s CzechPointem jsme to taky neměli moc jednoduché. U větší akce se točí i větší prachy a to lidi mnohdy mění. Pro mě je důležité mít po akci pocit z dobře odvedené práce, během ní co nejvíc pobavit lidi i sebe a do další akce jít aspoň zase na nule. :)

Máte nějakou vizi do budouca, jak byste si představovali třeba pátý ročník CzechPoint festivalu?

Plánování je krásné, reálné možnosti jsou ale věc druhá. Když naše přelomová akce dopadne dobře, určitě bychom rádi příští rok pokračovali a třeba zase v o něco větším měřítku. Zkušeností na scéně, si myslíme, že máme dost, ale open air je kapitola sama pro sebe. Zůstáváme tak radši v našich plánech při zemi, letos si to pěkně vyzkoušíme a snad to nebude zároveň zkouška poslední.


Jak vidíš letošní situaci ohledně festivalů? Láká, nebo lákal tě nějaký festival tentokrát?

Hodně jsem se těšil na Let It Roll, kde jsem byl hlavně kvůli Lifted sobotě, ale po první noci probroděný v bahně jsme to s přítelkyní odpískali a jeli se domu sušit. Škoda, ale na tohle já už nemám. Dost mě zklamala taky zpráva o zrušení Shotgunu, kam jezdím už léta pravidelně a je to srdcovka. Znám kluky, co za touhle akcí stojí a hrozně jim fandim a příští rok to určitě vyjde. Jinak mě české fesťáky už moc nelákají a spíš začínám pokukovat za naše hranice. Jen letos kvůli přípravám CzechPointu a hraní po open airech nebylo moc času někam jinam dál vyrazit.

Plánujete už i další party po festivalu, máte alespoň už promyšlený měsíc, kdy se uskuteční?

Pokud mejdan ve Věšíně vyjde, tak samozřejmě pokračuje CzechPoint dál v Abatonu, už ale jen dvakrát do roka. Na říjen pak už mám tady komplet připravenou takovou speciální jednorázovku v Abatonu, o které ale ještě chvíli pomlčím. :)

Máš poslední šanci nalákat na festival co nejvíc lidí, chtěl bys ještě něco dodat?

Tahle otázka na konec mi mi vždycky dává nejvíc zabrat a k tomu hodiny na stěně akorát ukazujou šílené čtyři hodiny ráno! Do startu premiérového CzechPoint Open Airu zbývá už jen několik dní. Pokud tedy ještě nemáte nadcházející víkend do čeho píchnout, vyražte do Věšína na CzechPoint Open Air. Moc rádi vás u nás přivítáme a uděláme, co bude v našich silách, abyste si to co nejvíc užili!


Tak já doufám, že se festival povede a budete zase o krok dál, díky za rozhovor!

Já ti taky děkuju a měj se fajn!

foto: archiv
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016