ROZHOVOR

 

Steve Rachmad: "Techno si beru osobně!"

Pochází z Nizozemí, má rád mašinky a hrává detroit techno s nádechem soulu a funku. Taneční scéna jej pohltila již před čtvrt stoletím, přesto se podle něj největší změna odehrála teprve před pár lety. Poznejte v rozhovoru producenta, DJe a remixéra, který kdysi Amsterdamu ukázal detroit. A pozor, Apokalypsa bude pro Steve Rachmada velká oslava – přesně v tento den oslaví narozeniny!

 
Ahoj Steve, jak se daří?

Velice dobře, díky! Zrovna teď si užívám prázdniny na Ibize. :)



Párty Apokalypsa je vlastně oslavou všech typů techno muziky, jak bys definoval techno ze svého úhlu pohledu?

Pro mě osobně techno je a vždycky bude silně propojeno s ranými styly detroit a chicago. Ačkoli, myslím si, že nejjednodušší definice by mohla znít "hudba vytvořená stroji". Samozřejmě, ten podíl "strojů" je zase vnímán osobně. Pro někoho je to počítač a pro jiného hardware synťáky, automatické bubeníky a tak podobně.

A je ve tvé hudbě něco, co mohou lidé bezpečně rozeznat jako "styl Steve Rachmad"?

Hmm, to by mohl být určitý funky-style a taky mašinky, tedy teplý a kmitající zvuk, odkazující na starý detroit a chicago.

Jako producent aktivní od raných 90. let můžes sledovat evoluci techno muziky, myslíš, že za ta léta dospěla k nějakému milníku?

Tak já osobně si myslím, že největším milníkem byla nedávná doba před pár lety, kdy se všechno změnilo. Takzvaný minimal vyletěl nahoru, muzika se zpomalila a začala být více funky. A jestli se vám to líbí nebo ne, pro mě to byl největší z milníků, jaké jsem kdy zažil a to od chvíle, kdy jsem začal tvořit hudbu.

U nás v Česku lidi rádi srovnávají dobu před deseti lety s tím, co je teď…

Jsem v branži už hodně dlouho a opravdu jsem nikdy předtím neviděl nic takového. Pro některé je to změna k dobrému, pro jiné k horšímu. Všechno je to osobní.



Jsi ovlivněn staršími věcmi od The Advent, co říkáš na Ciscovy současné tracky?

Jo, pořád ho hrávám, ale protože hrávám teď trošku groovy a více funky, nemůžu jich hrát až tolik, kolik bych sám chtěl. Ale pořád je to zatraceně dobrý materiál, Advent je zatraceně talentovaný chlapík. Z jeho produkce jsem se hodně naučil.

Tvá diskografie čítá dvě stovky tracků a remixů, který z nich ty sám považuješ za nejlepší?

Oh, tak to je velice těžká otázka, vždyť toho je toooooolik! Ale jeden, na který jsem skutečně hrdý, je remix pro holandskou kapelu Clashing Ego's - Love Sweet Love.

Remix tracku Can You Relate pro Samuel L. Session je jedním z těch, které jsi vytvořil nedávno. Jaký máš názor na "zaplavování trhu remixy" (souvisí s textem v originálu tohoto tracku, pozn. red.), je to snad nějaký nový druh strategie, který přichází z Holandska? :)

Nemyslím, že je to skutečně nějaká reálná strategie (možná pro někoho je), ale spíš je to víc o očekávání a respektu k umělci, kterému dovolíš sáhnout na tvou práci a udělat z ní svou. Domnívám se nicméně, že někteří lidé to mohou použít spíš k tomu, aby si pojistili vysoké prodeje a nějakou tu pozornost.



Hrál jsi před časem na Creamfields v Austrálii, dokážeš porovnat tento event s nějakou z evropských edicí Creamfields?

Odmítal jsem hrát na evropských Creamfields, takže skutečně porovnat to nedokážu. Ale když vezmu ty ostatní v Austrálii, lišily se dost značně už město od města. Každé město tam má vlastní a odlišné publikum a právě to dělalo ten největší rozdíl.

Mohl bys odkrýt své plány, co můžeme očekávat od Sterac/Steve Rachmada v nejbližší době?

Právě teď se nacházím ve fázi dokončování stavby studia v mém novém domě. Až bude hotovo, zamknu se tam a budu jen makat a makat na nové produkci. Co můžu zatím prozradit, je můj release pro label Get Physical, nová věc s Heiko Lauxem na Len Fakiho Figure SPC a remixy Virton na značce Music Man včetně remixů od Bena Klocka.

Díky za rozhovor, ahoj na Apokalypse!

Také já děkuji! A pozor, na Apokalypse oslavím narozeniny, takže mejdááán! :)


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016