ROZHOVOR

 

Yes klub crew: "Doražte nás alespoň pozdravit, nebo si s námi užít nabitý víkend plný narozeninové atmosféry!"

Už to bude rok, kdy do počtu pražských klubů přibyl dnes již dobře známý Yes klub, ve kterém se toho za uplynulých 365 dní událo a odehrálo opravdu mnoho, na co mohou naši i zahraniční clubbeři vzpomínat. Koncem uplynulého týdne jsem poseděl a popovídal si přímo v prostorách klubu nejen s produkčním Davidem Hodákem, ale také se všemi třemi majiteli pocházejícími z Francie - Wyllem, Chrisem a Mattem, kteří vnesli nejen do pražského klubového života něco nového a odlišného. Kromě toho, co se bude dít tento víkend v rámci 1. narozenin klubu, jsem si s těmito sympaťáky popovídal i o jejich plánech do budoucna, o tom, proč se rozhodli pro klub právě u nás, na jaké rezidentní večery mohou návštěvníci zajít, jaké významné akce jim v minulosti unikly, a celkově jsme vlastně celý ten rok Yes klubu zrekapitulovali. Přeji vám hezké čtení!

 

Ještě před tím, než se budeme bavit o Yes klubu jako takovém, zajímalo by mne, kde jste se vlastně vy tři, nebo vlastně s Davidem Hodákem čtyři, sešli?

Yes Papa story odstartovala v roce 2004 nebo 2005. Já jsem vlastnil jeden z velkých techno labelů ve Francii a v té době jsme všichni produkovali muziku, která nás spojila a začali jsme na ní spolupracovat společně. V roce 2005 jsem se rozhodl udělat kompilaci, která byla velmi úspěšná a na základě toho jsme se rozhodli uskutečnit turné. To byl jeden z velkých prvních kroků, kdy jsme spolu makali asi rok společně a následně v naší spolupráci pokračovali. Po této tour jsme se rozhodli pro tři vystoupení v České republice, kde jsme vystoupili v klubu Cross a právě tam jsme se také setkali a seznámili s Davidem Hodákem. David nás posléze několikrát kontaktoval v souvislosti s jednou z nejvyhlášenější rave párty v ČR, která se jmenuje X - Massacre, na níž jsme mu bookovali i nějaká zahraniční jména, protože kromě produkce muziky a hraní jsme měli a stále máme bookingovou agenturu. Byli jsme taková komunita lidí, kteří byli v kontaktu, bylo nám fajn a najednou přišlo období nebo moment, kdy jsme chtěli udělat něco většího a jít o level dál.

Povězte mi, jak se člověk oddaný tomu opravdovému undergroundu najednou ocitne v pozici majitele klubu, který má opravdu široké spektrum, co se hudebních žánrů týče...

Všichni se v hudbě pohybujeme téměř 20 let. Za tu dobu jsme si prošli určitými etapami, co se týče naší produkce a vnímání hudby vůbec. Yes klub je pro nás jakýmsi splněným snem. Všem nám je něco kolem třicítky a to už je taky čas na rekapitulaci toho, co bylo, a zamýšlení se nad budoucností. Položili jsme si otázku, co je pro nás nejcenější a co bychom chtěli dělat. Samozřejmě hudba vyhrála a nezáleželo nám ani tak na stylech, ale spíše na kvalitě, která je pro nás důležitá. Chtěli jsme s muzikou být v kontaktu a žít jí i v budoucnu, tudíž logickým vyústěním byl pro nás vlastní klub. Před těmi patnácti, dvaceti lety jsme se dali dohromady, začali kooperovat, poznávat lidi a pořizovat i vlastní soundsystem. To byl první velký bod v pomyslné linii a když těch patnáct let přeskočíš, tohle je další velký krok. Hudbou žijeme, produkujeme, hrajeme ji, víme o ní mnoho a tohle je věc, kterou milujeme a myslíme si, že ji děláme dobře, takže proto vlastní klub...

Proč jste se vlastně rozhodli pro klub právě tady?

Ten první nápad vznikl asi dva roky před otevřením. Já jsem byl v té době v Číně, kde jsem působil, ale při tom jsem byl stále v kontaktu s Davidem. Všichni jsme měli nějaké nápady a představy, na základě kterých jsme se rozhodli začít hledat pro klub vhodný prostor. Dle určitých propozic jsme na internetu našli tento prostor, který byl téměř rok zavřený a kde před tím nějaké neúspěšné pokusy o klub nebo fungování diskotéky probíhaly.

Měli jste vůbec nějaké informace o naší elektronické scéně?

Každý z nás tady v minulosti několikrát hrál a byli jsme ve spojení s Davidem, který se na ní pohyboval, organizoval některé akce a především znal partypeople. Ale samozřejmě to byl velký risk. Podle mne nezáleží na tom, jestli je ten klub velký nebo malý, jestli si pravidelně zve ta největší světová jména, ale předně by to měl být chrám muziky jako takové...

Faktem je, že jsem u vás zpozoroval skutečnost, že na to jdete trochu z jiné strany a celkově to děláte jinak. Nemyslím, že by ostatní produkční nebo promotéři dělali svou práci špatně, ale je vidět, že tu hudbu opravdu milujete a děláte to srdcem, což má za důsledek i fakt, že je kolem vás určitá komunita lidí, ať už návštěvníků, DJs nebo externích produkčních jednotlivých akcí, kteří vaši práci opravdu oceňují...

Faktem je, že se nad celou koncepcí klubu zamýšlíme odlišně a nechceme stavět klub pouze na drahých a zahraničních hostech. Chceme jednotlivým návštěvníkům naservírovat široké spektrum stylů, což se na začátku některým našim známým úplně nezamlouvalo, ale ono to funguje. Jeden den si můžeš zajít na techno, druhý na house, třetí na hip hop, čtvrtý na drum´n´bass a pátý třeba na tekno. (smích) Chceme, aby naši návštěvníci tu hudbu trochu více poznávali a učili se jí více vnímat. Když budu konkrétní, tak třeba když jsme tu měli Mr. Skeletona, což je mladý asi třiadvacetiletý týpek z Los Angeles, věděli jsme, že tady asi nebude moc známý, ale chtěli jsme těm lidem dát něco nového a ve finále se ta párty skvěle vydařila. Je to zkrátka o určité komunitě, která je na stejné vlně. Na druhou stranu, pokud se našim návštěvníkům nelíbí třeba Mr. Skeleton, ať se mrknou na to, co se děje další dny. Je to něco podobného, jako když sedíš u televize a nelíbí se ti nějaký pořad. Tak to zkrátka přepneš na jiný program, který ti více vyhovuje.

Pokud se nepletu, tak rozhovor s Myclickem v souvislosti s Yes klubem proběhl ještě před samotným otevřením, takže nasnadě je otázka, jaká byla vlastně otvíračka?

Velká a bláznivá. (smích) Během dvou dnů byly ke slyšení styly od house music přes elektro až po tekno a myslíme si, že se to opravdu moc moc vyvedlo. Pozvali jsme přátele z Francie a ten první den byl více "hard". Tomu druhému vévodily styly jako minimal, tech house a deep house. Sečteno, podtrženo - rozjezd se vyvedl na jedničku!

Řekl bych, že v současnosti už jsou jednotlivé večery vyprofilovány a skvěle fungují... Ale jaké to bylo před otevřením? Měli jste nějaké dopředu domluvené večírky nebo strategii, co se dramaturgie klubu týče?

Ten čas před otevřením byl opravdu krátký a my měli něco málo kolem dvou měsíců na to, abychom vymysleli nějaký duchaplný program, který bude korespondovat s naším konceptem. Nutno říct, že Yes klub je nezávislý projekt, takže jsme neměli žádný velký kredit na našich účtech a ani žádného partnera nebo sponzora, který by do toho šel s námi. Den před otevřením jsme měli na našem účtu asi tak dvě stovky a hlavy plné starostí, ale dali jsme to! Byla to mission impossible - buď to klapne, nebo ne. (smích) Vtipné taky bylo, že jsme vlastně hodinu před otevřením pořád malovali klub a první návštěvníky jsme vítali v pomalovaných hadrech s oroseným čelem. (smích)

Co na otvíračku říkali promotéři a lidé z branže?

Předně bych rád řekl, že byli zvědaví a zajímal je náš koncept a vize. Měli jsme spoustu pozitivních reakcí a kladných ohlasů. Spousta externích promotérů s námi chtěla okamžitě navázat spolupráci, odstartovat vlastní rezidentní noci a zkusit je zaběhnout. To všechno pro nás byl opravdu velký support, který nás nakopl do budoucna. Ono je opravdu těžké konkurovat dalším desítkám pražských klubů a navíc v době, kdy na lidi padá finanční krize a nechtějí moc utrácet za muziku a za zábavu. Spousta lidí si radši zajde do hospody, kde si dají takový warm-up a na samotné párty už pak opravdu šetří. To je poslední dobou hodně vidět.



Co se týče návštěvníků klubu, pozorujete určité odlišnosti mezi těmi našimi a například francouzskými clubbery?

Určitě. Máme pocit, že tady jsou lidé více otevřeni tomu vyrazit více dní v týdnu a to třeba ve Francii není moc obvyklé. Co se hudebního vzdělání českých party people týče, je tu určité zpoždění. Přeci jen my jsme Francouzi, kteří jsou přímo spojeni s naší a britskou scénou a mnohdy se snažíme českým lidem nabídnout opravdu kvalitní zvuk, který je u nás na TOP pozici, ale bohužel se to ne vždy setká se stoprocentním úspěchem. Nebavíme se o mainstreamu, ale o hudbě, která je svým způsobem uměním. Krásný příklad toho všeho je třeba projekt Elektrixx. Kluci hrají pravidelně na velkých halovkách nebo open airech v USA a vyprodávají kluby v zahraničí, ale do Yesu na ně dorazilo jen 100 návštěvníků. To je právě to zpoždění, které se snažíme dohnat a lidem nabídnout zvuk, který je v zahraničí zajímavý. Když se ohlédneme do minulosti tak nejúspěšnější večírky byly vždy ty old schoolové. Mnohdy jsme ani neočekávali, že ten a ten mejdan bude velký, ale dopadl na jedničku. Na druhou stranu jsme byli o některých přesvědčeni, že dopadnou výborně a dost nás finální výsledek zklamal.  Například pro večer s Technasií jsme udělali opravdu všechno, co šlo. Plakáty, samolepky, letáky, rozhovory, promo na serverech, soutěže a podobně a výsledek nebyl vůbec dle našich očekávání. Na druhou stranu je dobrým příkladem legendární Chris Liberator, na kterého bylo v Yesu narváno po strop, ale ve Francii na něj poslední dobou chodí opravdu málo, málo lidí a tam už je spíše minulostí... Nevím proč, ale párty s Chrisem byla tou nejúspěšnější, kterou jsme tady udělali.

Měli jste na počátku již vyhlídlé nějaké konkrétní budoucí rezidenty nebo DJs, se kterými jste posléze spolupracovali, nebo jste částečně (pochopitelně v rámci mezí) i experimentovali?

Snažíme se jet v modelu mezinárodních klubů typu Pacha nebo Ministry of Sound. Například ve čtvrtek dorazíš do Pachy a naservírují ti našlapaný dubstepový mejdan, kde je narváno, druhý den tam pak hraje Sandy Warez, třetí je více o současném technu a tak dále a tak dále. Zkrátka široké spektrum kvalitní muziky. Měli jsme nějaké představy, některé lidi odsud jsme znali a s některými jsme se postupem času seznámili. Následovala spolupráce na určitých akcích, kde jsme všem, kteří s námi chtěli kooperovat a jejich koncept a plány byly shodné s těmi našimi, dali prostor a čas na to, aby zde večery odstartovali a získali si své publikum, které na jednotlivé akce chodilo. Kromě toho máme mezinárodní bookingovou agenturu Electrobooking, tudíž jsme měli i představu o zahraničních hostech. Také díky tomu, že máme opravdu skvělé a přátelské kontakty s umělci z celého světa, jsme mohli party people představit například Popofa, který je naším dobrým známým a v poslední době ho není moc jednoduché zabookovat. Jsme rádi, že na základě našeho přátelství se spoustou těchto známých umělců se mohou představit i českému publiku, což nás velmi těší.

Na jaké konkrétní rezidentní večery mohou návštěvníci dorazit?

Představitelem minimal soundu je noc City Birds, která byla v minulosti více jak z poloviny úspěšná. Samozřejmě stále čekáme na to, že to bude ještě lepší, ale jsme s tímto večerem naprosto spokojeni. Každá párty je originální a stylová, což je to, co se nám velmi líbí a občas se to holt nevyvede tak, jak si organizátoři přejí. Další nocí je Power Station, která je hodně o elektru, kde se za dobu fungování představili např. Aquasky, K12 nebo zmíněný Mr. Skeleton a do budoucna jsou v plánu Porton Robinson nebo Freestylers, kteří stojí rozhodně za pozornost. Na neděle a úterky je připraven večírek v rytmu hip hopu a R´n´B s názvem Spotlight Jam. Drum´n´bassové publikum může dorazit na akci Drum Affection, která si vytvořila za své působení poměrně slušné publikum a na níž v minulosti vystoupili Enei a Hamilton nebo Blokhe4D & Cabbie. Ve středu můžete vyrazit na Bad Girls Night, která funguje skvěle a hraje se house, tech house a electro house a je více o veselé a pozitivní muzice. V souvislosti s tímto večerem čas od času spolupracujeme také se studenty, kteří zde pořádají Erasmus parties a musím říct, že večer má potenciál stát se známým a ještě více úspěšným, než momentálně je. Další aktuální rezidencí je večer DJe Trávy, který zde hrává každou druhou sobotu v měsíci. Lednová premiéra se vydařila na jedničku a večírek se těší velké oblibě. V pondělí se můžete přijít zrestartovat na párty Get Wasted, na níž se dočkáte příjemné muziky a především míchaných drinků za 45,- Kč.

Kromě pravidelných akcí proběhly v klubu také speciální večery, mezi které patří například Soulful Meeting, večer se zmiňovaným Popofem, Da Freshem a spoustou dalších skvělých jmen...

Soulful festival byl hodně fajn. Všichni vystupující a návštěvníci si tento večírek opravdu skvěle užili a již plánujeme pokračování tohoto house "dýchánku". Na dalších speciálních akcích vystoupila jména jako například Technasia, Popof, Da Fresh, Chris Liberator, Elektrixx, Calverton, Geezer, DJ Smack, Blockhe4D, Hyper a nespočet dalších jmen, která stojí za povšimnutí...

Přijde mi, že na klub v centru jsou drinky za super peníze, což clubbeři rozhodně ocení...

Celkově se snažíme zahýbat s cenami, aby byly pro návštěvníky příjemné. Pondělní ceny drinků v rámci Get Wasted party jsme zmínili, středeční večery jsme se snažili zvýhodnit pro holky a jejich oblíbené pití za poloviční ceny a ve čtvrtek k nám můžete dorazit na panáka za 30,- Kč a míchačku za 40,- Kč, což je pro centrum opravdu skvělá cena. Zkrátka chceme návštěvníkům nabídnout ceny, které dostanou právě v již zmiňovaných restauracích a hospodách, kde jejich večírky začínají a teprve pak končí u nás. Nebudou tak muset jít někam na warm-up, aby se rozjeli, ale rovnou dorazí k nám a užijí si večírek včetně drinků za super peníze. Nechceme na jednotlivých drincích vydělávat, ale chceme, aby dorazilo víc lidí, užili si fajn večírek a v důsledku toho udělali skvělý mejdan se vším všudy, na který budou vzpomínat a dorazí na něj i příště s dalšími přáteli. Jak jsme ti již říkali, sami děláme hudbu, sami hrajeme a chceme, aby si návštěvníci akce užívali. Naším cílem je mít klub každý den plný clubbery, kteří se chtějí bavit společně s námi.

Zmínili jsme ceny na barech, ale pozapomněli jsme na to, co se na baru během večera děje kromě toho, že je host obsloužen...

Snažíme se udělat bar interaktivním, protože bar je jednou neodmyslitelnou částí klubu a stage pak druhou. My se snažíme spojit tyto dva nezbytné aspekty a udělat pro lidi show, díky které se budou bavit nejen na skvělou muziku na parketu, ale i na baru při popíjení svého oblíbeného drinku. Máme dva super barmany, kteří během večera hned několikrát dělají fireshow s efektním vystoupením. Kromě toho vám připraví opravdu vynikající koktejly, jejichž příprava je doprovázena právě jejich parádními dovednostmi. Vzhledem k členitosti klubu a jeho dispozicím jsme z něho schopni udělat útulný lounge, kde můžete posedět a poslechnout si příjemnou hudbu a nebo hodit klub do párty módu a udělat v něm super večírek například s Popofem.

Pobavme se teď o prvních narozeninách klubu, které proběhnou o tomto víkendu. Troufám si tvrdit, že to bude velké...

Důležitou informací je fakt, že vstupné na Maasive B-day Party v Yesu bude zcela zdarma a line-up opravdu masivní. V pátek to bude hodně o elektru, dubstepu a technu a sobotě budou vévodit house, tech house a minimal. Všichni vystupující jsou buď našimi dlouholetými přáteli a nebo jsou to naši favorité a lidi, které podporujeme a chceme s nimi spolupracovat i v budoucnu. V pátek se tedy můžete jmenovitě těšit na Zit Elektropump z Francie, z Paříže dorazí Konik DZ6tem, Keewix (live), Kid Reverse, Duch, Uncle ooh, Dave Substance-D, 2Vinz, Daj a v back2back setu S-bish vs. Vulcanik. Sobotními oslavami vás provedou Subgate, Manio, Lucas Hulan, Kluba, Black Jesus, Tony Mofyah, Fcuk, Kombo Breaker, Pat Heart a Alex Douche. Máme připraveny CO2 kanóny, speciální mapping, narozeninové koktejly a další překvapení, které zatím nebudeme prozrazovat. Jak jsme zmínili, vstupné je zdarma, takže doražte nás alespoň pozdravit a nebo si s námi užít nabitý víkend plný narozeninové atmosféry!

Závěrem se zeptám, jaké jsou vaše plány do budoucna?

Chceme trochu více zapracovat na různých akcích, co se drinků týče, aby se k nám mohl jít bavit opravdu každý a samozřejmě dále budovat již avizované pravidelné večery a rezidentury. Kromě toho vystoupí v klubu 13.4. opravdu skvělý elektro producent Dilemn a 19.4. k nám zavítá ikona Da Fresh. V květnu se mohou těšit clubbeři na skvělé Freestylers a také Porter Robinsona. Nesmíme zapomenout ani na speciálního hosta - německé minimalové kouzelníky Super Flu a rýsuje se nám i koncert Hugo Toxxe, na který bychom veřejnost také rádi pozvali. To jsou plány blízké budoucnosti a o těch dalších budete včas informování na našem webu www.yesclub.cz a nebo prostřednictvím naší facebookovské fanpage www.facebook.com/yesclubprague. Těšíme se na vaši návštěvu a mějte se fajn!

Ptal se subgate v březnu 2012.

foto: archiv klubu Yes

Yes Club Massive Birthday se uskuteční již o tomto víkendu, tedy 30. a 31. března!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016