ROZHOVOR

 

Ashley Wallbridge: "Nikdy nikomu neukazuj, že jsi na dně..."

Ashley Wallbridge je jedním z velkých nováčků mezi trance DJi. Právě vydal své debutové album "The Inner Me", které chválí nejen sami fanoušci a kolegové z hudební branže, ale i kritika. Ashley navíc již koncem tohoto měsíce dorazí i do České republiky. Tedy dost důvodů na to, abychom tohoto britského mladíka vyzpovídali...

 

Mohl bys nám na začátek trošku popsat svoji cestu k úspěšnému DJi a producentovi?

Hudba pro mě byla obrovskou vášní odjakživa, a proto si hodně vychutnávám to, co teď dělám. Nevidím to jako práci, je to prostě můj styl života a kariéry. Osobně si myslím, že dobrého DJe dělá jeho vnitřní hnací síla a vášeň pro hudbu a taky chuť v hudbě dělat odlišnosti.

Měl jsi na počátku své kariéry podporu ze strany nejbližších? Nepocházíš náhodou dokonce z hudební rodiny?

Rodina mě vždycky podporovala, její podporu jsem měl úplně ve všem, co jsem kdy dělal. A máš pravdu, opravdu pocházím z hudební rodiny. Otec hraje na piáno a bratr na kytaru. To jen potvrzuje, že vášeň pro hudbu jsem tak nějak zdědil. (smích)

Ashley Wallbridge

Poté, co jsem si poslechl Tvoje debutové album "The Inner Me", musím říct, že je po hudební stránce opravdu hodně rozmanité. Jakým způsobem sbíráš inspiraci pro tvorbu tak rozdílných písní?

Inspiraci sbírám především v tom, co mě v životě již potkalo a taky v tom, co zažili lidé v mém okolí. Díky tomu, že jezdím po celém světě a poznávám mnoho úžasných lidí, zažívám věci, o kterých jiní třeba jen sní. Rád bych se o tyto své zážitky podělil s lidmi, kteří tyto příhody dokážou vnímat v mé hudbě.

Jakou hudbu posloucháš, když si chceš odpočinout?

Poslouchám vlastně všechny hudební styly, například i klasiku. Snažím se při relaxaci úplně oprostit od taneční hudby, takže můj iPod obsahuje širokou nabídku hudby - prostě od klasiky až třeba po Nickelback.

Tvoje DJská hvězda rostla celý rok 2011. Jak si vychutnáváš úspěch?

Strašně si vychutnávám to, co momentálně dělám, ale zůstávám nohama na zemi. Jsem šťastný za to, kam jsem se dostal a jsem velmi vděčný fanouškům a lidem kolem mě. Bez nich by tohle všechno nebylo možné. Necítím to, co dělám, jako práci, je to spíše moje hobby a možnost věnovat se mojí vášni. Když se svojí vášní navíc mohu i živit, jsem o to šťastnější... 

Úspěch sebou ruku v ruce přináší často i nenávist a závist okolí. Zažil jsi to někdy na vlastní kůži?

Moje kariéra byla na počátku jako na houpačce - jednou nahoře, podruhé zase dole a často bylo potřeba hodně tvrdě pracovat a udělat i mnoho zásadních rozhodnutí. Ale tohle všechno mě jen učinilo silnějším a odhodlanějším v kariéře. Když jsem byl mladší, bylo kolem mě mnoho lidí, kteří tvrdili, že nikdy ničeho nedosáhnu a rozhodně nebudu známým DJem. I přesto, že jsem byl o své pravdě přesvědčený, bylo hodně těžké v sebe vždy stoprocentně věřit. Věděl jsem, že tihle dobráci jen čekají, až zakopnu a padnu. V téhle práci jsem se naučil jedno - nikdy nikomu neukazuj, že jsi na dně a hlavně si nikdy nenech nikým říkat, co můžeš dělat a co můžeš dokázat.

Vzpomeneš si na okamžik, kdy jsi jednu ze svých skladeb slyšel v rádiu?

Když v rádiu hráli "I Believe" úplně poprvé, byl jsem neuvěřitelně nadšen a totálně šťastný. Nedokážu ani popsat, jak nádherný pocit to byl. Nikdy bych nevěřil, že v rádiu budou hrát moji skladbu, ale stalo se a bylo to bláznivé... (smích)

Ashley Wallbridge

Zpět k Tvému albu. Jak dlouho jsi na něm pracoval? A z kolika tracků jsi vybral těch finálních sedmnáct?

Pracoval jsem na té desce přes rok a půl a dohromady vzniklo třiadvacet kompletních skladeb. Vybral jsem ty, které do konceptu celé desky zapadaly nejlépe, a věřím, že jsem vybral i ty nejlepší...

Koho považuješ za svůj hudební vzor?

Jednoznačně Erica Prydze. Je úžasný producent a podle mě i kvalitní DJ!

Pamatuješ si první album, které sis v životě pořídil?

První nahrávkou, kterou jsem si koupil, byl vinyl Paul Van Dyka "For An Angel".

Ashley Wallbridge

Jezdíš a hraješ po celém světě. Jsi hodně mladý, tak by mě zajímalo, jak je složité spojit Tvůj osobní a profesionální život?

Moje rodina má pro mou práci velké pochopení. Ze začátku to nebylo příliš jednoduché, ale rodina vždy stála při mně a podporovala mě. Všichni doma vědí, jak moc jsem pro hudbu zapálený a chápou to. Všem je jasné, že cestování po světě je velkou součástí mé práce či spíše mého hobby a i přesto, že nemám mnoho volného času, vše do sebe prozatím nějak zapadá.

Když hraješ svůj DJ set, máš již od počátku v hlavě, co budeš hrát, nebo se necháváš ovlivňovat publikem?

Nikdy nemám přesně jasno, co budu hrát, pouze prvních patnáct minut setu mám už přesně nalajnovaných. Věci se často mění, hodně je ovlivňuje, kde hraju. Publikum v Americe je třeba úplně jiné než to anglické...

A kdy vlastně svůj um představíš českému publiku?

Nebude to dlouho trvat, již 27. dubna vystoupím v Ostravě, v klubu jménem Fabric a už teď se nemohu dočkat!

Máš na závěr na srdci něco speciálního pro fanoušky z České a Slovenské republiky?

To rozhodně, chtěl bych jim strašně poděkovat za jejich trvající podporu, která pro mě hodně znamená. Těším se strašně moc, až všem mým fandům u vás zahraju a budu rád, když si lidi koupí moje album "The Inner Me", které je i u vás dostupné na iTunes. Doufám, že si moje písně užijí alespoň tak jako já, když jsem je tvořil.

Díky moc za rozhovor a hodně štěstí do budoucna!

Ptal se DJ Jakko v březnu 2012.

foto: archiv

Ashley Wallbridge se představí 27. dubna na 12. narozeninách ostravského klubu Fabric!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016