ROZHOVOR

 

Johnny Scratchly: "Na Dimensions zažijete něco, na co budete ještě dlouho vzpomínat!“

Chorvatsko je oblíbenou destinací většiny Čechů. Ti, kteří mají rádi elektronickou muziku, si určitě rádi okoření svou dovolenou nějakou vypečenou párty přímo na pláži, kterou jen tak u nás nezažijí. Jednou z nich je i díky svému line-upu a místu konání festival Dimensions, který se odehraje 6. - 9. září poblíž města Pula v pevnosti Fort Punta Christo. V souvislosti s touto akcí, kterou vám rozhodně doporučujeme, jsme vyzpovídali jednoho z organizátorů – Johnnyho, s nímž jsme si povídali o přípravách festivalu, nevšedním místě konání, nabitém line-upu a samozřejmě o důležitých informacích, které byste měli vědět, pokud se na festival první zářijový víkend chystáte. Hezké čtení!

 
Jsem rád, že jste přijali nabídku na rozhovor o festivalu Dimensions, který samozřejmě sleduje spousta clubberů z České republiky, pro něž je Chorvatsko oblíbenou destinací, kde si mnohdy zpříjemní pobyt i nějakým kvalitním večírkem a to tento festival splňuje dokonale! Začněme ale pěkne od začátku... Kdy vás napadla myšlenka na uspořádání tohoto fesťáku?

Loni v říjnu jsme si s kolegy sedli ke kulatému stolu a diskutovali jsme o vytvoření nové akce, která bude reprezentovat naše hudební cítění a která bude zasazena do opravdu nevšedního prostoru, jenž festivalu dodá tu správnou atmosféru. Dimensions se proto zrodil jako festival s rozmanitým hudebním zaměřením v rámci undergroundové muziky, který má duši!

Dimensions

Kolik lidí má váš produkční team?

Jádro tvoří 4 lidi, kteří se na pořádání festivalu podílí po celý rok. Samozřejmě v průběhu příprav je potřeba s někým externě spolupracovat. Kromě toho máme press teamy v Londýně, Berlíně, samozřejmě v Chorvatsku a spoustu dalších po celém světě.

Festival je situován v pevnosti Fort Punta Christo, kde spousta Čechů tráví své dovolené. Můžeš nám sdělit o tomto velmi zajímavém a pro párty nevšedním místě něco více?

Pevnost byla vybudována před více jak dvě stě lety společně s dalšími dvaatřiceti pevnostmi na pobřeží, ale posledních deset let jsou vlastníkem místní Chorvaté, kteří s ní mají trochu jiné úmysly a tato akce je jedním z nich. Pevnost se nachází přímo u Jaderského moře. Na jedné straně se rozkládá největší město Istrie – Pula a na druhé překrásné ostrovy Brijuni. Vypadá to trochu jako ve ztraceném světě a celý náš team je hrozně šťastný, že se festival Dimensions odehraje právě zde!

Dimensions

Jak jsem již zmínil, do Chorvatska se vydává spousta party people, kteří v rámci svých dovolených navštíví i velmi oblíbené beach parties, na které jsou pravidelně zvány ikony současné elektronické scény, ale pokud pomineme tyto akce, jak je na tom chorvatská elektronická scéna?

Abych řekl pravdu, tak v současnosti je populární víc, než kdy v minulosti byla. Dimensions je, co se hudebního ražení týče, odrazem hudebních stylů, které jsou charakteristické pro města jako Detroit, Chicago nebo Berlín. Musím říct, že tímto festivalem jsme vzbudili nemalý zájem umělců, promotérů a milovníků hudby nejen u nás, ale také v zahraničí a za to jsme opravdu rádi.

Jde o festival poměrně velkých rozměrů. Co nějaký sponzor, který je v souvislosti s akcí tohoto typu v poslední době téměř samozřejmostí?

Upřímně nesnáším "obrandovaný" festival plachtami a logy hlavního sponzora, ale máme pár klíčových firem a spolupracovníků, kteří tento open-air pozvednou. Mezi ně patří například Novation, Ableton, Sure a Native Instruments.

Line-up festivalu je ohromný a během čtyř dní se na něm představí více jak 60 umělců. Prozraď nám více o samotných pódiích a stylech, které se budou na Dimensions prezentovat...

Jednotlivá pódia jsou buď v naší režii nebo v režii známých a klíčových labelů, jako jsou například: Hessle Audio, Swamp81, 20:20 Vision, Osgut Ton, Leisure System nebo R&S Records. Mimo toho spolupracujeme se skandinávskou společností, která představí v rámci Metro Areny jména typu Todd Terje nebo Sub:Stance z Berlina. Kromě párty bude přímo v pevnosti připraveno na dvacet boat parties, které budou mít na starosti labely a známé klubové noci.

Co nějaká chillout zóna pro odpočinek nebo nějaké další aktivity, které mohou návštěvníci festivalu Dimensions využít?

Největší chillout zónou, která je tu pro návštěvníky od rána do večera, je naše překrásná pláž. Kromě toho bude nahoře na pevnosti vytvořen prostor, jenž bude speciálně upraven a bude sloužit k odpočinku a relaxaci. Součástí tohoto prostoru bude množství sedaček s nádherným výhledem, kde si budou moci návštěvníci festivalu vyčistit hlavu před tím, než půjdou opět zapařit!

Dimensions

Připravujete i nějaké speciality typu vizualizace, projekce a performace?

Samozřejmě! Na všech hlavních pódiích budou oslňující videoprojekce. Vždy se snažíme pozvat různé skupiny VJs s jejich video uměním a letos to budou VJ crew a designéři z Chorvatska, Španělska, Francie, Itálie nebo Velké Británie.

Vrátím se zpátky k line-upu. O téměř každém umělci bychom si mohli povídat hodiny a hodiny, ale zajímalo by mne, na co se ty osobně nejvíc těšíš a proč?

Osobně se nejvíc těším na Little Dragon a Nicolase Jaara, kteří vystoupí live na hlavním pódiu a jejich vystoupení jsou vždy velmi velmi speciální. Doporučuji také vystoupení Lorcy, Aartekta a každý by si neměl nechat ujít Johna Talabota. Jeho show jsem viděl a především slyšel na letošním Sónaru a on je skutečně génius!

Dimensions

Kolik návštěvníků na Dimensions vlastně očekáváte?

Festival je koncipován pro cca 4.000 návštěvníků, ale většímu počtu se samozřejmě nebráníme. (smích)

Během každého festivalového dne mohou návštěvníci využít také možnosti nevšedních boat parties. Jednotlivé akce jsou pojmenovány po labelech, agenturách nebo klubovkách, které se podílí na line-upu a celé přípravě dané párty. Řekni nám k tomu něco více...

Ano. Boat parties jsou jakýmsi zlatým hřebem našich akcí. Je to super, když si můžeš vyjet s partou známých na čtyřhodinovou plavbu na otevřeném moři s brilantním line-upem a dobře zásobeným barem! To se musí líbit snad každému správnému pařmenovi, který má rád kvalitní hudbu, ne? (smích)

Dimensions

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru a proto se zeptám na důležité informace spojené s dopravou, vstupným, ubytováním a tak dále. Jak je to tedy s dopravou a samozřejmě s ubytováním?

V okolí je k dispozici spousta druhů ubytování. Je jenom na návštěvnících, zda-li využijí apartmány, hotely nebo kempy, kterých je v okolí opravdu mnoho. Co se týče dopravy, tak na našem festivalovém webu naleznete veškeré informace o transportu z lokálních letišť a měst.

Cena lístku je opravdu velmi přátelská, ale jak je to s další důležitou stránkou, kterou jsou nezbytné bary a jejich ceny?

Pro nás je důležité, aby si mohli návštěvníci pořídit drink přinejmenším za stejné peníze jako v chorvatských barech, kde pivo teče proudem a je za velmi příjemnou cenu. Na druhou stranu si chceme dodržet určitý standard, co se kvality drinků týče, aby byli všichni spokojeni.

Jaké jsou vaše plány s tímto festivalem do budoucna?

Našim primárním plánem je, abychom zůstali na stejném místě a pořádali ho ve stejných kapacitních a velikostních měřítkách i v budoucích letech. Samozřejmě chceme dodržet koncept celého festivalu a to, aby byl pro party people hudebně hodně zajímavý ještě dlouhá léta...

Nějaký vzkaz českým clubberům, kteří se na tento parádní festival s nevšední atmosférou chystají?

Rozhodně zažijete něco, na co budete ještě dlouho vzpomínat! Ujistěte se, že budete mít dostatek času na to, abyste navštívili romantická místa našeho regionu, skvěle si zatančili a poznali skvělé lidi...

Ptal se subgate v srpnu 2012.

foto: Max (Relax), Ashes Mungo, Joshua Dunlop a archiv organizátora

Kompletní informace o festivalu Dimensions, který se uskuteční 6. - 9. září v pevnosti Fort Punta Christo, naleznete na: www.dimensionsfestival.com.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016