ROZHOVOR

 

Rozhovor s Armandem van Heldenem

Během příjemného pátečního odpoledne jsme společně s Rave.cz zasedli ke krátkému setkání s charismatickým Armandem van Heldenem. Nervozitu se nám během několika sekund podařilo překlenout a výsledek naší práce vám nyní nabízíme k nahlédnutí.

 
Začal jsi hrát ve čtrnácti letech, takže oproti jiným máš poměrně náskok. Cítíš, že můžeš ještě na své hře nějak pracovat a baví tě po té době pořád stejně?

Ano. :) Vždy si užívám toho co dělám a vím, že tahle možnost je velké privilegium. Na nic si tedy nestěžuji a myslím, že je to pro mě vždy dobré.

Na tvém posledním albu Ghandi Khan byla cítit inspirace dálným východem. Máš k těmto končinám nějaký zvláštní vztah, nebo tě prostě jen lákalo spojení houseových rytmů a tradiční melodičnosti Dálného východu?

Toto album jsem dělal hlavně pro zábavu. Více fantazie, než-li myšlení. Nikdy jsem v Indii nebyl a ani k ní nemám žádný osobní vztah. Chtěl jsem vytvořit něco jiného, něco co vypadá i zní jinak. To je jediná myšlenka. Pouze jsem chtěl ukázat jiný pohled - něco sexy, v určitém směru zábavného u čeho tě napadne "co to vlastně je?"

Jak vůbec teď vypadá houseová scéna v Americe? Slyšeli jsme o tom, že paradoxně velké hvězdy jako Ty, Roger Sanchez, David Morales a Danny Tenaglia jsou dnes uznávanější v Evropě, než právě tam, odkud house pochází...

Ano, to je naprostá pravda. Ve Státech je nyní vše mnohem větší než v minulosti. Stále to však není ono. Když jsem měl no. 1 v britské stylové hitparádě, ve státech po mém příjezdu nikdo nic nevěděl. Je to jako žít dvojí život. Líbí se mi to. Pokud chceš, v New Yorku si můžeš užívat úplné soukromí a pro změnu v Evropě nemáš žádné.

Jedna osobní otázka. Je na Tobě vidět, že hodně dbáš na svoji image. Holíš se sám? Kolikrát denně? :)

Holím se asi jen dvakrát týdně, protože jsem moc líný. A kolik mi to zabere? Tak 20 minut. Občas si vousy nechávám, je to rychlejší. Ale když je mám nyní a cestuji jako DJ, myslí si, že jsem terorista.... :)

Ještě tancuješ breakdance? Neplánuješ Tvé dnešní vystoupení zpestřit nějakou "kulturní vložkou"? :)

Dnes ne. :) Naposledy jsem si téměř zlomil celé tělo, protože ztrácím praxi. Dny mého breakování už jsou sečteny. Velice rád bych se opět dostal do formy, jelikož tančení je moc dobré. Nicméně, když se opijeme s přáteli, občas breakujeme jen tak pro zábavu. Je to velmi nebezpečné. :)


Druhou část rozhovoru v režii Slamitche naleznete na Rave.cz.

Poděkování za pomoc s rozhovorem: Myclick za otázky, Lillou za překlad, Mellow za fotky, Slamitch (Rave.cz) za spolupráci & Rodriguéz za organizaci.




Armand van Helden poskytl rozhovor i Milanovi Kroužilovi:



Armand van Helden - rozhovor Milana Kroužila pro Clubmix


Jaký zvuk a styl jste si na nás do Čech připravil?

Já hraji všechno. Není to jenom jeden styl.

Vaše oblíbené jídlo?

Musí to být něco mezi italskou a japonskou kuchnyní.

Nejlepší dívka vašeho života?

Nejlepší dívka? To já nevím. :) To je jako vybrat nejlepší desku. Všechy jsou skvělé.

Váš oblíbený film?

To je také těžké. Žádný vyloženě oblíbený nemám. Před dávnou dobou, než jsem se o filmy začal zajímat mě velmi zaujal snímek Scarface s Al Pacinem. Tehdá mi bylo osmnáct.

Co jste slyšel o české klubové scéně?

Moc jsem toho neslyšel. Hodně cestuji, ale u vás jsem poprvé. Vše je tady pro mě nové, ale jsem otevřen novým poznatkům.

Nějakého českého DJe přeci jenom znáte?

Nejsem si jistý. Možná ano. Potkávám spoustu DJů, ale kolikrát ani nevím odkud jsou.

Co si myslíte o současné taneční scéně - hlavně funky, house a techno. Spousta lidí tvrdí, že se nachází v krizi?

Myslím, že to není krize. Je to jenom změna generací. Starší hráči umírají a je čas pro nové hráče, DJe a producenty.

Jaká je současná situace v klubové oblasti ve Spojených Státech?

V základu je udregroundová scéna ve Státech velmi silná. Je to velká země. Například ve Velké Británii stačí ke spokojenosti třeba jenom sto navštěvníků. Ve Spojených Státech je to velmi dobré. Je tam spousta míst i klubů. Hodně lidí ani neví, že tam jsou, protože spadají do undergroudu.

Podle mého názoru dala Amerika základní impuls taneční muziky, pak nastala krize a nyní se to opět postupně vrací. Je to tak?

Pro mě nikdy nezanikla, ani nebyla situace lepší. Dlouho jsem nebyl z ničeho pořádně nadšený, jelikož nic nebylo moc nové. Kolikrát se se jedná spíše o retro.

Nejlepší město na taneční muziku ve Spojených Státech? Je to New York?

Neřekl bych. Na kluby samozřejmě New York ano. Co se týče taneční hudby, tak je to velmi těžká otázka.

Co si myslíte o technologii Final Scratch?

Nepoužívám to, ale líbí se mi. Chtěl bych to používat jako pomůcku, ale mám kamaráda, který to používal úplně na začátku, ale moc se mu to nelíbilo. Má raději originál vinyly. Vrátil se tedy zpátky k deskám. Mě to nevadí. Myslím, že je to cool.

Váš nejoblíbenější housový nebo taneční track všech dob?

Žádný nemám. Jsem sběratel desek. Mám 25 tisíc alb, takže je to těžké.

Mně se líbilo, jak jste nasamploval věc od legendárních Adonis věc No Way Back na vaší desku Killig Puritans.

Jasně. :)

Vaše plány do budoucna?

Chci si to vše pořádně užívat, ale ne moc bláznivě. Můj kamarád DJ je například neustále velmi zaneprázněn a na zábavu moc času nemá. Takže více zábavy, než práce.
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016